Mesele vücuttaki yağı yakmak olduğunda işin içinde irade, egzersiz ve diyetten fazlası olabilir. Sayısız hormon vücudumuzda olup biten bir takım işlerden sorumludur. Zayıflama üzerinde çok önemli etkileri olan yağ yakan hormonlara ve onları kendi çıkarlarımız doğrultusunda nasıl çalıştırabileceğimize bir bakalım.
Yağ Yakan Hormonlar Nelerdir?
Açlık Hormonları: Girelin ve Leptin
Girelin ve leptin açlık ve iştah sinyallerimizi şekillendiren iki önemli hormondur. Yağ hücreleri tarafından meydana getirilen leptin tam olarak yağ yakan hormon olarak değil iştah kesici olarak hareket eder. Ne kadar vücut yağınız varsa o kadar leptin üretirsiniz. Bununla beraber kronik olarak artırılmış leptin seviyeleri leptin direnci sonucunu doğurabilir. Yani leptin sinyalleri artık duyulmaz. Bu direncin sonucunda sadece açlık hissi artmıyor, ayrıca metabolizma yavaşlama sürecine giriyor ve kilo kaybı çok zorlaşıyor.
Leptinin diğer parçası girelin, iştah uyarıcı olarak bilinir ve beyninizin yaydığı “otur yemek ye” sinyalini vermesini sağlar. Mideniz ne kadar boşsa (bir süre yemediğinizde) o kadar girelin üretilir. Bununla beraber, çok fazla girelin vücudun yağ yakma kabiliyetini azaltır. Yani, eğer yemek yememek girelin miktarımızı artırıyorsa ve kötü yemek seçimlerine direnme gücümüzü zorlaştırıyorsa, aç kalmak neden?
Çözüm: İyi bir uyku çekin
Bir çok araştırma göstermiştir ki, uyku eksikliği, açlık tetikleyici hormonu uyararak beyinde değişikliklere sebep olmaktadır. Sağlıklı bir şey yemek için değil ama hızlı enerji verecek bir atıştırma yapmak için şeytana uymak üzeresiniz. İyi uyumak için her akşam aynı saatte yatmaya çalışın. Yatağınızı serin tutun, cep telefonu gibi teknolojik aletlerden ve gürültüden uzak olacak şekilde düzenleyin.
Stres Hormonu: Kortizol
Stres ve kortizol hormonu çok yakın ilişki içindedirler. Ne zaman stresli bir durumla karşı karşıya gelseniz, vücudunuz bir zorluğa göğüs germek, iştahı artırmak, yeme motivasyonunu yükseltmek (özellikle kolay bulunan yağlı ve şekerli yiyecekler) ve hissettiğiniz gerilimi düşürmek için kortizol üretir. Bu size geçici bir enerji artışı verebilir. Bu enerji patlaması doğrudan beynin merkezinde ödül olarak algılanır ve bu kısır döngü anlamsız aşırı yeme şeklinde sonuçlanarak devam eder. Daha da kötüsü, kortizol vücut yağlarının en son ihtiyacınız olan yerde yani göbeğinizin iç kısımlarına tutunarak bu bölgenin büyümesini sağlar.
Çözüm: Kısa bir mola verin
Stres sebebiyle yemek yemek anlamsızdır. Siz farkına bile varmadan tabaktakileri silip süpürdünüz bile. O halde, çok açlık çektiğiniz bir durumla karşılaştığınızda, bir kaç dakika duraksayın ve en son ne zaman yemek yediğinizi düşünün. Eğer 2 saatten az bir sure geçtiyse, ki bu durumda bu fiziksel bir açlık değildir. Kendinize bu durumu yeniden değerlendirmek için 5 dakika verin ve düşünün, büyük bir bardak su içmek ya da 20 dakikalık tempolu bir yürüyüş yaparak yağ yakmak gibi gibi daha iyi bir karar verme şansınız olabilir.
Metabolik Hormon: İnsülin
Karbonhidrat yüklü bir yemeği ya da şekerli bir içeceği mideye indirdiğinizde kan şekeriniz hızla yükselir. Kan şekeri yükseldikçe, pankreas bunun acil enerji olarak mı kullanılacağını ya da yağ olarak mı depolanacağını belirleyen insülin hormonunu üretir. Arıtılmış nişasta fazlası ve şekerli karbonhidratlar vücut yağı deposunu artıran insülin tepkisini yükseltebilir.
Çözüm: Dengeli beslenin
İşlenmiş yiyecekleri azaltarak, tam tahıllı baget ekmeği gibi rafine karbonhidratlar yiyerek, az kalorili ve doyurucu esmer pirinç, ekşi hamur ya da açlığınızı yatıştırmak için daha fazla lif içeren kinoa gibi besinler tüketerek vücudunuzun ürettiği insülin miktarını kontrol edebilirsiniz. Daha fazla dengeli insülin tepkisi oluşturmak ve kan akışınıza şekerin emilimini yavaşlatmak için bu karbonhidratları değerli protein kaynakları ile (balık, yumurta, fasulye) kombine edin.
Yağ Yakan Hormonlar Nelerdir? Kilo Vermek İçin Harekete Geçirebilir misiniz konusuyla bağlantılı İlginizi çekebilir;
- Kilo Verirken ya da Yağ Yakarken Kas Yapmak Mümkün mü?
- Nasıl Kilo Verilir? Kolay Kilo Vermek İçin 40 İlginç Yöntem
- 14 Maddede 40 Yaşından Sonra Kilo Vermek
- Metabolizmayı Nasıl Hızlandırabilirim? 10 Maddede Metabolizma Hızlandırma Yolları
- Kilo Verme Mide Ameliyatlarının Faydaları, Riskleri ve Yan Etkileri
- İnsülin Direnci Nedir? Neden Olur? Diyabet ve Diğer Hastalıklarla Bağlantısı Nasıldır?
- Aşırı Egzersiz Yapıldığında Vücutta Ne Olur? Neler Değişir?
- Egzersiz Yapmak Testosteron Seviyesini Etkiler mi?
- Düşük Testosteron Seviyesi: Sebepleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
- CrossFit Nedir? Nasıl Yapılır? CrossFit Egzersizinde Neler Vardır?
- Hormon Testi Nedir | Test Sonuçlarının Normal Değerleri Nelerdir?
- Hormon Testi Nasıl Yapılır | Kadın&Erkek İçin Kan, Tükürük ve İdrarla Yapılan Hormon Testleri
- Kadın Hormonları Nelerdir
- Libido Hormonları Nelerdir?
- FSH Testi Nedir, FSH Hormon Testi Nasıl Yapılır?
- LH Kaç Olmalıdır | LH Hormon Testi Nasıl Yapılır | LH Normal Değerleri Nelerdir