Omega 3 ler inanılmaz önemli yağ asitleridirler. Konu omega 3 faydalarına geldiğinde, çok az besin maddesi vardır ki, bu kadar çok faydayı bir arada bulundurabilsin. Balık yağında bol miktarda bulunan omega 3′ ün vücut ve beyin sağlığı için çok çeşitli faydaları bulunmaktadır. En çok bilinen faydası kalp hastalıkları riskini azaltmasıdır. Fakat diyetinizde bol miktarda omega 3 bulundurmanızın tek nedeni bu değildir. Fetüs gelişiminden retinal fonksiyonlara ve kilo kontrolüne, yaşlanmaya olan etkisinden metabolik sendroma olan faydalarına kadar bu asitler herkes için optimal sağlığı iyileştirir ve destekler. Aslında, FDA, omega 3 formülasyonlarını yüksek trigliserid tedavisi için kabul etmiş durumdadır. Şimdi 17 maddede omega 3 faydalarına detaylı olarak göz atalım.
Omega 3 Faydaları
1. Omega 3 Depresyon ve Anksiyete İle Mücadele Eder
Depresyon dünyada en çok görülen mental bozukluklar arasındadır.
Üzgün hissetme, uyku hali, uyuşukluk ve hayata karşı ilgisizlik bu hastalığın semptomları arasındadır.
Anksiyete de ayrıca çok yaygın bir hastalıktır ve sürekli endişe ve gerginlik olarak tanımlanabilir.
İlginç bir şekilde, araştırmalar göstermiştir ki, düzenli olarak omega 3 tüketen insanlar muhtemelen daha az depresyon yaşamaktadırlar.
Daha da fazlası, depresyon ve anksiyete sorunu olan insanlar omega 3 destek ürünleri aldıklarında, semptomları iyileşme göstermiştir.
Omega 3 yağ asitlerinin üç farklı türü vardır;
- ALA (alpha-linolenic acid)
- EPA (eicosapentaenoic acid)
- DHA (docosahexaenoic acid ).
Bu üçü arasından EPA depresyonla mücadelede en iyisi olarak görülmektedir.
Hatta bir araştırmada EPA’ nın, depresyona karşı, bir antidepresan olan Prozac kadar efektif olduğu ortaya çıkmıştır.
Sonuç olarak: Omega 3 destek ürünleri depresyon ve anksiyete problemlerini tedavi etmeye yardımcı olabilir. EPA depresyonla mücadelede en etkilisi olarak görülmektedir.
2. Omega 3′ ün Göz Sağlığına Faydaları
Bir çeşit omega 3 olan DHA, beynin ve göz retinasının temel yapı taşlarından biridir.
Yeterince DHA alınmadığında, görüş problemleri ortaya çıkabilir.
İlginçtir ki, yeterince omega 3 alımının maküler dejenerasyon (sarı nokta hastalığı) riskinin azalmasıyla bağlantılıdır. Maküler dejenerasyon gözde kalıcı zarar ve körlüğe neden olan en önde gelen hastalıklardan biridir.
Sonuç olarak: DHA denen omega 3 yağ asidi göz retinasının temel bileşenidir. Göz bozukluklarına ve körlüğe neden olabilecek maküler dejenerasyondan korunmaya yardımcı olmaktadır.
3. Omega 3 Hamilelik Sırasında ve Erken Yaşlarda Beyin Sağlığını Destekler
Omega 3 çocuklarda beynin büyümesi ve gelişimi için hayati önem taşımaktadır
DHA, beyindeki doymamış yağ asitlerinin %40’ına ve gözdekilerin ise %60’ına tekabül etmektedir.
Bu nedenle, çocuklar DHA ile takviye edilerek kuvvetlendirilmiş mama ile beslendiklerinde, bu mama ile beslenmeyen çocuklara göre daha iyi bir görüşe sahip olmalarına şaşırmamak gerekir.
Hamilelik döneminde yeterince omega 3 almanın çocuk için aşağıdakiler gibi sayısız faydaları bulunmaktadır.
- Yüksek zeka
- Daha iyi iletişim ve sosyal beceriler
- Daha az davranışsal bozukluk
- Daha düşük gelişme bozukluğu riski
- Daha düşük ADHD, otizm ve beyin felci riski
Sonuç olarak: Hamilelik döneminde ve erken yaşlarda yeterince omega 3 tüketmek çocuk gelişimi için çok önemlidir. Omega 3 eksikliği, düşük zeka, zayıf görüş gücü ve birçok sağlık problemi riskiyle bağlantılıdır.
4. Omega 3 Kalp Krizi Risk Faktörlerini İyileştirebilir
Kalp krizi ve inmeler dünyadaki ölüme en çok yol açan hastalıklar arasındadır.
On yıllar önce, araştırmacılar, balık yiyen toplulukların kalp hastalığı geçirme oranlarının çok düşük olduğunu gözlemlemişlerdir. Bunun daha sonraları kısmen omega 3 tüketimi ile ilgili olduğu ortaya çıkmıştır.
Daha sonraları, omega 3 yağ asitlerinin kalp hastalıkları için sayısız faydaları olduğu görülmüştür.
Bu anlamda omega 3’ün sağlığa faydaları;
- Trigliseridler: Omega 3 trigliseridlerde, genellikle %15 -30 aralığında, belirgin bir düşüşe neden olabilir.
- Kan basıncı: Kan basıncı yüksek olan insanlarda kan basıncı seviyesini düşürebilmektedir.
- HDL kolesterol: Omega 3 HDL (iyi kolesterol) seviyesini artırabilir.
- Kan pıhtıları: Omega 3 trombositlerin toplanarak kümeleşmelerini engelleyebilir. Bu durum, zararlı kan pıhtılarının oluşmasını önlemeye yardımcı olmaktadır.
- Plak: Arterleri pürüzsüz tutarak ve zarar görmelerini engelleyeren omega 3, arterleri daraltan ve sertleştiren plak oluşumunun önüne geçmektedir.
- İltihap: Omega 3 inflamatuar yanıt sonucunda salgılanan bazı maddelerin üretimini azaltmaktadır.
Omega 3 ayrıca bazı insanlarda LDL (kötü kolesterol) seviyesini azaltabilmektedir. Bununla beraber, kanıtlar karmaşıktır ve bazı araştırmalar omega 3’ün LDL seviyesini yükselttiğini göstermiştir.
İlginçtir ki, kalp hastalıkları risk faktörleri üzerinde omega 3’ün bunca faydalı etkileri olmasına karşılık, omega 3 suplemanlarının kalp krizlerini ya da inmeleri engellediğine dair ikna edici bir kanıt yoktur. Birçok çalışma omega 3 suplemanlarının bu anlamda faydaları olmadığını göstermektedir.
Sonuç olarak: Omega 3’ün kalp hastalığı risk faktörleri üzerinde sayısız faydaları vardır. Buna karşın omega 3 suplemanları kalp krizi ya da inme risklerini azaltmamaktadır.
5. Omega 3 Çocuklarda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (ADHD) Semptomlarını Azaltabilir
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD), dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik olarak tanımlanan davranışsal bir bozukluktur
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD) olan çocuklar, sağlıklı olan akranlarıyla kıyaslandığında, omega 3 yağ asidi açısından daha düşük kan seviyelerine sahip oldukları görülmüştür.
Bunun da ötesinde, pekçok araştırma göstermiştir ki, omega 3 suplemanları dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD) semptomlarını azaltmaktadır.
Omega 3 dikkatsizlik ve bir işi tamamlayabilme yeteneğini iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca, hiperaktivite, düşüncesizlik, huzursuzluk, saldırganlık durumlarının azalmasını sağlayabilmektedir.
Son dönemlerde, araştırmacılar farklı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD) tedavisi için kanıtları değerlendirdiler. Destek ürünü olarak omega 3 kullanımının en umut verici tedavilerden biri olduğunu buldular.
Sonuç olarak: Omega 3 destek ürünleri çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD) semptomlarını azaltabilmektedir. Dikkatsizlik problemini iyileştirme ve hiperaktivite, düşüncesizlik ve saldırganlığı azaltmaya yardımcı olmaktadır.
6. Omega 3 Metabolik Sendrom Semptomlarını Azaltabilir
Metabolik sendrom, hastalıklar ya da rahatsızlıklar toplamı olarak ifade edilebilir.
Bu rahatsızlıklar içinde, merkezi obezite (karın yağı), yüksek kan basıncı, insülin direnci, yüksek trigliserid ve düşük HDL (iyi kolesterol) seviyesi gibi durumlar bulunmaktadır.
Kalp hastalığı, diyabet ve diğer birçok hastalığa yakalanma riskini artırması nedeniyle, metabolik sendrom kaygılanılacak önemli bir kamu sağlığı sorunudur.
Omega 3 yağ asitleri insülin direncini ve iltihaplanmayı düşürebilir ve metabolik sendromu olan insanlarda kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirebilir.
Sonuç olarak: Metabolik sendrom rahatsızlığı yaşayan insanlar için omega 3’ün sağlığa faydaları çoktur. İnsülin direnceini düşürebilmekte, iltihaplanmayla mücadele etmekte ve sayısız kalp hastalığı risk faktörünü iyileştirebilmektedir.
7. Omega 3 İltihaplanmayla Mücadele Etmeye Faydaları
İltihaplanma çok önemlidir ve enfeksiyonlarla mücadele için ve vücuttaki hasarları onarmak için iltihaplanmaya ihtiyaç duyarız.
Bununla beraber, enfeksiyon olmaksızın ya da yaralanma durumu kalmadığı halde bazen iltihaplanma çok uzun sürer. Buna kronik (uzun vadeli) iltihaplanma denir.
Uzun vadeli iltihaplanmanın, kalp hastalığı ve kanser de dahil olmak üzere neredeyse bütün kronik hastalıklara sebep olabildiği bilinmektedir.
Omega 3 yağ asitleri iltihaplanmayla bağlantılı, inflamotuar eikozanoidler ve sitokinler gibi molekül ve maddelerin üretimini düşürebilmektedirler.
Araştırmalar sürekli olarak göstermektedir ki, yüksek omega 3 tüketimi ile iltihaplanmanın azalması arasında bir bağlantı bulunmaktadır.
Sonuç olarak: Omega 3, kalp hastalıkları, kanser ve çok çeşitli diğer hastalıklara neden olan kronik iltihaplanmayı azaltmaktadır.
8. Omega 3 Otoimmün Hastalıklarla Mücadele Edebilir
Otoimmün hastalıklarda, bağışıklık sistemi (immün sistem) sağlıklı hücreleri yanlışlıkla yabancı hücreler olarak algılar ve onlara saldırmaya başlar.
Tip 1 diyabet buna iyi bir örnektir. Bu hastalıkta, bağışıklık sistemi, pankreastaki insülin üreten hücrelere saldırır.
Omega 3′ ün diğer bir faydası da bu hastalıklardan bazılarıyla mücadele etmeye yardımcı olabilmesidir. Bu, özellikle erken yaşlarda çok daha önemli bir durumdur.
Araştırmalar, yeterince omega 3 tüketmenin, yeni doğanlarda tip 1 diyabet, yetişkinlerdeki otoimmün diyabet ve multiple sclerosis (MS) gibi birçok otoimmün hastalığın ortaya çıkma riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu göstermiştir.
Omega 3’ün sağlığa faydaları arasında ayrıca, lupus, eklem iltihabı, ülseratif kolit, crohn hastalığı ve sedef hastalığı tedavilerine de yardımcı olması gösterilebilir.
Sonuç olarak: Omega 3 yağ asitleri birçok otoimmün hastalıkla mücadeleye yardımcı olmaktadır.
9. Omega 3 Zihinsel Bozuklukları İyileştirmeye Yardımcı Olabilir
Psikiyatrik bozuklukları olan insanlarda düşük omega 3 seviyeleri rapor edilmiştir.
Çalışmalar, omega 3 destek ürünlerinin, hem şizofreni hem de bipolar rahatsızlık yaşayan insanlarda ruh halindeki ani değişikliklerin ya da kötüleşme durumlarının sıklık seviyesini azaltabileceğini göstermiştir.
Omega 3 yağ asitlerini destek ürünü olarak kullanmak ayrıca şiddet içeren davranışlarda da azalma olmasına fayda etmektedir.
Sonuç olarak: Zihinsel bozuklukları olan insanlar omega 3 yağları açışından düşük kan seviyelerine sahiptirler. Omega 3 seviyesini iyileştirmek, semptomları iyileştirmek anlamına gelebilir.
10. Omega 3 Yaşlanmayla Bağlantılı Zihinsel Fonksiyon Azalması ve Alzheimer Hastalığı İle Mücadele Edebilir
Beyin fonksiyonlarındaki azalma, yaşlanmanın en karşı konulamaz neticelerinden biridir.
Birçok çalışma göstermiştir ki, omega 3 alımındaki artış, yaşlanmayla beraber ortaya çıkan zihinsel fonksiyon problemlerinin ve Alzheimer hastalığının ortaya çıkma risklerinin azalmasıyla bağlantılıdır.
Buna ek olarak, yapılan diğer bir çalışmada, yağlı balıkları tüketen insanların beyinlerinde daha fazla gri madde bulunduğunu göstermiştir. Gri madde, bilgi, hafıza ve duygu süreçlerinin işlenmesini saylayan beyin dokusudur.
Sonuç olarak: Omega 3 yağları yaşlanmayla ilgili zihinsel düşüşleri ve Alzheimer hastalığını engellemeye yardımcı olmaktadır. Fakat omega 3’ün sağlığa faydalarıyla ilgili bu konuda daha fazla araştırma yapılması da gerekmektedir.
11. Omega 3 Kanserden Korunmaya Yardım Edebilir
Kanser dünyada ölümlere en çok neden olan hastalıklardan biridir ve omega 3 yağ asitlerinin belirli kanser risklerini azalttığını kanıtlayan pek çok çalışma yapılmıştır.
İlginç bir şekilde, çalışmalar, bol miktarda omega 3 tüketen insanların kolon kanserine yakalanma risklerinin tüketmeyenlere göre %55’e kadar daha düşük olduğunu göstermiştir.
Buna ek olarak, omega 3 tüketimi, erkeklerde prostat kanseri ve kadınlarda meme kanseri riskinin azalması ile bağlantılıdır. Bununla beraber yapılan bütün araştırmalar bu sonuçla örtüşmemektedir.
Sonuç olarak: Omega 3 alımının kolon, prostat ve göğüs kanseri gibi bazı kanser türlerinin riskini azaltmaya faydaları bulunmaktadır.
12. Omega 3 Çocuklardaki Astım Hastalığına Faydaları Olabilir
Astım, öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı soluma gibi semptomları olan bir akciğer hastalığıdır.
Şiddetli astım atakları çok tehlikeli olabilir. Akciğerdeki hava yollarındaki şimeler ve iltihaplanmalar sebebiyle oluşurlar.
Ayrıca, astım hastalığı oranları son yıllarda yükselmektedir.
Birçok araştırma, çocuklarda ve genç yetişkinlerde omega 3 tüketimi arttıkça astım oranlarının düşüşü arasında bağlantı olduğunu göstermiştir.
Sonuç olarak: Omega 3 tüketimi çocuklar ve genç yetişkinlerin astım hastalığına yakalanmalarını engellemeye yardımcı olmaktadır.
13. Omega 3 Karaciğerdeki Yağı Azaltabilir
Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) oldukça yaygın bir hastalıktır.
Obezite ile birlikte şu anda birçok ülkede kronik karaciğer hastalığının en önde gelen nedenlerinden biridir.
Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) olan insanlarda destek ürünü olarak omega 3 yağ asitleri kullanmak karaciğer yağı ve iltihaplanmalarda azalma olmasıyla bağlantılıdır.
Sonuç olarak: Omega 3 yağ asitleri alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) olan kişilerde yağ miktarlarını düşürebilmektedir.
14. Omega 3 Kemik ve Eklem Sağlığını İyileştirmeye Fayda Eder
Osteoporoz (kemik erimesi) ve eklem iltihabı iskelet sistemini etkileyen en çok görülen iki hastalıktır.
Araştırmalar, omega 3 ün kemiklerdeki kalsiyum miktarını artırarak kemik gücünü artırdığını göstermiştir. Bu da osteoporoz riskini azaltmaktadır.
Omega 3 ayrıca eklem iltihabına da fayda etmektedir. Omega 3 suplemanları kullanan hastalar eklem ağrısında azalma ve kavrama gücünde artışların olduğunu rapor etmişlerdir.
Sonuç olarak: Omega 3’ün sağlığa faydaları arasında kemik gücünü artırmak ve eklem sağlığına katkıda bulunmak da vardır. Bu durum osteoporoz ve eklem iltihabı riskini azaltmaktadır.
15. Omega 3 Regl Sancısını Azaltabilir
Regl sancısı karın kaslarının alt kısmında ve pelvis bölgesinde oluşmaktadır ve genellikle alt sırt bölgesi ve uyluklardan yayılmaktadır.
Kişinin yaşam kalitesi üzerinde çok belirgin negatif etkilere neden olmaktadır.
Bununla beraber, araştırmalar tekrar tekrar göstermiştir ki, bol miktarda omega 3 kullanan kadınların adet sancısını daha hafif yaşamaktadırlar.
Hatta bir araştırmada, adet dönemi sırasında duyulan şiddetli ağrıyı tedavide omega 3 suplemanlarının ibuprofen’den daha efektif olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç olarak: Omega 3 yağ asitleri adet ağrılarını azaltabilmektedir. Yapılan bir çalışma omega 3 destek ürünlerinin bir antiinflamatuar ilaç olan ibuprofen’den daha etkili olabileceğini göstermiştir.
16. Omega 3 Yağ Asitleri Daha İyi Bir Uyku Uyumaya Faydalıdır
İyi uyku optimal bir sağlığa sahip olabilmek için gereken en temel ihtiyaçlardan biridir.
Araştırmalar, uykudan mahrum kalmanın, obezite, diyabet ve depresyon gibi birçok hastalığa yol açabileceğini göstermiştir.
Omega 3 yağ asitlerinin düşük seviyelerde olması çocuklarda uyku problemleriyle ve yetişkinlerde tıkayıcı uyku apnesi problemleri ile bağlantılıdır.
Ayrıca DHA’nın düşük seviyelerde olması da, uykuya dalmayı kolaylaştıran melatonin hormonunun düşük seviyelerde olması ile bağlantılıdır.
Hem yetişkinler hem de çocuklar üzerinde yapılan çalışmalar, omega 3 suplemanlarının uyku süresi ve kalitesini artırdığını göstermiştir.
Sonuç olarak: Omega 3 yağ asitleri, özellikle DHA, uyku kalitesi ve süresi üzerinde olumlu etkiler göstermektedir.
17. Omega 3 Cilt İçin İyidir
DHA cildin yapısal bir bileşenidir. Cildin büyük bir parçasını oluşturan hücre zarlarının sağlığından sorumludur
Sağlıklı bir hücre zarı, yumuşak, nemli, esnek ve kırışıksız bir cilt anlamına gelmektedir.
EPA’ nın da ayrıca cilt için birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;
- Ciltteki yağ üretimini düzenlemek
- Cildin nem dengesini sağlamak
- Saç foliküllerinin hiperkeratinizasyonunu engeller (genellikle kolun üst tarafında görülen küçük kırmızı şişlikler)
- Cildin erken yaşlanmasını engeller
- Akneyi engeller
Omega 3 ayrıca cildi güneşin zararlı ışınlarından da korur. EPA, güneşe maruz kaldıktan sonra ciltteki kolajende erozyona uğrayan maddelerin salınmasını engellemeye yardımcı olur.
Sonuç olarak: Omega 3 cildi sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Erken yaşlanmayı engeller ve ayrıca cildi güneşin zararlı etkilerine karşı korur.
Omega 3’ün Sağlığa Faydaları Çoktur
Optimal sağlık için omega 3 inanılmaz derecede önemlidir ve faydaları çoktur.
Haftada 2 kere HDL kolesterol seviyesini yükselten besinlerden olan yağlı balıklar gibi az işlemden geçmiş yiyeceklerden yiyerek omaga 3 tüketmek optimal omega 3 alımı için en iyi yöntemdir.
Bununla beraber, eğer bol miktarda yağlı balık tüketemiyorsanız, omega 3 suplemanları kullanmayı göz önünde bulundurabilirsiniz. Omega 3’ün sağlığa faydalarını görmek isteyen ve omega 3 yetersizliği yaşayan insanlar için, bu yöntem sağlık durumunu iyileştirmek için ucuz ve oldukça etkilidir.
Omega 3 faydaları konusuyla ilgili ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Omega 3′ ün Saça Faydaları ve Saç Uzaması ve Dökülmesine Etkileri Nelerdir?
- Omega-3 İçeren Besinler: Yüksek Oranda Omega-3 İçeren 12 Besin
- Krill Yağının Faydaları ve Kullanımı: Balık Yağı mı Krill Yağı mı? Farkı Nedir? Nasıl Kullanılır?
- Balık Yemenin Libido (cinsel dürtü/istek) Üzerindeki Etkileri/Faydaları: Çinko ve Arjinin İçeren Balıklar
- En İyi Omega 3 Hangisi (EPA, DHA, ALA) Omega 3 Çeşitleri Nelerdir