Susam yağı, gingelly yağı (susam tohumu yağı) olarak da bilinir. Son derece besleyici ve iyileştirici bir yağdır. Bir lezzet arttırıcı pişirme yağı olarak kullanılmasının dışında, güzellik için de birçok faydaları bulunmaktadır. Susam yağı, saç uzamasını desteklemek, saç dökülmesini önlemek ve kafa derisi sağlığını korumak için yaygın olarak kullanılmaktadır. B kompleksleri, E vitamini ve saçı kökten uca derinlemesine besleyen ve güçlendiren magnezyum, kalsiyum, fosfor ve protein gibi mineraller açısından da oldukça zengindir. Şimdi susam yağının saça faydalarına ve saç için nasıl kullanıldığına derinlemesine bakalım.
Susam Yağının Saça Faydaları
Susam yağı çeşitli nedenlerle yıpranmış saçlarda oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Saçlardaki kırılmaları ve yıpranmaları en aza indirerek saçı güçlendirir.
Susam yağı kullanımı kepeklenme sorunu için oldukça etkili bir yöntemdir ve saçların yağlanma sürecini geciktirir. Susam yağı saç dökülmelerini azaltır, saç köklerini güçlendirerek saçların canlı ve güçlü bir görünüme kavuşmasında işe yaramaktadır.
Susam yağı içeriğindeki yağ asitleri sayesinde yeni saçlar çıkmasına yardımcı olmaktadır ve pek çok kişinin ortak sorunu olan kepeklenmede oldukça iyi sonuçlar vermiştir. Ayrıca mantar oluşumuna da engel olmaktadır. Susam yağı saçı içten besleyerek onarır ve hızlı uzamasına fayda eder. Güneş ışınlarından kaynaklanan yıpranmaları onarır ve sağlıklı saçlara kavuşmayı kolaylaştırır.
Susam yağı saçı besleyen saça canlılık veren taşıyıcı bir yağ olması itibariyle ayrıca saç beyazlamasını engellemek için de işe yarayabilmektedir. Bazen saçlar erken yaşta beyazlayabilir. Saç beyazlamasında genetik faktörler ön planda olmakla beraber hormonal sebepler de oldukça etkili olmaktadır. Saçların erken beyazlamasını engellemek için her gün düzenli olarak saç ve saç diplerine susam yağı ile masaj yapmak renk hücrelerini canlandırarak saçların koyulaşmasını sağlamaktadır. Susam yağı saç derisinde kan dolaşımını artırır, saç derisini oksijenlendirir.
Saça susam yağı uygulamak geçmişten günümüze kadar saç sağlığı için kullanılan en etkili ve güvenli yöntemlerden biridir. Doğal bir güneş kremi olarak da saçlara rahatlıkla uygulanabilen ve oldukça işe yarayan susam yağı saçı güneşin ultraviyole (UV) ışınlarında da korur.
Antibakteriyel etkisi sayesinde saçkıran tedavisinde yardımcı bir tedavi olarak uygulanabilir.
Susam yağı saça nasıl kullanılır
Susam yağının saça faydalarının daha etkili olması için biberiye yağı ile beraber kullanımı oldukça işe yarar. Biberiye yağı susam yağını etkinliği artırır ve ayrıca susam yağı melisa yağı ve portakal yağı ile beraber de kullanılabilir.
Susam yağını ister başka bir yağla, ister tek başına hazırlayıp saçların dip kısımlarına masaj yaparak yedirin. Bone ile kapattıktan sonra bir saat bekletin ve yıkayın. Göreceksiniz ki saçlar bakımlı ve parlak olacaktır. Evde rahatlıkla saçlarınıza uygulayabileceğiniz bu yağı, saçları güçlendirmek ve saç dökülmelerini azaltmak için belirli aralıklarla kullanabilirsiniz.
Susam yağı ayrıca badem yağı ile de kullanılabilir. Kepeklenmiş ve pul pul olmuş saç derisinin eski sağlığına kavuşmasına yardımcı olur. İçeriğindeki yağ asitleri sayesinde saçlarda kısa zamanda fark edilecek bir seviyede iyileşme görülebilmektedir. İyi bir sonuç elde edebilmek için en az haftada bir uygulayın. 3-4 uygulamadan sonra saçlardaki fark ortaya çıkacaktır.
Susam yağının saç dökülmesine faydaları
Erkek tipi saç dökülmesi problemi yaşayan kişilerde dihidrotestosteronun (DHT) erkek tipi kellik ile yakından bağlantılı olan bir hormon olduğu uzun zamandır bilinmektedir. DHT sentezini önlemede etkili olan bir dizi kimyasallar ve bileşikler vardır ve susam tohumu yağında da fitoteroller denen bu bileşenden bulunmaktadır. Bu yüzden susam yağı, saç dökülmesine karşı iyi gelen yağlardan biri olarak görülmektedir..
Susam yağı saç tellerini kalınlaştırır
Susam yağının saç tellerini güçlendirme ve kalınlaştırma özelliği vardır. İçerisinde saça faydaları olduğu bilinen omega-3 omega-6 ve omega 9 gibi saçlerı besleyen yağ asitleri saçı güçlendirir ve kalınlaştırarak sağlıklı uzamasını sağlar. Saç köklerini ve saç tellerini besler.
Yumuşacık saçlar için susam yağı
Susam yağı kurumuş ve sertleşmiş saçları yumuşatır. Saçın nem oranını düzenler, kafa derisinde ferahlatıcı bir etki oluşturur. Kuruluk sebebi ile oluşan kırılmaların önüne geçer. Saçların ısıya, güneşe, toza, kire maruz kalması saçlara zarar verir. Bu durumda yapılabilecek en basit bakım saçlara susam yağı ile masaj uygulamaktır. Bu uygulama saç diplerini beslemede ve nemlendirmede işe yaramaktadır.
Sağlıklı uzayan saçlar için
Susam yağı kafa derisine masaj yaparak uygulandığında kan dolaşımını hızlandırır ve böylece saçların uzamasına ve yıpranmış saçların da onarımına yardımcı olur. Susam yağı saç uzaması için kullanılabilecek en doğal ve sağlıklı yağlardan biridir. Ayrıca kimyasal hasarı iyileştirmeye yardımcı olur ve saç diplerine nüfuz eder ve besler.
Susam yağı ile kepeklere son
Susam yaparak saç derisine yedirilir, bir gece boyunca saçlar bu şekilde bekletilir ve yıkanır. Bir ay boyunca bu işlem uygulandığında kepek sorunu kalmayacaktır. Susam yağı kepek tedavisi için diğer esansiyel (uçucu) yağlarla birlikte de kullanılabilir. Şampuanlamadan önce saçlara düzenli olarak uygulandığında son derece faydalı olduğu gözlemlenmiştir.
Saçlardaki mantar ve bakterilere karşı susam yağı
Susam yağı antibakteriyel etkisi sayesinde saç diplerindeki mantar ve bakterilere karşı saç diplerine masaj yaparak uygulandığında son derece etkili sonuçlar vermektedir. Destekleyici tedavi olarak saçkıran problemini gidermek için de kullanılabilir.
Işıl ışıl parlayan saçlar için
İki üç damla susam yağı kuru saçlarda saç serumu olarak tatbik edilir. Saçlar daha canlı ve parlak bir görünüm alır.
Susam yağının saç dökülmesine karşı faydaları
Özellikle kadınlarda meydana gelen saç dökülmelerinde etkili olan susam yağı saç köklerini besler. Susam yağı ile yapılan kürler etkili sonuçlar vermektedir. Saç köklerini besleyerek dökülmelerin daha az olmasına yardımcı olur.
Kırılmış ve yıpranmış saçlar için susam yağı
Susam yağı onarıcı etkiye sahiptir. Yıpranmış ve kırılmış saçlarda güvenle kullanılır. Saç uçlarına serum şeklinde uygulanabilir.
Kuru saçlar için susam yağı ve limon suyu
Susam yağı ve limon suyu saçlardaki kuruluk için oldukça etkilidir. Eşit miktarda kullanılarak yapılan karışım saç derisine parmak uçlarıyla masaj yapılarak uygulanır. Bir gece saçlarda bekletilir ve yıkanır.
Parlak saçlar için susam yağı ve zencefil
Susam yağının saça faydalarını daha iyi görmek ve saçlara ekstra parlaklık kazandırmak için susam yağı ve zencefil birlikte kullanıldığında oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Zencefil saçı yumuşatır, parlaklık kazandırır ve saç derisinin sağlıklı olmasını sağlar. Bu karışımı hazırlamak için;
- Parmağımız büyüklüğünde zencefil rendeleyip kaynamakta olan bir su bardağı suyun içine atın
- 10-15 dakika demlendikten sonra bu sudan bir tatlı kaşığı alınarak bir yemek kaşığı susam yağı ile karıştırın
- Saça ve tüm saç derisine eşit şekilde uygulayın
- Saç bonesi takılarak sıcak su ile ıslatılmış havluyla sarılarak 30-40 dakika bekletin
- Daha sonra saç şampuanla yıkanarak temizleyin
Haftada iki kere uygulanması tavsiye edilir.
Saç rengini açmak için susam yağı kullanımı
Susam yağı düzenli olarak kullanıldığında saç renginde açılmaya neden olmaktadır.
Saçları koruyan susam yağı ve aloe vera maskesi
Yazın sıcak günlerinde güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınları saçlar üzerinde son derece zararlı etkiler bırakır. Aloe vera ve susam yağı bu zararlı ışınları yansıtarak saçların zarar görmesini engellemede işe yarar. Bu iki ürün beraber kullanıldığında saçı güneşten koruyan bir tabaka oluşturur.
- İkişer yemek kaşığı aloe vera ve susam yağı karıştırılır.
- Ocakta benmari usulu ısıtılıp vücut sıcaklığına gelmesi sağlanır.
- Saç derisine uygulanıp 45 dakika bekletilir.
- Daha sonra şampuanlanarak saç temizlenir.
- Haftata 2-3 kere uygulanabilir.
Gür saçlar için susam yağı maskesi
Saç dökülmesini azaltmada köri yaprakları oldukça etkilidir. Susam yağıyla beraber uygulandığında saçların dökülmesi azalır ve sağlıklı ve gür saçlara kavuşmayı kolaylaştırır.
- Mutfakta kullandığımız ateşe dayanıklı bir kaba, saçın uzunluk derecesine göre 3-4 yemek kaşığı susam yağı konulur.
- 7-8 tane köri yaprağı eklenir.
- Yaprakların etrafında siyah bir tortu oluşuncaya kadar ocakta bekletilir.
- Yapraklar kabın içinden alınarak yağ soğuyuncaya kadar bekletilir.
Önce saç derisine, sonra da saçlara uygulanır. Parmak uçları ile masaj yaparak iyice yedirilir. Streç filmle saç sarılarak üzerine sıcak su ile ıslatılan havlu sarılır. 30-40 dakika bu şekilde bekletilir. Daha sonra saçlar ılık su ve şampuanla yıkanarak temizlenir. Haftada 3 kere uygulanabilir.
Susam yağı ile güçlü ve parlak saçlar için saç maskesi
- Eşit miktarda olacak şekilde susam yağı ceviz yağı ve çörek otu yağı karıştırılarak birer kapsül B ve E vitamini ilave edilir.
- Bir yemek kaşığı çam terebentin eklenir. Hazırlanan bu karışım saç diplerine sürülerek streç filmle sarılır.
- 2 saat beklettikten sonra uygun bir şampuanla ılık suda yıkanır.
- Haftada iki kez uygulanabilir.
Susam yağı ile kuru saçları nemlendiren ve bakım yapan saç maskesi tarifi
- Bir yemek kaşığı susam yağı, soya yağı, zeytinyağı ve iki yemek kaşığı yoğurdu karıştırın.
- Parmak uçlarıyla masaj yaparak saç diplerine yedirerek sürün.
- Bu karışımı haftada iki kere uygulayın.
Susam yağı ile saçların uzamasına etkili saç maskesi tarifi
- Eşit miktarlarda, susam yağı, zeytinyağı, ısırgan tohumu yağı, biberiye yağı, defne tohumu yağını karıştırarak saç diplerine masaj yaparak uygulayın.
- Saç bonesi veya streçle saçları sararak 2 saat bekletin ve şampuanla yıkayın.
- Daha sonra bir yemek kaşığı elma sirkesi eklediğiniz suyla son bir kez daha durulama yapılabilir.
- Haftada bir gün uygulayın.
Saç uzaması için diğer bir saç maskesi
Susam yağı kullanarak saç uzaması için yapılabilecek diğer bir tarif ise;
- 2 yemek kaşığı susam yağı, 2 adet bıldırcın yumurtası, olgunlaşmış yarım avakado karıştırılarak tüm saça uygulanır.
- Streç filmle sarılarak 2 saat bekletilir.
- Şampuanla yıkanır.
Yağlı saçlar için susam yağı saç maskesi
- Bir kahve fincanı susam yağı
- Yarım kahve fincanı elma sirkesi
- Yarım limonun suyu
- 2 çorba kaşığı kil
- Bu malzemeler karıştırılarak masaj yaparak saç diplerine uygulanır
- 2 saat bekletilerek şampuanla yıkanır
- Haftada bir kere uygulanır.
Saç dökülmesine karşı susam yağı kürü
Hindistan cevizi yağı saç diplerini zengin yağ asitleri içeriği ile çok yönlü olarak besler. Saçları kuvvetlendirir, saç dökülmesi ve kırılmaları tedavi etmeye yardımcı olur. Bu kür şu şekilde uygulanır;
- 2 yemek kaşığı susam yağı
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
- Bir kapta susam yağı ve hindistan cevizi yağını karıştırın, saç derisine parmak uçları ile masaj yaparak yedirin ve ardından bütün saça uygulayın.
- Daha sonra bone veya streç filmle saçları sarın, üzerine sıcak suyla havluyu ıslatarak tekrar sarın ve bu şekilde 30-40 dakika bekleterek hafif bir şampuanla saçlarınızdaki yağı yıkayın.
- Bu kürü haftada 3 kez tekrarlayabilirsiniz.
İnce telli saçlar için susam yağı saç maskesi
Birer tatlı kaşığı;
- susam yağı
- çörek otu yağı
- kekik yağı
- zeytinyağı
- menekşe yağı
- lavanta yağı
- hint yağı
- defne yağı
- kurumaya
yukarıdaki malzemeler karıştırılır ve;
- Saçlara diplerine ve saçlara masaj yapılarak sürülür ve bir bone ya da streç filmle kapatılarak iki saat bekletilir.
- İnce telli saçlar için haftada bir kere uygulanmalıdır.
Tahriş olmuş saç derisi için susam yağı
Pul pul olmuş ve tahriş olmuş saç derisi için;
- 4 çay kaşığı susam yağı
- çeyrek çay kaşığı tarçın
- bir çay kaşığı taze limon suyu
karıştırılarak saç derisine masaj yapılarak sürülür. 20 dakika kadar bekleyip şampuanla yıkanır. Saç derisinde iyileşme görülene kadar uygulayabileceğiniz bu maskeyi günlük olarak kullanabilirsiniz.
Susam yağının zararları ve yan etkileri
Susam yağı da diğer bütün yağlar gibi aşırı kullanım durumlarında yan etkiler gösterebilir. Böyle durumlarda saçlarda tahrişe ve aşırı yağlanmaya sebep olabilir. Hemen hemen her yağ öncelikle test edilmelidir. Alerjik yapıda bir bünyeniz ya da cildiniz varsa doktorunuza danışmadan asla kullanmamalısınız. Herhangi bir yan etki ile karşılaştığınızda hemen susam yağını kullanmayı bırakın. Dozunda kullanıldığında herhangi bir zararı yoktur.
Geçmişten günümüze susam yağı nedir
Susam yağı bilindiği gibi susamdan elde edilen çok faydalı bir bitkisel yağdır. Susam tohumunun kullanımı MÖ 3000 yıllarına dek uzanmaktadır. Çinliler susam yağını sadece aydınlatmak için kullanmakla kalmamışlar, bir çeşit mürekkep elde etmek amacı ile de kullanmışlardır. Çağlar boyunca susam ve susam yağı yiyecek ve yağ kaynağı olmuştur. Susam yağı yakın ve uzak doğu yemeklerinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Şekerleme ürünlerinde ve büyük bir kısmı da helva ve tahin üretiminde kullanılmaktadır.
Susam yağı sıcak iklimlerde yetişen susam bitkisinin tohumlarından soğuk pres yöntemi ile elde edilerek gıda ve kozmetik amaçlarla çok geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Susam yağının en önemli özelliği içeriğinde bulunan antioksidanlar, lesitin, vitamin ve mineral bakımından zengin içeriğe sahip olmasıdır. Cilt için birçok kullanım şekli ve faydaları olan susam yağı A, B ve E vitaminleri bakımından zengindir ve ayrıca omega-6 ve omega-9 yağ asitleri içermesi bakımından çok değerli bir yağdır.
Susam yağı mineral bakımından ise demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve antioksidan olarak da susam bitkisine kendi adını veren sesamol, besamolin ve sesamin antioksidanlarını içermektedir. İçerdiği zengin vitaminler ve mineraller yardımıyla kalp damar sağlığında, diyabet ve anemi hastalığında ve kanser önleyici özelliği ile göz ardı edilmemesi gereken çok faydalı bir bitkisel yağdır.
Günümüz koşullarında ise susam yağı, saç bakımında, çevresel koşullardan tutun da şehir şebeke sularındaki kirece kadar birçok nedene bağlı olarak yıpranmış olan saçlar için düzenli bir şekilde uygulamamız gereken bir bakım ürünüdür.
Birçok kadın ve erkek sağlıklı saçlara sahipken, pek çok insan saçlarına ve vücuduna gereken önemi göstermediğinde başa çıkılması zor bazı problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Böyle bir durumda, tam da susam yağı gibi bitkisel ve orijinal bir yapıya sahip yağlar çok işe yararlar ve saç bakımında tercih edilmesi gereken bir önem arz ederler. Susam yağı, içeriğindeki E vitamini, B kompleksleri, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve protein ile saç köklerini güçlendirir ve saç derisini besler. Ayrıca, genel sağlık açısından da faydalı pek çok mineral içermektedir.
Bununla beraber, susam yağı yemeklerde kullanılan ve çok işe yarayan bir yağ olarak da son derece besleyici bir içeriğe sahiptir. Lezzetli ve sağlıklı bir yapısı olan susam yağı topikal olarak saç bakımı için de kullanılmaktadır.
Susam yağının saça faydaları, saç dökülmesi için nasıl kullanılır ve susam yağı ne işe yarar konusuyla bağlantılı ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Hint Yağı: Saça Faydaları, Saç Uzaması ve Dökülmesine Nasıl Kullanılır
- Çay Ağacı Yağı: Saça Faydaları, Nasıl Kullanılır | Saç dökülmesi İçin Yağ Karışımları
- Lavanta Yağı Saça Nasıl Uygulanır | Saça Faydaları ve Saç Bakımı İçin Kullanımı
- Proteinin Saça Faydaları | Saç Uzaması İçin Hangi Protein Daha Faydalıdır?
- Hindistan Cevizi Yağı Saça Nasıl Uygulanır | Faydaları Nelerdir
- Erkeklerde Saç Dökülmesini Yavaşlatan Tedaviler