“Ho-ho-ba,” olarak telaffuz edilen jojoba yağı, cilt için sayısız faydalar içeren mükemmel bir cilt bakım malzemesidir. Cildi, nemlendirir, yatıştırır ve hatta tedavi eder. Ayrıca, sonuç elde edilebilmesi için sadece birkaç damlanın bile yeterli olabilmesi itibariyle oldukça da ekonomik bir yağdır. Berrak, altın renginde ve kokusuz olan bu yağ, makyaj ve cilt losyonu içeriği olarak çok çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Bununla beraber esansiyel (uçucu) yağlar için harika bir taşıyıcı yağdır. Sıcaklığın durumuna bağlı olarak katılaşabilen yağların aksine jojoba yağı her zaman sıvı formdadır ve seyreltilmeden direk olarak cilde uygulanabilir. Ayrıca uzun raf ömrü vardır. Şimdi cilt bakımında harika işler gören jojoba yağının cilde faydalarına ve cilt için kullanım şekillerine daha yakından bir göz atalım.
JOJOBA YAĞININ CİLDE FAYDALARI, CİLT İÇİN NASIL KULLANILIR
1. Jojoba yağı iyi bir nemlendiricidir
Sabum ve diğer cilt temizleyici maddeler ciltteki sebumu yok edebilmektedirler. Sebum, cilt bezlerinin ürettiği, cildin kurumasını engelleyen ve yağlanmasını sağlayan bir bileşendir. Elimizi ve yüzümüzü her yıkadığımızda, sadece saf suyla bile olsa, toz ve kir tabakasıyla beraber cildi koruyan sebum tabakasını da ciltten uzaklaştırmış oluruz. Kışın soğuk, kuru hava ve evlerdeki klimalar cildi öyle hızlı kuruturlar ki, cilt bezlerinin yağ desteği bu hıza yetişemeyebilir.
Susuz kalmış cilt, dermatit ve mikroplara neden olan tahriş edicilere karşı savunmasızdır. Nemi cilde hapsederek cildin su dengesini sağlamak ve çevreden kaynaklanan kurutucu etkilerden cildi korumak temel cilt korumasını teşkil etmektedir.
Mumsu bir madde olarak jojoba yağı ciltteki nemi korur ve dışarıdan gelen zararlı etkilere karşı etkili bir bariyer oluşturur. Jojoba yağı, ciltteki yağ bezlerinin salgıladığı maddelere yapısal olarak oldukça benzerlik göstermektedir ve cilt tarafından kolaylıkla kabul ve tolere edilir.
Jojoba yağı nemlendirici olarak nasıl kullanılır
Birkaç damla jojoba yağını avuç içinde iyice yayın ve yüze uygulayın. Ayrıca yüzü her yıkadıktan sonra ve dışarı çıkmadan önce güneşten etkilenebilecek bölgelere uygulayın.
Daha yoğun bir nemlendirici etki için bir yemek kaşığı jojoba yağını ısıtın ve gece boyunca etkisini gösterebilmesi için önce yüzünüzü yıkayın ve daha sonra ısınmış olan jojoba yağını yüze masaj yaparak uygulayın.
Saf jojoba yağı cilt tarafından tamamen emilir ve cildin yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasını sağlar.
Yüzde ya da vücudun tamamında jojoba yağı kullanılabilir, jojoba yağını uygulamak için en uygun zaman duş ya da banyo sonrasıdır. Gün boyu nemli kalmayı sağlamaktadır.
2. Cilt yağlanmasını kontrol altında tutar
Yağlı cilt, ciltteki yağ bezlerinin aşırı aktif olması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Yağlı cilt hızlı bir şekilde çevredeki tozların cilde yapışmasına neden olur ve sık sık yıkanması gerekir. Sadece göze hoş görünmemesinden ya da kişiyi rahatsız etmesinden değil, seboreik dermatit, sivilce (akne) ve kepek oluşumu gibi birçok cilt probleminin de başlangıç noktasını oluşturur.
Yağlı bir kafa derisi problemi yaşıyor, alındaki ve burundaki parlaklığı gizlemeye çalışmak ya da gidermekte sıkıntı yaşıyorsanız, bu konuda jojoba yağının cilde faydalarından istifade edebilirsiniz. Yüzde, etkilenen bölgelere jojoba yağı uygulamak harika sonuçlar ortaya çıkarabilir. Yağlı cilt için jojoba yağı kullanmak ya da diğer başka yağları uygulamak mantıksız gibi gelebilir. Fakat şaşırtıcı bir şekilde jojoba yağı, yağlılığı azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Bu, sebum üretiminin düzenlenmesiyle mümkün olmaktadır.
Cilt, sıvı mumsu maddenin koruyucu tabakası tarafından iyi bir şekilde nemlendirildiğinde, yağ bezleri sebum üretimini düzenleyip azaltarak tepki vermektedir. Jojoba yağı seboreik dermatite karşı koyabilen iltihap önleyici etkilere de sahiptir.
3. Sivilcelere (akne) faydalıdır
Sivilce (akne) ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikler nedeniyle bu dönem sırasında yağ bezlerindeki aktivitelerin artmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan ve sıklıkla görülen bir problemdir. Yüzde meydana gelen sivilceler çok can sıkıcı olabilmektedir. Bununla beraber sivilce (akne) problemi birçok vakada yetişkinliğe kadar devam edebilmektedir. Aşırı sebum üretimi problemin sadece başlangıç noktasını oluşturur.
Beyaz ve siyah noktalar olarak ilk görünmeye başlayan comedone şeklindeki sebum, keratin ve diğer hücre artıklarının bir araya gelmesiyle kıl folikülleri kapandığında sivilceler oluşur. Cildin iltihaplı reaksiyonları özellikle Propionibakterium gibi bakteriyel enfeksiyonlar olarak karışık bir durum alır. Jojoba yağı yüzde sivilce oluşumunu engellemek için çok çeşitli yollarla faydalar sağlamaktadır.
İlk olarak; derinlemesine bir cilt temizleyici olarak iş görür. Bir sıvı olarak kıl foliküllerine derinlemesine etki eder. Sebum birikintilerini çözebilir ve tıkanmayı boşaltıp temizleyerek comedoneleri temizleyebilir.
İkinci olarak; jojoba yağı kıl foliküllerindeki bakteriyel oluşumları kontrol altında tutmaya yardım eden antibakteriyel bileşenler içerir. Tahriş olmuş cildi yatıştırıcı bir iltihap önleyici bir ilaç gibi iş görür. Düzenli kullanımda jojoba yağı sivilceyi kontrol altında tutabilir. Ayrıca içeriğinde bulunan A ve E vitaminleri de jojoba yağının sivilcelere faydaları olması konusunda rol oynamaktadır.
4. Jojoba yağının cilt lekelerine faydaları ve kullanımı
Jojoba yağı antioksidanlar bakımından zengindir ve cildi tazeler ve gençleştirir. Yapısı ciltte doğal olarak bulunan yağlara benzediği için cilt tarafından kolayca emilir. Cilt lekelerini ve yaraları iyileştirir ve kırışıklıkları engeller.
Cilt lekeleri için jojoba yağı nasıl kullanılır: İhtiyacınız olan sadece birkaç damla jojoba yağıdır. Cilt lekesi olan bölgeleri jojoba yağı ile iyice masaj yaparak ovun ve ciltte bir gece kalmasını sağlayın. Bu uygulamayı her gece yapın.
5. Çatlamış dudakları yumuşatır
jojoba yağının cilde faydaları arasında dudakları yumuşatması da vardır. Jojoba yağı düzenli olarak kullanılan petrol ürünü vazelinden yapılmış olan dudak balmının yerini alabilir. Mumsu bir yapısı olan jojoba yağı nemi hapseden bir bariyer şeklini alır ve dudakların yumuşak ve esnek kalmasını sağlar. Bununla beraber dudaklara jojoba yağı sürmek, dudakları soğuk ve rüzgarın kurutucu etkilerinden koruyabilir.
Ayrıca jojoba yağını balmumu ile karıştırarak kendi dudak balmınızı da yapabilirsiniz.
Dudak balmı nasıl yapılır: Eşit miktarlarda jojoba yağı ve saf balmumuna ihtiyacınız olacak. Küçük bir miktarda yapmak için, iki çay kaşığı balmumunu ısıtıcıda benmari usulü eritin ve içerisine iki çay kaşığı jojoba yağı ekleyin. İyice karıştırın ve ısıtıcıdan alın. Birkaç damla nane yağı ya da gül esansiyel (uçucu) yağı karıştırarak bu karışıma doğal bir aroma katabilirsiniz. Küçük cam bir kapta soğumaya bırakın. Eğer bu karışımın tamamıyla vegan olmasını istiyorsanız bir çay kaşığı jojoba yağı ile iki çay kaşığı hindistan cevizi yağını karıştırın. Bu uygulama, karışımın 24 derecenin altında yarı sıvı bir form almasını sağlayacaktır.
6. Kurumuş kütiküller için faydaları
Kütiküller çok narin bir yapıya sahiptirler ve ayrıca kurumaya da meyillidirler. Özellikle tırnak boyasını çıkaran maddeler çok fazla kullanılıyorsa bu durum daha da sıklıkla ortaya çıkabilir. Kütiküller tırnak yatağının altını enfeksiyonlardan korumada önemli rol oynamaktadır. Kuru ve yıpranmış göründüklerinde yardımınıza koşan jojoba yağı bulunabilecek en iyi kütikül yağdır.
Jojoba yağı E vitamini ve ayrıca iltihap önleyici ve antibakteriyel bileşenler içermektedir. Banyodan sonra kütikül bölgesine birkaç damla jojoba yağı uygulamak oldukça faydalı olacaktır. Tırnakları 5-10 dakika sıcak suda beklettikten sonra jojoba yağını uygulayın. Bu işlem daha iyi bir emilim sağlamaktadır. Haftada bir kere yapmak uygun olacaktır.
7. Çatlamış ayaklar ve kuru eller
Eller ve ayaklar vücudun en çok çalışan bölgeleridir. Fakat avuç içleri ve ayak tabanları vücudun diğer bölgeleri gibi cildi yumuşak ve esnek tutacak yağ bezlerine sahip değildir. Kuru hava, elleri ve ayakları olumsuz etkiler ve kurutur. Ayakların çatlaması kışın çok rastlanılan bir durumdur ve ayrıca sıcak yaz aylarında da ortaya çıkabilmektedir. Yaşın ilerlemesi, diyabet ve tiroid problemleri el ve ayak kurumalarına neden olan diğer etmenlerdir. Ayrıca, elleri, özellikle grip mevsiminde, sabun ve diğer kimyasal cilt temizleyicileriyle yıkamak da ellerin kurumasına neden olabilir.
Jojoba yağını cilde uygulamak, elleri ve ayakları yumuşatır ve pürüzsüz bir görünüm kazanmalarını sağlar. Maksimum nemlendirici etkiyi görmek için elleri ve ayakları sıcak suda 5-10 dakika bekletin, havluyla kurutun ve jojoba yağını masaj yaparak uygulayın. jojoba yağının cilt için bu şekilde kullanımı ciltte ince bir mumsu tabaka oluşturur, nemi içeride tutar ve cilde pürüzsüz bir his kazandırır.
Eğer sertleşmiş bölgeler oluştuysa, ayaklar iyice kurumadan önce nazik bir şekilde sürger taşı ile ovulabilir. Jojoba yağının düzenli olarak kullanımı çatlaklarda oluşabilecek bakteriyel enfeksiyonların gelişmesini engeller ve iyileşmelerine yardımcı olur.
Çatlamış ayakları iyileştirmek ve yumuşak hale getirmek için birkaç damla jojoba yağı uygulayın ve çoraplarınızı giyip en az bir saat bekleyin.
Jojoba yağını sporcular ayak kremi niyetine kullanmaktadırlar.
8. Egzama ve sedef hastalığı için jojoba yağı nasıl kullanılır
Egzama, kullanılan boyalar ve sabunlarda bulunan kimyasal bileşenler gibi cildi çeşitli şekillerde tahriş eden maddelerin oluşturduğu alerjik cilt reaksiyonlarıdır.
Sedef hastalığı, ciltte kabarıklıklara ve iltihaplanmalara neden olan ve ciltte ölü hücrelerin birikmesi ile sonuçlanan otoimmün bir hastalıktır.
Her iki hastalık da, ikincil bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarına meyilli olan, ciltteki kuru ve kaşıntı yapıcı bölgeler olarak nitelenir.
Bu problemleri yaşayan kişilerde jojoba yağının hatırı sayılır bir rahatlatıcı bir etkide bulunduğu gözlemlenmiştir. Jojoba yağı kaşıntıyı rahatlatarak ve kuruluğu azaltarak bir nemlendirici olarak işe yarar ve ayrıca, egzama vakalarının ortaya çıkmasına avantaj sağlayabilecek ve cildi tahriş edebilecek harici etmenlere bir bariyer oluşturarak cilt üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Bununla beraber, jojoba yağında bulunan bileşenler ciltteki iltihaplanmaları da azaltmaktadır.
jojoba yağının antimikrobik özelliklerinden dolayı staphylococcus aureus gibi birçok bakteri hayatta kalamaz. Sedef, egzama ve dermatit gibi enfeksiyonların tedavisinde de jojoba yağına başvurulmaktadır. Jojoba yağının cilde faydaları arasında ayrıca, iltihap ve mantar önleyici bileşenleri sayesinde siğillerle, ayak parmak mantarıyla ve atlet ayak problemleriyle da etkili bir şekilde mücadele etmesi de yer almaktadır.
Jojoba yağı ayrıca, antibakteriyel ve mantar önleyici bileşenleriyle ekstra bir koruma sunmasının da ötesinde, iltihaplanmış ve çatlamış cilde mikropların girişini engelleyerek ikincil enfeksiyonların ortaya çıkma riskini de azaltır.
Bütün bunlara ek olarak jojoba yağı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan antioksidanlar açısından da zengindir.
9. Ciltteki güneş yanıklarına faydaları
Sahile indiğinizde cilde düzenli olarak güneş kremi uyguluyor olabilirsiniz. Fakat güneş yanıkları sadece sahillerde olabilecek bir cilt problemi değildir. Eğer her dışarı çıktığınızda cildinizin kızardığını fark ediyorsanız, bu durum ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmanız yüzünden ciltte ve yüzde oluşan hasarı göstermektedir.
Bu iltihaplanma, etkilenen alanda, jojoba yağının cilde uygulanması ile rahatlatılabilir. Jojoba yağında bulunan E ve B-kompleks vitaminleri hasarı kontrol altında tutmaya ve cildi onarmaya yardımcı olur. Bu mumsu yağın koruyucu tabakası altında cilt yenilenir ve normale döner.
10. E vitamini, B vitamini kompleksini içerir
B vitamini serbest radikalleri ve hücre hasarını engelleyen bir antioksidan görevi görürken, B5 vitamini ise radyaston tedavisindeki reaksiyonları tedavi etmeye yardım edere yara ve kesiklerin iyileşme sürecini hızlandırabilir.
E vitamini cildin kılcal duvarlarını güçlendirerek esnekliğini artırır ve vücudu nemlendirmeye yardım eder. Jojoba yağında bol bulunan antioksidan özellikleri zararlı UV ışınlarının etkilerini filtreleyerek cildin cilt kanserine karşı korunma sağlamasına yardımda bulunur. Jojoba yağında bulunan E vitamini ve B vitamini kompleksi, hasar kontrolüne ve cildin onarımına yardımcı olur.
11. Sivrisinek ısırıklarına karşı faydalıdır
Hassas ciltleri sivrisinek ısırdığında cilt kızarmaya başlayacaktır. Yapılan ön çalışmalara göre cildinize jojoba yağı uygularsanız sivrisinek ısırıklarını etkili bir şekilde ortadan kaldırmaya yardımcıdır.
Jojoba yağı antibakteriyeldir. Ayrıca iltihap giderici ve antioksidan özellikleri bulunmaktadır.
12. Yara ve kesikler ile mücadele eder
Jojoba yağı iltihap önleyici bileşenler içerir. Bu özellikleri sebebiyle enfeksiyonlarla mücadele eder ve antibakteriyel özellikleri sayesinde de yara ve kesikleri iyileştirdiği gibi enfeksiyonla da savaşır.
Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır
Jojoba yağının yukarıda anlatılan faydalarına ve cilde uygulama şekillerine ek olarak;
Makyaj temizleyicisi olarak kullanımı: Bir parça pamuk üzerine birkaç damla jojoba yağı uygulayarak makyajı kolayca çıkarabilirsiniz.
Yaşlanmayı geciktirici(anti-aging): Jojoba yağı kırışıklıkların ve yaşlanma belirtilerin önlenmesine yardımcı olacak antioksidanlara sahiptir. Jojoba yağı cildi genç tutar, ince çizgilerin ve kırışıklıkların giderilmesinde yardımcı olmaktadır. Jojoba yağını az bir miktar alarak direk cilde kullanılabildiği gibi, nemlendirici kremin içine bir miktar karıştırarak da kullanılabilir.
Jojoba yağı nemlendirici özelliği ile öne çıkmakta ve çoğunlukla bu amaç için kullanılmaktadır. Sadece cildi nemlendirmekle kalmaz Yağlı ciltteki yağ durumunu da dengeler. Jojoba yağının sivilceli yorgun ve yıpranmış ciltlerdeki etkisi oldukça yüksektir.
Birkaç damla jojoba yağı masaj yapmak için idealdir. Sakinleştirici etkisinden dolayı lavanta yağı ile de karıştırılabilir.
Jojoba yağı masajdan sonra duş almayı gerektirecek yağlı bir dokuya sahip değildir.
Cilde esneklik kazandıran jojoba yağı özellikle karın ve bacak bölgelerindeki çatlakları önler.
Hamilelik döneminde oluşan çatlak izlerinin giderilmesinde ve yenilerinin oluşmasını engellemekte faydalıdır.
Jojoba yağının etkisini daha da artırmak için yasemin yağı, gül yağı ve papatya yağı gibi doğal yağlar ile karıştırıp kullanabilirsiniz.
Jojoba yağı yoğun kıvamlı bir yağdır. Kullanımında kıvamı yüzünden zorluk yaşanırsa benmari usulü ile kıvamını daha akışkan hale getirebilirsiniz.
Jojoba yağı yüze nasıl uygulanır, yüze faydaları nelerdir?
Jojoba yağı ilginç bir şekilde yağlı cilde faydalıdır ve gün boyunca cildi nemlendirir. Bu yüzden kurumuş yüz için de idealdir. Jojoba yağı çok yumuşak ve uyumlu bir yağdır ve yüze direk uygulanabilir. Ayrıca, diğer cilde faydalı üzüm çekirdeği yağı ve çay ağacı yağı gibi yağlarla da çok iyi karışır. Şimdi bu harika yağın yüze nasıl uygulandığına bir bakalım.
- Parmak uçlarınızı biraz nemlendirerek birkaç damla jojoba yağını yüze direk uygulayın.
- Nazik bir şekilde dairesel hareketlerle yüze ve boyna masaj yaparak uygulamak idealdir.
- Durulamayın.
- Her seferinde 6 damladan fazla seyreltilmemiş yağ kullanmayın.
- Daha fazla kullanmak cildin ve yüzün aşırı yağlı görünmesine neden olabilir.
✅ 2. Adım
- Jojoba yağını günlük nemlendiricinizin içine ekleyin
- Avucunuzun çeyreği kadar bir bölümüne sürdüğünüz nemlendiricinin içine 3 damla jojoba yağı ekleyin ve her zamanki gibi yüzünüze uygulayın.
✅ 3. Adım
-
- Yağlı ya da sivilce (akne) oluşturmaya meyilli cildi tedavi etmek için jojoba yağının cilde faydalarını esansiyel (uçucu) yağlarla kombine ederek artırın.
- 50 gram kadar jojoba yağını küçük bir şişeye koyun, daha sonra 10 damla biberiye esansiyel yağı ve 15 damla çay ağacı esansiyel yağını ekleyin.
- Şişenin kapağını kapatın ve nazikçe çalkalayın.
- Bu yağ karışımından birkaç damla alarak, alna, burna, yanaklara ve çeneye uygulayın.
- Bir dakika kadar bekletin ve cadı fındığı (macadamia) yağı ile nemlendirilen bir pamukla cildi silin ve ardından bir pad ile cildi temizleyin.
✅ 4. Adım
- Cilt besleyici bir tedavi için yağları E vitamini ile karıştırın.
- Küçük bir kapta, 25′ er gram jojoba yağı ve üzüm çekirdeği yağını karıştırın.
- E vitamini kapsülünü açın ve içeriğini kaba boşaltın.
- Neroli (portakal çiçeği) yağı ve lavanta esansiyel yağını bu karışıma bol miktarda damlatın.
- Bir güzel karıştırın ve bu karışımı temiz cilde ve yüze uygulayın.
✅ 5. Adım
- Güneşin zararlı ışınlarına karşı cildi bir zırh gibi koruyacak bir yağ karışımı hazırlamak için;
- Yarım bardak jojoba yağı ve yarım bardak hindistan cevizi yağını küçük bir kapta karıştırın.
- 2 yemek kaşığı titanyum oksit ve çeyrek bardak çinko oksit ekleyin.
- İyice karıştırın.
- Dışarı çıkmadan 20 dakika kadar önce, karışımı yüze ve cildin diğer bölgelerine bir güzel uygulayın.
Jojoba yağı kullanımı ile ilgili etkileşimler, yan etkiler ve tavsiyeler
Jojoba yağını ağızdan almak güvenli değildir. Çünkü erüksik adı verilen kalp hasarına ve ciddi yan etkilere neden olabilecek bir kimyasal madde içermektedir.
Jojoba yağının en iyi kullanım şekli topikal olarak cilde uygulanmasıdır.
Cilde ve yüze uygulamak için uçucu yağlarla çok iyi karışır.
İçeriğinde jojoba yağı bulunan hazır ürünler kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de içinde paraben, alkol ve yoğun parfüm bulunan ürünlerden uzak durulması gerekmektedir.
Soğuk pres yöntemi ile elde edilmiş jojoba yağı kullanın.
jojoba Yağı Nedir?
Jojoba bitkisi genel olarak kurak yerlerde yetişen bir bitkidir. Meksika, İsrail, Amerika ve Hindistan gibi ülkelerde bol miktarda bulunmaktadır. Jojoba yağı simmondsia chinenesis olarak bilinen bir bitkinin tohumlarından elde edilmektedir ve ho-ho-ba olarak telaffuz edilir.
Birçok saç ve cilt bakım ürününün içeriğinde bulunan jojoba yağı cilde dost maddelerden bir tanesidir. Jojoba yağının içinde bulunan kimyasal yapının insan vücudunun üretmiş olduğu cilt yağı ile benzer yapılarda olduğu bilinmektedir.
Potansiyel toksik etkileri sebebi ile oral yoldan tüketilmeyen jojoba yağı dermatolojik faydalar sağladığı için oldukça popüler bir yağ haline gelmiştir.
Aslında bir sıvı bitki mumu olan jojoba yağını yerli amerikalılar yaraları ve çürükleri tedavi etmek için kullanmaktadırlar.
Doymamış yağ asitleri ve E vitamini açısından zengin olan jojoba yağı cilt ile kolay uyumu sebebi ile iyi bir nemlendiricidir.
Sertlik ve parlaklık kalitesi ile ayakkabı, mobilya, yer, otomobil cilası, tozsuz tebeşir, renkli kalem, sabun ve uzun ömürlü mumlar kullanım alanlarıdır.
Jojoba yağının cilde faydaları ve kullanımı ile bağlantılı, ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Hindistan Cevizi Yağı: Cilt İçin Kullanımı ve Faydaları | Yüz ve Cilt Lekeleri İçin Nasıl Uygulanır?
- Lavanta Yağının Faydaları, Kullanımı: Cilde ve Sağlığa Etkileri Nelerdir
- Yüzümü Nasıl Gençleştirebilirim? 8 Adımda Yüz Gençleştirme, Daha Genç Görünen Bir Yüz İçin Ne Yapılır?
- Cilt Lekeleri Neden Olur? Nasıl Geçer ve Tedavi Edilir?
- Kırışıklıkları Azaltmak, Yüz ve Ciltteki Kolajen Üretimini Artırmak İçin Tedaviler
- Yüz ve Cilt Bakımı İçin Doğal İpuçları ve Öneriler
- Cilt Kuruluğundan Kurtulmak İçin Yöntemler
- Göz Altı Torbalarından Nasıl Kurtulurum?
- Siyah Maske: Faydaları, Kullanımı, Siyah Maske Nasıl Uygulanır