Hormonal sivilce nedir – (Hormonal akne)
Hormonal sivilce ye da hormonal akne tam olarak okunduğu gibidir yani hormonlardaki dalgalanmalara bağlı sivilcedir.
Genellikle ergenlik sırasındaki hormon dalgalanmaları ile ilişkili olmasına rağmen, hormonal sivilce her yaştaki yetişkinleri etkileyebilir. Özellikle kadınlarda sık görülür. Adet ve menopoz dahil olmak üzere bir dizi faktör buna katkıda bulunabilir.
20 ila 29 yaş arası kadınların aşağı yukarı yüzde 50’sinde sivilce vardır. 40 ila 49 yaş arasındaki kadınların yaklaşık yüzde 25’ini etkiler.
Hormonal sivilce konusunda uzman görüşleri karışık. Her ne kadar Mayo Clinic hormonların genellikle yetişkinlerde görülen sivilceler için bir etken değildir diyorsa da, hormonal dengesizlikler tıbbi sorunları olan yetişkinlerde sivilce oluşumuna katkıda bulunabilmektedir.
Diğer durumlarda, sivilcesi olan yetişkinlerin “ölçülebilir” bir hormon sorunları yoktur. Bu durum, tanı ve tedaviyi zorlaştırabilir.
Hormonal sivilcelerinin neye benzediğini, bu sivilcelere neyin sebep olduğunu ve nasıl temizleyeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
- Ayrıca bakınız; Hormon Testi Nedir, Test Sonuçlarının Normal Değerleri Nelerdir?
- Ayrıca bakınız; Hormon Testi Nasıl, Nerede ve Ne Zaman Yapılır?
Hormonal sivilcelerin özellikleri nelerdir?
Ergenlik döneminde, hormonal sivilce sıklıkla T bölgesinde görülür. Bu bölgeler alın, burun ve çenedir.
Hormonal yetişkin sivilcesi tipik olarak yüzün alt kısmında oluşur. Bu bölgeler, yanakların alt kısmı ve çenenin çevresidir.
Bazı insanlar için hormonal sivilce siyah nokta, beyaz nokta ve kafada küçük kabarmalar sivilce veya kist şeklini alır.
Kistler derinin altında derinde oluşur ve yüzeyde bir uç vermezler. Bu durum genellikle dokunma hassaslığına neden olur.
Hormonal akne, aşağıdakilerden kaynaklanan hormon aktivitelerinden kaynaklanabilir:
- adet
- polikistik over sendromu
- menopoz
- androjen seviyelerinde artış
Spesifik olarak, bu hormon dalgalanmaları akne sorunlarını aşağıdaki durumları artırarak şiddetlendirebilir:
- genel cilt iltihabı
- gözeneklerde yağ (sebum) üretimi
- saç köklerinde tıkanan cilt hücreleri
- Propionibacterium acnedenilen sivilceye neden olan bakterilerin üretimi
Menopozal sivilce bir hormonal sivilce şekli midir?
Birçok kadın, 40’lı ve 50’li yaşlarda menopoz yaşamaya başlar. Menopoz, üreme hormonlarında doğal bir düşüşe neden olur ve menstrüasyonun (regl) sona ermesi ile sonuçlanır.
Bazı kadınlar menopoz sırasında sivilce problemi yaşarlar. Bu, östrojen seviyelerindeki bir düşüş veya testosteron gibi androjen hormonlarındaki bir artıştan kaynaklanıyor olabilir .
Menopoz semptomlarını hafifletmek için hormon replasman tedavileri kullanıyor olsanız bile menopozal sivilce problemi yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni, bazı hormon replasman tedavileri vücudun kaybettiği östrojen ve progesteronun yerini doldurmak için progestin hormonunun akışını kullanmasıdır. Bu hormonu vücuda vermek cildin bozulmasına neden olabilir.
Çoğu durumda, reçeteli olarak verilen bir ilaç menopozal sivilce temizleyebilir. Bazı kadınlar doğal tedavi yöntemlerini uygulayarak başarılı olabilirler. Hangi seçeneklerin sizin için uygun olabileceği konusunda doktorunuzla konuşun.
- Ayrıca bakınız; Kadın Hormonları Nelerdir
- Ayrıca bakınız; Libido Hormonları Nelerdir?
Hormonal sivilce için geleneksel tedaviler
Hormonal sivilceniz hafif olmadığı sürece, reçetesiz satılan ürünler genellikle başarılı olmazlar.
Bunun nedeni, hormonal sivilcenin tipik olarak kistik şişlik biçimini almasıdır. Bu şişlikler, derinin altında, çoğu topikal ilacın erişemeyeceği derinlikte oluşur.
Oral ilaçlar hormonları dengelemek ve cildi temizlemek için içten dışa doğru iş görebilirler. Genel seçenekler oral kontraseptifleri ve anti-androjen ilaçları içerir.
1. Oral kontraseptifler
Sivilce tedavisi için özel olarak kullanılan oral kontraseptifler, etinilestradiole ek olarak aşağıdakilerden birini içerir:
- drospirenon
- norgestimat
- noretindron
Bu bileşenler beraberce akne oluşumuna neden olabilecek hormonları hedeflerler. Bu durum özellikle yumurtlama dönemi gibi hormonların zirvelerde olduğu durmlarda yardımcı olabilir.
Eğer kan pıhtılaşması, yüksek tansiyon veya meme kanseri geçmişiniz varsa oral kontraseptifler sizin için bir seçenek olmayabilir. Ayrıca sigara içiyorsanız kontraseptifleri kullanmamalısınız.
2. Anti-androjen ilaçlar
Anti-androjen ilaçlar, erkeklik hormonu olan androjeni azaltarak işlev görürler. Hem erkek hem de kadınlarda bu hormon doğal seviyelerde bulunur. Aşırı androjen, cilt hücrelerini ve yağ üretimini düzenleyen saç foliküllerinin işlevini engelleyerek sivilce sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Her ne kadar spironolakton (Aldactone), öncelikle yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılsa da, anti-androjen etkileri vardır. Başka bir deyişle, vücudun daha fazla androjen üretmesini önleyebilir ve hormon seviyelerinin dengelenmesine olanak sağlayabilir.
3. Retinoidler
Eğer hafif derecede hormonal sivilce söz konusu ise, topikal retinoidleri kullanabilirsiniz. Retinoid, A vitamininin türevidir.
Reçetesiz satılan birçok retinoid krem, jel ve losyon mevcuttur. Ancak reçeteli ve tesirli bir formülasyon için doktoru görmek faydalı olabilir. Doktor tarafından reçete edilmiş bir ürün, cildinizi sürekli temiz tutmanın en etkili yoludur.
Eğer topikal retinoid kullanmaya başlarsanız, günlük olarak güneş koruyucu uygulamak önemlidir. Retinoidler güneş yanığı oluşma riskini artırabilir.
- Ayrıca bakınız; Retinol Krem ve Retinol Serum Nasıl Kullanılır
Hormonal sivilce doğal yollarla nasıl tedavi edilir
Bazı durumlarda, hafif hormonal sivilceleri temizlemek için bitki bazlı tedavi seçenekleri kullanılabilir.
Doğal tedaviler, genellikle reçeteli tedavi seçeneklerinin neden olduğu yan etkileri göstermez. Ancak etkili de olmayabilirler. Doğal seçeneklerle ilgili araştırmalar. Potansiyel riskler hakkında ve doğal tedavi için kullandığınız ürünlerin aldığınız herhangi bir ilaçla etkileşime girip girmeyeceğini doktorunuzla konuşun.
1. Çay ağacı yağı
Çay ağacı yağı sivilce oluşmasına neden olabilecek iltihabı azaltarak işlev görür. Yapılan bir araştırmaya göre, %5 oranlı topikal çay ağacı yağının hafif ila orta şiddette sivilcesi olan katılımcılarda semptomları hafiflettiği görülmüştür.
Ayrıca çay ağacı yağı cilde faydaları olan bir yağdır ve cilt temizleyicileri ve tonerler gibi birçok cilt bakım ürününde mevcuttur. Sivilceye iyi gelen yağlardan biri olan çay ağacı esansiyel yağını leke tedavisi olarak da kullanabilirsiniz.
Çay ağacı esansiyel yağını kullanmadan önce daima bir taşıyıcı yağ ile seyreltmelisiniz. Popüler taşıyıcı yağlar, hindistancevizi yağı, jojoba yağı ve zeytinyağıdır. Genel kural olarak, her 1-2 damla uçucu yağa yaklaşık 12 damla taşıyıcı yağ ilave etmektir.
Seyreltilmiş çay ağacı esansiyel yağı kullanmadan önce ciltte bir yama testi yapmak işe yarayacaktır. Bunu yapmak için, seyreltilmiş yağı ön kolunuzun iç kısmına uygulayın. 24 saat içinde herhangi bir tahriş veya iltihaplanma yaşamazsanız, başka bir yere uygulamak güvenlidir.
2. Alfa hidroksi asit
Alfa hidroksi asitler (AHA), çoğunlukla turunçgillerden elde edilen bitki asitleridir. Alfa hidroksi asitler, ciltteki gözenekleri tıkayan fazla olan ölü cilt hücrelerinin yok edilmesine yardımcı olabilir. Bonus olarak, AHA’lar akne izlerinin belirginliğini en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Alfa hidroksi asitler, birçok maske ve krem içerisinde bulunmaktadır. Retinoidlerde olduğu gibi, alfa hidroksi asitler de cildin güneşe olan hassasiyetini artırabilir. Alfa hidroksi asit içeren ürünler kullanırken her zaman güneş kremi kullanmalısınız.
3. Yeşil çay
Yeşil çay vücuttaki iltihabı azaltma özelliği ile bilinir. Daha bütünsel bir yaklaşım için, topikal cilt bakımı uygulamanın yanı sıra günde birkaç bardak yeşil çay içmeyi düşünün. Bununla beraber en az yüzde 2 oranında yeşil çay ekstresi içeren losyonlar ve jeller yararlı olabilir.
- Ayrıca bakınız; Matcha Çayı Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?
Hormonal sivilce: Beslenmede yapılması ve yapılmaması gerekenler
Beslenme ve hormonal sivilce arasındaki bağlantı tam olarak anlaşılmamıştır. Özellikle iltihapla mücadele eden bazı besinler sivilcenin önlenmesine yardımcı olabilir.
Antioksidanları yüksek bitkisel bazlı yiyecekler, iltihabı azaltmaya yardımcı olur ve cildin daha temiz olmasını sağlar. Omega-3 yağ asitleri de cilt iltihabını azaltabilir.
Popüler inanışın aksine, abur cubur yemek tek başına sivilceye neden olmaz. Ancak bazı gıdaların tüketiminde aşırıya kaçmak, iltihaplanmanın artmasına neden olabilir.
Aşağıdakileri besinlerin tüketimini sınırlandırmak işe yarayabilir;
- şeker
- süt ürünleri
- beyaz ekmek ve makarna gibi rafine edilmiş karbonhidratlar
- kırmızı et
Hormonal sivilceyi temizlemek için başka ne yapabilirim?
Hormonal sivilceleri gidermek ve tekrar oluşmalarını engellemek için uygun bir cilt bakım rutini oluşturmak önemlidir.
Yapılması gerekenler;
- Yüzünüzü sabah ve akşam yıkayın.
- Herhangi bir sivilce ürününü bezelye boyutundan fazla uygulamayın. Çok fazla uygulamak cildi kurutabilir ve tahrişi artırabilir.
- Her gün güneş koruyucu kullanın
- Gözeneklerin tıkanma riskini azaltmak için yalnızca komogenojenik olmayan (sivilce yapmayan) ürünler kullanın.
Hormonal sivilce: Genel bakış
Hormonal sivilcelerin ne zaman ortaya çıkacağı ile ilgili kesin bir şey yoktur, kişiden kişiye değişmekle birlikte önceden önlem almak, sivilcelerin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir. Yeni bir akne tedavisi planının tam olarak etkili olması tipik olarak yaklaşık 8-10 hafta sürer.
Sivilceleriniz gitmiyorsa, uzun vadeli bir tedavi planı hakkında doktorunuzla veya dermatologla görüşün. Mevcut tedavilerinizi revize edebilir ve en iyi sonuçları almak için farklı tedaviler deneyebilirsiniz.
Hormonal sivilce tedavisi ile bağlantılı ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Zerdeçal Maskesi | Yüz, Sivilce İçin Kullanım Önerileri ve 10 Tarif
- Susam Yağının Cilde Faydaları, Kullanımı, Cilt Lekeleri ve Sivilcelere Etkileri Nelerdir
- Aloe Vera Maskesi İle Sivilce ve Sivilce İzleri Tedavisi Nasıl Yapılır