Yumurta, gezegendeki en besleyici gıdalar arasında bulunmaktadır. Aslında, bütün bir yumurta içerisinde, tek bir hücreyi tam bir tavuğa dönüştürmek için gerekli olan bütün besin maddeleri yer almaktadır. Bununla beraber, yumurta sarısının kolesterol bakımından yüksek olduğu itibariyle yumurta da kötü bir üne kavuşmuştur. Peki gerçekten yumurta kolesterolü yükseltir mi?
Şunu dikkate almak gerekir, kolesterol olayı o kadar da basit değildir. Kolesterolü ne kadar çok alırsanız, vücudunuz o kadar az üretir.
Bu sebepledir ki, birkaç yumurta yemek kolesterol seviyelerinde yüksek bir artışa neden olmaz.
Şimdi bu süreci açıklayalım ve günde kaç yumurta yiyebileceğimizi tartışalım.
Vücut kolesterol düzeylerini nasıl düzenler?
Kolesterol genellikle negatif olarak görülmektedir.
Bunun nedeni, bazı araştırmaların yüksek kolesterol seviyelerini kalp hastalıkları ve erken ölümlerle ilişkilendirmesidir. Bununla birlikte kanıtlar karışıktır.
Gerçek şu ki kolesterol vücudunuzda çok önemli bir rol oynar. Her hücre zarında gerekli olan yapısal bir moleküldür.
Ayrıca, testosteron, östrojen ve kortizol gibi steroid hormonları yapmak için kullanılır .
Kolesterolün ne kadar önemli olduğu göz önüne alındığında, vücut her zaman kolesterolün yeterli miktarlarda mevcut olduğundan emin olmak için ayrıntılı yollar geliştirmektedir.
Kolesterolün diyetten alınması her zaman bir seçenek olmadığı için, karaciğer kolesterolü vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretir.
Fakat kolesterol açısından zengin gıdaların aşırı tüketilmesi durumunda, karaciğer kolesterol seviyelerinin aşırı yüksek olmasını engellemek için kolesterolü daha az üretmeye başlayacaktır.
Bu nedenle, vücuttaki toplam kolesterol miktarı çok az değişir, eğer hiç değişmezse. Değişen şey kaynağıdır. (diyet ya da karaciğer)
Yine de, kan seviyeniz yükseldiğinde aşırı miktarda kolesterol alımından kaçınılmalıdır. Yüksek bir alım, kan kolesterol seviyelerinde hafif bir artışa neden olabilir.
Sonuç olarak: Karaciğer büyük miktarlarda kolesterol üretir. Yumurta gibi kolesterol açısından zengin besinler yediğinizde, karaciğeriniz kolesterolü daha az üreterek bunu telafi eder.
Aşırı yumurta tüketilirse ne olur? Kolesterol yapar mı?
On yıllar boyunca, insanların yumurta tüketimini veya en azından yumurta sarısını sınırlamaları önerilmiştir .
Bir tane orta boy yumurta, önerilen günlük alım miktarının % 62’si olan 186 mg kolesterol içerir. Bunun aksine, yumurtanın beyazı çoğunlukla proteindir ve kolesterol bakımından düşüktür.
Genel olarak önerilen miktar haftada en fazla 2–6 yumurta sarısı tüketimidir. Ancak, bu sınırlamalar için bilimsel destek eksikliği vardır.
Birkaç araştırmada, yumurtanın kolesterol düzeyleri üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Bu çalışmalarda insanlar iki gruba ayrılmıştır. Bir grup günde 1-3 tam yumurta tüketmiş ve diğer grup yumurta tadı ve kokusu veren başka şeyler yemiştir.
Bu çalışmalar şunu göstermektedir;
- Hemen hemen tüm durumlarda “iyi” HDL kolesterol yükselir.
- Toplam kolesterol ve “kötü” LDL kolesterol düzeyleri genellikle değişmeden kalır, ancak bazen hafifçe artar.
- Omega-3 zenginleştirilmiş yumurtalar yemek , bir başka önemli risk faktörü olan kan trigliseridlerini azaltabilir.
- Lutein ve zeaksantin gibi karotenoid antioksidanların kan düzeyleri önemli ölçüde artmaktadır.
Görülüyor ki, bütün bir yumurtayı yemeye vücudun verdiği cevap kişiye göre kişiye değişmektedir.
İnsanların % 70’inde, yumurta yemenin toplam kolesterol veya “kötü” LDL kolesterol üzerinde hiçbir etkisi olmamıştır. Bununla birlikte, insanların% 30’unda bu göstergeler hafif yükselmektedir.
Bazı kişilerde günde birkaç yumurta yenmesi kan kolesterolünü biraz artırsa da, bu kişiler küçük ve yoğun olan LDL partiküllerini büyütmektedirler.
Ağırlıklı olarak büyük LDL parçacıklarına sahip olan kişiler daha düşük kalp hastalığı riskine sahiptirler. Bu nedenle, yumurtalar toplamda ve LDL kolesterol seviyelerinde hafif artışa neden olsa bile, endişe edilecek bir durum değildir.
Bilim şu konuda çok açıktır ki, her gün en fazla 3 yumurta yemek sağlıklı insanlar için son derece güvenlidir.
Sonuç olarak: Yumurta sürekli olarak HDL (“iyi”) kolesterolü yükseltmektedir. İnsanların % 70’inde total veya LDL kolesterolde artış yoktur. Bazı insanlar LDL’ nin tehlikesiz bir alt türünde hafif bir artış yaşayabilir.
Yumurta ve kalp hastalığı
Yapılan birçok çalışma yumurta tüketimini ve kalp hastalığı riskini incelemiştir.
Bu araştırmaların birçoğu, büyük insan gruplarının uzun yıllar takip edildiği gözlemsel çalışmalardır.
Araştırmacılar beslenme, sigara veya egzersiz gibi belirli alışkanlıkların, belirli hastalıkları azaltma veya artırma riskiyle bağlantılı olup olmadığını belirlemek için istatistiksel yöntemler kullanırlar.
Bazılarının yüz binlerce insanı içerdiği bu çalışmalar sürekli göstermiştir ki, yumurta yiyen insanların kalp hastalığına yakalanma risklerinin yumurta yemeyenlere göre daha daha fazla olmadığını göstermektedir.
Hatta bazı çalışmalarda inme riskinde azalma görülmüştür.
Ancak, bu araştırma göstermiştir ki, tip 2 diyabeti olan insanlar aşırı yumurta tüketirlerse kalp hastalığına yakalanma riskleri artmaktadır.
Tip 2 diyabetli kişilerde yapılan kontrollü bir çalışmada, üç ay boyunca, haftada altı gün, günde iki yumurta yemenin kan lipid düzeylerini belirgin bir biçimde etkilemediği bulunmuştur.
Sağlık üzerindeki etkileri ayrıca diyetinizin geri kalanına da bağlı olabilir. Diyabetli kişiler için en iyi diyet olan düşük karbonhidrat diyetinde, yumurta kalp hastalığı risk faktörlerinin iyileşmesine neden olmaktadır.
Sonuç olarak: Yapılan birçok gözlemsel çalışma, yumurta yiyen kişilerin kalp hastalığı risklerinin artmadığı, ancak bazı çalışmalarda tip 2 diyabetli insanlar için risk artışı olduğu görülmektedir.
Yumurtaların sağlığa başka faydaları vardır
Unutmayın ki yumurta kolesterolden çok daha fazlasıdır. Ayrıca birçok besin maddesi açısından çok zengindir ve çok çeşitli ve etkileyici faydalar sunmaktadır.
- Maküler dejenerasyon ve katarakt gibi göz hastalıkları riskinizi azaltan lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar bakımından zengindir.
- Vücuttaki bütün hücrelerde önemli bir rol oynayan bir besin olan kolin açısından çok yüksektir.
- Yüksek kaliteli hayvansal proteinlerdir. Kas kütlesi artışı ve daha iyi kemik sağlığını açısından yüksek faydalar gösterir.
- Çalışmalar, yumurtaların tokluk hissini artırdığını ve kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir.
Dahası, yumurta oldukça lezzetlidir ve hazırlaması inanılmaz derecede kolaydır.
Yumurtaları tüketmenin faydaları, potansiyel negatif etkilerine göre çok daha ağır basmaktadır.
Sonuç olarak: Yumurta, gezegendeki en besleyici gıdalar arasındadır. Beyni besleyen önemli besinler ve gözlerinizi koruyan güçlü antioksidanlar içerirler.
Ne kadar yumurta tüketmek zararlıdır?
Ne yazık ki, yapılan hiçbir çalışmada günde üç yumurtadan fazla yiyen insan kullanılmadı.
Olması muhtemel olmasa da, bundan daha fazla yemek, sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Bilimsel olarak konuşmak gerekirse, günde üç yumurtadan fazla tüketilme olayı keşfedilmemiş bir bölge.
Ancak, örnek olay incelemesi, günde 25 yumurta tüketen 88 yaşında bir erkeği içeriyor. Bu adam normal kolesterol seviyesine sahipti ve sağlığı da çok iyiydi.
Tabii ki, bir bireyin aşırı yumurta tüketimine verdiği yanıt, tüm popülasyona göre çok anlam ifade etmez, ancak yine de ilginçtir.
Tüm yumurtaların aynı olmadığını akılda tutmak da önemlidir. Süpermarketlerdeki çoğu yumurta, fabrikada tahıl bazlı yemler ile yetiştirilen tavuklardan gelmektedir.
Omega 3 içeren besinler tüketmenin kolesterole iyi geldiği düşünülürse. En sağlıklı yumurtalar omega-3 zenginleştirilmiş yumurtalar veya meralarda yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurtalardır. Bu yumurtalar omega-3 ve yağda çözünen önemli vitaminler bakımından daha zengindirler.
Genel olarak, yumurta yemek, günde 3 yumurta yiyor olsanız bile, tamamen güvenlidir.
Besin çeşitliliği ve sağlığa olan faydaları göz önüne alındığında, kaliteli yumurtalar gezegendeki en sağlıklı besinler arasında yer alabilir.
Yumurta kolesterolü yükseltir mi, günde kaç yumurta yenilebilir konusuyla bağlantılı ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Kolesterol Oranı Nedir, Nasıl Hesaplanır ve Neden Önemlidir?
- İyi (HDL) Kolesterolü Yükselten Besinler
- VLDL Kolesterol Nedir, VLDL Yüksekliği / Düşüklüğü Ne Demektir?
- Non-HDL Kolesterol Nasıl Hesaplanır, Non-HDL Nasıl Düşürülür, Değeri Kaç Olmalıdır?
- Şeker Aslında Kolesterol Seviyesini Nasıl Etkiler