Baobab yağı besin maddeleri açısından oldukça zengin bir yağdır. Bazı az bulunan yağ asitlerini, vitaminleri ve omega-3, omega-6 ve omega-9 yağ asitlerini barındırır. Baobab yağının faydaları ayrıca, A, D, E ve K vitaminleri, dihidrosterculic asit, malcalic asit, araşit asit, linoleik asit, oleik asit, palmatik asit, stearik asit barındırması açısından da kendini göstermektedir. Şimdi gelin 10 maddede baobab yağının inanılmaz faydalarına daha detaylı olarak bakalım.
Baobab Yağının Faydaları
1. Baobab Yağı Zarar Görmüş Cildi Onarır ve Besler
Gerek cildiniz yaşlanma etkilerini gösteriyor olsun, gerekse güneş ya da zararlı ürünlerden etkilenmiş olsun baobab yağı bu anlamda yardımcı olabilir. İçeriğinde bulunan birçok iyileştirici madde sayesinde cildi derinden etkileyerek iyileştirme yeteneğine sahiptir. Yağ, birçok farklı vitamin açısından zengin olduğu için, erken yaşlanma belirtilerine karşı inanılmaz bir mücadele sergiler. Ayrıca içeriğindeki iltihap önleyiciler sayesinde de, kızarıklık ve iltihaplanmayı da engeller. Yağ tortusu bırakmadan ve gözenekleri kapatmadan cilt tarafından çok kolay emilir. Bütün cilt tipleri için harikadır ve cilde pürüzsüz ve hoş bir görünüm kazandırır.
2. Doğal Bir Cilt Temizleyicisi Olarak Baobab Yağının Faydaları
Daha temiz bir cilde sahip olabilmek için temizleyici olarak baobab yağı kullanmak harika bir tercihtir. Kolay emilen bir yağ olduğu için cildi yağlı bırakmaz. Taşıyıcı yağ olarak cilde oldukça faydası olan jojoba yağı, bir miktar baobab yağı ve beş damla çıçırgan otu (yalancı iğde) yağını karıştırarak güzel bir temizleyici elde edebilirsiniz. Bütün bu yağları karıştırın ve yüze ve boyna nazik bir şekilde masaj yaparak uygulayın ve sonrasında durulayın.
3. Baobab Yağının Günlük Nemlendirici Olarak Faydaları
Baobab yağı ciltte yağlı bir tortu bırakmadığı için iyi emilir ve cildi yumuşak ve pürüzsüz yapar. Bu yüzden günlük bir nemlendirici olarak kullanmak çok iyi bir fikirdir. Bütün vücut kullanımı için idealdir. Duş aldıktan sonra kullanmak oldukça faydalı olacaktır.
4. Göz Altı Torbalarını Ortadan Kaldırmada Etkilidir
Gece geç saatlere kadar uyumamak, stres ve genetik gibi nedenlerle oluşan göz altı torbalarını gidermek için baobab yağı kullanılabilir. Baobab yağı göz etrafını nemlendirerek kurulukla mücadele eder. 6 çay kaşığı baobab yağı, 1 çay kaşığı bal mumu, 5 damla ıtır yağını ve 5 damla havuç tohumu yağını mikserde karıştırarak kendi göz kreminizi yapabilirsiniz. Karışım kıvama ulaştıktan sonra bir kaba koyun ve serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Günde iki kere kullanacak şekilde cilt bakımı rutininize ekleyin.
5. Egzema ve Sedef Hastalığı Gibi Cilt Problemlerine Faydaları Vardır
Baobab yağında bulunan iltihap önleyici bileşenler sayesinde egzema, sedef ve rosecea (gül hastalığı) gibi iltihaplanmış cilt durumlarının tedavisinde kullanılabilmektedir. Kuru cildi nemlendirmeye yardım eder, kızarıklığı azaltır ve egzema sebebiyle sürekli kaşınan bölgeleri iyileştirir. Baobab yağının faydalarını hızlıca görebilmek için problemli belirtiler görüldüğü anda etkilenen bölgeye uygulayın.
6. Çatlakların Oluşmasını Engeller ve Belirginliklerini Azaltır
İçeriğinde yüksek miktarda bulunan vitaminler ve cildin elastikiyetini koruma özelliği sayesinde sadece çatlakların oluşmasını önlemeye yardımcı olmaz, ayrıca görünümlerini de iyileştirir. Baobab yağı hamilelik sırasında karın ve göğüs bölgesinde ve çatlakların görülmeye başladığı vücudun herhangi bir bölgesinde rahatlıkla kullanılabilir.
7. Baobab Yağının Çatlamış Dudaklara Faydaları
Baobab yağının harika bir nemlendirici olması bakımından çatlamış dudakları rahatlatmak ve nemlendirmek açısından da harikadır. Tek yapmanız gereken az bir miktar baobab yağını problemden kurtulana kadar dudaklarınıza sürmek. Günde bir ya da iki kere yeterli olacaktır.
8. Kuru ve Mat Saçlara Faydaları
Eğer saçlarınız kuru ve mat ise baobab yağının inanılmaz yağ tedavisi özelliklerini saçları canlandırmak için kullanabilirsiniz. Metal bir kaba birer yemek kaşığı baobab yağı ve jojoba yağını koyun ve üzerine 10 damla lavanta yağı ekleyin. Bu kabı kaynayan suyun üzerine bırakarak yağların bir güzel karışmasını sağlayın. Kaptaki yağlar ısındıktan sonra bu yağı saçlarınıza kökten uca masaj yaparak uygulayın. Daha sonra sıcak ve ıslak bir havlu kullanarak başınızın etrafını sarın ve havlu soğuyana kadar bekletin ve saçınızı durulayın. Banyodan çıktıktan sonra karışımdan bir miktar avuç içinize dökün ve parmaklarınızla nemlendirmeyi artırmak için saçınıza uygulayın. (saç derisine değil).
Ayrıca baobab yağı günlük kullanılan saç şekillendiricisine de eklenerek nemlendirme etkisi artırılabilir.
9. Tahriş Olmuş Ve İltihaplanmış Kafa Derisini Rahatlatır
Kafa derisi iltihaplanma ve tahrişlerine karşı baobab yağı kullanılarak iyileştirici bir krem yapılabilir. Bir yemek kaşığı baobab yağı, çeyrek bardak hindistan cevizi yağı ve 5 damla nane yağını bir kaba koyun ve iyice karışıp krem kıvamına gelene kadar el mikseri ya da kaşıkla bir dakika kadar karıştırın. Bu karışımı kapaklı bir kaba koyun. Bu karışımı duş aldıktan 30 dakika kadar sonra bütün kafa derisini kaplayacak şekilde uygulayın.
10. Diş Eti Sağlığını İyileştirir
Baobab yağının faydaları arasında şişmiş, iltihaplanmış ya da ağrılı diş etleri problemlerine iyi gelmesi de bulunmaktadır. Baobab yağını diş etlerini rahatlatmak ve sağlığını iyileştirmek için kullanabilirsiniz. Az bir miktar yağ direk diş etlerine masaj yaparak uygulanabilir.
Baobab Yağı Kullanımı
-
- Baobab yağı oldukça değerli bir yağdır. Cilt için istenilen faydayı görmek için saf kullanılması gerekmektedir. Yüzü temizledikten sonra 2-3 damla baobab yağını özellikle yaşlanma belirtilerinin olduğu bölgelere masaj yaparak uygulayın.
- Baobab yağı, tüm bu faydaları ve etkili özellikleri sayesinde birçok krem ve losyonun içeriğinde kullanılmaktadır.
- Bir yemek kaşığı katı hindistan cevizi yağının içine 1-1,5 kaşık baobab yağı ekleyerek cilde uygulanabilir.
- El nemlendiricisi olarak: Birer yemek kaşığı shea yağı ve katı kakao yağını benmari usulü eritip içerisine bir çay kaşığı baobab yağı ilave edip bu karışımı buzdolabına koyun. Oldukça iyi bir el nemlendiricisi elde edilir.
- Kaş ve kirpik bakımı için: Saça olan faydaları bilinen hint yağı ve baobab yağının karıştırılması kaş ve kirpikler için çok olumlu etkiler yapabilmektedir. Bir yemek kaşığı hint yağının içine bir çay kaşığı baobab yağı ilave edilirse kirpik ve kaşlar için oldukça besleyici bir yağ elde edilir. Saç kökleri için bu miktar aynı oranda artırılabilir.
- Cilt lekeleri için: 20 ml pirinç kepeği yağı ile 20 ml baobab yağını karıştırılırsa cilt lekelerine faydalı bir karışım elde edilir.
- Saçlar için: Saç kreminin büyüklüğüne göre, krem içerisine 5-10 damla baobab yağı eklenebilir. Saçlara tutunacak baobab yağı nemlilik esneklik ve parlaklık sağlayarak faydasını gösterecektir.
Baobab Yağının İçerdiği Bazı Yağ Asitlerinin Oranları
- Oleig asit %30 – 42
- Palmitik asit %18 – 30
- Sitearik asit %2 – 9
- Linoleik asit %20 – 35
Baobab yağı bitkisel bir yağ olduğu için paraben vb. koruyucular içeren perokimyasal ürünler (petrolataum, vazelin, likit parafin vb. kimyasallar) içeren kremlere göre hem çok doğal hem de çok etkilidir.
Önemli Not: İyi kalite yağının en önemli özelliği hızla emilmesidir. Hatta bu özellik size baobab yağının gerçek olup olmadığıyla ilgili bir fikir verebilir. Gerçek baobab yağı 15 saniye içerisinde emilir ve ciltte yağlılık oluşturmaz.
Baobab Yağı Nereden Alınmalı?
Baobab yağının faydalarından en iyi şekilde istifade etmek için, baobab yağını alırken %100 saf olmasına ve soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş ve rafine edilmemiş olmasına dikkat etmek gerekir. Sertifikalı organik ürün olmalı ve güneş ışınlarından etkilenmemesi ve uzun ömürlü olması için koyu renkli bir kapta muhafaza edilmiş olmalıdır.
Baobab Ağacı Nedir
Baobab ağacı Yeryüzü’nün en geniş gövdeli ağaçlarından biridir. Daha çok Afrika, Madagaskar ve Avustralya’da yetişir. On kadar türü vardır. Özellikle tropikal bölgelerde yetişen bu ağaç türünün hem yüksekliği hem de genişliği 30 metreye kadar çıkabiliyor. Şekliyle yüzlerce metre uzaklıktan bile fark edilen baobab ağacının bir çok türü mevcuttur. Afrika’da çok bulunan bir türünün boyu 10 – 20 metre olduğu halde gövdesinin çevresi 50 metreye yakındır.
Ebegümecigiller familyasının bir üyesi olan baobab, tohumlarında bolca A, C, D ve E vitamini barındırması nedeniyle yağı yapılarak değerlendirilir. İçeriğinde bulunan vitaminlerin yanında aynı zamanda aminoasitler, betakaroten ve tartarik asit yönünden de zengin olması baobab yağının faydalarının bu kadar çok olmasının diğer bir sebebidir.
Baobab ağacının yaprakları çok uzun saplıdır. Çiçek saplarının uzunluğu da bir metreye yaklaşır. 15 cm uzunluğundaki beyaz çiçekleri daha çok gülhatmi çiçeğine benzer. Meyveleri 30 cm kadar uzunluktadır, içinde unlu gibi etli bir kısım vardır. (bundan dolayı maymun ekmeği denilmiştir.) Bunun içinde de fındık iriliğinde tohumlar bulunur. Tohumları iri – orta fasulye büyüklüğündedir.
Baobab çok uzun ömürlü bir ağaçtır. Yılın büyük bir bölümünü yapraklarını dökmüş olarak geçirir. Dünyanın en yaşlı ağaçlarından olan baobab 500 yıldan fazla yaşarlar.
Kabuğundan ve yapraklarından adasonina adı verilen ateş düşürücü madde elde edilen baobab ağacının portakal büyüklüğünde, yumurta biçiminde olan meyvesinin ekşi etli bölümü üzerine şeker serperek yenilir. Kokusu kavunu andırır.
Tohumları oda sıcaklığında, serin ortamda ortalama 14 yıl gibi uzun bir süre çimlenme kabiliyetinden hiçbir şey kaybetmeden saklanabilir. Baobab ağacı dallarının uçlarını aşağıya sarkıtmasıyla bir kubbe görünümü oluşturmaktadır. Olgun bir baobab ağacının yüz bin litreden fazla su depolayabildiği ve beş bin yıl yaşayabildiğine dair iddialar vardır. Yumuşak ve süngerimsi dev bir gövde ve şişe biçimli uzun dalları olan baobab ağacının gövdesi oldukça gevşek ve hafiftir. Demir bir çubuk fazla zorlanmadan ağacın içinden geçirilebilir. Gövdesinin içi oyuk olabildiğinden bazı yerli halk bu gövdelerin içinde oturur. Taze yapraklarını yerliler sebze olarak da tüketirler.
Ender ve koruma altında olan adansonia türleri Afrika’da yaygın olarak tohumdan ekilerek üretilmekte ve doğal yaşamı korumak için fideler yaygın bulundukları bölgelere çoğaltma amacı ile tekrar dikilmektedir. Baobab ağacının kabuklarının liflerinden çok dayanıklı halatlar yapılır. Hindistan’da da fil heybesi yapımında kullanılır. Çok hafif olan kerestesi de çeşitli işlerde kullanılır. Baobab yağının faydaları çok eskilerden beri bilinmektedir. Pek çok ülkenin sembolü haline gelmiş olan ağacın Senegal gibi birçok Afrika ülkesinin sokaklarında resimlerine, duvarlara çizilmiş grafitilerine rastlamak mümkündür. Senegalliler taze veya kurutularak yenen meyvesini lezzet katması için yemeklerinde de kullanırlar.
Baobab ağacı nedir ve baobab yağının faydaları ve kullanımı konusuyla bağlantılı, ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Mavi Anemon Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
- Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
- Melisa Yağının Faydaları: Melisa Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?
- Kenevir Yağının Faydaları Nelerdir? Kenevir Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır?
- Okaliptus Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
- 7 Maddede Cilt Kuruluğundan Kurtulmak İçin Yöntemler
- 10 Adımda Göz Altı Torbalarından Kurtulun
- Yüz ve Cilt Bakımı İçin Doğal İpuçları