Düzenli bir egzersiz programına bağlı kalmak çok zor gelebilir. Birçok insan için spor salonuna ulaşmak bile başlı başına bir problemdir. Bu kişiler, spor salonuna giderken zaman ve programlarıyla ilgili mazeretler üreterek motivasyon kaybına uğrarlar. İşte size neden spor yapamıyorum sorusuna karşı en çok üretilen bahaneler ve onların hakkından nasıl gelebileceğinizle ilgili bir yazı.
Neden Spor/Egzersiz Yapamıyorum?
1) Çok meşgulüm
Zaman! Keşke daha fazla zamanımız olsaydı, değil mi? Aslında değil. İşin aslı, sadece elinizdeki bu sınırlı zamanla ne yapacağınıza karar verme meselesi. Zaman problemi spor yapmaya en çok engel teşkil eden nedendir. Fakat bu sorunu bir kaç basit strateji ile çözebilirsiniz.
İlk olarak, diyelim ki, gününüz ve akşamlarınız bir süreliğine o kadar yoğun ki spora gitmeniz imkansız! O halde haftada bir kaç gün 30 dakika erken kalkın ve tempolu yürüyüş yapın ya da oturma odanızı vücut ağırlığınızla egzersiz yaptığınız bir alana dönüştürün. Elinize geçen her fırsatı, gün içinde merdiven çıkarak, mümkünse tuvalete farklı katlarda giderek ya da iş yerindeki arkadaşlarınızla yemek sonrası toplantı kültürünüzü tempolu bir yürüyüş aktivitesine çevirerek değerlendirin. Oturarak geçirdiğiniz zaman yerine yaptığınız herşey size sağlık olarak geri gelecektir.
2) Sonuç elde edemiyorum
Gym’de geçirdiğiniz ilk bir kaç seanstan sonra mucizevi değişiklikler beklemeyin. Eğer egzersiz yapıyor ve dengeli beslenme planınıza uyuyorsanız, fiziksel bir değişiklik görebileceğiniz minumum süre 6-8 haftadır.
Sadece bir kere egzersiz yaptıktan sonra bile, kan basıncınız düşmüş ve metabolizmanız hızlanmış olacaktır. Ayrıca daha iyi hissettiğinizi ve kendinize olan güveninizin de arttığını fark edeceksiniz. Eğer fit olmanın, sizi nasıl hissettireceğine odaklanırsanız, daha aktif olmanın tadını çıkartmayı alışkanlık haline getirirsiniz. Arzu ettiğiniz kilo, şekil ve performans hedefleriniz zaman içinde emin olun gerçekleşecektir.
3) Spor salonuna gitmekten çekiniyorum
Spor salonundaki insanların çoğu daha çok kendi rutinleriyle meşguldürler. Büyük ihtimalle kaldırabildiğiniz ağırlığın ya da ne kadar hızlı pedal çavirebildiğinizin ya da nasıl göründüğünüzün farkına bile varmazlar. O halde kendinizden şüphe etmeyi bırakın ve kendinizi diğer insanlarla kıyaslamaktan da vazgeçin. Kendinize güveni artırmanın güzel bir yöntemi de spor salonuna yoğun olmayan saatlerde gitmektir. (bu saatlerde genelde eğitmenler çok daha müsait olurlar) Size doğru teknikler göstererek ve sizi yeni egzersiz hareketleri yaptırarak motive edecek bir eğitmenden tavsiyeler alabilirsiniz.
“Bir kaç egzersize aşina olduktan ve rahat hissetmeye başladıktan sonra yeni egzersizlerde fiziksel ve mental olarak limitlerinizi zorlayabilirsiniz.
4) Nereden başlayacağımı bilmiyorum
Eğer spor salonu dili kafanızı karıştırıyorsa, bu konuda yalnız değilsiniz. Eğer doğru kullanmayı bilmiyorsanız, spor salonundaki ekipmanlar gözünüzü korkutabilir ve kendinizi incitmenize de sebep olabilir.
Yardım almaktan korkmayın. Size yardımcı olacak eğitmenler genel olarak etrafınızda olacaktır. Kafanıza takılan her konuda yardım almaktan çekinmeyin. Hatta eğer mümkünse, en azından başlangıç için (ücretli olarak) sizi yönlendirecek ve dengeli bir program hazırlayacak kişisel bir antrenörden faydalanabilirsiniz. Ya da size çok faydalı olabilecek karın egzersizi yada pilates gibi grup derslerine de katılabilirsiniz.
5) Kendimi yaralamaktan korkuyorum
Spor öncesi ve esnasında uygun bir şekilde ısınma ve soğuma çalışmaları yaparsanız kolaylıkla yaralanmaktan korunabilirsiniz. Vücut dinlenme durumundan egzersiz durumuna geçmek için zamana ihtiyaç duyar, o yüzden 5-10 dakika yürüyüş, yavaş tempolu koşu, esneme hareketleri yada yapılacak egzersizlerin ısınma amaçlı çok hafif ağırlıklarla yapılması kaslarınızın hazırlanması ve ısınması konusunda son derece yeterli olacaktır.
6) Hava çok kötü, canım spor yapmak istemiyor
Evet eğer dışarıda egzersiz yapmayı tercih ediyorsanız havanın kötü olması büyük bir problemdir. O yüzden bir B planına ihtiyacınız var. Egzersizinizi sıcak günlerde daha serin olan sabahın erken saatlerinde ya da yağmurlu ve soğuk havalarda kapalı alanlarda olacak şekilde programlayabilirsiniz. Vücut ağırlığınızla yapılabilen bir dizi şınav (push-ups), çömelme (squats), arka kol (tricep dips), ileri ya da geri adım atarak ağırlıklarla ya da ağırlıksız çömelme hareketi (lunges) ve sırt egzersizleri (back extensions) gibi hareketler bütün kas gruplarınızı çalıştıracaktır ve ayrıca bu egzersizler herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda yapılabilir.
İlginizi çekebilir;
- Egzersizi Sabote Eden 6 Neden: Spor Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- Koşuya Nasıl Başlanır? | 12 Maddede Koşuya Başlama Tavsiyeleri
- Aşırı Egzersiz Yapıldığında Vücutta Ne Olur? Neler Değişir?
- Egzersiz Yapmak Testosteron Seviyesini Etkiler mi?
- 5 Maddede Düz Bir Karın İçin Yapılması Gerekenler
- Nasıl Kilo Verilir? Kolay Kilo Vermek İçin 40 İlginç Yöntem
- Uyurken Kilo Vermek İçin 5 İpucu