Hindistan cevizi yağı sadece yenilebilir olduğu için değil, ayrıca harika bir masaj yağı ve cilt nemlendiricisi olması bakımından da popüler bir yağdır. Hindistan cevizi yağının doğal olarak bulunduğu ve çok çeşitli amaçlarla kullanıldığı dünyanın tropikal bölgelerinde, yerliler güneşin zararlı ışınlarından koruduğuna inanarak hindistan cevizi yağının cilde faydalarından çeşitli şekillerde yararlanmışlardır. Öyle ki, bu doğal yağ, hiçbir katkı maddesi ve kimyasal içermeksizin, dünyadaki en sıcak ve güneşli bölgelerde, cildi, işlenmiş ve yapay olan güneş kremlerinden daha iyi koruyabilmektedir.
Hindistan cevizi yağını cilt için faydalı yapan en iyi özelliği şudur ki, bu yağ cilde uygulandığında diğer birçok yağın aksine, uzun süre dayanır ve koku yapmaz. İçeriğinde bulunan ve birçok faydaları olan çeşitli bileşenleri sayesinde hindistan cevizi yağı birçok cilt bakım kreminin içeriğinde önemli bir bileşen olarak kullanılmaktadır. Hindistan cevizi yağı kullanmanın cilde faydaları üzerinden hızlıca geçecek olursak;
Hindistan cevizi yağı yüze ve vücuda uygulanarak cilt nemlendirilebilir.
Vücut losyonu olarak kullanılabileceği gibi vücut kreminin içine de eklenebilir.
Duş aldıktan sonra cilde uygulanan hindistan cevizi yağı tahrişi azaltır, cildi pürüzsüz ve sıkı hissettirir.
Hindistan cevizi yağı ayrıca doğal bir güneş koruma faktörüne de sahiptir.
Güneşin zararlı ışınlarına karşı cildi korur
Enfeksiyonları iyileştirmeye faydaları vardır
Cilt lekelerini yok etmeye fayda eder
Cilt yağını dengeler
Cildin kuruyarak pul pul dökülmesini engeller
Dirsek, topuk ve tırnak derisini yumuşatır
Güneşlendikten sonra cilde masaj yapılarak sürülürse cildin kurumasını engeller
Cilde ipeksi ve pürüzsüz bir görünüm kazandırırken düzenli kullanımda vücuttaki çatlakların oluşma riskini azaltabilir
Hindistan cevizi yağı varis başladığı anda uygulanırsa varisi hafifletmeye yardımcı olur
Egzama olan bölgeye hindistan cevizi yağı sürüldüğünde kızarıklığı ve tahrişi hafifletir
Selüliti azaltır
Kırışıklıkları azaltır
Cildi nemlendirir
Yüksek antioksidan içeriği sayesinde;
- erken cilt yaşlanmasını yavaşlatır
- serbest radikallerle savaşır
- egzama, sivilce (akne) gibi problemleri gidermeye yardım eder
- dudak bakımında etkindir ve dudakların çatlamasını engeller
- kırışıklığı önler, cildi nemlendirir ve yumuşatır
- göz altı şişliklerini alır
Cilt bakımı için hindistan cevizi yağının cilde faydaları ve kullanımını detaylı bir şekilde aşağıdaki maddeler şeklinde sıralayabiliriz;
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞININ YÜZE VE CİLDE FAYDALARI
1. Hindistan cevizi yağının cilt nemlendiricisi olarak faydaları ve kullanımı
Hindistan cevizi yağı harika bir nemlendiricidir. Bu doğal ve yenilebilir olan yağ tartışmasız olarak piyasada bulunan en iyi nemlendirme özelliği olan ve tek ihtiyacınız olan bitkisel yağlardan biridir. Hindistan cevizi yağı 24 derecenin altında çoğunlukla katı bir halde bulunur fakat hindistan cevizi ağacının yetiştiği tropikal bölgelerde tipik olarak sıvı haldedir. Katı hindistan cevizi yağının yapısı vazeline benzer fakat ciltte yapışkan ya da yağlı bir his bırakmaz. Çünkü vücudun normal sıcaklığı 36 derece civarındadır.
Hindistan cevizi yağı cilde uygulandığı anda kalıntı bırakmaksızın erir. Direk ve derinlemesine cildi nemlendirir ve ciltteki gözeneklere nüfuz eder.
Nemlendirici faydaları bakımından hindistan cevizi yağı cilde nasıl uygulanır
Kuru cilt için kullanılması durumunda, yüzü yıkadıktan ve hafifçe havluyla kuruladıktan sonra hindistan cevizi yağının yüze uygulanması gerekir. Yağ ciltte çok iyi bir şekilde yayıldığı için çok az bir miktar kullanımı yeterli olacaktır.
- Hindistan cevizi yağının yüze faydalarını en iyi şekilde görebilmek için, 1/4 çay kaşığı hindistan cevizi yağını avuç içine koyun ve nazikçe masaj yaparak iki avuç içinizle yüze uygulayın.
- Yağın cilt tarafından iyice emilmesi için 5-10 dakika bekleyin ve yumuşak bir havlu ile hafifçe yüzünüzü silin.
Cilt yüzeyinden nemin buharlaşarak uçmasını engellemek için ince bir tabaka hindistan cevizi yağı yeterlidir.
Eğer yağlı bir cildiniz varsa yine de hindistan cevizi yağının nemlendirici etkilerinden faydalanabilirsiniz. Ciltte sebumun aşırı üretilmesi, ciltte yetersiz nem tutulmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Sebum oluşması, daha fazla sıvı kaybını engellemek için vücudun kendi yaptığı bir ayarlamadır. Bununla beraber, ekstra sebum salgılanması komedan ve akne (sivilce) oluşumu gibi cilt problemlerine neden olabilir. Özellikle, kuru ve pullanan cilt kolaylıkla foliküllerin üzerinde keratin tabakası oluşturabilir.
- Yağlı ciltler için sıcak hindistan cevizi yağını bol miktarda boyna ve yüze uygulayın.
- Hafif bir sabunla yıkadıktan sonra 15 dk kadar bekletin.
- Sıcak suyla yıkayın ve yumuşak bir havluyla kurulayın.
- Bunu cilt sağlığını iyileştirmesi için bir süre her gün yapın.
Bu uygulama sivilcelerin (akne) yanma yapmalarına neden olabilir. Fakat çok şiddetli olmadığı sürece yok sayabilirsiniz. Cildiniz eninde sonunda sebum salgısını azaltacaktır.
2. Hindistan cevizi yağının yüze faydaları kayda değerdir ve doğal makyaj temizleyicisi olarak harikadır
Zaman zaman yüzdeki makyajı temizlemek konusunda sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Ne tarz bir makyaj yapıldığına bakılmaksızın yatmadan önce makyajı temizlemek iyi bir fikirdir. Makyajı temizlemek cildin nefes almasını sağlar. Bununla beraber makyajı yüzden çıkartmak yüzdeki cilde zarar verici etkiler bırakabilir. Özellikle göz altı ve göz etrafındaki hassas bölgeler için hindistan cevizi yağı bu zor görevi sizin ve cildiniz için kolay bir hale getirebilir.
Hindistan cevizi yağı mükemmel bir yağ dengeleyicidir. Ticari yağ dengeleyici ürünler kadar ve hatta onlardan daha da iyidir. Eğer temizleyici ürünün üzerindeki etiketi okursanız hindistan cevizinden elde edilmiş sodyum loril sülfat denen bir temizleyici maddeye rastlayabilirsiniz. Çok olasıdır ki, aynı bileşeni bebek yıkama ürünlerinde de görebilirsiniz. Mesele şudur ki, motor yağı gibi maddeleri temizleyecek kadar güçlü ve bebek cildinde kullanılabilecek kadar yumuşak ve güvenlidir.
Makyajı temizlemek hindistan cevizi yağı yüzde nasıl kullanılır
Yüzdeki makyajı temizlerken aşırı ovalama ve cildi çok fazla germekten kaçınmak için hindistan cevizi yağını tüm yüze bir pamuk yumağı yardımıyla sürmek iyi bir fikirdir. Ciltte 5 dakika kadar bekletin, sıcak suyla ve hafif bir sabunla yıkayın. Makyajın büyük bir çoğunluğu gitmiş olmalıdır. Fakat tam anlamıyla temizlenmesi için yağı bir kere daha uygulayın.
Gözlerinizi iyice kapatın ve hindistan cevizi yağına batırılmış bir parça pamuğu gözlerin üzerine koyun, 2-3 dakika içinde hindistan cevizi yağı maskara ve suya dayanıklı rimelin çözülmesini sağlar ve sonrasında rahatlıkla silip çıkarılabilir. Eğer göze hindistan cevizi yağı kaçarsa gözü biraz acıtabilir fakat tamamen güvenlidir. Aslında gözler için kullanılan bir çok ilacın içeriğinde hindistan cevizi yağı kullanılmaktadır.
3. Hindistan cevizi yağı derin cilt temizliği için idealdir
Arada sırada derin yüz temizliği yapmak cilt sağlığı açısından gerekli ve önemlidir. Makyaj, hava kirliliği ya da sadece havadaki toz ve yağlar gibi birçok kimyasal tarafından vücudumuzun hiçbir bölgesi yüz ve cilt kadar etkilenmemektedir. Toksinler ciltteki gözeneklerin içine girer ve onları tıkarlar. Hava, klimalar ve sıcaklığın nem azaltıcı etkisi cildi kurutabilir, pul pul yapabilir ve derideki gözeneklerde sebumun kıl foliküllerinde tıkanıp kalmasına neden olabilen keratin tabakalar oluşturabilir.
Hindistan cevizi yağının yüze faydalarının olmasının diğer bir sebebi de yumuşak yapılı olması ve buna rağmen iyi bir temizleyici olmasıdır. Keratin tabakaları yumuşatır ve cildin pul pul dökülmesini kolaylaştırarak ölü hücrelerden kurtulmasına yardımcı olur.
Hindistan cevizi yumuşak ve yayılmaya müsait yapısı sayesinde kıl foliküllerinin içine sızar ve sebumu cilt yüzeyine çıkartarak çözülmesini sağlar.
Cilt temizliği için hindistan cevizi yağı yüze nasıl uygulanır
Kuru ve normal ciltler için: 2 yemek kaşığı badem unu ile yeterince hindistan cevizi yağını ve sütünü karıştırarak sıkı kıvamlı bir hamur haline getirin. Dairesel hareketlerle ve nazikçe masaj yaparak yüze uygulayın. Normal ciltler için badem unu yerine yulaf unu da kullanılabilir fakat bu kuru ciltler için çok kurutucu olabilir.
Oldukça sıcak bir suyun içine bir havlu daldırın ve bu havluyu yüzde 10-15 dakika kadar bekletin. Yüzdeki bütün gözenekleri temizlemek için öncelikle yüzü sıcak suyla yıkayın ve sonrasında gözeneklerin kapanmasına yardımcı olması açısından buzlu soğuk suyla yıkayın. Yüzün açık havada kurumasına izin verin ve nemi muhafaza etmesi için çok ince bir tabaka hindistan cevizi yağı uygulayın.
Yağlı ciltler için: Macun kıvamında bir karışım elde etmek için pirinç unu ya da yulaf unu ve cildin pul pul dökülmesi için hindistan cevizi yağı kullanın. Karışıma bir çay kaşığı limon suyu ya da birkaç damla limon yağı eklenebilir. Sıcak suyla ıslanmış bir havluyu ciltte 10-15 dakika kadar bekletin ya da daha iyisi, yüzü 5 dakika kadar sıcak su buharına maruz bırakın. Bu uygulama ciltteki gözenekleri açar ve hindistan cevizi yağı tarafından yumuşatılmış ve cilt yüzeyinde çoğalmış olan kirli birikintilerden kurtulmaya yardımcı olur. Daha sonra yumuşak bir sabunla ve sıcak suyla yıkayın.
4. Akne (sivilce) ile savaşır, antibakteriyel koruyucu olarak görev yapar
Akne ciddi bir cilt sorunudur ve genellikle bakterilerin aşırı çoğalması ve ciltte yağın dengesizleşmesiyle oluşur. Ciddi problemlere yol açan zararlı bakterileri öldüren doğal bir antibiyotik görevi görün hindistan cevizi yağı sivilce tedavisinde işe yarayabilir ve sivilcelerin oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir.
Hindistan cevizi yağının antibakteriyel bileşenleri cildi potansiyel patojenlerden korur. Daha da önemlisi aknelerin durumlarını kötüleştiren bakteriyel enfeksiyon risklerini azaltabilir. Hindistan cevizi yağının içeriğinde bulunan laurik asit bileşeni antibakteriyel bir ajan olarak davranır. Orta zincirli yağ asitleri hindistan cevizi yağının %85′ ini oluşturmaktadır. Laurik asidi bu denli yüksek miktarda içeren diğer madde sadece anne sütüdür. Ciltte akne oluşmasının birincil nedeni sebumun aşırı salgılanması olabilir. Bunlar hem hormonal dengesizlik hem de cildin hidrasyonu ile ilgili problemlerdir. Sebumla dolan açık gözenekler kararırken, cilt katmanlarının kaplanmasıyla oluşan komedo (siyah ve beyaz noktalar) oluşumu olağan bir sonuçtur.
Sebumla dolu sivilceler, hapsolmuş sebumda bakteri çoğalmasıyla, büyüyerek akne vulgasirlere dönüşür. Normalde foliküllerin içinde yerleşik bulunan propiyoni bakterium akneler çabucak çoğalırlar. Bunu, aknenin yani sivilcenin içini iltihapla doldurarak ve Staphylococcus aureus ve S. epidermis gibi diğer bakteriler tarafından meydana getirilen ikincil enfeksiyonlara yol açarak yaparlar. Hem nemlendirmek hem de derin cilt temizliği için düzenli olarak hindistan cevizi yağı kullanmak bakteriyel popülasyonları kontrol altında tutabilir.
5. Hindistan cevizi yağı mantar enfeksiyonları ile mücadele eder
Hindistan cevizi yağının cilde faydalarından biri olan antibakteriyel etkisi ciltteki mantar enfeksiyonlarına kadar uzanır. Her ne kadar birçok mantar enfeksiyonu küçük ve kendi kendini sınırlayan bir yapıda da olsa, yüzde oluşmaları durumunda büyük bir problem teşkil edebilir. Maya mantarı enfeksiyonu ve saçkıran, pullanmış ya da pürüzlü ciltlerde küçük bir alanda başlayabilir ve beklenmedik bir şekilde çoğalabilirler.
Genel cilt bakımının bir parçası olarak ya da etkilenen alanlarda bölgesel uygulama için hindistan cevizi yağı kullanımı, bu enfeksiyonları iyileştirmekte yardımcı olmaktadır.
6. Hindistan cevizi yağı güneş yanıklarından koruma sağlar
Hindistan cevizi yağının cilde faydaları arasında, iyileştirici özelliği ile güneş yanıklarını hafifletirken cildin soyulmasını engellemesi de vardır.
Hindistan cevizi yağı güneşten gelen radyasyona karşı koruma sağlayabilmektedir. (SPF 4) Güneş koruma faktörü ile hindistan cevizi yağı, gün boyu açık alanda güneş altında durduğunuzda sizi güvende tutabilir.
Ayrıca uzun bir süre hiçbir koruma kullanmadan güneş altında kaldıysanız, etkilenen bölgeye hindistan cevizi yağı uygulanması cilde gelen zararı anında azaltacaktır.
Güneşten gelen ultraviyole ışınlar, hücresel DNA’ ya daha da fazla zarar vererek ve yüksek miktarda serbest radikallerin oluşmasını tetikleyerek cilt hücrelerine zarar verir. Fakat hindistan cevizi yağındaki antioksidan bileşenleri oksidatif stresi azaltabilir ve zincirleme reaksiyonları durdurabilir. Hindistan cevizi yağının cilde olan diğer bir faydası yanmış cildi yatıştırıcı etkisi ve iltihaplanmayı azaltması ve acıyı rahatlatmasıdır.
7. Hindistan cevizi yağı ciltteki kırışıklıkları azaltabilir
İnce çizgiler bile yüzdeki cildin genç görünümünü bozabilir. Hindistan cevizi yağı kırışıklıkları uzaklaştırarak cildin pürüzsüz görünümünü koruyabilir.
Cildin iç katmanlarındaki yapısal bir protein olan kolajen cildin pürüzsüzlüğünü ve elastikiyetini koruyan bir bileşendir. Ultraviyole (UV) ışınları kırışıklık, sigara kullanımı ve fiziksel yaralanmalar gibi etkiler yüzünden kolajenin yapısı bozulabilir. Kolajenin yenilenmesi bozulmanın etkilerini yok etmek için gereklidir.
Hindistan cevizi yağının cildin derinliklerine nüfuz etme yeteneği vardır. Yağdaki trigliseridler kolajen tabakasının tam zamanında onarılmasını sağlayarak protein moleküllerini uyarır.
Kırışıklıklar için nasıl kullanılır
Göz çevresindeki kırışıklıkları gidermek için hindistan cevizi yağını göz çevresine uygulayın ve bir gece bekleyin. Yaşlanma karşıtı diğer avantajlarının faydalarını daha iyi görebilmek için günlük yağı (frankincense) ile birleştirerek de kullanımı idealdir.
8. Hindistan cevizi yağı erken yaşlanmayı engeller
Ciltteki erken yaşlanma, ultraviyole (UV) kaynaklı oksidasyon stresi, çevresel kirlilik ve sert kimyasalların kullanımı gibi nedenlerle ciltte oluşan incinmeler gibi etkenlerin bir sonucudur.
Hindistan cevizi yağı çok farklı şekillerde erken yaşlanmayı engelleyebilir. Bir cilt nemlendiricisi ve cildi aşındırmadan pul pul dökülmesini sağlayan yumuşak bir maddedir. İnce bir tabaka uygulandığında cilde nemi hapsederken, toza ve diğer çevresel kirliliklere karşı bir bariyer olarak iş görür. Antioksidan etkileri oksidatif hasarları azaltır. Cildi pürüzsüz yapar ve kolajen üretimini destekleyerek cildin elastikiyetini korur.
9. Böcek savar
Hindistan cevizi yağının cilde sağladığı faydalar açısından bu özelliği, özellikle sivrisinek kaynayan tropikal bölgelerde çok önem kazanmaktadır. Bununla beraber, yazın dışarıda yapılan aktivitelerde, özellikle güçlü kimyasal böcek savarlardan kaçınmak için idealdir.
Hindistan cevizi yağı birkaç aromatik bitki ekleyerek yapılabilen bütün doğal böcek savar merhemleri içi temel bir madde olarak kullanılmaktadır. Bitkisel haşere kovucuların etkileri, aromatik yağların yüksek uçuculuğu sebebiyle, kimyasal maddelerden daha çabuk yok olmaktadır. Hindistan cevizi yağı kullanımı bu uzaklaştırıcı etkiyi uzatabilir.
Nasıl kullanılır: İki fincan hindistan cevizi yağını benmari usulü eli yakacak kadar ısıtın. Birer fincan nane ve yaban sümbülü ekleyin ve 5-6 saat demlendirin. Yağı filtreleyin ve geniş ağızlı bir kaba boşaltın. Ne zaman dışarı çıksanız, bu böcek savar yağ, yüze ve vücudun diğer etkilenen bölgelerine uygulayın.
İhtiyaç halinde yeniden uygulamaya destekçi olarak, daha yoğun bir cilt balmı yapmak için hindistan cevizi yağı ile balmumu karışımı uygun olmaktadır. Bir parça balmumunu benmari usulü eritin ve bir fincan hindistan cevizi yağı ile karıştırın. Ateşten alın ve biraz soğumaya bırakın. En üst tabaka katılaşmaya başladığında karışım koyu ve yumuşak olana kadar onar damla sitronella yağı, karanfil yağı ve okaliptus yağı ekleyin ve daha sonra kullanım için ağzı iyice kapanabilen küçük kaplara doldurun.
10. Çatlayan dudakları yumuşatır, iyi bir dudak balmıdır
Hindistan cevizi yağı pütür pütür olmuş ve çatlamış dudakları rahatlatır. Tek yapmanız gereken, bir damla yağı parmak uçlarıyla dudaklara uygulamaktır. Bu yenilebilen yağ tamamen güvenlidir. Hatta ağızda oluşabilecek bazı enfeksiyonlara bile iyi gelebilir.
Hindistan cevizi yağı başlı başına mükemmel bir dudak balmıdır. Bununla beraber, farklı bitkisel ektraktlar ya da zevkinize göre olan esansiyel yağlarla karıştırılabilir.
Kuru ve çatlamış dudaklar her mevsimde olabilir. Ticari dudak balsamları sağlıksız ve poransiyel olarak toksik maddelerle doludur. Hindistan cevizi yağı iyileştirici özelliği ile dudakların beslenmesine yardımcı olurken güneş ışınlarına karşı da koruma sağlar. Nemlendirme yeteneği ve lezzetli tadı ile dudakların esnek, yumuşak ve sağlıklı görünmesini sağlar.
Doğal dudak balsamı tarifi: İki çorba kaşığı hindistan cevizi yağını, iki çorba kaşığı balmumu ve bir çorba kaşığı shea yağı ile yapışmayan bir tencereye koyup eriyene kadar yavaşça ısıtın. Kullanılmış dudak balsamı kutularına doldurun ve altı saat kurumaya bırakın. Daha sonra güvenle kullanılabilir.
11. Vücut çatlakları üzerindeki etkileri ve çatlaklar için kullanımı
Çatlaklar cildin aşırı gerilmesi sonucu ortaya çıkar ve aşağıdaki gibi vücudun herhangi bir yerinde görülebilir;
- karın
- göğüsler
- kalçalar
- uyluklar
- kolun üst kısımları
Çatlaklar aşağıdaki durumların bir sonucu olabilir;
- hamilelik
- kas geliştirme ya da ağırlık kaldırma
- ergenlik döneminde göğüsler oluşurken
- kilo alımı
Çatlaklar can yakmaz ve endişe yaratacak bir sağlık problemi olarak görülmez. Çatlaklar birer yara izi olduklarından, bir kere oluştuklarında sadece ameliyat ile yok edilebilirler. Bununla beraber, çatlaklar oluştuktan sonra zamanla renkleri açılır, beyaz, gümüş ya da transparan bir görünüm alırlar. Ayrıca hindistan cevizi yağı kullanımı gibi su tutucu ve nemlendirici tedaviler uygulamak çatlakların görünümünü azaltabilir ya da küçültebilir.
Çatlaklar, hindistan cevizi yağı ya da diğer topikal olarak uygulanan ürünler kullanılarak yok edilemez.
Bununla beraber, hindistan cevizi yağı cildin genel görünümünü iyileştirebilir ve çatlakların görünülürlüğünü azaltabilir. Ayrıca cildin iyileşme sürecine faydaları vardır ve çatlakların oluşmasını engelleyebilir.
Hindistan cevizi yağının çatlaklara faydaları ve kullanımı şu şekilde olabilir;
Korunma: Hindistan cevizi yağı cildi oldukça yumuşatıcı bir etkiye sahiptir ve cildin su tutmasına yardımcı olur. Bu özelliği cildi daha elastik yapar ve çatlak oluşumlarına meyilli olmasını engeller. Ayrıca, laurik asit içeriği cildin derin katmanlarına kadar emilmesini sağlar ki bu da kolajen üretimi üzerinde olumlu etkiler yaratır. Hindistan cevizi yağını topikal olarak kullanın ya da cilde ipeksi bir fayda sağlaması için banyo suyunuza eklemeyi deneyin.
İyileşme: Hindistan cevizi yağı iltihap önleyici bileşenler içerir ve mevcut çatlakların görüntülerinin iyileşme süresini kısaltabilir. Cildi nemlendirme becerisine sahiptir ve çatlaklar yüzünden meydana gelen kaşıntıları azaltmaya yardım eder.
Cildin görünümünü düzeltme: Hindistan cevizi yağı bazen cildin rengini açmak için de kullanılır. Çatlaklara direk masaj yaparak görünürlüklerini azaltabilirsiniz ya da kullanmadan önce limon suyuyla karıştırarak etkisini artırabilirsiniz.
Örnek kullanım: 5 ml E vitamini, 50 ml kakao yağı ve 50 ml hindistan cevizi yağını vücuttaki çatlak olan bölgelere her gün uygulayarak çatlakların gürünümlerini azaltma üzerindeki olumlu etkilerini denenyimleyebilirsiniz.
12. Candida ve maya
Antimikrobik özelliklere sahip olan kaprilik içeriği sebebiyle maya ve candida üzerinde çok etkilidir. Yakın zamanlarda yapılan bir araştırmada hindistan cevizi yağının candida ve türlerine karşı yüzde yüz konsantrasyonda aktif olduğu ve bunun flukonazol ilaçtan daha fazla etkisinin olduğu keşfedilmiştir. Hindistan cevizi yağının candida ve maya üzerindeki faydalarını görebilmek için, bir çorba kaşığı saf hindistan cevizi yağını semptomlar azalana kadar doğrudan etkilenen bölgelere günde iki kez uygulayın.
13. Deodorant olarak kullanımı
İçeriğinde bulunan doğal antibakteriyel özelllikler vücut kokusuna karşı korumaya yardımcı olur. Koltukaltlarına ve ayaklara çok az miktarda hindistan cevizi yağı sürerek doğal bir deodorant olarak kullanılabilir.
14. Kesik ve yaralara faydaları
Yanıkların ve yaraların iyileşmesi için hindistan cevizi yağının cilde faydalarından binlerce yıldır yararlanılmaktadır. Antibakteriyel ve mantar önleyici özellikleri kullanılan alanın enfeksiyona maruz kalmamasına yardımcı olur ve içeriğinde bulunan laurik asit ufak yara ve kesiklerin daha hızlı iyileşmesini sağlamaktadır.
15. Traş kremi olarak kullanımı
Traş sonrası batmış kıllar ya da diğer cilt tahrişleri nedeni ile traş kremi olarak saf hindistan cevizinin faydalarından yararlanabileceğiniz gibi traş öncesinde de yüze uygulanabilir ve kol altına, bacaklara ya da bikini bölgesine kullanılırsa sürtünmeyi azaltır ve cildin daha pürüzsüz olmasını sağlar. Ayrıca traştan sonra temizlenmediğinde cilt nemlendiricisi olarak görevine devam eder.
16. Bebek pişiklerinde faydalıdır
Bebeklerde çok sık görülen alerjik durumlara dikkat ederek pişik olan bölgeye sürülebilir. Bebeğinizin bezini değiştirirken hindistan cevizi yağı ile yağlanmış bir bez ya da peçete ile bebeğinizin cildini silerseniz pişik oluşumunu engelleyebilirsiniz. Ayrıca bebekler diş çıkartırken diş etlerine çok az bir miktar hindistan cevizi yağı sürerseniz bebeğiniz rahatlayacaktır.
Bebeklerin cildi için; araştırmalara göre hindistan cevizi yağı bebeklerin cildi için en iyi bakım ürünüdür. Banyodan sonra bebeğin cildini nemlendirmek ve masaj yapmak için kullanılabilir.
17. Bebeklerin başındaki konakları yumuşatır
Bebeğin hindistan cevizi yağına alerjisi olmadığından emin olduktan sonra başına bol miktarda yağ ile masaj yapın, birkaç dakika bekledikten sonra yıkayın.
18. Dermatit
Dermatit sebebi ile oluşan kızarıklıklara günde iki defa hindistan cevizi yağı uygulamak cildi önemli derecede iyileştirecektir.
19. Ayaklara faydaları
Hindistan cevizi yağının ayaklara ve parmak aralarına sürmek ayak mantarını tedavi için çok etkili bir yöntemdir. Hindistan cevizi yağının faydaları, içeriğinde bulunan mantar önleyici ve antibakteriyel bileşenlerden gelir ve bu bileşenler ayakları çeşitli hastalıklardan korur. Kuru ve çatlamış topuklara da çok faydalıdır. Bununla beraber ayakları sabah akşam hindistan cevizi yağıyla ovmak kokusuz ve ferah kalmalarını sağlayacaktır.
20. Peeling olarak kullanımı
Bir yemek kaşığı hindistan cevizi yağına bir yemek kaşığı toz şeker (tuz, deniz tuzu ve kahve) ilave edilip karıştırılır ve cilde masaj yaparak uygulanırsa çok etkili bir peeling yapılmış olur. Bu karışım uygulandığında cildi pürüzsüzleştirip nemli tutarken genç ve canlı bir görünüme sahip olmaya yardımcı olur. Ayrıca bu karışıma limon, bal, çiçek özleri ya da aromatik yağlar da ekleyerek hem etkileri artırabilir hem de güzel bir koku elde edebilirsiniz.
21. El ve tırnak bakımında kullanılır
Kuruyup sertleşen tırnak etleri ve çabuk kırılma eğilimi gösteren tırnaklar içi de hindistan cevizi yağı kullanımı yerinde olacaktır. Zayıflayan tırnakların güçlenmesi ve tırnaklardaki mantar sorununu ortadan kaldırmak için mükemmel bir seçenektir.
22. Sinek ve böcek ısırıklarına faydalıdır
Sinek ve böcek ısırıklarında etkilenen bölgeye bir miktar hindistan cevizi yağı sürülürse şişliğe ve kaşıntıya fayda gösterir. Ayrıca hindistan cevizi yağı ve birkaç damla ylang ylang yağı karışımı cilde sürülürse doğal bir sivrisinek savar işlevi görür.
Güvenli, efektif ve hipoalerjenik
Birçok insan, bir ağaç yemişi yağı olduğu için hindistan cevizi yağı kullanmaktan kaçınır. Fakat hindistan cevizi botanik anlamda sert çekirdeklidir, kuruyemiş değildir. Kuruyemişlerdeki proteinler alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir ve hindistan cevizi yağında protein bulunmamaktadır.
Bebeklerde ve hassas cildi olanlarda hindistan cevizi yağı kullanımı güvenlidir. Eğer herhangi bir alerjik reaksiyon olsa bile, bu kuruyemiş alerjisi değildir ve muhtemelen, diğer yağlarda da olan ve hindistan cevizi yağında da bulunan yağ asitlerine karşı hassaslığı olan kişilerin yaşayabileceği bir alerjidir.
Hindistan cevizi yağı, satın alınabilecek en doğal yağdır
Saf ve rafine edilmemiş hindistan cevizi yağı günümüzde mevcut olan en doğal ürünlerden biridir. %85′ in üzerinde bir oranda doymuş yağ içeriği sebebiyle çok istikrarlı ve güvenilir bir yağdır. Bu yüzden katkı maddesi ve koruyucu maddelere ihtiyaç duymaz. Bununla beraber, hindistan cevizi genetiği değiştirilmemiş bir bitkidir.
Cilt için pahalı cilt temizleyicisi ve nemlendiricisi satın almadan önce, mütevazi hindistan cevizi yağının cilde faydalarının aynı işi yapabileceğini aklınıza getirin.
Hindistan cevizi nedir
Doğal besinler arasında sağlık bakımından inanılmaz faydaları olan hindistan cevizi hint evlerinde yüzyıllarca alternatif tedavi olarak kullanılmıştır ve hala da kullanılmaktadır. Tropikal iklimlerde yetişen hindistan cevizi, palmiyegiller ailesinden bir meyvedir. Hindistan cevizinin kabuğu tüylü ve kahverengi, iç kısımları ise beyaz yapıdadır ve bu beyaz tabakanın altında bir miktar su vardır ve bu su da sağlık açısından birçok faydalı bileşenler bulunmaktadır. Boyu 15 – 25 metre uzunlukta olan hindistan cevizi ağacının ömrü yaklaşık olarak yüz yıldır ve genellikle 60 – 70 yıl boyunca devamlı meyve verir. Srilanka, Tayland, Malezya ve Fildişi Sahilleri’nde yetiştirilmektedir. Oldukça uzun ağaçlarda yetişen hindistan cevizinin dış görünüşü ve tadı yetiştiği toprağa göre değişir.
Yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılan hindistan cevizi cilt, saç ve beden sağlığında çok faydalıdır ve uzmanlar tarafından her yaştan insana tavsiye edilmektedir. Ayrıca gebelik döneminde de tüketilen besin maddelerinin arasında gösterilmektedir.
Hindistan Cevizi Yağı Saça Nasıl Uygulanır | Saç Bakımı İçin Faydaları Nelerdir
Lifinden sütüne kadar pekçok alanda kullanılan hindistan cevizi, kozmetik dünyasında, şampuan, sabun, krem ve makyaj malzemelerinde de yer almaktadır.
Hindistan cevizi ağacı tropikal iklimde en çok bulunan ağaçlardandır. Palmiye tipi gövdeye sahip olan hindistan cevizi ağacının tepesinde bulunan yaprakları 3-5 metre uzunluğa ulaşabilmektedir. Meyvesi 20-25 cm boyundadır ve bu yaprakların hemen altında yer almaktadır.
Hindistan cevizi ağacı dikildikten en az on yıl sonra tam randımanlı şekilde meyve vermeye başlar ve yıl içerisinde birçok kez meyve verir. Bakımı iyi yapılırsa, bir ağaçtan yılda 100 hindistan cevizi alınabilir. Yuvarlak bir şekle sahip olan meyveyi araç olmadan toplamak neredeyse imkansızdır. Hindistan cevizi ağacı doğal şartlarda ülkemizde yetişmemektedir.
Hindistan cevizi ağacının diğer ağaçlardan en büyük farkı ise besin için aldığı suyun farkıdır. Diğer ağaçların besi suyu genellikle gövdelerinde bulunan kabuktan geçerken, hindistan cevizi ağacının besi suyu bütün gövdeden geçmektedir.
Ağacın kurumasını sağlayan tek nokta ağacın en tepesinde bulunan kalp şeklindeki tomurcuktur. Bu tomurcuğu kesmek ya da çizmek ağacın yavaş yavaş kurumasına neden olur.
Hindistan cevizi yağı besin öğesi profilili
Hindistan cevizi yağı diğer esansiyel yağlar gibi kolesterol içermez. Hindistan cevizi yağında bulunan yağların %85’den fazlası orta zincirli trigliseridlerdir. Bu orta zincirli yağ asitlerinin muazzam faydaları bulunmaktadır. Ek olarak anti mikrobik özelliklere sahiptir.
Hindistan cevizi yağı sağlık için çok çeşitli faydaları bulunan 3 benzersiz yağ asidi içerir.
- laurik asit
- kaprik asit
- kaprilik asit
Bunlar doğada en nadir bulunan maddelerdendir. Laurik asit vücut tarafından kolayca emilmesini sağlayan özel bir yapıya sahiptir. Emildiğinde anne sütünde de bulunan monolorine dönüşür. Monolorin antiviral, anti-mikrobiyal ve antibakteriyel özellikleri ile bilinir.
Buna ek olarak, hindistan cevizi yağı;
- linoleik asit
- oleik asit
- fenolik asit
- miristik asit
- E vitamini
- K vitamini
- demir
içerir.
Hindistan cevizi yağının yüze faydaları ve cilt için kullanımı konusu ile bağlantılı, ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Hindistan Cevizi Yağı Kirpik Uzatır mı | Faydaları ve Uygulanışı
- Ylang Ylang Yağının Faydaları ve Kullanımı: Cilde ve Yüze Nasıl Uygulanır?
- Kenevir Yağı: Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Esrar Yağından Farkı Nedir?
- Göz Altı Torbalarından Nasıl Kurtulurum?
- Yüz ve Cilt Bakımı İçin Doğal İpuçları ve Öneriler
- Cilt Lekesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir? Lekeleri Gidermek İçin Tıbbi ve Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- 20 Maddede Limon Yağının Faydaları ve Cilt ve Sağlık İçin Kullanımı
- Macadamia Yağı: Cilt ve Sağlık İçin Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?
- Peptidler: Yüz ve Cilt Bakımında Kullanılan Peptidler | Pentapeptid, Oligopeptid, Bakır Peptid, Nöropeptid
- Kırışıklıkları Azaltmak, Yüz ve Ciltteki Kolajen Üretimini Artırmak İçin Tedaviler
- Yüzümü Nasıl Gençleştirebilirim? 8 Adımda Yüz Gençleştirme, Daha Genç Görünen Bir Yüz İçin Ne Yapılır?
- Siyah Maske: Faydaları, Kullanımı, Siyah Maske Nasıl Uygulanır
- Susam Yağının Cilde Faydaları, Kullanımı, Cilt Lekeleri ve Sivilcelere Etkileri Nelerdir