Lavanta esansiyel yağını insanlar genellikle rahatlamak ve uyuyabilmelerine yardımcı olması için kullanmaktadır. Lavanta yağı ayrıca, saçkıran, depresyon, bunama, baş ağrısı, akne, eklem yangısı, ve ameliyat sonrası ağrıları tedavi etmek amaçlı da kullanılmaktadır.
Bununla beraber özellikle lavanta yağı erkek çocuklar tarafından kullanıldığında, bu esansiyel yağ ile bağlantılı birtakım olası yan etkiler görülebilmektedir.
Lavanta yağının olası yan etkileri
Henüz ergenliğe ulaşmamış erkek çocuklar lavanta yağını ya da lavanta yağı içeren ürünleri ciltlerine sürmemelidirler. Lavanta yağının erkek çocukların hormon dengelerini değiştirmek ya da bozmak gibi bir etkisi vardır.
Lavanta yağının en olası yan etkilerinden biri erkek çocuklarda göğüs büyümesine neden olmasıdır. Ancak bu yan etki, kişinin lavanta yağını kullanmayı bırakmasından birkaç ay sonra kaybolmaktadır. Bu etkinin kız çocuklarında olup olmadığı bilinmemektedir.
Lavanta yağının diğer yan etkileri ise bazen, cildi tahriş etme, alerjik bir reaksiyona sebep olma, baş ağrısı ve kusma şeklinde kendini gösterebilir.
Lavanta yağı ağızdan alındığı taktirde zehirleyici olabilmektedir. Ayrıca belirli ilaçlarla beraber kullanıldığında çeşitli etkileşimlerde bulunabilir.
Bu ilaçlar; merkezi sinir sistemi yatıştırıcıları, barbituate ve sakinleştirici olarak kullanılan kloral hidrattır. Bu tür sakinleştirici ilaçlarla beraber lavanta yağı tüketilmesi kişiyi aşırı uykulu yapabilir. Çünkü lavanta yağının kendisi de rahatlatmaya sebep olur ve bu ilaçların etkilerini daha da güçlendirir.
Uygun kullanım
Lavanta yağı ağızdan alınmamalıdır. Sadece lokal olarak uygulanmalı ya da sıcak su ile karıştırıldıktan sonra nefes yoluyla içe çekilerek kullanılmalıdır. Lokal olarak kullanıldığında 1-4 damla lavanta yağını bir yemek kaşığı taşıyıcı bir yağ ile karıştırın.
İçinize çekerken bir iki damla lavanta yağını bir bardak kaynar su ile karıştırın.
Lavanta yağını ağız yoluyla tüketmek zehirleyici olabilir. Lavanta yağı zehirlenmesinin belirtileri; karın ağrısı, kusma, ishal, bulanık görme, boğazda yanma hissi, nefes almada güçlük çekme ve ciltte döküntü ve kızarıklık oluşması şeklinde olabilmektedir.
İlginizi çekebilir;
- Lavanta Yağının Faydaları ve Kullanımı
- Lavanta Yağının Anksiyete İçin Aromaterapik Kullanımı ve Faydası
- Lavanta Yağının Saça Faydaları ve Kullanımı 14 Adımda Saç İçin Nasıl Uygulanır
- Bit Gelmemesi İçin Lavanta Yağı Saça Nasıl Uygulanır
- Baobab Yağının Faydaları ve Kullanımı: 10 Maddede Cilde, Saça, Göz Altına Nasıl Kullanılır
- Melisa Yağının Faydaları ve Kullanımı
- Mavi Anemon Çiçeği Yağının Faydaları ve Kullanımı
- Limon Yağının Faydaları ve Kullanımı 20 Maddede Cilt, Saç ve Sağlık İçin Nasıl Kullanılır?