Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar?
Obezite, boyunuza göre normal kabul edilen ağırlığınızdan en az %20 fazla olduğunuz anlamına gelen bir terimdir. Obezite muhtemelen birçok sağlık problemine neden olmaktadır. Obezitenin neden olduğu hastalıklar;
- Kalp hastalığı ve inme
- Yüksek kan basıncı
- Diyabet
- Bazı kanser çeşitleri
- Safra kesesi hastalıkları ve safra taşı
- Osteoartrit (kireçlenme)
- Gut hastalığı
- Solunum problemleri (uyku apnesi uyku sırasında nefes alıp vermenin kısa süreli olarak durması) ve astım
Obez olan herkes bu problemleri yaşamaz. Fakat bu durumlardan bir tanesi aile geçmişinizde varsa risk yükselir.
Ayrıca, vücudunuzun hangi bölgesinden kilo aldığınız da önem arz eder. Eğer daha çok karın çevresinden (elma şekli) kilo alıyorsanız, bu, kalça ve kaba etinizden (armut şekli) kilo almanıza göre daha riskli olabilir
Obez ya da fazla kilolu olmak bir çok hastalığa neden olabilir. Obezitenin neden olduğu hastalıklar konusuna daha yakından bakalım.
Obezitenin Neden Olduğu 7 Hastalık
1. Obezite ve Kalp Hastalığı & İnme
Ekstra kilolar büyük bir olasılıkla yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol problemlerine sebep olur. Bu iki hastalık ta muhtemelen kalp rahatsızlığı ve inmelere yol açmaktadır.
İyi haber ise, az bir miktarda kilo vermek, kalp hastalığı ve inme riskinin meydana gelme olasılığını düşürmektedir. Toplam vücut ağırlığının %5 -%10 kadarını vermenin kalp hastalığına yakalanma riskini azalttığı kanıtlanmıştır.
2. Obezite ve Tip 2 Diyabet
Obezitenin neden olduğu hastalıklardan en çok göze çarpanlardan biri de tip 2 diyabettir. Tip 2 diyabeti olan insanların çoğu fazla kilolu ya da obezdir. Kilo vermek, dengeli bir beslenme programı uygulamak, uygun miktarda uyumak ve daha fazla egzersiz yapmak bu hastalığa yakalanma riskinizi azaltacaktır.
Eğer tip 2 diyabetiniz varsa, kilo vermek ve fiziksel olarak daha aktif olmak kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmakta yardımcı olur. Ayrıca daha aktif olmak diyabet ilaçlarına olan ihtiyacınızı da azaltacaktır.
Kolon kanseri, menopoz sonrası göğüs kanseri, rahim kanseri, böbrek ve yemek borusu kanseri obeziteyle bağlantılıdır. Bazı araştırmalar ayrıca obezitenin safra kesesi, yumurtalık ve pankreas kanserleriyle de bağlantılı olduğunu göstermiştir.
4. Obezite ve Safra Kesesi Hastalığı
Fazla kilolu insanlarda safra kesesi hastalığı ve safra kesesi taşı oluşumu daha yaygın olarak görülmektedir.
İronik olarak, kilo vermenin kendisi, özellikle hızlı kilo vermek ya da çok miktarda kilo vermek yüksek ihtimalle safra taşına sebep olmaktadır. Haftada yarım kilo kadar vermek safra taşının oluşma ihtimalini büyük ölçüde azaltacaktır.
5. Obezite ve Kireçlenme (Osteoartrit)
Osteoartrit (kireçlenme), daha sıklıkla diz, kalça ve bel bölgelerini etkileyen bir eklem rahatsızlığıdır. Vücudun ekstra ağırlık taşıması bu eklemlere baskı uygular ve eklemlerde tampon görevi gören ve eklemleri koruyan kıkırdakları aşındırır.
Kilo vermek diz, kalça ve beldeki stresi azaltabilir ve osteoartrit yani kireçlenme semptomlarına iyi gelebilir.
6. Obezite ve Gut Hastalığı
Obeziteyle bağlantısı bulunan diğer bir hastalık olan gut hastalığı eklemleri etkileyen bir hastalıktır. Bu durum kanda aşırı miktarda ürik asit bulunduğunda meydana gelir. Bu fazla ürik asit eklemlerde kristal depolanmasına zemin oluşturur.
Gut hastalığı kilolu insanlarda daha çok görülür. Kilonuz ne kadar fazla ise gut hastalığına yakalanma riskiniz o kadar fazladır.
Kısa vadede, ani kilo değişiklikleri gut hastalığının alvlenmesine yol açabilir. Eğer daha önce gut hastalığı geçirdiyseniz, en iyi kilo verme yöntemiyle ilgili doktorunuzla görüşün.
7. Obezite ve Uyku Apnesi
Uyku apnesi, obeziteyle bağlantılı bir solunum problemidir.
Uyku apnesi kişinin şiddetli horlamasına ve uyku sırasında solunumunun geçici olarak durmasına sebep olur. Uyku apnesi gündüz uyku hali duruma ve kalp hastalığı ve inme problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Kilo vermek genellikle uyku apnesine iyi gelmektedir.
İlginizi çekebilir;
- Obezite Nedir? Sağlığı Nasıl Etkiler?
- Nasıl Kilo Verilir? Kolay Kilo Vermek İçin 40 İlginç Yöntem
- 6 Maddede Diyabeti Kontrol Altında Tutmak İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri
- Kilo Verme Mide Ameliyatlarının Faydaları, Riskleri ve Yan Etkileri
- Hangi Mide Ameliyatını Tercih Etmeliyim? En İyi Kilo Verme Mide Ameliyatı?