Paçuli yağı, (Patchouli oil) Pogostemon cinsi bir bitki türünden gelir. Labiatae familyasından gelir. Bu familyada lavanta, nane ve adaçayı da bulunur. Bu gür bitki, 60-90 cm yüksekliğe ulaşan sert gövdelere sahiptir ve küçük, uçuk pembe çiçekler üretir. Paçuli bitkisi Asya’nın tropikal bölgelerine özgüdür ve şu anda Çin, Hindistan, Malezya, Endonezya, Mauritius, Filipinler, Tayvan, Tayland ve Vietnam’da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Patchouli bitkisinin ve paçuli yağının faydaları uzun yıllardır bilinmektedir.
Paçuli yağının (Patchouli oil) bileşenleri şu şekildedir;
- alfa patchoulene
- beta patchoulene
- alfa guaiene
- alfa bulnesen
- kariyofil
- norpatchoulenol
- paçuli alkol
- seychellene
- pogostol
Paçuli esansiyel yağının ekstraksiyonu, yaprakların buharla damıtılmasıyla yapılır. Hücre duvarları, buhar etkisi, hafif fermantasyon veya yaprakların kurutulması ile parçalanmalıdır. Paçuli yaprakları yılda birkaç kez hasat edilebilir ve kurutulduğunda damıtma için kullanılabilir.
Paçuli yağının (tefarik yağı olarak da bilinir) kokusu oldukça güçlüdür ve yüzyıllardır parfümlerde kullanılmıştır; daha yakın zamanlarda tütsü, böcek kovucuları ve alternatif ilaçlar içerisinde kullanılmıştır. Ayrıca cilt sorunlarını hafifletmeye yardımcı olduğu için cilt bakımı için yaygın olarak kullanılır. Bununla beraber, egzama, iltihap ve çatlamış veya tahriş olmuş cilde faydaları vardır ve sivilceye iyi gelen yağlardan biri olan paçuli yağı evde uygulanabilecek en iyi tedavi seçeneklerden biri olarak kabul edilir. Anti-aging ürünü olarak cilt bakımında sıklıkla kullanılmasının nedeni, hücre yenilenme özelliklerine sahip olmasıdır ve cildin üzerindeki izlerin veya izlerin görünümünü azaltma gücüne sahiptir.
Paçuli yağının antifungal özellikleri, sporcuların ayaklarını tedavi etmede yararlıdır ve enfeksiyondan kaynaklanan iltihabı hafifletme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda yağlılığı dengelediği ve saç derisinde dayanıklılık sağladığı için kepek oluşumunu engellemeye de yardımcı olur.
Paçuli Yağının Faydaları ve Kullanımı (Patchouli oil – Tefarik yağı)
Sadece birkaç damla paçuli esansiyel yağı güzellik ve sağlık üzerinde birçok olumlu etki göstermektedir Paçuli yağının faydalarından en çok göze çarpanları şu şekildedir.
✔ depresyonla mücadele eder
✔ bağışıklık sistemini güçlendirir
✔ doğal bir deodorant olarak işe yarar
✔ mantar oluşumlarını durdurmaya fayda eder
✔ iltihaplanmayı azaltır
✔ ruh haline iyi gelir
✔ saçları güçlendirir
✔ enfeksiyonlarla savaşır
✔ kepekleri temizler
✔ cilt problemlerini tedavi etmeye yarar
✔ bir böcek kovucu olarak kullanılabilir
✔ hormonları uyarır
✔ yüksek ateşle savaşır
Paçuli Yağı Faydaları ve 12 Farklı Kullanım Şekli
1. Antidepresan
Paçuli yağı, (tefarik yağı) depresan iyileştirici bileşenleri nedeniyle aromaterapide yaygın olarak kullanılmaktadır. Paçuli yağı solunmasının hormonlarımız üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle serotonin ve dopamin salınımını teşvik eder; Bu hormonlar öfke, endişe ve huzursuzluk duygularını hafifletirler.
Bu yüzden paçuli yağı, dua edilirken yaygın olarak kullanılmaktadır. Farklı bir atmosfer veya huzur ortamı yaratır. Bu faydayı deneyimlemek için en kolay yol bir yağ difüzörüne beş altı damla paçuli yağı eklemektir. Sıcak banyo suyuna 10 damla paçuli yağı eklemeyi de deneyebilirsiniz.
2. Enflamasyonu azaltır
Paçuli yağının iltihap azaltıcı özellikleri vardır, bu da bu yağın vücuttaki iltihabı hafifletme gücüne sahip olduğu anlamına gelir. Birçok hastalığın temelinde iltihaplanma olması nedeni ile, paçuli yağı, dahili iltihap, artrit ve gut hastalığına iyi gelir ve aynı zamanda deri enfeksiyonları veya tahrişlerinde bulunan harici iltihaplanma ile de mücadele edebilir.
Elinize beş altı damla paçuli yağı sürün ve ayaklarınıza, karnınıza, belinize veya başka bir ajite olmuş veya iltihaplı bölgeye masaj yapın.
3. Enfeksiyonları önler
Her zaman küçük yaraların enfekte olma riski vardır ve bu da tetanoz gibi daha büyük problemlere yol açabilmektedir. Paçuli yağı antiseptiktir, yani derideki kesik veya yaraların enfekte olmasını önler. Ayrıca mantarı öldürür, bu yüzden ayak mantarı veya başka bir mantar enfeksiyonu ile mücadele ediyorsanız yardımcı olabilir. Enfekte alanı 2–3 damla paçuli yağı ile ovalayın ya da bu enfeksiyon önleyici yağdan 5–10 damla kullanarak sıcak bir banyo yapın.
4. Metabolik sisteme yardımcı olur
Paçuli yağı bir toniktir, bu da karaciğer, mide ve bağırsakların olması gibi çalışmasına yardımcı olur. Bu, yiyecekleri parçalara ayırabilme ve besin maddelerini uygun bir şekilde emebilme becerinizi artırır, böylece sindirim sistemini olumlu yönde etkiler. Bu metabolik faydalar sayesinde, paçuli yağı daha fazla enerji verir ve vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olur.
Paçuli yağını bir yağ yakıcı veya difüzörle teneffüs etmek büyük fark yaratabilir. Ayrıca, paçuli yağını bir besin takviyesi olarak da kullanabilirsiniz. Bir bardak çay veya bir bardak suya 1-2 damla ekleyin.
5. Hormonları uyarır
Paçuli yağı hormonları uyarma ve libido ya da cinsel dürtüyü artırma gücüne sahiptir. iktidarsızlık ve erektil disfonksiyon problemleri için doğal çözüm yöntemlerinden biri olarak düşünülebilir. Yıllardır bir afrodizyak olarak kullanılan paçuli yağı, testosteron ve östrojen seviyelerini artırır ve bu da cinsel ilişkiler üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.
6. Saç ve cildi güçlendirir
Paçuli yağı kas kasılmalarını uyarır ve bu nedenle saç dökülmesini veya cilt sarkmasını önlenmesine yardımcı olur. Paçuli esansiyel yağı yeni cilt hücrelerini yeniler ve bu da cildin genç, sağlıklı ve canlı görünmesini sağlar. Aynı zamanda, kuru, çatlamış ciltler ve yağlı veya sivilceye eğilimli ciltler gibi tüm cilt tipleri için de harikadır. Paçuli yağının iyileştirici ve mikropla mücadele edici faydalarını görmek için düzenli olarak kullanmak gerekir.
Yüz yıkamak için veya losyonunuza beş damla paçuli yağı eklemeyi deneyin, ya da bu yağla doğrudan yüzünüze masaj yapabilirsiniz. Saçlarınız için beş damla paçuli yağı ile saç derisine masaj yapın veya saç bakım ürününüze ekleyin.
7. Yara izlerini azaltmaya yardımcı olur
Çabuk iyileştirme özellikleri nedeniyle, paçuli yağı, sivilce, yara ya da kızamık çiçeğinden kalan izlerin veya yara izlerinin görünürlüğünü en aza indirir. Bu güçlü esansiyel yağ ile böcek ısırıklarını bile iyileştirmek mümkün olabilmektedir. Ciltteki izlerin iyileşme sürecini hızlandırmak için 2–3 damla paçuli yağını elinize sürün ve sonra yaralı bölgeye uygulayın. Bunu düzenli olarak her gün uygulayın ve zamanla izlerin kaybolduğunu görmeye başlayacaksınız.
8. Uykusuzluğa iyi gelir
Geceleri tam bir uyku uyuyabilmek çok önemlidir. Esasında, uygun uyku vücuttaki her sistem üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Paçuli yağının yatıştırıcı özellikleri olduğundan, uykusuzluğun tedavisinde yardımcı olmaktadır. Zihni ve vücudu rahatlatmaya ve huzur içinde dinlenmeye yardımcı olur.
2 ila 3 damla paçuli yağını elinize dökün ve koklayın. Sadece paçuli yağının tatlı kokusunu soluyarak, sakinleştirici özelliklerinin faydalarını deneyimleyebilirsiniz. Yağları ellerinize sürün daha sonra şakaklarınıza, boynunuza ve göğsünüze de sürebilirsiniz.
9. Böceksavar
Böcekleri uzakta tutmak için sadece birkaç damla paçuli yağı oldukça işe yaramaktadır. Haşere savar olan bu yağ sprey, losyon ve buharlaştırıcılar içinde kullanılabilmektedir. Sivrisinek, pire, karınca, bit, güveleri uzakta tutmak için faydalıdır. Bahçede veya açık alanda yemek yaparken ya da kapalı alanlarda uygulanabilir. Özellikle yatak böcekleri ya da bitlerle mücadele ediyorsanız, paçuli yağını kullanabilirsiniz. Çamaşır deterjanına paçuli yağı eklemeyi veya bir yağ yakıcıda beş damla paçuli yağı yakmayı deneyin.
10. Yüksek ateşle mücadele eder
Paçuli yağının, kolaylıkla yüksek ateşle ve soğuk algınlığı ile mücadele etmesini sağlayan sayısız güçlü bileşenleri vardır. Paçuli yağı inflamasyonu azaltır ve enfeksiyonları öldürür. Bu, vücut ısısını düşürür ve yüksek ateşle bağlantılı ağrıyı azaltır. Aynı zamanda serinletici özelliklerine de sahiptir, bu yüzden yağı ele, boyna ve karna sürmek vücut ısısını azaltacaktır.
11. Doğal deodorant
Paçuli yağı tatlı, misk kokulu ve baharatlı bir aromaya sahiptir. Doğal yollarla vücut kokusunu maskelemek için kullanılabilir. Aynı zamanda mikropları öldürür ve mantarla savaşır, bu yüzden enfekte olmuş bölgeye sürmek hem sağlık açısından işe yarar hem de mükemmel bir doğal ev koku giderici olarak iş görür.
Koltuk altınızda 1–2 damla damla sürün veya en sevdiğiniz vücut losyonuna ekleyin. Paçuli yağının oldukça güçlü olduğunu unutmayın, bu yüzden sadece bir ya da iki damla yeterince işe yarayacaktır.
12. Doğal diüretik
Paçuli yağı, idrar yapma sıklığını artırır ve bu sağlık açısından birçok yönden yararlı olabilir. Sonuçta safra kesesi için yapılan diyete, böbrek için olan doğal ilaçlara ve hatta karaciğer temizliğiniz için iyi bir durum olan, aşırı tuz, su ve ürik asitlerin temizliği yapılmış olacaktır.
Toksinleri vücuttan atarak kan basıncını ve kolesterolü doğal yollarla düşürür ve iştahı artırabilir. Limon suya veya aromalı çaya 3-5 damla paçuli yağı karıştırarak tüketebilirsiniz.
Patchouli oil Tarihi
Paçuli, Hindistan’da “kokulu” anlamına gelen “pacholi” kelimesinden gelmektedir. Hint şalları ve kumaşları 1800’lü yıllarda paçuli yağıyla kokulu hale getirilmekteydi.
Hindistan, Çin, Endonezya, Brezilya ve Malezya da dahil olmak üzere Asya’nın farklı ülkelerinde yetişen çeşitli paçuli türleri bulunmaktadır. Cablin türleri, özellikle tedavisel kullanım için genel olarak üstün bir tür olarak kabul edilir.
Bu iyi bilinen uçucu yağ, hippilerin kullandığı bir koku olarak ün kazanmıştır. “Urban dictionary” de patchouli’nin (paçuli) tanımı, “sanatçılar, müzisyenler, hippiler, bisikletçiler ve punk-rock’çılar gibi alternatif ya da bohem bir yaşam tarzını yaşayanlar tarafından sıklıkla kullanılan keskin kokulu bir yağdır.” Bu şöhret bazı insanların, paçuli yağının kötü vücut kokusuna neden olduğu düşüncesine bağladıkları için, paçuli yağının kokusundan uzak durmalarına neden oldu. 1960’larda kullanıldığının bilinmesine rağmen, geleneksel kullanımı yüzlerce, belki de binlerce yıl öncesine dayanmaktadır.
Örneğin Hindistan’da, kumaş ve kıyafetlerde paçuli yağı kullanılmıştır, çünkü güve kovucu olarak işe yaramaktadır. Esasında, paçuli yağının kokusu gerçek ‘Doğu’ kumaşının bir göstergesi haline gelmiştir ve İngiliz ve Fransız hazır giyim üreticileri taklit ürünlerini paçuli ile kokulandırarak bu şekilde ürünlerin daha iyi satılacağını düşünmüşlerdir.
Paçuli yağı, koku endüstrisinde de kullanılan oldukça değerli bir üründür ve kalitesi, hammaddenin yaşına ve yağın saklanma şekline bağlı olarak değişmektedir – tıpkı şarap gibi, paçuli yağı da zaman ilerledikçe güzelleşir.
Patchouli oil – Araştırma, Eşsiz Bileşenler ve Çalışmalar
Paçuli yağının nöroprotektif, grip önleyici ve anti-inflamatuar özellikleri olduğu bilinmektedir ve bir araştırmada doğal bir kanser tedavisi olarak değerlendirilerek üzerinde çalışma yapılmıştır. 2013 yılında araştırmacılar, paçuli yağının kalın bağırsak (kolon ve rektum) kanser hücrelerinin artışını ve enfeksiyonunu etkileyip etkilemediğini ve potansiyel moleküler mekanizmalarını belirlemek için bir “in vitro araştırma” gerçekleştirdi.
Veriler, paçuli yağının hücre büyümesini baskıladığını ve apoptosisi (programlı hücre ölümü) indüklediğini, bunun da hücrelerin artık bir tehdit oluşturmadığı anlamına geldiğini göstermiştir. Ek olarak, paçuli yağı enzim aktivitesini yani kanserin vücut üzerinde sahip olabileceği reaksiyonlar azaltmaktadır. Bu şaşırtıcı ve iyimser bulgular, paçuli yağının kalın bağırsak (kolon ve rektum) kanser hücrelerinde hücre büyümesini azaltarak ve apoptozu (apoptosis) artırarak bir anti-kanser aktivitesi gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Bir başka ilginç çalışma, paçuli yağının bir pestisit (böcek ilacı) olarak etkili olup olmadığını ölçmektedir. Yılda birden fazla insektisit (böcek öldürücü) uygulamasını gerektiren güveler gibi ciddi meyve ve sebze zararlıları, paçuli yağı, kekik yağı, sarımsak yağı ve limon otu esansiyel yağı içeren 17 esansiyel yağ ile denenmiştir. Tehlikeli böcek ilaçlarına ve direnç oluşumuna karşı hedef dışı maruz kalımı azaltmak için, bu alternatif kontrollerin gerekli olduğu bulunmuştur.
Bu sonuçlara dayanarak, paçuli yağı ve diğer uçucu (esansiyel) yağlar, bu zararlıları hedefleyen esansiyel yağ bazlı bir böcek ilacı bileşeni olarak düşünülebilecek yeterliliğe sahiptir.
Ev Yapımı Böcek Spreyi
Geleneksel reçeteleri kullanmak ve vücudunuzu zararlı kimyasallara maruz bırakmak yerine, bu ev yapımı böcek sprey reçetesini deneyebilirsiniz. Böcekleri uzaklaştırmanın yanı sıra, bakterileri öldürmeye ve cildi beslemeye de yardımcı olur. Dışarıda satılan standart markaların aksine, kokusu da harikadır.
Toplam Süre: 2 dakika
Kullanım: 30 kere
Malzemeler;
- ½ bardak cadı fındığı yağı (macadamia yağı)
- ½ bardak elma sirkesi
- 40 damla paçuli esansiyel yağı
- cam sprey şişesi
Nasıl yapılır;
- Tüm malzemeleri 200-250 gramlık bir sprey şişesinde karıştırın
- Vücudun tüm bölgelerine püskürtün, ancak göz ve ağza gelmemesine dikkat edin.
Paçuli yağını kullanmanın birçok yolu vardır. Birçok kolonya ya da parfümde, toksik olabilen sentetik kokuları vardır. Bu kolonyaların aksine bu ev yapımı sprey sağlık üzerinde şaşırtıcı faydaları olan doğal yağlardan yapılır.
Bir başka harika fikir de 5-10 damla paçuli yağı ev yapımı yaşlanma karşıtı serumlara eklemektir. Yaşlanma karşıtı serumlar pahalı olabilir ve zararlı kimyasallar içerebilir. Bunun yerine, bu kolay ve ucuz yöntemi deneyin. Patchouli cilt için hayati önem taşıyan besin maddeleri içeren ve hidrasyon sağlayanve ayrıca cildin canlı ve genç görünmesine yardımcı olacak besinler ve antioksidanlar içerir.
Paçuli Yağının Yan Etkileri
Paçuli yağı, uygun miktarlarda kullanıldığında güvenli olarak kabul edilir. Bir diyet takviyesi olarak kullanılabilir, ancak 6 yaşın altındaki çocuklar için tavsiye edilmez. Hamilelik veya emziren çocuklar ve kadınlar için paçuli yağının güvenli olduğunu destekleyen çok fazla bilimsel kanıt yoktur. O yüzden paçuli yağını kullanmayı düşünüyorsanız, uygun dozlarda tüketmeye dikkat edin.
Bir yatıştırıcı olarak da işe yaradığı için, yüksek miktarlarda kullanım enerji seviyenizi değiştirebilir. Ayrıca yüksek miktarlarda topikal olarak kullanıldığında ciltte hassasiyete neden olabilir. Paçuli yağı kullanırken, negatif bir reaksiyonun ortaya çıkmamasından emin olmak için az miktarda su ile seyreltin.
Patchouli Bitkisi (Tefarik Bitkisi) Yetiştirme
Hippie dönemi ile eşanlamlı bir aroma olan paçuli yetiştiriciliği, bahçedeki diğer önemli bitkiler olan mercanköşk, fesleğen, kekik ve nane gibi bitkiler arasında yerini almıştır. Aslına bakılırsa, paçuli bitkileri Lamiaceae ailesinde veya nane ailesinde bulunurlar.
Tefarik – Paçuli Nedir
Nane ailesine dahil olmasından dolayı tahmin edebileceğiniz gibi, paçuli bitkisi hoş bir kokuya sahiptir ve yüzyıllar boyunca kendi iddia edilen tıbbi kullanımlarına ek olarak bu kokusuyla değerlendirilmiştir. Paçuli bitkisi Malay Takımadaları ve Batı Hint Adaları’na özgüdür.
Çin, Hint, Malezya ve Japon kültürleri, mantar ve cilt problemlerini, mide rahatsızlıklarını ve tedavi etmek ve böcek ilacı ve antiseptik olarak kullanmak için şifalı ot bahçelerinde yaptıkları bitki yetiştiriciliğine paçuli bitkisini de eklemişlerdir.
Bu çok yıllık bitki, 60-90 cm arasında büyüyen, tüylü, yeşil ve oval yaprakları olan dik bir bitkidir. Paçuli bitkisinin çiçekleri mor ve beyaz renklidir ve morumsu gövdeden yükselirler.
Paçuli Bitkisi Nasıl Yetiştirilir
Patchouli, kısmen güneş ışınlarını gören bir alanda verimli, iyi drenaj yapan topraklarda sıcak ve nemli bir iklimi sever. Bu bitki bir kapta yetiştirilmeye elverişlidir ya da doğrudan bahçeye dikilebilir. Paçuli bitki bitkisi , 5.5 ile 6.2 arasında bir pH değerine sahiptir.
✔ Bitkinin içine girdiği kabın derinliğine uygun bir delik açın.
✔ Bitkiyi deliğe yerleştirin ve her türlü hava boşluğunu ortadan kaldırmak için toprağın etrafını bastırıp sıkıştırın.
✔ Zamanla büyüyüp gelişmesi ve iyice sulamak için bitkinin etrafına 50-60 cm lik bir alan açın.
✔ Daha sonra, üst toprağın sulanmadan önce kurumasını bekleyin.
✔ Nemi tutması için paçuli bitkisinin etrafında iyi bir malç tabakasının (saman örtüsü) hazırlanması tavsiye edilir.
Paçuli Bitkisinin Bakımı
Bitkiyi, 10-10-10 oranındaki bir NPK (nitrojen-fosfor-potasyum) bitki besin maddesi ile her bahar ve daha sonra sonbahara kadar her ay bir kez gübreleyin.
Ölen, hastalıklı ya da başka bir şekilde zarar görmüş yaprakları budayın. Paçuli, yaprak küfü enfeksiyonuna yatkındır. Bitkiyi budamadan önce, hastalığın yayılmasını geciktirmek için yüzde 70 denatüre alkol ve yüzde 30 su karışımı içine daldırın.
Tırtıllar da paçuli bitkilerini severler, bu nedenle bitkiyi bulmaları ve uzaklaştırılmaları konusunda dikkatli olun.
Bitkilerin dormansiye girmesine izin vermek için kışlık sulama azaltılmalıdır. Paçuli bitkisini kaplarda yetiştirirseniz, özellikle kışları sert geçen bölgelerde koruma amacıyla içeriye taşınabilirler. Bitkiyi içeri sokmadan önce birkaç günlüğüne gölgeli bir alana yerleştirerek iklime alıştırın. Bu uygulama, ani sıcaklık değişiminin şok etkisi yaratmasını engelleyecektir. Kabı en az altı saat güneş ışığı alabilecekleri bir pencereye yerleştirin.
Patchouli Bitkisinin Kullanımı
Daha önce belirtildiği gibi, paçuli birçok tıbbi hastalık için bir tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır. Hem yaprak hem de kök, tedaviye bağlı olarak kullanılır.
Başlıca esansiyel yağlar, sadece vücudun ve giysilerinin güzel kokması için değil, yukarıda da bahsedildiği gibi aynı zamanda antidepresan, anti-enflamatuar, antiemetik, antiseptik, antimikrobiyal, büzücü, dekonjestan, deodorant, diüretik, fungisit, sedatif ve profilaktik olarak kullanılmıştır. Bu keskin yağ, sivilce, ayak mantarı, çatlak veya çatlamış cilt, kepek, dermatit, egzama, mantar enfeksiyonları, saç bakımı, impetigo, böcek kovucu, yağlı saç derisi tedavisi, ve açık yaralar ve yaraları tedavi ve hatta kırışıklıkları ortadan kaldırmak için kullanılabilmektedir.
Paçuli bitkisini, en fazla faydayı elde etmek için uçucu yağların zirveye çıktığı zaman olan kuru sabahlarda hasat edin.
Paçuli Yağının Faydaları ve Kullanımı (Patchouli oil – Tefarik Yağı) konusuyla bağlantılı, ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Aloe Vera Bitkisi Bakımı Nasıl Yapılır, Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir?
- Aloe Vera Yağı Faydaları, Kullanımı ve Yapımı | Cilde, Saça Nasıl Uygulanır?
- Sivilceye İyi Gelen Yağlar | Ciltteki Sivilce Tedavisi İçin 10 Uçucu Yağ ve Kullanımları
- Baobab Yağının Faydaları ve Kullanımı | Cilde, Saça, Göz Altına Nasıl Kullanılır
- Papatya Yağı: Faydaları | Cilde ve Saça Nasıl Uygulanır
- Tamanu Yağı: Faydaları, Nasıl Kullanılır? Cilde, Saça ve Sağlığa 14 Faydası ve Kullanımı
- Melisa Yağının Faydaları ve Kullanımı | Cilde, Saça ve Sağlığa Olumlu Etkileri
- Nar Çekirdeği Yağı: Faydaları ve Kullanımı | Cilde, Göz Altına, Saça Nasıl Uygulanır?
- CBD ve CBD Yağı Nedir? Faydaları, Kullanımı | Cannabidiol Yağının Yan Etkileri, Zararları Var mıdır?
- Kenevir Yağı: Faydaları, Zararları, Nasıl Kullanılır? Esrar Yağından Farkı Nedir?
- Uçucu Yağ Nedir, Aromatik Yağların Kullanımı, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir