Alzheimer Hastalığı Nedir?

Alzeimer, insanları hafızalarından mahrum eden bir hastalıktır. Başlangıçta, hasta, yakın bir zamanda olmuş bir olayı hatırlamakta güçlük çeker, yıllar önce olmuş bir olayı rahatlıkla hatırlayabilmesine rağmen.

Zaman geçtikçe, aşağıdaki gibi başka belirtiler de ortaya çıkar

  • Odaklanma problemi
  • Sıradan aktiviteleri yapmakta güçlük çekmek
  • Kafası karışmış ve ümitsiz hissetmek, özellikle geceleri
  • Belirgin ruh hali değişimleri, öfke patlaması, endişe ve depresyon
  • Aklı karışmış hissetmek ve kolay bir şekilde yolunu kaybetmek
  • Tuhaf yürümek gibi fiziksel problemler
  • Koordinasyon eksikliği
  • İletişim kurmakta güçlük çekmek





Alzheimer Hastalığı olan insanlar, sevdiği insanları unutabilirler. Nasıl giyineceklerini, nasıl karınlarını doyuracaklarını ve nasıl tuvalete gideceklerini de unutabilirler.

Hastalık zamanla beyin dokusunu bozar. Bu genellikle 65 yaş üstü insanlarda olur.

Alzheimer Hastası olan bir kişi, bir kaç yıl da yaşayabilir, 10-15 yıla kadar da yaşayabilir. Bununla beraber çoğunlukla insanlar bu hastalıkla beraber 9 yıl kadar yaşarlar. 65 yaşındaki her 8 kişiden birinde bu hastalık görülür. Kadınların Alzheimer Hastalığına yakalanma riski erkeklere göre daha yüksektir.

Alzheimer Hastalığına Ne Sebep Olur?

Alheimer Haslalığına genellikle yaşlı insanlar yakalanır. Fakat hastalık, yaşlanmanın bir sonucu değildir. Bilim insanları neden bazı insanların bu hastalığa yakalandıkları ve diğer insanların yakalanmadıkları konusunda kesin bir bilgiye sahip değildirler. Fakat bilirler ki, belirtiler iki ana sinir zedelenme türünden kaynaklanmıştır. Bu iki ana sinir zedelenmesi;

  • Sinir hücreleri düğümlenir, buna nörofibriler yumaklar (neurofibrillary tangles) denir.
  • Beta-amiloid plakaları (beta-amyloid plaques) denen protein plakaları beyinde birikir.

Araştırmacılar bu zedelenmeye neyin sebep olduğu ya da zedelenmenin nasıl olduğu konusunda emin olamamaktadırlar. Fakat bu zedelenmenin sebebi kandaki ApoE (apolipoprotein E) denen bir protein sebep olmuş olabilir. Vücut ApoE proteinini kandaki kolestrolü taşımak için kullanır.

ApoE (apolipoprotein E)’nin bir kaç çeşidi vardır ki, belki Alzheimer Hastalığı ile bağlantılıdır. Beyin hasarına sebep olan belli bir formu olabilir. Bazı bilim insanları,  Alzheimer Hastalığı bulunan insanların beyinlerinde plak oluşumunda ApoE’nin rol oynadığını düşünmektedir.

ApoE kısmen Alzheimer Hastalığına sebep olsun ya da olmasın, genler, hemen hemen kesinlikle hastalıkta rol oynamaktadır. Anne ya da babasında Alzheimer Hastalığı olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riskleri daha fazladır.

Yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol problemi olan insanların Alzheimer Hastalığına yakalanma ihtimallerinin daha yüksek olduğuna dair bazı kanıtlar vardır. Daha ender olarak, kafa yaralanmaları da bir sebep olabilir. Kafa yaralanmaları ne kadar şiddetliyse, ilerleyen zamanlarda Alzheimer Hastalığı riski de o kadar yüksek olur.

Bilim insanları bu teorilerin birçoğu ile ilgili hala araştırma yapmaktadır. Fakat şu açıktır ki, Alzheimer Hastalığının en belirgin risk faktörleri yaşlanmak ve ailede bu hastalığın görülmüş olmasıdır.

İlginizi çekebilir;