Şeker ve Kolesterol Seviyesi
Herkes gibi siz de muhtemelen yüksek kolesterol içeren yumurta ve et gibi besinlerin kolesterol seviyesi için en kötü olduğunu düşünüyorsunuz. Aslında olay bundan fazlasıdır. Çünkü aslında problem teşkil eden şey besinlerin içindeki kolesterol değildir.
Vücudumuzun içinde dolaşan kolesterolün çoğu vücudumuzun içinde üretilmektedir. Yediklerimizden absorbe edilmemektedir.Yani mesele, doğal olarak kolesterol içeren besinlerden uzak durmak değil, vücudumuzun kolesterol meydana getirmesini teşvik eden besinlerden uzak durmaktır.
Şeker dediğimizde, yiyecek ve içeceklere eklenen şekerler ve vücudumuzda hızlı bir şekilde şekere dönüşebilen basit karbonhidratlardan bahsediyoruz. Sadece kekler, kurabiyeler, bisküviler, tatlılar olarak düşünmeyin, beyaz pirinç, ekmek, makarna gibi rafine tahıllardan yapılan ya da içeren besinler de bu gruptadır.
Bütün karbonhidratlar şeker olarak emilir. Simit gibi karbonhidratlı bir besini yedikten sonra kan şekeri seviyesi yükseldiğinde vücut insülin salgılayarak yanıt verir. İnsülin, şekerin öğünler arasında kullanımı için vücudumuzda depolanmasını kontrol eden hayati bir hormondur.
Peki kolesterolün depolanmış şekli nedir? LDL’dir yani kötü kolesterol. Eğer insülin seviyesi artarsa, LDL kolesterol de artar. Peki kolesterolün depolanmamış şekli nedir. HDL’ dir yani iyi kolesterol.
Eğer insülin seviyesi artarsa HDL düşer. Ya peki depolayabileceğiniz bütün şekeri depolarsanız, hala kan akışınızda aşırı bir sirkülasyon olur mu? İnsülin bu şekerleri yağa çevirmeye yardımcı olur. Sonuç? Trigliserid yani yağ seviyesi artar.
Düşük oranda yağ tüketen, düşük karbonhidrat diyeti yapan insanlarda görülen en kötü kolesterol durumlarından biri de, tükettikleri şeker kaynağı ve miktarına yeterince dikkat etmemeleridir.
Bu kişiler, HDL kolesterolü yükselten besinlerden olan meyve, sebze ve tam tahıllı besinleri tüketmek yerine, yağsız patlamış mısır, düşük kolesterollü ekmek, makarna ya da az yağlı tatlıları tercih ediyorlar.
Fakat açık olmak gerekirse, meyvelerde üretilen şekerler gibi, doğal olarak oluşan şeker, biyokimyamızda çok değişik bir etkiye sahiptir. Bütün bir elma gibi işlemden geçmemiş besinlerden gelen şeker yavaş bir şekilde emilir çünkü elmayı sindirmek daha çok zaman alır ve bu insülin seviyesinin daha sabit kalmasına yardımcı olur.
Burada bütün bir elmadan bahsediyoruz, daha hızlı sindirilen ve biyokimyanıza yapacağı pozitif etkilerinin bir kısmını kaybetmiş olan elma suyundan ya da elma sosundan değil. O halde, karbonhidrat tüketirken, mümkün olduğu kadar tam meyve ve tahıllar gibi karbonhidratın orijinal formunu tüketmeye çalışın. Bu sizin insülin ve kolesterol seviyenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır.
Şeker aslında kolesterol seviyesini nasıl etkiler konusu ile bağlantılı, ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- VLDL Kolesterol Nedir, VLDL Yüksekliği / Düşüklüğü Ne Demektir?
- Non-HDL Kolesterol Nasıl Hesaplanır, Non-HDL Nasıl Düşürülür, Değeri Kaç Olmalıdır?
- Kolesterol Oranı Nedir, Nasıl Hesaplanır ve Neden Önemlidir?
- Ceviz Kolesterolü Düşürür mü
- Kolesterol Ereksiyon Bozukluğuna Neden Olur mu? (Erektil Disfonksiyon – ED)