Magnezyum Takviyeleri Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır
Magnezyum, vücudunuzun çalışması için ihtiyaç duyduğu önemli bir mineraldir. Enerji üretmek, kan şekerini düzenlemek ve vücutta gerekli kimyasal reaksiyonları sağlamak da dahil olmak üzere çeşitli önemli görevlere yardımcı olur.
Magnezyum, kalsiyum ve potasyumun taşınmasında rol oynayarak vücudun sinir uyarılarını, kas kasılmasını ve normal kalp ritmini yönetmesine yardımcı olur .
Kalbin, kasların ve böbreklerin düzgün çalışması için magnezyuma ihtiyacı vardır. Magnezyum minerali ayrıca diş ve kemik oluşumuna da yardımcı olmaktadır.
Peki bunların kilo vermeyle nasıl bir ilişkisi var? Bazı araştırmalar, magnezyum mineralinin zayıflaması gereken insanlar için yararlı olabileceğini öne sürüyor. Ancak bu, magnezyum supplementi kullanmaya başladıktan sonra kilo verileceği anlamına gelmez.
Diyetinize magnezyum eklemeyi ve kilo vermenize nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.
- Ayrıca bakınız; Magnezyum Sivilce Yapar mı?
Magnezyum kilo vermeye yardımcı olur mu?
Magnezyum, aşırı kilolu veya obezite problemi olan kişilerde kan şekeri ve insülin seviyelerini düzenlemede yardımcı olabilir. 2013 yılında yapılan bir araştırma, yüksek miktarlarda magnezyum alımının kandaki insülin ve glikoz seviyelerinin daha iyi kontrol altında tutulmasına yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu çalışma aynı zamanda magnezyumun vücuttaki su tutma ve şişkinlik problemlerine de iyi geldiğini göstermiştir.
Magnezyum takviyelerinin, şişkinliği ve su tutmayı azaltma kabiliyeti nedeniyle kadınlarda hoş olmayan adet belirtilerini azaltmak için yardımcı olabilir.
Bununla beraber uzmanlar, tek başına magnezyum almanın kilo vermede etkili olmadığı konusunda uyarıyor. Bunun yerine, zayıflamak için uzun vadeli en iyi stratejinin alınan kalorileri azaltmak, sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak olduğunun altını çiziyorlar.
Magnezyum eksikliği kilo aldırır mı?
insider.com sitesine göre vücutta magnezyum seviyeleri artışı ile kilo verme arasında korelasyon vardır.
Magnezyum potansiyel olarak vücut ağırlığını etkilemektedir
Yedi yıl boyunca farklı ağırlıktaki 18.000 yetişkinin incelendiği bir araştırmada, kategorik olarak obez olanların vücutlarında magnezyum seviyelerinin düşük olduğu görülmüştür.
Magnezyum, insan vücudunda pek çok görevi olan bir mineraldir. Bu görevlerden biri de kan şekeri seviyelerini düzenlemektir.
Magnezyumun vücut ağırlığını nasıl etkileyebileceğini anlamak için insülin direncini anlamak gerekir. İnsülin, glikozun (şeker olarak da bilinir) kan dolaşımından organ hücrelerine taşınmasına yardımcı olan hormondur. Bir kişi insüline dirençli olduğunda, bunun gerçekleşmesi için vücudunun daha insülin üretmesi gerekir. Tabii ki, bunu yapmak, bir kişinin o glikozu elde etmek için daha fazla yiyecek tüketmesine ve karşılığında fazla kilo almasına neden olur.
Vücutta magnezyum azaldığında, kilo alımına yol açabilecek insülin direnci ile ilişkilendirilmiştir. Diyabetik olmayan 24 obez çocuğu, diyabetik olmayan 24 zayıf çocukla karşılaştıran bir çalışmada, araştırmacılar daha yüksek kilolu çocukların vücutlarında sürekli olarak daha düşük magnezyum bulunduğunu bulmuşlardır. Çalışma ayrıca vücutlarında magnezyum eksikliği olan çocuklarda insülin direncinin mevcut olduğunu gösteren verileri de göstermiştir.
Bu araştırma, düşük magnezyumun kilo alımının doğrudan bir nedeni olduğu anlamına gelmese de, vücuttaki magnezyum seviyesi ile kilo kaybı arasındaki güçlü korelasyon olduğu da dikkate değerdir.
Beslenmenize magnezyum eklemeli misiniz?
Genel olarak magnezyum eksikliği problemi nadir görülür. Ancak birçok kişi olması gerektiği kadar magnezyum tüketmemektedir. Magnezyum birçok farklı gıdada doğal olarak bulunmaktadır. Bu yiyecekler sağlıklıdır ve bu nedenle bu besinleri beslenme alışkanlıklarınıza dahil etmek sağlıklı kilo vermenize katkıda bulunabilir.
Magnezyum açısından zengin yiyecekler şunları içerir:
- koyu yeşil yapraklı bitkiler
- kinoa
- tam tahıllılar
- fındık,
- fasulyeler
- balık
- yoğurt
- tofu
İrritabl bağırsak sendromu (IBS), Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı gibi gastrointestinal hastalıklar da dahil olmak üzere bazı sağlık problemleri magnezyum eksikliklerine yol açabilmektedir. Diyabet ve böbrek hastalığı gibi durumlar da vücudunuzun magnezyum emme ve depolama şeklini değiştirebilir.
Kusmaya ve ishale neden olan mide virüsleri de geçici bir magnezyum eksikliğine neden olabilir. Düzenli olarak çok fazla alkol veya kafein tüketmek magnezyum seviyenizi etkileyebilir.
Vücudun ne kadar magnezyuma ihtiyacı vardır?
19-30 yaş arası yetişkinler: erkekler 400 miligram (mg), kadınlar 310 mg
31 yaş üstü yetişkinler: erkekler 420 mg, kadınlar 320 mg
Magnezyum takviyelerini nereden alınır?
Magnezyum takviyelerini sağlıklı gıda ürünleri satan mağazalardan ve eczanelerden temin edebilirsiniz. Ayrıca internet üzerinden de satın alabileceğiniz pekçok websitesi bulunmaktadır.
Magnezyum takviyeleri, aşağıdakiler dahil birçok farklı biçimde olabilir:
- magnezyum oksit
- magnezyum klorür
- magnezyum glukonat
- magnezyum sitrat
- magnezyum orotat
Bazı magnezyum takviyeleri vücutta diğerlerinden daha iyi emilir. Beslenmenize magnezyum takviyeleri eklemek istiyorsanız, ihtiyaçlarınız için en iyi form ve dozaj hakkında doktorunuza danışın.
Magnezyum takviyesi kullanmanın zararları ve riskleri nelerdir?
Takviyeler, magnezyumu normal gıdalardan elde edeceğinizden daha yüksek ve daha konsantre bir şekilde sağlar. Bu nedenle olumsuz yan etkiler gösterme olasılığı vardır. Bunlar yan etkiler aşağıdakiler olabilir:
- mide bozulması
- ishal
- mide bulantısı
- karın krampları
Daha ciddi yan etkiler, aşırı dozda kullanılmasından kaynaklanabilir. Bu yan etkiler şunlardır:
- Kas Güçsüzlüğü
- düşük kan basıncı
- uyuşukluk
- aşırı susamak
- nefes almada zorluk çekmek
- iştah kaybı
- düzensiz kalp atışı
Bu semptomları yaşarsanız doktorunuzu arayın veya acil tıbbi yardım isteyin.
Bu ürünlerinin insan kullanımı için güvenli olmasını sağlamaktan özel üreticiler sorumludur. Bu ürünler, zararlı olabilecek başka katkı maddelerine sahip olabilirler veya iddia ettikleri bileşenleri veya dozajı içermeyebilir. Satın almak için bir marka seçerken, tanınmış ve güvenilir olmalarına dikkat edin.
Sonuç olarak
Tükettiğimiz besinlerin yeterli magnezyum içeriyor olması genel sağlığınız için faydalıdır. Ancak bu mucize bir kilo verme çözümü değildir.
Başarılı bir şekilde kilo vermek için, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve düzenli egzersiz yapmak öncelikli olmalıdır.
Birçok diyetisyen ve doktor zayıflamak için magnezyum ya da başka mineral takviyesi önermemektedir. Hastaların tüm vitamin ve mineralleri motive edici bir beslenme planı uygulayarak temin etmelerini ve düzenli egzersiz yapmalarını önermektedirler.
Doğru beslenme ve kilo verme ile ilgileniyorsanız, doktorunuzla veya diyetisyeninizle konuşun. Sizin için doğru olan sağlıklı bir plan belirlemenize yardımcı olabilirler.
Kilo vermeye çalışıyorsanız hangi takviyeleri / vitaminleri almalısınız?
Çok kısıtlayıcı bir diyet uygulamadığınız sürece, kilo vermeye çalışırken gerçekten herhangi bir takviye ürünü kullanmaya ihtiyacınız yoktur. Genel olarak, 1.200 veya daha fazla kalori sağlayan dengeli bir diyet, beslenme ihtiyaçlarınızı karşılamak için yeterli olmalıdır.
Çok kısıtlayıcı bir diyet veya bir veya daha fazla besin grubunu ortadan kaldıran bir diyet uyguluyorsanız, diyetinizi gözden geçirmek ve hangi besinlerin eksik olabileceğini belirlemek için bir diyetisyenle görüşün.
Kaynaklar:
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/magnesium-for-weight-loss
https://www.insider.com/deficiencies-cause-weight-gain-2018-10