Eğer iyi bir şekilde kontrol altında tutulmazsa, kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve sinir hasarı gibi komplikasyonlara yol açabilir.
Tedavi genellikle ilaçlar ve insülin enjeksiyonlarını içerir, ancak birçok kişi kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilecek yiyeceklerle de bu soruna çözüm bulmaya çalışır.
Bu besinlere güzel bir örnek, tatlı ve tuzlu yiyeceklere eklenen bir baharat olan ve yaygın olarak kullanılan tarçındır.
Tarçın şekeri düşürme ve diyabetin kontrol altında tutulmasına yardımcı olmak gibi sağlığa birçok faydalar sağlar.
Bu yazıda tarçının şeker hastalığı (diyabet) üzerindeki etkileri ile ilgili ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz.
Tarçın Nedir?
Tarçın, birçok çeşidi olan Cinnamomum ağaçlarının kabuğundan elde edilen aromatik bir baharattır.
Daha çok börek veya kahvaltı besini olarak kullanılan tarçın aslında geleneksel tıp ve besin koruma alanında da binlerce yıldır kullanılmaktadır.
Tarçını elde etmek için, Cinnamomum ağaçlarının iç kabuğunun çıkarılması gerekir.
Kabuk daha sonra kurutma işlemine tabi tutulur. Bu işlem tarçının kıvrılarak çubuk şeklini alır ya da daha fazla işlemden geçerek toz haline getirilir.
Tarçınlar tipik olarak iki farklı tipte sınıflandırılmaktadır:
- Seylan: Ayrıca “gerçek tarçın” olarak da adlandırılan, en pahalı çeşittir.
- Cassia (sinameki): Daha ucuzdur ve tarçın içeren çoğu gıda ürününde bulunur.
Her iki tür de tarçın olarak satılırken, ikisi arasında önemli farklılıklar vardır.
Sonuç olarak: Tarçın, Cinnamomum ağaçlarının kurutulmuş kabuğundan yapılır ve genellikle iki çeşide ayrılır.
Peki tarçın şekeri düşürür mü, Şeker hastalığında tarçın kullanmak nasıl fayda gösterir? Şimdi tarçının şeker hastalığı üzerinde nasıl etkili olabileceğine göz atalım.
Tarçın Şekeri Düşürür mü | Şeker Hastalığı İçin Tarçın Nasıl Kullanılır
1. Yüksek miktarda antioksidan içerir
Tarçının besin değerlerine göz attığımızda, bir süper gıda olmadığını düşünebilirsiniz.
Fakat çok fazla vitamin veya mineral içermemesine rağmen, sağlığa yararlar sağlayan yüksek miktarda antioksidan içerir.
Öyle ki, bir grup bilim insanı, 26 farklı ot ve baharatın antioksidan içeriğini karşılaştırdı ve tarçının aralarında en yüksek ikinci antioksidan miktarına sahip olduğu sonucuna varıldı. (karanfilden sonra)
Antioksidanlar önemlidir, çünkü vücudun serbest radikallerin neden olduğu hasar olan oksidatif stresi azaltmasına yardımcı olurlar.
Bir araştırma, 12 hafta boyunca günlük 500 mg tarçın özü tüketmenin, prediyabetli erişkinlerde bir oksidatif stres işaretleyicisini % 14 azalttığını göstermiştir.
Bu, önemlidir, çünkü oksidatif stres, tip 2 diyabet de dahil olmak üzere hemen hemen her kronik hastalığın ortaya çıkışında etkili olmuştur.
Sonuç olarak: Tarçın çok fazla vitamin veya mineral içermez, ancak oksidatif stresi azaltan antioksidanlarla doludur. Bu antioksidanlar, potansiyel olarak diyabete karşı koruma sağlayabilir.
2. İnsülin gibi iş görür ve ve insülin duyarlılığını artırabilir
Şeker hastalığı olanlarda, pankreas yeterince insülin üretemez veya hücreler, insüline gerektiği gibi yanıt vermez ve kan şekeri seviyelerinin yükselmesine yol açar.
Tarçın, insülinin etkilerini taklit ederek ve hücrelere glikoz taşınmasını artırarak kan şekerini düşürmeye ve diyabetle savaşmaya yardımcı olabilir.
Ayrıca, insülinin duyarlılığını artırarak kan şekerini düşürmeye yardımcı olarak glikozun hücrelere taşınmasında insülini daha verimli hale getirir.
Yedi erkek üzerinde yapılan bir araştırmada tarçın kullanımının, tüketimden hemen sonra insülin duyarlılığını arttırdığı ve etkisinin en az 12 saat sürdüğü görülmüştür.
Sekiz erkek üzerinde yapılan başka bir çalışmada, iki haftalık tarçın takviyesi kullanımından sonra insülin duyarlılığında artış olduğunu görülmüştür.
Sonuç olarak: Tarçın, insülin gibi davranarak ve insülinin kan şekerini hücrelere taşıma becerisini artırarak kan şekerini düşürebilmektedir.
3. Tarçın açlık anındaki kan şekeri seviyesini düşürür ve hemoglobin A1c’ yi azaltabilir
Kontrollü olarak yapılan pekçok çalışma, tarçının açlık kan şekerini azaltmada mükemmel olduğunu göstermiştir.
Tip 2 diyabetli 543 kişinin incelenmesi sonucu, tarçın kullanımı, 24 mg / dL’nin (1.33 mmol / L) üzerinde bir ortalama açlık kan şekeri düşüşünü sağlayabilmektedir.
Bu araştırmaların sonuçları oldukça açık olmakla birlikte, uzun süreli kan şekeri kontrolünün bir ölçüsü olan hemoglobin A1c üzerindeki etkilerini araştıran çalışmalar çelişkili sonuçlar vermiştir.
Bazı çalışmalar hemoglobin A1c’de önemli düşüşler rapor ederken, bazıları etkisiz olduğunu bildirmiştir.
Çelişkili sonuçlar, verilen tarçın miktarındaki ve katılımcıların önceden kan şekeri kontrolündeki farklılıklarla kısmen açıklanabilmektedir.
Sonuç olarak: Tarçın, kan şekeri düşürülmesinde umut vadetmektedir. Bununla birlikte, hemoglobin A1c üzerindeki etkileri çok net değildir.
4. Yemeklerden sonra tarçın kan şekerini düşürür
Yemeğin büyüklüğüne ve içerdiği karbonhidrat miktarına bağlı olarak, yedikten sonra kan şekeri seviyeleri oldukça belirgin bir şekilde artabilir.
Bu kan şekeri dalgalanmaları, oksidatif stres ve iltihaplanma düzeylerini artırabilir; bu da vücuttaki hücrelere çok fazla zarar verir ve kronik hastalık riskine neden olabilir.
Tarçın yemeklerden sonra bu kan şekeri artışlarını kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Bazı araştırmacılar tarçının bunu, yemeğin mideden boşalma oranını yavaşlatarak yaptığını söylüyor.
Bir araştırma, bir porsiyon sütlaçla 1.2 çay kaşığı (6 gram) tarçın tüketmenin, tarçın kullanılmadan sütlaç yenmesine göre, midenin daha yavaş boşalmasını ve kan şekeri seviyesinin yükselmesini yavaşlattığı göstermiştir.
Diğer çalışmalar, tarçının ince bağırsaktaki karbonhidratları parçalayan sindirim enzimlerini bloke ederek yemeklerden sonra kan şekerini düşürebileceğini göstermektedir.
Sonuç olarak: Tarçın, yemeklerden sonra, midenin boşalmasını yavaşlatarak ve sindirim enzimlerini bloke ederek kan şekerini düşürebilir.
5. Tarçın yaygın diyabet komplikasyonları riskini düşürebilir
Bu baharat, açlık kan şekerini düşürmekten fazlasını yapar ve yemeklerden sonra kan şekeri artışını azaltır.
Ayrıca yaygın görülen diyabet komplikasyonlarının riskini de düşürebilir.
Diyabetli yani şeker hastalığı olan insanların, diyabet hastalığı olmayan insanlara göre kalp hastalığına yakalanma riskleri iki kat fazladır. Tarçın, kalp hastalığı için belirlenmiş risk faktörlerini iyileştirerek bu riski azaltmaya yardımcı olabilir.
Tip 2 diyabetli kişilerde yapılan kontrollü çalışmaların incelenmesi sonucunda, tarçın tüketmenin, kötü (LDL) kolesterolde 9.4 mg / dL (0.24 mmol / L) ortalama bir düşüş ve trigliseritlerde 29.6 mg/dL (0.33 mmol/L) bir düşüş ile ilişkili olduğu görülmüştür.
Bu incelemede aynı zamanda, “iyi” HDL kolesterolü yükselten besinler arasında da gösterilebilecek olan tarçının HDL kolesterolde ortalama 1.7 mg / dL (0.044 mmol / L) artış sağladığı bildirilmiştir .
Dahası, yapılan diğer bir çalışmada, 12 hafta boyunca iki gram tarçın takviyesinin hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını anlamlı derecede düşürdüğü bulunmuştur.
İlginç bir şekilde, diyabetin ayrıca Alzheimer hastalığının ve bunama (demans) hastalığının ortaya çıkmasında giderek daha fazla rol oynadığı düşünülmektedir ve birçok kişi şimdi Alzheimer hastalığına “tip 3 diyabet” olarak atıfta bulunmaktadır.
Çalışmalar tarçın ekstraktının beta-amiloid ve tau adındaki iki proteinin Alzheimer hastalığının gelişimi ile rutin olarak bağlantılı plaklar ve yumrular oluşturma becerisini azaltabileceğini göstermektedir.
Ancak, bu araştırma sadece test tüpleri ve hayvanlar üzerinde yapılmıştır. Bu bulguları doğrulamak için insanlarda daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Sonuç: Tarçın, kalp hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi diyabetle bağlantılı hastalık risklerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Ceylon (Seylan) mı Cassia (Sinameki-Çin tarçını) mı: Hangisi Daha İyi?
Tarçın tipik olarak iki farklı tipte gruplandırılmıştır. Seylan ve Cassia.
Cassia tarçını birkaç farklı Cinnamomum ağacı türünden elde edilebilir. Genellikle ucuzdur ve çoğu marketin baharat reyonunda bulunmaktadır.
Öte yandan, Seylan tarçını, özellikle Cinnamomum verum ağacından elde edilir. Tipik olarak daha pahalıdır ve Cassia’dan daha az yaygındır. Çalışmalar Seylan tarçınının daha fazla antioksidan içerdiğini göstermiştir.
Daha fazla antioksidan içerdiğinden dolayı, Seylan tarçınının sağlığa daha fazla fayda sağlaması mümkündür.
Bununla birlikte, hayvanlar üzerinde ve test tüpü ile yapılan bazı çalışmalar Seylan tarçınının yararlarını vurgulasa da, insanlar için sağladığı faydaları gösteren çalışmaların çoğu, Cassia çeşidi ile yapılmıştır.
Sonuç olarak: : Her iki tarçın çeşidi de kan şekerini düşürür ve şeker hastalığı ile savaşır, ancak Seylan’un Cassia’dan daha fazla fayda sağladığını doğrulamak için insanlar üzerinde daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Bazı Kişiler Tarçın Kullanırken Dikkatli Olmalı
Cassia tarçını, sadece antioksidanlar bakımından daha düşük değildir, aynı zamanda birçok bitkide bulunan ve organik ve potansiyel olarak zararlı bir bir madde olan kumarin adı açısından da yüksektir.
Fareler üzerinde yapılan pekçok çalışma kumarinin karaciğer için toksik olabileceğini göstermiştir, bu da insanlarda karaciğerde hasara neden olabileceği endişesine yol açmaktadır.
Buna göre, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi kumarin için tolere edilebilir günlük alım miktarını 0.1 mg / kg olarak belirlemiştir.
Cassia tarçını için ortalama kumarin kullanımı, 75 kiloluk bir birey için günde yaklaşık yarım çay kaşığı (2,5 gram) Cassia tarçın olacaktır.
Görüldüğü gibi, Cassia tarçını özellikle kumarin bakımından yüksektir ve Cassia tarçını takviye ürünü olarak veya hatta fazla miktarda yiyecekler yiyerek kolayca tüketim üst sınırını geçebilirsiniz.
Bununla birlikte, Seylan tarçın çok daha düşük miktarlarda kumarin içerir ve önerilen kumarin miktarından daha fazla tüketmek zor olacaktır.
Ayrıca, ilaç veya insülin kullanan şeker hastaları günlük rutinlerine tarçın eklerken dikkatli olmalıdırlar.
Mevcut tedaviye tarçın eklenmesi hipoglisemi olarak bilinen düşük kan şekeri riskine neden olabilmektedir.
Hipoglisemi potansiyel olarak yaşamı tehdit edici bir durumdur ve diyabet durumunda tarçın kullanımı ile ilgili doktorla konuşmak önerilir.
Çocuklar, gebe kadınlar ve yoğun tıbbi hastalık geçmişi olanlar, tarçının sağladığı faydaların risklere göre ağır basıp basmadığını öğrenmek için doktorlarıyla konuşmalıdır.
Sonuç olarak: Cassia tarçını, karaciğerde hasara neden olabilecek kumarin bakımından yüksektir. Ayrıca, şeker hastalığı olan kişiler, büyük miktarda tarçın tüketirken hipoglisemi riskini göz önünde bulundurmalıdır.
Tarçın Ne Kadar Kullanılmalı
Tarçının kan şekerini düşürmedeki faydaları iyi araştırılmış bir konudur.
Buna rağmen, potansiyel risklerden kaçınırken faydalardan yararlanmak için ne kadar tüketmek gerektiği konusunda tam bir fikir birliğine varılmamıştır.
Araştırmalarda tipik olarak, yiyeceklere eklenen bir katkı maddesi veya toz olarak günde 1-6 gram kullanılmıştır.
Bir çalışmada, günde 1, 3 veya 6 gram alan kişilerin kan şekerinin aynı miktarda azalma gösterdiğini rapor edilmiştir.
En küçük miktarda doz alan kişilerin en yüksek dozda alanların aynı faydaları gördüğü göz önüne alındığında, yüksek dozlar almaya gerek kalmayabilir.
Ek olarak, birçok çalışma Cassia tarçınının kumarin içeriğinin değişebileceğini göstermiştir. Bu nedenle, günlük önerilen kumarin alım miktarını aşmamak için günde 0.5-1 gram aşmamak akıllıca olacaktır.
Seylan tarçını kullanırken daha az dikkatli olunabilir. Kumarin içeriği söz konusu olduğunda günde 1,2 çay kaşığı (6 gram) tüketmek güvenli olacaktır.
Sonuç olarak: Cassia tarçını tüketimini günde 0.5-1 gramla sınırlayın. Seylan tarçın, gerekli olmasa da, daha yüksek miktarlarda tüketilebilir.
Tarçın Şekeri Düşürür mü: Sonuç
Pek çok araştırma göstermiştir ki, tarçın kan şekerini düşürme ve sağlık için olan diğer faydalarının yanı sıra sık görülen diyabet komplikasyonlarını kontrol altında tutmaya yardımcı olabilmektedir.
Kan şekerini düşürmek için tarçın takviyesi kullanmak veya öğünlere eklemek istiyorsanız, Cassia yerine Seylan kullanmak akıllıca olacaktır.
Daha pahalı olabilir, ancak Seylan tarçınında daha fazla antioksidan bulunur ve potansiyel olarak karaciğer hasarına neden olabilen kumarini daha düşük miktarda içerir.
Muhtemelen günlük 0.5-1 gram Cassia tüketimini geçmemek en iyisidir, ancak günlük 1.2 çay kaşığı (6 gram) Seylan tarçınının alınması güvenli olacaktır.
Diyabetik Tarçın Tarifleri
Aşağıda tarçınlı yoğurt ve tarçın zencefil çayı gibi beslenme alışkanlıklarınıza ekleyebileceğiniz tariflere göz atabilirsiniz.
1. Tarçınlı yoğurt
Malzemeler;
- 1 su bardağı sade ve yağsız yoğurt
- 1 çay kaşığı tarçın tozu
- ½ çay kaşığı stevia tozu (şekerotu tozu)
Nasıl yapılır
- Tüm malzemeleri uygun şekilde karıştırın.
- Oda sıcaklığında 15 dakika bekletin ve tadını çıkarın.
2. Limonlu ve ballı tarçın ve zencefil çayı
Malzemeler;
- Baş parmak büyüklüğünde taze zencefil parçası
- 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
- 1 çubuk Seylan tarçın
- 1 çay kaşığı sam organik bal
- 1 bardak filtrelenmiş su
Nasıl yapılır
- Suyu küçük bir tencerede orta ateşte ısıtın.
- Zencefil dilimleyin.
- Su kaynamaya başladığında, tencereye zencefil ekleyin.
- Ocağı hafif ateşe alın.
- Tarçını ekleyin.
- 5 dakika bekletin.
- Sıvıyı bir kaba süzün.
- Limon suyunu ve balı ekleyin ve karıştırın.
Tarçın şekeri düşürür mü, şeker hastalığı için tarçın nasıl kullanılır konusuyla bağlantılı beğenebileceğiniz diğer paylaşımlar;
- Maydanozun Faydaları: Kalbe, Damarlara, Kansere, Diyabete, Kan Basıncına, Bağışıklık Sistemine Faydaları
- İnsülin Direnci Nedir? Neden Olur? Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Diğer Hastalıklarla Bağlantısı Nasıldır?
- Tip 2 Diyabet Tedavisi İçin Doğal Yöntemler
- Diyabeti Kontrol Altında Tutmak İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri