Erektil disfonksiyon (ED) yani ereksiyon bozukluğu oldukça sık görülen bir problemdir ve Türkiye’ de milyonlarca erkek bu sorunu yaşamaktadır. Erektil disfonksiyon (ED) yaşayan erkekler ereksiyon olmakta ve ereksiyon halini devam ettirmekte güçlük çekerler ve daha az sabah ereksiyonu yaşarlar.
Zaman zaman ereksiyon olamamak veya ereksiyon durumunu sürdürememek birçok erkeğin başına gelebilmektedir. Bununla beraber erkeğin sürekli olarak bu problemi yaşaması durumunda erektil disfonksiyon (ED) tanısı konur.
Sertleşme problemleri, kalp sağlığının kötü olması da dahil olmak üzere bir dizi farklı faktörden kaynaklanmaktadır. Yüksek düzeyde kolesterol, kalp sağlığını etkileyebilmektedir.
Peki, yüksek kolesterolü tedavi etmek sertleşme problemini tedavi etmeye yardımcı olur mu? Araştırmalar, bunun hafif bir etkisi olabileceğini göstermektedir.
Araştırmalar ne diyor?
Ereksiyon probleminin en yaygın nedeni, damarların daralması olan ateroskleroz dur. Birçok şey, yüksek kolesterol de dahil olmak üzere, ateroskleroza neden olabilmektedir. Çünkü kanda yüksek seviyelerde kolesterol bulunması, arterlerde kolesterol birikmesine neden olabilir. Bu da, bu kan damarlarını daraltabilir.
Araştırmacılar ayrıca hiperkolesterolemi (kanda yüksek oranda kolesterol bulunması), yüksek kan basıncı ve ereksiyon problemi arasında bir bağlantı bulmuşlardır. Bu bağlantı henüz tam olarak anlaşılamamıştır, fakat araştırmacıları ereksiyon problemi tedavisi için yüksek tansiyon ilaçlarının kullanımını araştırmaya yönlendirmiştir.
Statinler ve Erektil Disfonksiyon (Ereksiyon bozukluğu)
Statinler, kolesterol seviyelerini düşürmek için kullanılan ilaçlardır. Yakın zamanlarda fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, araştırmacılar, trigliserit ve ldl kolesterol tedavisinde kullanılan ve ağız yoluyla alınan bir ilaç olan atorvastatin (Lipitor) kullanarak yüksek kolesterol tedavisi sonrası erektil fonksiyonda bir iyileşme kaydettiler.
Bununla birlikte, lipit seviyeleri değişmeden kalmıştır, bu yüzden iyileşmenin, kolesterol seviyelerindeki bir düşüşe karşılık endotelyumdaki bir iyileşmeye bağlı olduğu sonucuna varmışlardır. Endotel, kan damarlarının bir iç yüzeydir. (İç damar zarı)
2014 öncesinde yapılan bir çalışmada statinlerin zaman içinde ereksiyon bozukluklarında iyileşmeye neden olabileceğine dair kanıtlar bulunmuştur.
Öte yandan, 2009 yılında yapılan diğer bir araştırma,lipit düşürücü ilaçların sertleşme problemine neden olabileceğini veya bu duruma katkıda bulunabileceğini gösteren kanıtlar bulunmuştur. Belirlenen vakaların yarısından fazlasında, erkeklerin statin kullanmayı bıraktıktan sonra setleşme problemlerinin iyileştiği görülmüştür.
2015 yılında yapılan bir kohort analizinde (tertip analizi), statinler ve erektil disfonksiyon ya da cinsel işlev bozukluğu riskinin artması arasında bir ilişki bulunamamıştır. Erektil disfonksiyon ayrıca statinlerin ortak bir yan etkisi olarak listelenmemektedir. Aradaki bağlantıyı daha iyi anlamak için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Diyet, kolesterol ve sertleşme problemi
Tükettiğiniz besinlerin kolesterol seviyeleriniz üzerinde muazzam bir etkisi olabilir. Tabi ki bu, ereksiyon durumunu da etkileyebilir.
Kaçınılması gereken yiyecekler
Kolesterol seviyenizi iyileştirmeye yardımcı olması açısından, doymuş yağ oranları yüksek olan gıdaları aşırı miktarlarda tüketmeyin. Bu besinleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- kırmızı et
- tam yağlı süt
- yumurta, yumurta kolesterolü yükseltir mi
- palmiye yağı, kakao yağı ve hindistan cevizi yağı gibi bazı bitkisel yağlar
Ayrıca trans yağlar bakımından yüksek gıdalardan kaçının. Trans yağların kaynakları aşağıdaki gibi işlenmiş gıdalardır.
- bisküvi
- kahvaltı için dondurulmuş sandviç
- margarin
- kraker
- mikrodalga patlamış mısır
- kızarmış fast food
- dondurulmuş pizza
- kek, turta, çörek ve kurabiye gibi şekerli ikramlar
Bu işlenmiş gıdaların birçoğu ayrıca karbonhidrat bakımından da yüksektir. Karbonhidrat ve şeker oranları yüksek yiyecekleri tüketen kişiler daha yüksek LDL (kötü) kolesterol seviyelerine ve daha düşük HDL (iyi) kolesterol seviyelerine sahiptir.
Tüketilmesi gereken besinler
Ayrıca, doymamış yağ veya çözünür lif içeren besinleri de diyetinize de eklemelisiniz. Bu besinlere örnek olarak aşağıdakiler gösterilebilir.
- yulaf ve yulaf bazlı tahıllar
- arpa ve diğer tam tahıllılar
- fasulyeler
- patlıcan
- bamya
- fındık
- kanola, ayçiçeği ve aspir gibi bitkisel yağlar
- elma, üzüm, çilek ve narenciye
- soya fasulyesi ve soya bazlı gıdalar
- yağlı balık
Bu besleyici gıdaların çoğu, sertleşme probleminin azaltılmasına da yardımcı olabilir. Ayrıca ereksiyon problemine iyi gelen besinlerden olan aşağıdaki yiyecekleri daha fazla yiyin.
- meyve
- sebzeler
- kepekli tahıllar
- balık
Kronik olarak B12 vitamini eksikliği de erektil disfonksiyona yani sertleşme probleminin ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir. Bu nedenle B12 açısından zengin besinleri de yeme içme alışkanlıklarınıza eklemeye çalışın. Bununla beraber B12 destek ürünlerini de kullanmayı deneyebilirsiniz.
Sertleşme sorunu riskini artıran diğer faktörler
Erektil disfonksiyon için diğer risk faktörleri şunlardır:
- şişmanlık
- tip 2 diyabet
- kronik böbrek hastalığı
- ms hastalığı (multiple sclerosis)
- peniste plak birikimi
- mesane kanseri ameliyatları
- prostat kanseri tedavisinden kaynaklanan hasarlar
- penis, omurilik, mesane, pelvis veya prostatta yaralanmalar
- alkol kullanımı, sigara içme veya uyuşturucu kullanma
- zihinsel ya da duygusal stres
- depresyon
- anksiyete
Bazı ilaçlar da erektil problemlere yol açabilir. Bu ilaçlara şu örnekler verilebilir.
- tansiyon ilaçları
- prostat kanseri tedavisi
- antidepresanlar
- reçeteye tabi yatıştırıcılar
- iştah bastırıcılar
- ülser ilaçları
Ne zaman doktora görünmeli
Erektil disfonksiyonu fark ettiğinizde çok vakit kaybetmeden doktoru ziyaret etmelisiniz. Erektil disfonksiyon (ED) genellikle altta yatan başka bir sağlık sorunu işaret etmektedir. Bu nedenle, daha ciddi bir probleme dönüşmeden sorunun ne olduğunu öğrenmek önemlidir.
Erektil disfonksiyon (ED) belirtileri
- diğer zamanlarda ereksiyon olabiliyorsunuz ama cinsel ilişkiye girmek istediğinizde ereksiyon olamıyorsanız.
- ereksiyon oluyorsunuz ama cinsel ilişki için yeterince uzun süre ereksiyonu devam ettiremiyorsanız
- ereksiyon olamıyorsanız
Yüksek kolesterol fark edilebilir semptomlara neden olmaz. Bu nedenledir ki, bu durumu teşhis etmenin tek yolu kan testi yapmaktır. Rutin muayeneleriniz olmalıdır, böylece doktorunuz sağlık sorunlarını erken evrelerde teşhis ve tedavi edebilir.
Tedavi seçenekleri
Yaşam tarzı değişikliklerinden günlük olarak kullanılan ilaçlara kadar erektil disfonksiyonu idare edebilmenin farklı yöntemleri vardır. Erektil disfonksiyon yani sertleşme bozukluğu tedavi seçeneklerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
- konuşma terapisi ya da çiftler için danışmanlık
- eğer bir ilacın erektil disfonksiyona neden olduğundan şüpheleniliyorsa ilaçları değiştirme
- ereksiyon bozukluğunun semptomlarını hafifletmeye yardımcı olması açısından Sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis), avanafil (Stendra), vardenafil (Levitra, Staxyn) ve alprostadil (Caverject, Edex) gibi ilaçların kullanımı
Yapılan diyete ek olarak, hem yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye hem de erektil disfonksiyonu iyileştirmeye yardımcı olabilecek başka yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Aşağıdaki seçeneklerde oldukça faydalı olacaktır;
Daha fazla yürüyün: Günlük 30 dakika yürüme, sertleşme bozukluğu yüzde 41 oranında azaltabilir.
Fiziksel olarak formda kalın: Obezitenin neden olduğu bazı hastalıklar vardır ve obezite ereksiyon bozukluğu için önemli bir risk faktörüdür. 2014 yılında yapılan bir araştırmada, aşırı kilolu veya obez olarak kabul edilen erkeklerin yüzde 79′ unda sertleşme sorunları görülmüştür. Fiziksel olarak aktif olmak ve sağlıklı bir kiloyu korumak sertleşme problemlerini önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olabilmektedir. Bu ayrıca, sigarayı bırakmak ve içilen alkol miktarını da sınırlamak anlamına da gelir.
Pelvik taban egzersizi yapın: Pelvik tabanınızı güçlendirmek için yapılan Kegel egzersizleri daha uzun süre ereksiyon sağlamanıza yardımcı olabilir.
Sonuç olarak;
Araştırmacılar, yüksek kolesterolün doğrudan ereksiyon bozukluğu nedeni olduğunu belirtmemektedirler. Ancak yüksek kolesterol ereksiyon problemlerinin ortaya çıkmasına katkıda bulunabilmektedir. Sağlıklı beslenmek ve doğru bir yaşam tarzı sürdürmek, kolesterol seviyesini azaltabilir ve bu da erektil disfonksiyon hastalığına yakalanma olasılığınızı azaltabilir.
Kolesterolünüz ya da ereksiyon sorunları hakkında endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun, böylece sizin için en iyi şekilde işe yarayacak bir tedavi planı oluşturabilirsiniz.
Kolesterol sertleşme bozukluğuna neden olur mu konusu ile bağlantılı ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Kolesterol Oranı Nedir, Nasıl Hesaplanır ve Neden Önemlidir?
- İyi (HDL) Kolesterolü Yükselten Besinler
- VLDL Kolesterol Nedir, VLDL Yüksekliği / Düşüklüğü Ne Demektir?
- Non-HDL Kolesterol Nasıl Hesaplanır, Non-HDL Nasıl Düşürülür, Değeri Kaç Olmalıdır?
- Şeker Aslında Kolesterol Seviyesini Nasıl Etkiler
- Penisim Normal mi? Kırabilir miyim? Ortalama boyu nedir? Ameliyatla büyütülebilir mi?
- Penis Şekli ve Testisler Yaşlandıkça Nasıl Değişir? Penis Eğriliği Nasıl Olur?
- Rokanın Faydaları: Kansere, Diyabete, Cinsel Güce, Göze, Kalbe, Cilde ve Saça 12 Faydası