Bir kaç kilo vermek, cilt sağlığını iyileştirmek ya da beyninizin daha keskin bir hafızaya sahip olmasını ister misiniz? Böyle bir durumda krill yağı kullanmayı göz önünde bulundurabilirsiniz. Hem omega 3 yağ asitleri hem de antioksidanlar bakımından yüksek olan krill yağının potansiyel faydaları oldukça etkileyicidir. Balık yağına alternatif olması ve güvenli bir besin maddesi olması açısından son yıllarda oldukça popüler bir besin haline gelmiştir. Krill yağının faydaları balık yağına çok yakındır fakat krill yağı biyolojik olarak daha iyi kullanılabilir (sürdürülebilir) bir besin destek ürünüdür ve civa ya da ağır metaller tarafından bozulma ya da kirlenme ihtimali daha azdır.
Peki krill yağı nedir? Neyden yapılmıştır? Sağlığı nasıl etkiler ve krill yağını günlük yeme içme rutinine eklemeli miyiz? Hadi şimdi bu konuya bir göz atalım.
Krill yağı nedir?
Krill yağı Antartik krill türünden ekstrakt edilmiş bir supplementtir. Krill, Güney Kutup Denizinde bulunan, küçük ve karidese benzer kabuklu bir deniz canlısıdır. Besin zincirinin çok alt sıralarında bulunmaktadır. Krillin başlıca besin kaynağı planktonlar ya da mikroskobik deniz yosunlarıdır.
Krill yağı iltihaplanmayı azaltmaktan, kronik hastalık risklerini düşürmek gibi sağlığa sayısız faydaları olan omega 3 yağ asitlerini yüksek konsantrasyonda içermektedir.
Omega 3 yağ asitlerine ek olarak krill yağı ayrıca fosfolipid türevi yağ asitleri içerir. Antioksidan bileşenleri için etkili bir karotenoid olan astaxanthin gibi maddeler içerir.
İnternet üzerinden krill yağı ile ilgili yorumlara bakıldığında sağlık üzerinde çok güçlü etkileri olan bir supplement olarak kendini gösterdiğini görebilirsiniz.
Kemikleri ve eklemeleri kuvvetlendirmesinden, beyin sağlığı ve çok daha fazlası krill yağının faydaları olarak gösterilebilir.
Krill Yağının Faydaları
- Kalp sağlığını destekler
- Beyne faydaları vardır
- Kemiklerin ve eklemlerin kuvvetli olmasını destekler
- İltihaplanmalarla mücadele eder
- Kanser riskini düşürme etkisi olabilir
- Cilde faydaları vardır ve cildin ışıldamasını sağlar
- Kilo vermeye yardımcı olur
Şimdi krill yağının faydalarına detaylı olarak bakalım;
1. Krill yağının kalp sağlığına faydaları
İster kolesterol seviyesini düşürmek isteyin, ister kalbinizin tıkır tıkır çalışmasını isteyin, krill yağının faydaları bu konularda işe yarayacaktır. Krill yağı omega 3 yağ asitleri ile dolup taşmaktadır ki bu yağ asitleri iltihaplanmayı azaltır, kalp hastalıkları riskini düşürür ve kardiyovasküler işlevlerin daha iyi çalışmasını sağlar. Danbury Hastanesi’nde 2015 yılında yapılan bir çalışmada diyabet hastası olan insanlarda krill yağının faydalarının değerlendirilmesi üzerine odaklanılmıştır. Araştırmacılar 1.000 miligram krill yağı kullanımının birçok kalp hastalığı riskini düşürdüğü ve hatta faydalı HDL (iyi kolesterol) kolesterol seviyesini artırdığını göstermiştir.
Yapılan diğer çalışmalar krill yağında bulunan ve iyi kolesterol yani HDL kolesterolü yükselten besin maddesi olduğu bilinen omega 3 yağ asitlerinin kalp atış hızını ve kan basıncını düşürdüğü, yüksek trigliseridi ve koroner kalp hastalığı riskini azalttığı görülmüştür. Açık bir biçimde krill yağının kalbe faydaları konusunda omega 3 büyük rol oynamaktadır.
2. Krill yağının beyin sağlığına faydaları
Krill yağında bol miktarda bulunan omega 3 yağ asitleri oldukça iyi araştırılmış bir konudur. Bu yağ asitlerinin depresyon ve anksiyete semptomlarının azalmasına ve hatta bilişsel zayıflamanın yavaşlamasına yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca bazı kanıtlar göstermiştir ki, omega 3 yağ asitleri ADHD (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu), bipolar rahatsızlık, şizofreni gibi hastalıkların tedavilerinde de faydalı olabilmektedir.
Krill yağının spesifik olarak bilişsel etkileri üzerinde az araştırma vardır. Fakat birçok araştırma umut vaadeden sonuçlar vermiştir. 2013 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, krill yağının kavrayış (anlama) yeteneğini artırdığı ve farelerde antidepresan etki göstermiştir.
Ayrıca diğer bir çalışma göstermiştir ki, 12 hafta boyunca supplement olarak krill yağı kullanımını yaşlılarda bilişsel fonksiyonları aktive etmeye yardım etmiştir.
3. Kemiklerin ve eklemlerin kuvvetli olmasını destekler
Yaşlılık vücutta çok olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Özellikle kemik ve eklemlerde osteoporoz (kemik erimesi) ve artrit (eklem iltihabı) gibi hastalıklar kemik yoğunluğu ve kıkırdak azalması ile birlikte kendini göstermektedir. Ağrı, eklemlerin bükülmemesi, yükselen kırılma riskleri gibi semptomlar da ortaya çıkar. Bazı kantlar, krill yağında bulunan omega 3 yağ asitleri kemik ve eklemlerin sağlıklı ve güçlü olmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.
Ayrıca bazı çalışmalar yine omega 3 yağ asitlerinin kemik yoğunluğunu korumaya, kemik ve eklem ağrılarına neden olan iltihaplanmaları azalttığını göstermiştir. Bununla beraber, yine de krill yağının özellikle kemik ve eklem sağlığı üzerindeki etkileri ile ilgili daha iyi değerlendirmeler yapılması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat krill yağında bulunan omega 3 yağ asitlerinin kemik sağlığına faydaları bulunmaktadır.
4. İltihaplanmalarla mücadele eder
Dışarıdan gelen saldırılara karşı bağışıklık sisteminin vücudu korumak için bir tepki olarak akut iltihaplanmaların ortaya çıkması normaldir. Bununla beraber, kronik inflamasyonun (iltihaplanma), obezite, diyabet, kalp hastalığı ve kanser oluşumuna neden olabilmektedir.
Krill yağı docosahexaenoic acid (DHA) ve eicosapentaenoic acid (EPA) bakımından çok zengindir. Bu asitlerin iltihap önleyici özellikleri bulunmaktadır.
İran, Tahran Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre supplement olarak omega 3 yağ asitlerinin sadece 8 haftalık bir kullanımı, kandaki inflamatuar belirteç seviyelerinin belirgin bir biçimde azalmasını sağlamıştır.
Krill yağı ayrıca astaxanthin yani kronik iltihaplanmalara neden olabilen serbest radikallerle savaşan doğal bir pigment de içermektedir.
Kronik hastalık risklerini azaltmasının yanında krill yağının iltihap önleyici bileşenleri yaşlanmayı yavaşlatmasından otoimmün hastalıklara karşı koruma sağlamasına kadar çok geniş kapsamlı faydaları bulunmaktadır.
5. Kanser riskini düşürme etkisi olabilir
Her gün düzenli olarak krill yağı tüketmek, için başka bir nedene ihtiyacınız varsa, bazı araştırmalar omega 3 yağ asitlerinin belirli türlerdeki kanser risklerini azaltmasıyla bağlantılı olduğunu göstermiştir.
Özellikle bazı araştırmalar bu yağ asitlerinin destek ürünlerinden ya da balık tüketiminden yüksek miktarlarda kullanımı prostat ve göğüs kanseri risklerinin azalmasıyla bağlantılı olabildiğini göstermiştir.
Ayrıca European Journal of Cancer Prevention’ da yayınlanan bir araştırma omega 3 yağ asitlerinin kullanım miktarının artışı, kalın bağırsak kanseri riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılı olduğunu göstermiştir. Bununla beraber, aklınızda bulundurunuz ki, bu araştırmalar genellikle ilişkiler ve bağlantılar üzerinde yapılmıştır. Yani diğer faktörler de bu etkiler üzerinde rol oynayabilmektedir.
Krill yağı ve omega 3 yağ asidi kullanımının kanseri direk olarak etkileyip etkilemediği ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
6. Krill yağının cilde faydaları vardır ve cildin ışıldamasını sağlar
Akneden cilt iltihabına, iltihaplanmalar cilt sorunlarının en temel nedeni oluşturmaktadır. Krill yağının cilt sağlığı için en önemli faydalarından biri de bünyesinde bulunan ciltteki iltihaplanmaları azaltan ve cildin ışıldamasını sağlayan omega 3 yağ asitleridir.
Güney Kore’ de yapılan bir araştırmada, supplement (destek ürünü) olarak omega 3 yağ asitlerinin kullanılması %42 gibi etkileyici bir oranda iltihaplı akneleri azalttığı bulunmuştur.
Hayvanlar üzerinde yapılan diğer bir araştırmada, Journal of Medical Investigation’ da ayrıca, kril yağında bulunan 2 tip omega 3 yağ asidi olan DHA ve EPA, atopik dermatit gibi hastalıkarın tedavisine yardımcı olan iltihaplanmada rol oynayan spesifik bir molekülün üretimini engelleme özelliğine sahiptir.
Krill yağında ayrıca astaxanthin bulunmaktadır ki bu bileşen cilt sağlığı için oldukça faydalı olabilmektedir. 2009 yılında yapılan bir araştırmada oral yoldan destek ürünü olarak ve lokal olarak astaxanthin kullanımı yaşlılık lekelerini ve kırışıklıkları azaltmış ve ayrıca cilt dokusunu iyileştirmiş ve nem miktarını artırmıştır.
7. Kilo vermeye yardımcı olur
Araştırmalar içeriğinde bulunan omega 3 yağ asitleri sayesinde krill yağının kilo vermeye faydaları olduğunu göstermiştir. Aslında çalışmalar omega 3 yağ asitlerinin iştahı azalttığını, metabolizmayı hızlandırdığını ve yağ yakımını artırdığını göstermiştir.
Yayınlanan diğer bir araştırma, her gün düzenli olarak kullanılan en az 1.3 gram omega 3 yağ asidinin, yemekten sonraki iki saatlik süre boyunca doygunluk hissini artırdığını göstermiştir.
Yine yapılan diğer çalışmalar, omega 3 yağ asitlerinin metabolizmayı %4 ile %14 arasında hızlandırdığı ve egzersiz sırasında yakılan yağ miktarını %27’ye kadar artırdığını göstermiştir.
Krill yağı kullanımının tehlikeleri / zararları
Krill yağında bulunan omega 3 yağ asitleri kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Worforin gibi kan incelticiler kullanıyorsanız ilaçların efektifliğini azaltabileceği için krill yağı kullanımından önce doktorunuzla görüşün.
Bununla beraber, yapılacak bir ameliyat söz konusu ise, ameliyat olmadan en az iki hafta önce zararlı yan etkilerinden kaçınmak için krill yağı kullanımını durdurmak gerekebilir.
Deniz ürünleri ya da kabuklu besinlere alerjiniz varsa kesinlikle krill yağı kullanılmamalıdır. Ayrıca doktorunuzla görüşene kadar vücuda krill yağı alımını da bekletmelisiniz. Karın ağrısı, şişme, kaşıntı kurdeşen gibi besin alerjisi semptomlarına dikkat edin ve güvenilir bir sağlık uzmanına kötü yan etkileri bildirin.
Krill yağının en çok görülen yan etkileri;
- kalp çarpıntısı,
- kusma,
- ağız kokusu,
- sindirim güçlüğü,
- mide rahatsızlığı,
- geğirme,
- ağızda balık tadının kalmasıdır.
Bu problemler daha çok krill yağını ilk başlanıldığı dönemlerde daha çok görülür ve zamanla gittikçe azalır. Semptomları minimize etmek için yüksek kalitede krill yağını tercih edin. Yemekle beraber kullanın, düşük dozlarla başlayın ve alım miktarını yavaş bir şekilde artırın.
Krill yağı mı, balık yağı mı daha iyi, hangisini kullanılmalı?
Faydalı omega 3 yağ asitleri açısından hem krill yağı hem de balık yağı oldukça zengindir. bununla beraber balık yağı ve krill yağının faydaları EPA ve DHA dahil olmak üzere, kolesterol, eklem yangısı, cilt sağlığı ve diğer hastalıklar bakımından oldukça karşılaştırılabilir durumdadır.
Balık yağıyla kıyaslandığında krill yağının başlıca faydası emilebilirliktir. Aslında pek çok araştırmada balık yağı ve krill yağının kullanımından sonra vücutta biyolojik olarak etkinleşmesi için gereken süreler kıyaslanmıştır. Norveç’ te geniş çaplı bir incelemede yapılan 14 araştırmanın sonuçları derlenmiş ve krill yağında bulunan DHA ve EPA nın vücutta biyolojik olarak balık yağından daha kolay aktifleştiği gözlemlenmiştir.
Buna ek olarak, krill yağı, güçlü antioksida özellikleri olan ve farklı yiyeceklerde bulunan bir karotenoid olan astaxanthin içermektedir. Karotenoidlerin kralı olarak da bilinen astaxanthin serbest radikallerle mücadele etme becerisinin;
- C vitamininden 6.000 kat fazla
- E vitamininden 550 kat fazla
- Beta karotenden 40 kat daha yüksek olduğu hesaplanmıştır.
Ayrıca krill yağının balık yağına göre, daha düşük civa ve ağır metaller seviyesine sahip olarak daha saf olduğuna inanılır.
Çünkü krill yosun ile beslenir ve diğer tür balıklara oranla bu tür kirletici maddeleri biriktirme ihtimalleri daha azdır.
Son olarak krill yağı balık yağına oranla daha sürdürülebilir bir omega 3 kaynağıdır. Çünkü Antartik krill dünyada en çok bulunan hayvan türüdür.
Balık yağı yerine krill yağı tercih etmek aşırı balık avlama gibi çevreye zarar veren ve sürdürülemeyen uygulamalara katkıda bulunmamak anlamına gelir.
Krill yağı nasıl kullanılır, nereden alınır?
Krill yağı çoğu eczanede, sağlıklı besinler satan yerlerde ve online mağazalarda rahatlıkla bulunabilir. Genellikle balık yağı ve omega 3 yağ asidi destek ürünleri ile yan yana olurlar. Güvenilir ve saygın markaları tercih edin ve en iyi krill yağını satın aldığınızdan emin olmak için katkı maddesi en az olan ve yüksek oranda EPA ve DHA içeren destek ürünlerini tercih edin.
Krill yağının kullanımı konusunda öncelikle düşük dozlarla başlayın ve vücudunuzun toleransını hesaplayabilmek ve potansiyel negatif yan etkilerini minimize etmek için krill yağı kullanımını yavaş yavaş artırın. Ağızda balık tadının kalmaması ve geğirme gibi negatif semptomlara faydası olması bakımından krill yağı kullanımını yemeklerle beraber yapmak da işe yarayabilmektedir. Günün herhangi bir zamanında krill yağı kullanılabilir fakat birçok kişi sabah sağlıklı bir kahvaltıyla beraber kullanımını tercih etmektedir.
Krill yağı hangi miktarlarda kullanılır
Krill yağının faydalarını maksimize etmek için ne kadar kullanmak gerekir, merak ediyor musunuz? Birçok çalışma, her ne kadar kullanılan destek ürününün içerisindeki EPA ve DHA miktarının çeşitlilik göstermesi söz konusu olsa bile, günde 1.000 miligram ile 3.000 miligram arasında bir krill yağı kullanım miktarının uygun olduğunu göstermektedir.
Genel olarak, bununla beraber, sağlık organizasyonlarının büyük bir çoğunluğu şu konuda birleşirler ki, EPA ve DHA kombinasyonlu 250 – 500 miligram civarında düşük dozlarda krill yağı bir çok sağlık problemi için faydalı olabilmektedir. Ne kadar EPA ve DHA içerdiğini kontrol etmek için destek ürününün üzerindeki etikete dikkatlice baktığınızdan emin olun. Supplement 1.000 miligram krill yağı içeriyor olsa bile EPA ve DHA miktarları çok düşük olabilir.
Krill yağını düşük dozlarda kullanmaya başlayın ve gittikçe miktarı artırın. Bunu sadece krill yağını tolere edip edemediğinizi öğrenmek için değil, ayrıca geğirme ve mide bulantısı gibi hoş olmayan semptomların riskini azaltmak için de yapmalısınız.
Krill yağı ve kullanımının tarihçesi
Ticari olarak krill avı 1970′ lere kadar uzanmaktadır. 1999 yılında FDA tarafından hastalığı önleyici ve tedavi edici özelliği olan gıda destek ürünü (supplement) olarak kabul edilmiştir. Hala krill yağı, balık yağına alternatif sürdürülebilir bir besin olarak değerlendirilmektedir.
Antartik krill yeryüzünde en çok bulunan canlılardan biridir. Bilim insanlarının tahminlerine göre, Güney Okyanusunda 500 milyon tona yakın krill bulunmaktadır.
Dişi krill bir seferde 10.000 kadar yumurta yapabilmekte ve her sezon birçok kere yumurta bırakabilmektedir.
Krill ayrıca, kışın yiyecekler azaldığında, inanılmaz derecede zorluklarla mücadele etme yeteneği olan bir canlıdır. Buz yüzeyinin altında, deniz tabanının üzerinde yaşayan deniz yosunları ve hatta diğer hayvanların üzerinde bulunan diğer besin kaynaklarını bulabilmektedirler. Zor zamanlarda krill besin olmaksızın 200 güne kadar hayatta kalabilmektedir.
Buna ek olarak, krill ekolojik topluluğun önemli bir parçasıdır. Diğer birçok türün hayatta kalmak için krille bağımlı olmasından dolayı bazı Antartik organizasyonlar aşırı avlanmayı engellemek için krill yakalama limiti koyarak okyanus ekosisteminin uygun bir dengeye ulaşmasına yardım ederler.
Krill yağının kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler
Krill yağının faydalarının çok olmasına karşın krill yağı kullanımı herkes için uygun olmayabilir. Örneğin, deniz ürünlerine ya da kabuklulara karşı alerjiniz varsa krill yağı kullanımından kaçınmalısınız.
Krill yağı kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir ve kan incelticiler gibi bazı belirli ilaçların etkilerini bozabilir. Eğer warferin gibi ilaçlar kullanıyorsanız krill yağı supplementleri kullanmadan önce doktorunuzla görüşün.
Krill yağı kullanımına ilk başladığınızda, krill yağı mide bulantısı, geğirme, ağız kokusu ve hazımsızlık gibi yan etkilere neden olabilir. Kaliteli supplementler kullandığınızdan emin olun, hapları yemeklerle beraber alın ve bu semptomları görme riskini düşürmek için kullanım dozajını yavaşça artırın.
Krill yağının faydaları ve kullanımı ile ilgili sonuç olarak;
- Krill yağı, Güney Okyanusunda bolca bulunan karidese benzeyen bir kabuklu olan Antartik krill türünden ekstrakt edilmiştir.
- İçeriğinde bolca omega 3 yağ asitleri bulundurmasının yanında krill yağı ayrıca,krill yağının faydalarını barındırmaya yardımcı olan astaxanthin ve fosfolipid türevi yağ asitlerini de zengin oranda içermektedir.
- Krill yağının faydaları kısaca; iltihaplanmayı azaltır, kalp sağlığına faydalıdır, cilt ve beyin sağlığına iyi gelir, kemik ve eklemlerin daha güçlü olmasını sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca bazı kanser türlerine yakalanma riskini de azaltabilir.
- Krill yağı mı balık yağı mı derseniz, bir kıyaslama ölçüsü olarak krill yağı daha iyi emilebilir özelliktedir, ağır metaller tarafından daha az kirletilmiştir ve daha iyi sürdürülebilir bir besin olduğu düşünülmektedir.
- En iyi sonucu elde etmek için günde 250 – 500 miligram arası kombine edilmiş EPA ve DHA almayı hedefleyin. Bu, krill yağı, balık yağı ya da az işlemden geçmiş yiyeceklerden olabilir.
Krill yağının faydaları ve kullanımı konusuyla ilgili İlginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Balık Yemenin Libido (cinsel dürtü/istek) Üzerindeki Etkileri/Faydaları: Çinko ve Arjinin İçeren Balıklar
- Omega 3′ ün Sağlığa Faydaları: 17 Maddede Omega 3 Yağ Asitlerinin Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Faydaları