Diyabeti kontrol altında tutmak farkındalık ister. Neyin kan şekeri seviyesini yükselttiğini ve neyin düşürdüğünü ve bununla beraber nasıl kontrol altında tutulduğunu iyi bilmek gerekir. Bazı durumlarda birçok şey kan şekeri seviyesini değiştirebileceği için, bu seviyeyi doktorun önerdiği aralıkta tutmak zorlayıcı olabilir. Doktorunuzla da yakın çalışma halinde bulunarak günlük yaşamınızdaki 6 temel değişiklikle diyabeti nasıl kontrol altında tutabileceğimize bir bakalım.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve Diyabet Kontrolü
1. Diyabeti Kontrol Altında Tutmak İçin Sağlıklı beslenin
Sağlıklı beslenmek, diyabeti kontrol altında tutmak için hayati önem taşır. Çünkü yediğiniz her şey kan şekerinizi etkilemektedir. Hiçbir besin tamamen yasak değildir. Sadece vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kadar yemeye odaklanın. Bol miktarda sebze, meyve ve tam tahıllı besinler tüketin. Yağsız süt ve et ürünlerini tercih edin. Yüksek yağ ve şeker içeren besinlerin tüketimini sınırlandırın. Unutmayın ki karbonhidratlar şekere dönüşür. Bu yüzden karbonhidrat alımınıza dikkat edin. Eğer kan şekerinizi kontrol altında tutmak için insülin ya da ilaç kullanıyorsanız, sağlıklı beslenmek çok daha fazla önem arz etmektedir.
2. Egzersiz yapın
Eğer şuan aktif bir yaşamınız yoksa, başlamanın tam zamanıdır. Spor salonuna üye olmanıza ya da ağır egzersizler yapmanıza gerek yok. Sadece yürümek, bisiklet sürmek ya da hareketli video oyunları oynamak yeterli olabilir. Amaç haftanın çoğu günü 30 dakikalık aktivitelerle vücudu terletmek ve daha derin nefes alıp vermenizi sağlamaktır. Aktif bir yaşam şekli kan şekeri seviyesini düşürerek diyabeti kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Ayrıca kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi de azaltacaktır. Artı, ekstra birkaç kilo vermenize ve stres seviyenizi düşürmenize de yardımı olacaktır.
3. Check-up yaptırın
Senede en az iki kere doktorunuzu görün. Diyabet, kalp hastalığı riskini artırmaktadır. Kolesterol, kan basıncı ve 3 aylık ortalama kan şekeri değerlerinizi öğrenin ve takip edin. Her sene tam göz muayenesi olun. Ayak ülseri ve sinir zedelenme gibi problemleri kontrol etmek için ayak doktorunuzu ziyaret edin.
4. Stresle başa çıkın
Stresli olduğunuzda kan şekeri seviyeniz yükselir ve endişeli olduğunuzda diyabeti iyi kontrol edemeyebilir ve egzersiz yapmayı, doğru beslenmeyi ve ilaçlarınızı almayı unutabilir ya da erteleyebilirsiniz. Stresinizi azaltmak için yöntemler bulun. Derin nefes alma teknikleri, yoga ya da sizi rahatlatacak hobiler işe yarayacaktır.
5. Sigara içmeyi bırakın
Diyabet büyük ihtimalle kalp hastalığı, göz rahatsızlığı, inme, böbrek hastalığı, damar hastalıkları, sinir zedelenmesi ve ayak problemleri gibi birçok rahatsızlığa sebep olur. Eğer sigara içerseniz, bu problemlere yakalanma riskiniz yüksek oranda artacaktır. Sigara içmek ayrıca egzersiz yapmanızı da güçleştirecektir. Sigarayı bırakma yöntemleri için doktorunuzla görüşün.
6. Alkol tüketimine dikkat edin
Eğer çok fazla bira, şarap ve likör tüketmiyorsanız kan şekerinizi kontrol altında tutmak kolay olur. Eğer içki içmeyi tercih ediyorsanız bile çok içmeyin. Amerikan Diyabet Vakfına göre, kadınlar günde bir içkiden ve erkekler günde iki içkiden fazlasını tüketmemelidir. Alkol, kan şekeri seviyesini çok yükseltebilir ya da çok düşürebilir. İçki içmeden önce kan şekerinizi kontrol edin ve düşük kan şekerinden kaçınmak için önlem alın. Eğer diyabetiniz için insülin alıyor ya da ilaç kullanıyorsanız, içki içerken bir şeyler yiyin. Bazı şarap soğutucu gibi içecekler yüksek karbonhidrat içerebilir. Eğer karbonhidrat alımınızı hesaplıyorsanız bunu da hesaba katmalısınız.
İlginizi çekebilir;
- Diyabet nedir? Diyabet çeşitleri nelerdir?
- 10 Maddede Diyabet ve Cilt Bakımı
- Yüksek Kan Basıncı (Hipertansiyon) Tedavisi
- Kolesterol ve Yüksek Kolesterol Nedir? Risk Faktörleri Ve Belirtileri Nelerdir?