Susam tohumlarından elde edilen ve mutfaktan kozmetiğe pek çok alanda kullanılan ve saç için faydaları ve çeşitli kullanım şekilleri olan susam yağının elbette ki cilde faydaları da bulunmaktadır. İnsanlık tarihi kadar eski olan susam yağı bitkisel bir yağ türüdür. İlk zamanlar Afrika’ da kullanılan bu yağ Hindistan ve diğer dünya ülkelerinde de kullanılmaya başlanmıştır. Besleyici özelliği ile de ön plana çıkan susam yağı A, B, D vitaminleri açısından zengin bir yağdır ve önemli mineraller arasında yer alan fosfor ve kalsiyumu da içeriğinde bulundurmaktadır. Susam yağının cilde faydaları bilinmekle birlikte üretimi zor olduğundan kullanım alanlarının olması gerekenden daha sınırlı olmasına sebep olmuştur.
Susam yağının cilde faydaları üzerinden hızlıca geçecek olursak; susam yağı cildi sıkılaştırarak sarkmaların önlenmesine ve cildin yaşlanmasını geciktirmeye yardımcı olur. Siyah nokta ve sivilce oluşumunu engelleyebilir. Güneşin cilt üzerindeki zararlı etkilerini azaltır. Cilt kanserine karşı da koruyucu etkileri bulunmaktadır. Ayrıca cilt üzerinde bulunan mantarlara karşı da iyileştirici özelliği vardır. Her cilt tipine uygun olan susam yağı, özellikle kuru ciltler için çok faydalı bir yağdır. Doymamış yağ bakımından zengin olması nedeni ile dirsek ve ayak topukları gibi çok kuruyan bölgelerde de nemlendirme amaçlı kullanılabilir. Susam yağı masaj yapmada tercih edilen bir yağdır ve akışkanlığı yüksek olduğundan cildin en derin noktalarına nüfuz ederek kan akışının düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır.
Cilt için kullanılan yağlar içinde cilde kolay nüfuz etmesi nedeni ile neredeyse tüm kremler içinde kozmetik alanda da kullanılmaktadır. Susam yağı herkes tarafından bilinmekle birlikte 65 yaş üstü bayanların tercih ettiği kırışıklık önleyici ve geciktirici özelliği ile ilaç niteliğinde bir üründür. Ayrıca yapılan araştırmalar göstermiştir ki, cilt kanseri hücrelerinin büyümesini engellediği konusunda bir takım bilgilere ulaşılmıştır. Cildi güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına karşı koruyan susam yağı bu sebeple üretilen güneş kremlerinin %90′ ında bulunmaktadır.
Susam yağı içeriğinde bulunan antiokasidanlar sayesinde çeşitli nedenlerle kirli hava, sigara ve alkol gibi cilde zararı olan etkenlerin sebep olduğu tahribatı hafifletir ve cildin daha sağlıklı olmasına olanak sağlar. Şimdi susam yağının cilde olan faydalarına detaylı olarak bakalım.
Susam Yağının Cilde Faydaları
1. Bakterilerle savaşır
Susam yağı özellikle bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarda etkilidir. Cildin üzerinde meydana gelen yaraların ve enfeksiyonların iyileşmesinde etkili olan susam yağı sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına karşı da etkilidir. Susam yağı, detoks etkisi sayesinde cildin derinliklerine nüfuz ederken, ciddi anlamda ciltte rahatlama sağlamaktadır.
2. Cildi onarır
Hasar gören cilt hücrelerini onaran susam yağı ölmüş cilt hücrelerini de harekete geçirerek genç bir cilde kavuşmaya yardımcı olur. Bu şifalı yağ akışkanlığı yüksek olduğu için başka yağlarla da karıştırılarak kullanılabilir. İyileşmeyen yaraların tedavisinde de hücre yenileyici özelliği sayesinde rahatlıkla kullanılabilir.
Ayrıca cildin kurunması ve elastikiyetini kaybetmesi gibi kolajen yapıyı etkileyen durumlarda susam yağında bulunan çinko cildin kolajen üretimini hızlandırır ve düzene sokar. Cilt elastikiyetini kısa sürede kazanır, yumuşak ve sağlıklı bir cilt oluşmasına fayda eder.
3. Cildin genç görünmesini sağlar
Bir antioksidan olan ve susam yağının içeriğinde bulunan sesamol cilt üzerindeki kırışıklıkların oluşmasını engellemektedir. Özellikle lavanta yağı ile karıştırılarak kullanılırsa daha iyi sonuçlar elde edilir. Susam ve lavanta yağını cilde masaj yaparak sürebilirsiniz. Gece yatmadan önce bu yağlarla cilde masaj yaparak uygulayıp gece boyunca ciltte kalmasını sağlayın.
4. Cildi nemlendirir
Susam yağı çok iyi bir nemlendiricidir ve kuru ciltlerde tercih edilmesinin en büyük sebebi de çok iyi ve derin bir doğal nemlendirici olmasıdır. Susam yağının kokusu biraz rahatsız edici olabilir. Bu nedenle susam yağı gündelik bir nemlendirici olarak hoş kokulu yağlarla, badem yağı ya da zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılabilir. Diğer şifalı yağların yanı sıra susam yağı en etkili cilt nemlendiricilerden birisidir. Linoleik asitle yağ asitlerinin bir arada bulunması cildin yeterli oranda nemlenmesini ve ipeksi bir yumuşaklık kazanmasını sağlar.
5. Güneşin zararlı etkilerinden cildi korur
Yazın, çeşitli nedenlerle güneş altında fazla vakit geçiririz ve güneşin zararlı ışınlarına fazlaca maruz kalabiliriz. Birçok insan cildini güneşten korumak için güneş kremi kullanır. Eğer doğal bir koruyucu kullanmak isterseniz susam yağını deneyebilirsiniz. Susam yağı cildin üzerinde bir tabaka oluşturarak cildi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyabilir. Eğer bu etkiyi güçlendirmek isterseniz susam yağı ve havuç yağını karıştırabilirsiniz. Güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına karşı daha iyi bir koruma uygulamış olursunuz.
6. Cildi ve vücudu besler
Linoleik asit ve palmitik asit gibi esansiyel yağ asitleri bakımından zengin olan susam yağı vücudumuz için gerekli olan bu asitleri doğal yolla almamızı sağlar. Susam yağı birçok vitamini ve minerali ve vücut için gerekli olan yağ asitlerini içeriğinde bulundurduğu için besleyici olan bir yağ türüdür. Ayrıca kalsiyum, magnezyum ve bakır gibi önemli mineralleri içeriğinde bulunduran susam yağı, E, D ve B vitaminleri açısından da oldukça zengindir.
7. Susam yağı cildi yatıştırır, tahrişi önler (özellikle ağda sonrası)
Susam yağı hem yatıştırıcı hem de tahriş önleyici özelliği ile ağda sonrası cilde bakım yaparken pürüzsüz ve kusursuz bir görünüme sahip olmanıza yardımcı olur. Vücudun yanı sıra özellikle bacaklarda kullanılması tavsiye edilmektedir.
8. Sağlıklı bir bronzluk sağlar
Susam yağının özellikle güneş koruyucu olarak kullanıldığını uzmanlar açıklamışlardır. İçeriğindeki (Spf) güneş koruyucu özelliğini ön plana çıkarmışlardır. 40 spf oranı ile özellikle yaz aylarında sprey şeklinde kullanılabilir. Susam yağını ayrıca bronzlaştırıcı olarak da kullanabilirsiniz. Kakao yağı ve susam yağı karıştırılarak uygulandığında doğal, kimyasal içermeyen bir bronzlaştırıcı elde edilebilir.
Susam Yağı Cilde Nasıl Uygulanır
Susam yağını tek başına cilde masaj yapmak için kullanabilirsiniz. Eğer kuru bir cildiniz varsa ve nemlendirici olarak kullanmak isterseniz. Cilde masaj yaparak uygulayın. 10 dakika beklettikten sonra bir peçete yardımı ile fazla yağı cilt üzerinden alın. Cildiniz yumuşacık olacaktır.
Susam yağı cilt için mucizevi özellikler taşıyan, masaj yaparak veya farklı yağlarla ya da karışımlarla da maske şeklinde de uygulanabilecek bir yağdır. Peeling, kil maskesi ya da ağda sonrası bakım için de kullanılabilir.
Susam yağı vücut için nasıl kullanılır
Susam yağını tek başına ya da cilde faydalı badem yağı ve zeytinyağı gibi yağlarla karıştırarak banyodan önce vücudunuza masaj yaparak uygulayın ve peşinden ılık bir duş alın. Vücut kaybettiği nemi kazanacaktır. Susam yağı banyo suyuna karıştırılarak kullanılabilir ya da duştan sonra da nemlendirme amaçlı kullanılabilir.
Susam yağı ciltteki yara ve lekelerde kullanılır mı
Susam yağı, hint yağı ve karite yağı (shea) ile karıştırılarak kullanıldığında yaraları iyileştirme ve cilt lekelerini azaltma özelliği bulunmaktadır. Bu karışım cilde uygulandığında yaralar hızlı bir şekilde iyileştiği gibi, ciltteki leke oluşumuna da engel olur.
İçinde bulunan E, D ve B vitaminleri cildin üzerindeki izlerin yok olmasına yardımcı olarak cilt lekelenmelerinde ve sağlıksız ciltlerde iyi sonuçlar verir.
Yaralanmalarda ve cilt yanıklarında hasar görmüş bölgedeki dokuyu onarır, kısa sürede tedavi sağlar ve cildi besler, toparlar. Yara izlerine ve cilt lekelenmelerini tedavi etmekte kullanılan susam yağı doğum lekelerini ve güneşten kaynaklanan lekelenmeleri azaltmak için de kullanılabilir.
Düzenli olarak uzun süre kullanıldığında ciltte oluşan kırmızı ve kahverengi lekelerde etkili sonuçlar verir ve pürüzsüz bir cilde sahip olmaya yardımcı olur.
Susam yağının cilde faydalarını daha çok görebilmek ve susam yağının cilt için diğer yağlar ve faydalı besin maddeleriyle nasıl karıştırıldığına bir göz atalım.
Susam Yağı Maske ve Krem Tarifleri
1. Cilt lekeleri için hem içilerek hem de cilde sürülerek uygulanan susam yağlı tarif
En sağlıklı yağlardan biri olan susam yağı aşağıda anlatılan tarifde hem dahili hem de topikal olarak kullanılabilir.
Bu tarif cildi hem nemlendirir hem de yeniler. Yeni bir cilt lekesiz bir cilt demektir.
Malzemeler;
- Bir bardak susam yağı
- Bir tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
- Bir demet maydanoz
Nasıl yapılır
- Bir kapta, susam yağının içine yıkanmış ve kurulanmış olan maydanozları ekleyin. (maydanozlarda su kalırsa karışım asitlenebilir.)
- Daha sonra limon kabuklarını ekleyin. Kapağı kapattıktan sonra bir hafta bekleyin.
- Bir hafta sonra kozmetik ürünleri aratmayacak özellikte bir karışıma sahip olacaksınız.
Nasıl uygulanır
Bu karışım sabah akşam bir tatlı kaşığı içilir. Eğer tadı dolayısı ile içemezseniz salatanıza katarak tüketebilirsiniz.
Topikal kullanımda ise yüzdeki lekelere sabah akşam uygulayın. Akşamları yatmadan önce yüze ve boyna uygulanabilir. Dışarı çıktığınız zamanlar uygulamayın.
2. Selülitleri tedavi eden susam yağı maskesi
Susam yağı ayrıca ciltte portakal kabuğu görünümü ile kendini belli eden selülit tedavisinde de kullanılır ve selülitlerin görünürlüklerinin azalmasında oldukça etkili sonuçlar vermiştir
Selülit, ciltteki portakal kabuğu görüntüsü olarak adlandırdığımız bir durumdur. Kilolu insanlarda daha çok görülmesine karşın, zayıf insanların da muzdarip olduğu bir problemdir. Çoğunlukla basenler, göbek ve kollarda bulunur.
Selülit için tarif 1:
10 gram susam yağı, kayısı yağı, melisa yağı, limon yağı, portakal yağı, biberiye yağı, buğday yağı, jojoba yağı.
Nasıl uygulanır
İyice karıştırılan bu yağlar sabah ve akşam selülit bulunan bölgelere masaj yaparak uygulanır.
Selülit için tarif 2:
Birer tatlı kaşığı, susam yağı, limon suyu, biberiye yağı ve okaliptus yağı karıştırılır.
Selülitli bölgelere masaj yapılarak uygulanır.
3. Susam yağı ile cilt besleyici gece kremi yapımı
Bakımlı ve sağlıklı bir cilt için uygulanabilecek bu tarifi gece yatmadan önce krem niyetine kullanabilirsiniz.
Malzemeler;
- 50 gram susam yağı
- 16 damla lavanta yağı
- 10 damla adaçayı yağı
- 5 damla gül yağı
- 1 tatlı kaşığı esmer pirinç nişastası
Cilde nasıl uygulanır
Bu malzemeleri iyice karıştırın ve oluşan karışımı gece yatmadan önce cilde masaj yaparak uygulayın.
4. Susam yağı ile cilde peeling nasıl yapılır
Ciltteki ölü hücreler sağlıksız ve mat bir görüntüye sebep olur. Peeling ciltteki ölü hücrelerden arınma işlemidir. Susam yağı ile sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak mümkün olabilir.
Tarif;
Malzemeler
- 3 yemek kaşığı susam yağı
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı yuz
- 2 yemek kaşığı kakao
Bu malzemeleri iyice karıştırın. Bu karışımı duştayken haftada bir kullanabilirsiniz.
5. Kuru ciltleri nemlendiren maske tarifi
Pek çok kişinin sorunu olan kuru cilt banyo sonrası daha da kuruyabilir. İşte banyo sonrası kullanılabilecek susam yağı ile yapılabilen ve cildi nemlendirme özelliği olan bir maske tarifi.
Malzemeler;
- Bir çorba kaşığı susam yağı
- Bir çorba kaşığı zeytinyağı
- Bir çorba kaşığı badem yağı
- Bir çorba kaşığı soya yağı
- Bir tatlı kaşığı yasemin yağı
Bu malzemeler karıştırılır, tüm cilde uygulanır. Cilt kısa zamanda nem kazanır. Düzenli bir şekilde uygulamak daha iyi sonuç verir.
6. Cilt lekeleri için maske tarifi
Malzemeler;
- 150 gr maden suyu
- 1 sap taze adaçayı
- 1 sap taze dövülmüş semiz otu
- Talk pudarsı ve bir tatlı kaşığı susam yağı
Nasıl yapılır
Kaynar duruma getirilen maden suyunun içerisine diğer malzemeler katılır ve beklemeye bırakılır. Sonrasında bu karışım süzülerek yüze sürülecek kıvama gelene kadar talk pudrası eklenir. Bir tatlı kaşığı susam yağı da ilave edilir ve iyice karıştırılır. Gece yatmadan önce cilde uygulanır.
7. Cilt çatlakları için maske
Susam yağı hamilelik nedeni ile ya da sık sık kilo alıp vermeden dolayı oluşan çatlaklarda da kullanılabilmektedir. Bununla beraber, sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarında düzeltici ve önleyici bir yağ olarak bilinmektedir. Hastalığı tamamen iyileştirmese de azaltıcı etkisinden dolayı hekimler tarafından önerilmektedir.
Çinko ve E vitamini bakımından zengin olan susam yağı, kolajen üretimi ve cilde gereken elastikiyeti sağlayabilmek, zarar görmüş dokuları tedavi etmek ve enzim fonksiyonlarını elde edebilmek için gereklidir.
Malzemeler;
- Susam yağı
- Badem yağı
- Kayısı yağı
Nasıl yapılır;
Bu malzemelerden eşit miktarlarda karıştırılır ve çatlak olan bölgelere her gün düzenli olarak sürülür. Bu uygulamaya bir ay boyunca devam edilir.
Ayrıca susam yağı ve zeytinyağı karıştırılarak da çatlak olan bölgelere uygulanabilir.
Susam yağı sivilce tedavisinde kullanılır mı
Susam yağı ile masaj yapmak ciltteki kan dolaşımını artırarak gözenekleri tıkayan kir ve ölü hücrelerden arınmayı sağlarken siyah noktaların oluşumunu engellemeye de yardımcı olur.
Nasıl kullanılır
Susam yağını bir pamuk yardımıyla cilde direk uygulayın. 20 dakika cildin yağı emmesini bekleyin ve bu sürenin sonunda sabunlu ılık suyla cildi yağlardan arındırın.
- Sivilce İçin Aloe Vera Maskesi, Aloe Vera Bitkisi İle Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır
- Sivilceye İyi Gelen Yağlar | Ciltteki Sivilce Tedavisi İçin 10 Uçucu Yağ ve Kullanımları
Susam yağının sivilce lekeleri için kullanımı
Susam yağı sivilce lekeleri için de güvenle kullanılan bir yağdır. Lekeli bölgelere susam yağı sürüldükten sonra sıcak su dolu bir kabın veya küvetin üzerine eğilerek 15-20 dakika boyunca buhar banyosu yapılır. Buhar ciltteki gözenekleri açar, susam yağının cilde daha iyi nüfuz etmesi sağlanır.
Susam yağının zararları
- Susam yağı bebeklerde ve çocuklarda kullanılmamalıdır.
- Doktora danışmadan hamile ve emziren bayanların kullanması önerilmez.
- Tavsiye edilen dozdan fazla ve uzun süreli kullanılmamalıdır.
- Kullanım süresi bir ayı geçmemelidir.
- Susam yağının içeriğindeki kompleks protein yapı alerjik bünyelerde sorun çıkarabilir. Susam yağını kullandıktan sonra ciltte alerjik reaksiyon oluşursa hemen kullanımı bırakılmalıdır. Sürekli kullandığınız bir ilacınız varsa ya da cildinizde bir rahatsızlık varsa susam yağını kullanmadan önce bir hekime danışmalısınız.
- Susam yağı çok fazla tüketildiğinde ciltte yağlanma fazlalaşacağından sivilce oluşumunu artırabilir.
- Kilo vermek isteyenler eğer susam yağını beslenmelerine dahil etmek isterlerse doktor kontrolünde olmalıdır. Aşırı tüketim kilo alımına neden olabilir.
Susam yağı nemsiz bir ortamda, oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir.
Susam Yağının Cilde Faydaları, Kullanımı, Cilt Lekeleri ve Sivilcelere Etkileri Nelerdir konusu ile bağlantılı, ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar
- Çay Ağacı Yağı Sivilce ve İzlerini Tedavi Eder mi | 19 Maske Tarifi
- Hindistan Cevizi Yağı Sivilce Tedavisi: İşe Yarar mı Yoksa Daha mı Kötü Yapar
- Kolajen Maskesi: Cilde Faydaları, Kullanımı | 8 Ev Yapımı Doğal Kolajen Maskesi Nasıl Yapılır
- Hindistan Cevizi Yağı: Cilde, Yüze Faydaları ve Kullanımı | Cilt Lekelerine Nasıl Uygulanır?
- Soyulabilir Siyah Maske Nasıl Yapılır, Nasıl Uygulanır, Faydaları Nelerdir?
- Nar Çekirdeği Yağı: Faydaları ve Kullanımı | Cilde, Göz Altına, Saça Nasıl Uygulanır?
- Mavi Anemon Yağı: Faydaları, Cilde, Göz Çevresi / Göz Altı İçin Kullanımı