Doğal esansiyel yağları kullanmak söz konusu olduğunda birçok faydalı seçenek vardır. Saç bakımı için en iyi tercihlerden biri de esansiyel yani uçucu yağ kullanmaktır. Çünkü, saçları gürleştirme, kepek tedavisi, kuru saç derisi tedavisi, saçlara kuvvet ve parlaklık verme konularında çoğunlukla çok güvenli ve en az geleneksel saç bakım ürünleri kadar efektiftirler. Ayrıca bitkisel uçucu yağların maliyetleri de oldukça düşüktür. Favoriniz olan bir şişe esansiyel yağ sadece saçlarınızın gelişmesine yardım etmez ayrıca stres azaltmaya, acıyı dindirmeye ve cilt enfeksiyonlarıyla mücadele etmeye de yardımcı olabilir. Artı, saç dökülmesine iyi gelen bu bitkisel yağlar tamamen doğaldır yani tehlikeli kimyasallar ihtiva etmezler ki bu da eviniz ve çevreniz için daha iyidir.
Saç Dökülmesine İyi Gelen Yağlar
1. Lavanta Yağı
Araştırmalar göstermiştir ki bitkisel lavanta yağı saç uzamasını destekleyen bileşenleri içermektedir. Lavanta yağının saça faydaları ile ilgili 2016 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, dişi farede lavanta yağının lokal olarak uygulanması saç folikülü sayısını önemli ölçüde artırarak saç dökülmesine karşı etkili bir çözüm olabileceğini göstermiştir. Lavanta yağı ayrıca saçların kalınlığını artırarak ve termal tabakayı da kalınlaştırarak saç dökülmesine iyi gelen yağlar arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.
Lavanta yağı antimikrobiyal bileşenler içermektedir ve bakteriyel ve mantar hastalıklarıyla savaşmak için kullanılabilir. Lavanta yağının diğer faydaları ise, saç derisini rahatlatması ve kuru deri ve saçı iyileştirmesidir. Artı, stres altında olmak saçların dökülerek seyrelmesine sebep olan bir faktördür ve lavanta yağı huzurlu ve stressiz bir ortam yaratmak için idealdir. Saç dışında da lavanta yağının faydaları oldukça fazladır.
2. Biberiye yağı
Biberiye yağı saçın kalınlaşması ve büyümesine faydası olan en iyi esansiyel yağlardan biridir. Saç uzamasını uyaran ve saçın iyileşmesini destekleyerek hücresel metabolizmayı hızlandırmak amacıyla kullanılır. Hatta araştırmalar biberiye yağının geleneksel saç dökülmesi tedavisinde kullanılan minoxidil kadar işe yarayabileceğini ortaya çıkarmıştır. Konu saç sağlığını iyileştirmek olduğunda biberiye yağının saça faydaları ayrıca, kellikten korumak, saçların beyazlaşmasını yavaşlatmak ve kepek ve kuru saç derisini tedavisi etmesidir.
Bitkisel biberiye yağını saça uygulamak için 3-5 damla yağı aynı miktardaki zeytinyağı ile karıştırın ve bu karışımı 2 dakika boyunca saç derisine masaj yaparak uygulayın. Bu bitkisel yağı 3-4 saat saçınızda bekletin ve sonrasında durulayın.
3. Papatya yağı
Bitkisel yağlar içinde papatya yağı saç için en harika esansiyel yağlardan biridir çünkü saç derisini dinlendirirken saça parlaklık ve yumuşaklık katar. Bunun yanında ayrıca doğal bir yöntem olarak saç rengini açmak için de papatya yağı kullanılmaktadır. 5-6 damla bitkisel papatya yağını bir yemek kaşığı deniz tuzu ve bir bardağın üçte biri kadar karbonatla karıştırın. Hamur kıvamına getirmek için sıcak su da kullanın ve bu karışımı saçınıza uygulayın. Saç derinize masaj yaparak yedirin. Bir buçuk saat kadar bekleyin ve saçlarınızı durulayın. Eğer etkinin daha fazla olmasını istiyorsanız bu karışım başınızdayken güneş altında oturun.
Araştırmalar göstermiştir ki, kadınların %50′ si saçlarını düzenli olarak boyatmaktadır ve hemen akabinde daha çekici hissetmektedirler. Fakat saçların rengini açmak için kullanılan geleneksel saç ürünleri sayısız sağlık riskine sebep olabilecek tehlikeli kimyasal bileşenler içermektedirler. Saç bakımı ve saça faydaları için papatya yağı kullanmak gibi doğal bir alternatif yöntemi seçmek, formaldehit ve ağartıcı hidroksit peroksit gibi sağlıksız saç boyama ürünlerine maruz kalmayacağınızı garanti etmektedir.
4. Sedir Ağacı Yağı
Saç derisine kan akışını yükselterek saç foliküllerini uyarmaya yardımcı olmak için sedir ağacı yağı kullanılabilir. Bu bitkisel yağ, saç uzamasını destekler ve saç dökülmesini yavaşlatır. Sedir ağacı yağı ayrıca saçın seyrelmesini engellemeye de yardımcı olur ve çeşitli tiplerdeki saçkıran tedavisinde kullanılabilir.
İskoçya’ da yapılan bir araştırmaya, rastgele iki gruba ayrılan 86 hasta katılmıştır. Bir grubun saç derilerine, jojoba ve üzüm çekirdeği taşıyıcı bitkisel yağ karışımına eklenen sedir ağacı, kekik, biberiye ve lavanta yağı kombinasyonuyla masaj yapılmıştır. Kontrol grubu ise günlük olarak sadece taşıyıcı yağları (jojoba ve üzüm çekirdeği taşıyıcı bitkisel yağ karışımı) kullanmıştır. Yedi ay sonra, kontrol grubunun sadece %15’inde gelişme görülürken, esansiyel yağları kullanan hastalar grubunun %44′ ü saçkıran semptomlarının iyileşmesinde ilerleme göstermişlerdir.
Sedir ağacı esansiyel yağı ayrıca, cilt tahrişlerini azaltmaya ve böcekleri cildinizden uzak tutmaya da yardımcı olan bitkisel bir şifadır.
Saç derisine ve saça lokal olarak bitkisel sedir ağacı yağı uygulanabilir. Lavanta gibi hafif yağlarla ya da hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı yağlarla iyi karışır. Doğal bir çözüm olarak saç dökülmelerine iyi gelen sedir ağacı yağı ayrıca evde yapılan saç bakımı karışımlarına da 2-3 damla eklenebilir.
5. Misk Adaçayı Yağı
Misk adaçayı yağında bulunan linalil asetat adındaki önemli bir ester cilt iltihaplanmalarını azaltır ve cilt üzerindeki yağ üretimini düzenler. Ayrıca cilt döküntüleri için doğal bir şifadır ve antibakteriyel bir madde olarak iş görür. Fakat belki de en önemlisi, bitkisel misk adaçayı yağı stres atmaya ve hormonları dengelemeye yardımcı olur. Stresle bağlantılı üç çeşit saç dökülme şeklinden bahsedilebilir. Bunlar telogen effluvium (saç derisi üzerindeki geçici seyrelme), trikotilomani (saçın tutup çekilmesi), alopecia areata (saçkıran). Misk adaçayı stres atmaya ve vücuttaki kortizol seviyesini azaltmaya yardım etmesi amacıyla kullanılabileceği için, strese bağlı saç dökülmesine iyi gelen bir yağdır ve saç dökülmelerini engellemek için doğal bir ilaç gibi iş görür.
Başlı başına saç dökülmesine iyi gelen yağlardan olan misk adaçayı yağı ayrıca jojoba yağı ile beraber iyi iş görür. Bu iki bitkisel yağ, kepek oluşumuna neden olan pul pul olan bölgelerden kurtulmayı sağlayarak ciltteki yağ üretimini düzenlemeye yardımcı olur. Saç dökülmesine neden olan stresi azaltmak için misk adaçayı yağını evde uygulayabilir ve ayrıca bileklerinize, ayak ve ayak tabanlarınıza birkaç damla damlatarak kullanabilirsiniz.
6. Limon Otu Yağı
İyileştirici özellikleri bulunan esansiyel limon otu yağı etkili bir temizleyici ve koku giderici olarak işe yarar. Bunun yanında saç foliküllerini kuvvetlendirir ve kaşınan ve tahriş olmuş saç derisini rahatlatır. Öyle ki, 2015 yılında yapılan bir araştırmada, saç derisine limon otu yağı uygulanmış ve 7 gün sonrasında belirgin bir biçimde kepeklenmeyi azalttığı ve hatta lokal uygulamadan 14 gün sonra etkilerinin çok daha fazla arttığı görülmüştür.
Bitkisel limon otu yağının ekstra birkaç faydası da doğal bir böcek savar olarak işe yarayabilmesi, saç dökülmesiyle bağlantılı olan stresi azaltabilmesi ve baş ağrısını gidermeye yardımcı olabilmesidir.
On damla limon otu yağını şampuana ya da saç kremi kutusuna ekleyebilir ya da günlük olarak mevcut saç bakım ürününüzle beraber saç derisine 2-3 damla damlatarak masaj yapabilirsiniz. Limon otu yağı ayrıca evdeki stresi azaltmak ve ortamı detoksifiye etmek için de kullanılabilir.
7. Nane Yağı
Nane yağı saç derisini uyarmaya yardımcı olur ve ayrıca kepek oluşumunu ve hatta kuvvetli bitkisel antiseptik bileşenleri sayesinde bit oluşumunu da engelleyebilir. Araştırmalar nane yağının saç dökülmesine iyi gelen bir yağ olmasının yanında saç uzamasını da desteklediğini göstermiştir. 2014 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada dört hafta boyunca nane yağının saça lokal olarak uygulanması, belirgin saç uzatma etkisinin yanında, dermal kalınlığı, folikül sayısı ve folikül derinliğini de artırdığını göstermiştir.
Lokal olarak uygulandığında nane yağı hoş serinletici bir his yaratır ve cilt iltihaplanmalarını azaltmaya yardımcı olan rahatlatıcı etkiler gösterir. Bitkisel nane yağının bahsedilen kullanımlarına ek olarak, ayrıca zihni canlandırır, ruhsal duruma iyi gelir ve gerginlik ve baş ağrısını azaltır.
Sabah yaptığınız banyonun hızlı bir uyandırma etkisi göstermesi için 2-3 damla nane yağını şampuan ya da saç kremine ekleyin.
5 Maddede Bitkisel Esansiyel (Uçucu) Yağların Saça Faydaları
1. Saç Uzamasına Faydalıdır
Saç dökülmesi problemi yaşayan biri, bütün saçlarını geri kazanabilmek umuduyla saç ekimi ameliyatı ya da lokal olarak saç dökülmesine iyi gelen ürünleri kullanmaya başlar. Fakat saç dökülmesiyle olan savaşta ilk savunma hattınız, kan dolaşımını hızlandırmak, iltihaplanmalarla mücadele etmek ya da cildin nemlendirilmesini sağlamak gibi temel nedeni tespit etmek olmalıdır.
Esansiyel yağlarla ilgili inanılmaz olan şey, birkaç damla bitkisel yağın bu işi sizin yerinize yapıyor olmasıdır. İçerisinde saç uzamasını uyaran kimyasalların olduğu ürünleri kullanmak zorunda değilsiniz. Biberiye yağı ve sedir ağacı yağı gibi bitkisel esansiyel yağlar saç dökülmesini engellemek ve zayıf saçları onararak süreci tersine çevirmek için kullanılabilir.
2. Kepekten Kurtulmaya Yardım Eder
Diğer önemli bir mesele de dünyadaki popülasyonun %50′ sini etkileyen bir cilt problemi olan kepeklerden nasıl kurtulabileceğinizdir. Kepek ölü derinin birikmesi sonucu meydana gelir ve daha ağır vakalarda mayamsı bir organizma bu durumu şiddetlendirir. Bununla beraber, saç derisini kızartan, kaşındıran ve pul pul olmasına sebep olan kimyasal bileşenler içeren saç bakım ürünleri de kepeklenmeye sebep olabilir.
Yumuşak, iyileştirici ve nemlendirici özellikleri olan lavanta yağı ve limon otu yağı gibi bitkisel esansiyel yağlar, saç derisinin pullanması ve kaşınması gibi genel saç bakımı problemlerini gidererek doğal yollarla kepekle savaşmaya yardımcı olur.
3. Genel Saç Sağlığını Destekler
Saçların daha parlak, yumuşak ve daha düz görünmesi için insanlar saç bakım ürünlerine tonlarca para harcama eğilimi göstermektedirler. Ne yazık ki, bu ürünlerin birçoğu fayda sağlamaktan çok zarar vermektedir. Örnek olarak faydalı olup olmadığı tartışılan keratin tedavisi, insanlar üzerinde kanserojen etkisi olduğu bilinen formaldehit gibi toksik maddeler içermektedir.
Dikkati bu geleneksel metodlara vermek yerine saçlar için bu doğal bitkisel esansiyel yağları kullanmak saç foliküllerini potansiyel bir yan etki göstermeksizin daha güçlü ve daha sağlıklı yapabilir. Nemlendirme, rahatlatıcı, iltihap önleyici ve antiseptik özellikleri açısından esansiyel yağlar saç sağlığını doğal olarak desteklemektedir.
4. Saç Yağlanmasını Engeller
Yağ bezleri, yağ salgılayan ve bunun yanında açık sarı olan, cilde ve saça nem veren sebum maddesinin salgılanmasını sağlayarak uygun sıvı alımı seviyesini kontrol etmekten sorumlu olan bezlerdir. Fakat bu bezler aşırı yağ üretirse, bu durum, her sabah saçlarınızı yıkıyor bile olsanız, saçlarınızın yağlı ve kaygan görünmesine sebep olabilir. Nane yağı gibi bazı esansiyel yağlar sebum üretimini kontrol altında tutmaya yardımcı olarak saçlarınızın yağsız ve parlak görünmesine yardım eder.
5. Stresi Azaltır ve Hormonları Dengeler
Araştırmalar göstermiştir ki, stres, saç dökülmesi ve hormon dengesizliğiyle de bağlantılıdır. Stres iltihaplanmayı tetikler ve erken dönem saç dökülmesine sebep olan saç folikülü gerilemesine yol açar. Yatıştırma özelliği olan ve stres azaltan bitkisel lavanta yağı ve misk adaçayı yağı gibi esansiyel yağlar saç dökülme sürecini doğal yollarla tersine çevirebilir.
Esansiyel (Uçucu) Yağlar Saç Bakımı İçin Nasıl Kullanılır & Ev Yapımı Tarifler
Saç bakımı için kullanılan bütün bitkisel esansiyel yağları online olarak ya da belirli marketlerden satın almanız mümkündür. Özellikle esansiyel yağları besin olarak kullanıyorsanız ya da lokal olarak uyguluyorsanız %100 saf olacak şekilde satın almanız çok önemlidir. Ayrıca, ilk defa kullanacağınız bir esansiyel yağa alerji testi yapmanız da iyi bir fikirdir.
Esansiyel yağlar çok kuvvetli olduğu için, cilde uygulamadan önce taşıyıcı bir yağla seyreltilmesi gerekmektedir. Bu faydalı taşıyıcı yağlar:
Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı, güçlü antiviral, antimikrobiyal ve mantar önleyici maddeler içeren laurik asit ve kaprik asit gibi orta zincirli yağ asitlerini bünyesinde barındırmaktadır. Bu bitkisel yağın içerdiği bu maddeler kepek oluşumunu engellemek ve tedavi etmeye yardımı olması suretiyle saçları ve saç derisini baştan aşağı temizler.
Hindistan Cevizi Yağı Saça Nasıl Uygulanır | Saç Bakımı İçin Faydaları Nelerdir
Jojoba Yağı: Jojoba yağı saç uzamasını ve saç derisinin nemlenmesini sağlamaktadır. Cildi yatıştırarak ve saç foliküllerindeki tıkanıklığı açarak cilt yumuşatıcı olarak iş görür.
Zeytinyağı: Zeytinyağı E vitamini ve antioksidan kaynağıdır. Zeytinyağının cildi nemlendirme ve rahatlatma, kepekten ve kuru saç derisinden kurtulmakta işe yaraması gibi faydaları vardır.
Saçlar için esansiyel yağları, seçiminiz olan taşıyıcı bir bitkisel yağ ile basit bir şekilde kombine edebilir ve bu karışımla saç derisine masaj yapabilirsiniz. Bununla beraber, esansiyel yağları her gün kullandığınız şampuan ve saç kremine ekleyebilirsiniz.
Eğer saç dökülmesine karşı iyi gelen yağların kullanımı ile ilgili daha spesifik bir çözüm arıyorsanız, aşağıda saç sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek ve evde yapılabilecek birkaç öneriye göz atabilirsiniz.
Saçları gürleştirmek için: Doğal yollarla saçları gürleştirmek için, bitkisel biberiye yağı, sedir ağacı yağı ve adaçayı esansiyel yağlarını kombine ederek doğal saç gürleştirici bir karışım yapın. Bu yağlar saç derisine kan dolaşımını hızlandırarak saç foliküllerini uyarır ve hormonların dengelenmesine yardım eder.
Saçların yağlanmasını engellemek için: 2-3 damla nane yağını saç kremine ekleyin. Bu bitkisel yağlar saçların yağlı görünmesini engelleyecektir.
Saç rengini açmak için: 2-3 damla papatya yağını güneş altında yürümeye gitmeden önce saçınıza sürün.
Saç Dökülmesine Karşı İyi Gelen Yağlar | Doğal Bitkisel Çözüm Olarak Uçucu Yağ Kullanımı Hakkında Son Söz
Tehlikeli ve hatta kanserojen kimyasallar içeren geleneksel saç bakım ürünleri kullanmanın aksine, saç için kullanılan esansiyel yağlar tamamen doğal ve oldukça etkilidir.
Esansiyel yağlar, saçları gürleştirme, parlaklık katma, saç derisinin nem oranını iyileştirme, kepek tedavisi ve doğal bir şekilde saç rengini açmak gibi saç sağlığını desteklemeye çok farklı şekillerde yardım edebilen çok faydalı bitkisel yağlardır
Saç sağlığı için esansiyel (uçucu) yağları kullanmak çok kolaydır. Basit bir şekilde favori yağınızı taşıyıcı bir yağla kombine edin ve karışımla saç derisine masaj yaparak ovun. Buna ek olarak evde ayrıca stresi yenmek ve saç uzamasını desteklemesi açısından bitkisel esansiyel yağları karıştırabilirsiniz.
Saç Dökülmesine İyi Gelen Yağlar | Doğal Bitkisel Çözüm Olarak Uçucu Yağ Kullanımı konusu ile bağlantılı, ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar
- Hint Yağı: Saça Faydaları, Saç Uzaması ve Dökülmesine Nasıl Kullanılır
- Esansiyel (Uçucu) Yağların Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılırlar?
- Saç Dökülmesi Nedir? Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?
- Erkeklerde Saç Dökülmesini Yavaşlatan Tedaviler
- Omega 3′ ün Saça Faydaları
- Macadamia Yağının Faydaları ve Kullanımı | Cilde, Saça ve Sağlığa 6 Faydası
- Çay Ağacı Yağının Saça Kullanımı ve Faydaları | Yağ Karışımları ve Saç Bakım Maskesi İçin Çay Ağacı Yağı Nasıl Uygulanır?