Yaşlanma karşıtı özelliklere sahip süper bir gıda olan keten tohumu, geleneksel Çin ve Hint tıbbının asırlardır önemli bir parçası olmuştur. İçeriğinde yüksek oranda protein, lif, Omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar barındıran bu bitkinin sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır. Peki keten tohumu yağı cilde sürülür mü, cilde faydaları nelerdir?
Keten bitkisinin tohumlarından elde edilen soğuk preslenmiş bu yağ, keten tohumunun farklı faydalarını sağlar. Kolayca temin edilebilen ve kullanımı pratik olan keten tohumu yağının cilde faydaları da bulunmaktadır.
Keten Tohumu Yağında Bulunan Güçlü Bileşenler
Keten tohumu yağı kalp sağlığı için de faydalı olan doğal bir yağdır. Cilde sürülebildiği gibi ağız yoluyla da tüketilebilir. Her iki seçenekte de keten tohumu yağı kısa süre içerisinde problemli cilt üzerinde gözle görünür sonuçlar verir.
Keten tohumu yağı içerisinde aşağıdaki bileşenler bulunur;
Omega 3 yağ asitleri – Keten tohumu, oldukça yüksek oranda omega omega 3 içeren bir besindir. Tansiyon, felç ve koroner kalp hastalığı gibi çeşitli sağlık problemlerini engellemeye yardımcı olan alfa-linolenik asitleri içerir. Omega-3 yağ asitleri ayrıca iltihaplanmayı kontrol altında tutar ve cildi fazla yağlı yapmadan nemlendirmeyi sağlar ve cildin su dengesinin korunmasına yardımcı olur.
Liganlar – Keten tohumunda bulunan liganlar vücuttaki fitoöstrojenleri dengeleyen antioksidan bileşenlerdir. Vücudun hormonal dengesinin korunmasında rol oynarlar.
Potasyum – Güvenilir bir potasyum kaynağı olan keten tohumu yağı, vücutta normal ve dengeli kan basıncı olmasını ve su dengesini sağlarlar.
Keten tohumu yağı genel sağlık üzerinde sayısız faydası vardır. Bununla birlikte, cilt bakımında da etkili bir yağdır. Şimdi keten tohumu yağı cilde nasıl uygulanır, faydaları nelerdir, daha yakından inceleyelim.
Keten Tohumu Yağının Cilde Faydaları Nelerdir
1. İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltır
Keten tohumu yağının topikal uygulanması ciltteki ince çizgiler üzerinde olumlu etki yapabilmektedir ve kırışıklıkların ve ince çizgilerin görünümünü azaltır ve ilerlemelerini yavaşlatabilir. Düzenli kullanıldığında, keten tohumu yağı cildin kendi kendini onarma yeteneğini geliştirebilir, ten rengini düzeltir ve genel dokuyu iyileştirir.
2. Mükemmel bir nemlendirici görevi görür
Keten tohumu yağı, ister tek başına isterse başka bileşenlerle birlikte kombine edilerek uygulandığında kuru ciltler için etkili bir tedavi olabilir. Yağ, cilt yüzeyine nüfuz eder ve içerden derinlemesine nemlenir. Bileşenler ayrıca cildin bariyer fonksiyonunu arttırır ve içindeki nemi hapseder.
3. İltihaplanmayı ve şişkinliği azaltır
ALA (Alfa Linolenik Asit ) ve keten tohumu yağı içindeki ilgili kimyasallar iltihaplanmaya karşı etkili bir şekilde mücadele eder. Vücutta şişmelere neden olan bileşiklerin üretimini engeller, kızarıklığı ve tahrişi azaltır.
4. Kuru cilt sorunlarını kontrol altında tutar
Tek başına veya diğer yağlarla kombine edilerek cilde sürülen keten tohumu yağı topikal tedavileri cildi nemlendirir ve kuruma ve pullanma gibi cilt sorunları gidermek için işe yarayabilmektedir. Keten tohumu yağının düzenli kullanımı cilt dokusunu önemli ölçüde iyileştirebilir.
5. Cilt rengini iyileştirir
Keten tohumu yağı cildi nemlendirerek ve besleyerek, cildin yağlılığının dengelemesine ve mevcut lekeleri, izleri ve diğer cilt hasarlarının onarmasına yardımcı olur. Düzenli kullanım, genel cilt renginde ve dokusunda belirgin farklar sağlayabilir.
6. Güneş ışınlarından kaynaklanan zararı minimuma indirebilir
Keten tohumu yağı, cilde zarar veren UV ışınlarından ve serbest radikallerden cildi koruyan konsantre antioksidanlara sahiptir. İçeriğinde bulunan yatıştırıcı bileşenler, ciltteki döküntülerden veya güneş yanığından etkilenen bölgelerde cilt tahrişini azaltmaya yardımcı olur.
7. Sedef hastalığı ve egzama gibi cilt sorunlarının giderilmesinde fayda edebilir
Keten tohumu yağı, sedef hastalığı ve egzama gibi hastalıklarda etkilenen cildin problemlerinde oldukça fayda gösterebilmektedir. Uygulanan bölgedeki iltihabı ve kızarıklığı azaltmada işe yarar, cilt onarımını teşvik eder ve tahriş olmuş cildi yatıştırır.
8. Sivilce oluşumlarını kontrol altında tutar
Keten tohumu yağı, içeriğinde bulunan yüksek miktarda omega-3 sayesinde mükemmel antienflamatuar özellikler gösterir. Bu sivilce oluşumlarını kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Diğer birçok yağın aksine, keten tohumu yağı tıkanmış gözeneklere, siyah noktalara veya beyaz noktalara neden olmaz. Aynı zamanda ciltteki sebum yağını seyrelterek yumuşattığı için iyi bir temizleyicidir ve cildi tahriş etmez.
9. Selülit görünümünü azaltır
Keten tohumu yağı içerisindeki liganlar ve fitokimyasallar cildin kalınlığını artırır ve sağlığını iyileştirir, bu da selülit oluşumunu önler. Ayrıca bu yağdaki esansiyel yağ asitleri, kuru hücrelere su çekerek ve yeni hücre zarlarının oluşumunu teşvik ederek mevcut selülit probleminden kurtulmaya da yardımcı olur.
10. Cilt kanserini önlemeye yardımcı olabilir
Keten tohumu yağı, serbest radikallerle ve cilt kanseriyle bağlantılı oksidatif hasarla mücadele eden bileşenlere sahiptir. Yeme içme alışkanlıklarınıza düzenli olarak keten tohumu yağı ekleyerek, vücudunuzu güneş ışığına ve çevresel etkenlere maruz kalmanın neden olduğu serbest radikallerle savaşmaya hazırlayabilirsiniz.
11. Sindirimi kolaylaştırır
Cilt sağlığı, sindirim aktivitesi ile yakından ilişkilidir. Sorunsuz bir sindirime olanak tanıyan keten tohumu yağı vücudun zararlı toksinleri temizleme yeteneğini artırır. Bağırsakların iç kısmındaki iltihaplanmayı azaltan ve genel sindirim sağlığına yardımcı olan yumuşatıcı bir maddedir.
Keten tohumu yağı, sağlığa olan pekçok faydasının yanında cilt problemleri için kullanıldığında da oldukça etkileyici sonuçlar vermektedir. Keten tohumu yağı cilt beyazlatma, kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olur ve yaşlanma önleyici tedavilerde yaygın olarak kullanılır. Aynı zamanda günlük nemlendirici olarak da işe yaramaktadır. Şimdi bunların her birini daha ayrıntılı olarak inceleyelim.
Keten tohumu yağı ile cildi beyazlaştırır ve çirkin lekeler ve yara izlerine iyi gelir
Keten tohumu yağı doğal bir cilt temizleyicisidir ve cildi iyileştirme özelliği bulunmaktadır. Antioksidanlar açısından zengin olan bu tohum yağı, yara izlerini etkili bir şekilde onarabilir ve cilt hasarını önleyebilir. Pigmentasyonu ve güneşin zararlı etkilerini azaltır, cilde genç bir parıltı kazandırır.
Keten tohumu yağı genel bir temizleyici olarak kullanılabilir. Bu yağı basit bir şekilde cilde sürerek, tıkanmış cilt gözeneklerini temizleyebilir ve ölü hücrelerden kurtulabilirsiniz.
Keten tohumu yağı cilt rengini iyileştiren ve sağlıklı bir cilt elde etmeyi kolaylaştıran yüz maskeleri ve yüz temizleyicisi yapmak için diğer bileşenlerle de karıştırılabilir.
İşte bu amaç için kolay bir tarif
Tarif 1: Keten tohumu yağı ile cilt temizleyicisi
Malzemeler;
Birer yemek kaşığı
- kahve tozu
- bal
- şeker
- keten tohumu yağı
Nasıl yapılır ve cilde nasıl sürülür
Yukarıda belirtilen miktarlarda kahve tozu, bal ve şekeri karıştırarak kıvamlı bir macun hamuru hazırlayın. Bu macuna bir çay kaşığı keten tohumu yağı ekleyin ve iyice karıştırın. Bu karışımı yüzünüze uygulayın ve on beş dakika bekletin. Sonra cildinizin her tarafına dairesel hareketlerle nazikçe sürün ve karışımı durulayın.
Keten Tohumu Yağı ile Kırışıklıkları Giderin – Göz Altı ve Alın Kırışıklıkları için Yaşlanma Karşıtı Bir Çözüm
Keten tohumu yağı, kırışıklıkları azaltma yeteneğine sahiptir. Bu yağ esansiyel yağ asitleri ve cilt güçlendirici proteinler açısından son derece zengindir. Bu nedenle, düzenli olarak cilde uyguladığınızda, cilt altındaki yağ tabakasına karışır. Bu, alanın içten sıkılaştırılmasına ve cilt canlılığının geri kazanılmasına yardımcı olur. Sonuç olarak, çizgiyi oluşturan kırışıklıklar azalır ve daha genç bir görünüm elde edilebilir.
Kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltmak ve cilt yaşlanmasını geciktirmek için keten tohumu yağı kullanmanın iki yolu vardır. Bunlar;
- Ağız yoluyla tüketmek – 1 çorba kaşığı taze soğuk preslenmiş keten tohumu yağı günlük kullanımı, kırışıklıkların ve diğer yaşlanma belirtilerinin oluşumunu azaltacaktır. Tadını maskelemek ve tüketimini kolaylaştırmak için smoothies veya tahıllara da ekleyerek kullanabilirsiniz.
- Topikal uygulama – Keten tohumu yağının cilde düzenli olarak uygulanması, ince çizgileri ve mevcut kırışıklıkları azaltmaya yönelik olarak işe yarayacaktır.
Düzenli Nemlendirici Olarak Keten Tohumu Yağı
Cildinizi hafifçe nemlendirin ve dairesel hareketlerle keten tohumu yağı ile hafifçe ovalayın. Birkaç dakika bekletin. Yağın çoğu emildiğinde, fazlalığı temizleyin ve gece boyunca ciltte bırakın. Düzenli olarak bu şekilde kullanın, cildiniz birkaç hafta içinde pürüzsüz ve esnek görünecektir.
Tarif 2: Göz Çevresi ve Alın Çevresindeki İnce Çizgileri Azaltmak İçin Keten Tohumu Yağı Serumu
Malzemeler;
- 3-4 damla helichrysum esansiyel yağı (saman çiçeği yağı)
- 1 yemek kaşığı keten tohumu yağı
Nasıl yapılır ve uygulanır;
Keten tohumu yağına saman çiçeği yağını yağı ekleyin ve iyice karıştırın. Bu karışımı göz çevresindeki bölgelere, alın bölgesine ve yaşlanma belirtilerini gösteren bölgelere uygulayın. Cilde nüfuz etmesi için bir süre bekletin. Sonuçları takip etmek için bu karışımı haftada birkaç kez kullanın.
Yumuşak, Pürüzsüz ve Şeffaf Bir Cildin Keyfini Çıkarmak için Keten Tohumu Yağı ile Nemlendirin
Keten tohumu yağı günlük cilt bakım rutinine dahil edilebilecek harika bir cilt nemlendiricidir. Doğrudan yüzünüze sürün ve sihrini göstermesine izin verin. Ayrıca keten tohumu yağının normal nemlendirici krem veya losyon ile karıştırıp yüze veya vücudun diğer bölgelerine da uygulayabilirsiniz.
Keten tohumu yağının avokado yağı ile karıştırılması nemlendirme özelliğini daha da arttırır. Avokado yağı, E Vitamini, potasyum, lesitin ve diğer besleyici bileşenlere sahiptir. Ek olarak, derinin derinliklerine nüfuz eder ve cildi derinden besler. Bu nedenle, avokado yağı ve keten tohumu yağı kombinasyonu yumuşak bir cilde kavuşmanıza yardımcı olacaktır.
Tarif 3: Keten tohumu Yağı ve Avokado Yağı Maskesi
Malzemeler;
- 1 yemek kaşığı keten tohumu yağı
- 1 yemek kaşığı avokado yağı
Nasıl yapılır ve uygulanır;
Bu karışımı doğru bir şekilde kullanmak için öncelikle tüm bölgeye keten tohumu yağı uygulamak gerekir. Daha sonra üzerine avokado yağı sürün ve cilde nazikçe masaj yapın. Bu güçlü kombinasyon sadece cildi canlandırmakla kalmaz, aynı zamanda cilt tahrişi, lekeler ve izler gibi sorunların giderilmesinde de yardımcı olur.
Günlük Cilt Bakımı Rutinine Keten Tohumu Yağını Dahil Etmenin Diğer Yolları
Aşağıdaki şekillerde günlük cilt bakım rutininize keten tohumu yağı ekleyerek sağlıklı ve problemsiz bir cildin tadını çıkarın.
Derin gözenek temizliği için keten tohumu yağı
Ciltteki gözenekleri açmak için yüzünüze beş ila altı dakika kadar buhar uygulayın. Sonrasında keten tohumu yağıyla cilde dairesel hareketlerle nazikçe masaj yapın. Bu yapıldıktan sonra yüzünüze ılık ve nemli bir yüz havlusu koyun ve birkaç dakika bekletin. Yağı dikkatlice yüzünüzden silin ve yüzünüzü kurulayın.
Tarif 4: Hassas Cildi Rahatlatmak için Taşıyıcı Yağ Olarak Keten Tohumu Yağı Maskesi
Malzemeler;
- 5 ila 6 damla lavanta yağı
- 5 ila 6 damla papatya yağı
- 2 yemek kaşığı keten tohumu yağı
Nasıl yapılır ve uygulanır;
Lavanta yağı ve papatya yağı ve keten tohumu yağını önerilen miktarlarda iyice karıştırın. Etkilenen cilde nazikçe masaj yapın. Bu yağ karışımı cildi nazikçe yatıştırır, şişliği azaltır ve yeniden nemlendirir.
Tarif 5: İltihap ve Ağrıyı Azaltan Taşıyıcı Yağ Olarak Keten Tohumu Yağı
Malzemeler;
- 5-6 damla biberiye yağı
- 5-6 damla nane yağı
- 2 yemek kaşığı keten tohumu yağı
Nasıl yapılır ve cilde sürülür
Biberiye yağı ve nane yağı ile keten tohumu taşıyıcı yağını iyice karıştırın. İltihaplı cilde nazikçe masaj yapın ve cildin yağları absorbe etmesini sağlayın. İltihap azalıncaya ve ağrı hafifleyinceye kadar bu yağ karışımıyla bölgeye masaj yapmaya devam edin.
Keten tohumu Yağı Kullanırken Akılda Tutulması Gerekenler
Keten tohumu yağının cilt sağlığını artırma ve cilt sorunlarını çözme konusundaki etkinliği, yağın kalitesi ile yakından ilişkilidir. En iyi sonuçlar, yüksek kaliteli filtrelenmemiş ve rafine edilmemiş yağdan elde edilir.
Keten tohumu yağı hızlı bir şekilde katılaşmaya meyillidir. Bu nedenle, raf ömrünü en üst düzeye çıkarmak için saklama ve kullanımına dikkat etmek gerekir. En iyi sonuçları elde etmek için yarı saydam veya ışık geçirmez bir şişe içinde serin ve karanlık bir ortamda saklayın.
Keten tohumu yağı oral tüketim bakımından güvenli olmasına karşın, her zaman ölçülü olarak kullanılmalıdır. Yüksek miktarda tüketim, ishal ve kusmayı tetikleyebilir.
Keten tohumu yağı tüketimi hamile ve emziren kadınlar için tavsiye edilmez. Ayrıca kanama bozuklukları varsa veya pıhtılaşma önleyici ilaçlar kullanıyorsanız, yağı kullanımdan kaçınmak en iyisidir.
Keten tohumu yağı bazen alerjik reaksiyonları tetikleyebildiğinden, büyük miktarlarda kullanılmadan önce vücudun küçük bir bölümünde daima bir yama testi yapın.
Keten tohumu Yağı Nasıl Çekilir
Keten, Hindistan ve Doğu Akdeniz’de gelişen Linaceae bitki ailesinde bulunur. Tohumlar parlak ve lezzetlidir ve yüksekliği 90 cm ye kadar çıkan keten bitkilerinin yuvarlak, kuru meyvelerinde bulunurlar.
Hasat edilmiş keten tohumu, taze ve etkili keten tohumu yağı elde etmek için öğütmeden sonra soğuk preslemeye tabi tutulur. Ağız yoluyla tüketilebilen keten tohumu yağı bir presleme işlemi ve ardından çözücü ekstraksiyon ile hazırlanmaktadır. Taze sıkıldığında, yağ neredeyse renksizdir ve hafif, ceviz gibi bir tada sahiptir.
Keten tohumu yağının cilde faydaları ve kullanımı ile ilgili sonuç olarak;
Sağladığı sağlık ve güzellik avantajlarıyla sayesinde keten tohumu kuşkusuz doğanın bize sunduğu en iyi ürünlerinden biridir. 1990’lı yılların başında keten tohumu yağı piyasaya sürüldüğünden beri oldukça popüler bir seçim haline gelmiştir. Yağ sadece egzama, sedef hastalığı ve kuru cilt gibi çeşitli cilt sorunlarını gidermekle kalmaz, aynı zamanda yaşlanma belirtilerini kontrol altında tutmada ve geciktirmede de oldukça etkilidir. Gerek diyetinize gerekse de cilt bakımı rutinine eklenebilen keten tohumu yağı, etkili sonuçlar sağlaması için çeşitli şekillerde kullanılabilir.
Keten tohumu yağı Cilde sürülür mü, cilde faydaları nelerdir konusuyla bağlantılı diğer paylaşımlar
- Chia Tohumu Nasıl Kullanılır, Chia Diyeti Tarifleri ve Faydaları,
- Rezene Faydaları: Rezene Çayı ve Tohumu Ne İşe Yarar?