Rezene, yıl boyu bulunabilen sarı çiçekli bir bitkidir. Mutfaklarımızda baharat olarak kullanıldığı gibi tıp alanında da kullanılmaktadır. İnsan sağlığına yüksek miktarda katkısı bulunan rezene, potasyum (K), sodyum (Na), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg) ve fosfor (P) bakımından son derece zengindir. Ayrıca A ve C vitaminini de bolca içermektedir. Rezenenin yaprakları çay yapımında kullanılırken; soğanı, yaprakları ve tohumu da yemeklerde kullanılabilir. Gelin şimdi, rezenenin faydalarına 13 maddede hep beraber bakalım.
Rezenenin Faydaları
1. Rezenenin Solunum Yolu Problemlerine Faydaları
Rezene, solunum yolu problemleri için nefes açıcı sprey görevi görerek burun kanallarını açmaktadır. Solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesinin yanında bronşit ve öksürüğe fayda sağlamaktadır. Ayrıca, balgam söktürücü özelliği de rezenenin solunum sistemine faydaları arasındadır.
2. Rezenenin Göze Faydaları
Rezenenin gözler için faydalı olan asıl kısmı bitkinin tohumudur. Gözlerde mikropların öldürülmesinde etkilidir ve daha keskin bir görüş sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Rezene, A vitamini, C vitamini ve arginin gibi maddeler içermesi dolayısıyla göz yorgunluğunun giderilmesinde faydalıdır ve göz sağlığını korumaktadır.
3. Rezene Bünyeyi Güçlendirir
Rezenenin faydaları arasında çok iyi bir antioksidan olması da vardır. Bu antioksidan özelliği insan bünyesinde sürekli olarak üretilen serbest radikallerin yok edilmesinde oldukça etkilidir. Ayrıca antioksidan özelliği sayesinde virüslerin ve parazitlerin vücuttan atılmasını da sağlamaktadır. Vücuttan serbest radikallerin, virüslerin ve parazitlerin uzaklaştırılmasıyla daha sağlıklı ve uzun bir ömre sahip olmamızda önemli bir etkisi vardır.Ayrıca rezenenin deri ve ciltte meydana gelen enfeksiyon hastalıklarına karşı da faydalı bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Rezenenin antioksidan özelliği hastalıkları tedavi etme ve önlemede etkili olduğu için, rezeneye doğal bir antibiyotik de diyebiliriz.
4. Rezenenin Sindirim Sistemine Faydaları
Rezene sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilmemiz için gerekli olan diyet lifi bakımından oldukça zengindir. Bu diyet lifleri enerji reaksiyonlarının gerçekleşmesini sağlayarak aldığımız gıdaların hızla moleküllerine ayrışmasında etkili olur. Diyet liflerinin yapmış olduğu bu etki vücutta sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bağırsak hastalıklarına karşı da oldukça etkilidir ve bağırsakların sağlıklı ve düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayarak kilo vermemize fayda sağlar.
5. Rezenenin Kanserle Mücadelede Faydaları
Daha önce yukarıda da belirttiğimiz gibi rezene antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasında etkilidir. Serbest radikaller, kansere sebep olabilme özellikleriyle kötü bir üne sahiptirler. Rezenenin bu serbest radikallerin kuvvetli bir düşmanı olmasıyla kanserin erken safhalarında alternatif bir tedavi yöntemi olduğuna pek çok sağlık görevlisi inanmaktadır. Ek olarak rezene tohumu özü de tümörlü hücrelerin büyümesini engellemekte ve birçok kanser türüne karşı koruma sağlamaktadır.
6. Rezenenin Kolesterole Faydaları
Rezenede bulunan zengin lifler kolesterolün normal seviyede tutulmasında etkilidir. Kolesterolün normal düzeyde tutulmasıyla, kalp ve damar sağlığı korunarak kalp krizi, felç ve inme gibi rahatsızlıkların risk seviyesi azalmaktadır.
7. Rezenenin Gaz Problemlerine Faydaları
Rezene gaz sıkışması durumlarında oldukça etkili bir bitkidir. İçerdiği mirsen, fenkodan, cineol, kavikol gibi pek çok uçucu bileşen sayesinde gaz problemlerine fayda sağlamaktadır. Ayrıca gaz problemleri üzerinde kuvvetli bir antioksidan olmasının da yararlı bir etkisi vardır.
8. Rezene Kan Hücrelerinin Çoğalmasına Yardımcı Olur
Kırmızı kan hücreleri, alyuvarlar ya da diğer bir deyişle eritrositler kanda oksijenin taşınmasını sağlayan hücrelerdir. Kırmızı kan hücrelerinin sayılarının çokluğuna veya azlığına bağlı olarak sağlığımız etkilenmektedir. Rezene kırmızı kan hücrelerinin sayılarının artmasını sağlayan nadir besinlerdendir. Rezenenin tohumu kırmızı kan hücrelerinin çoğalması açısından oldukça faydalıdır. Kırmızı kan hücresi üretimi için gerekli olan demir, histidin gibi maddeleri bünyesinde fazlasıyla bulunmaktadır. Bu etkisi sayesinde rezene aynı zamanda anemiye karşı da fayda sağlamaktadır.
9. Rezene Kalp Hızı ve Kan Basıncını Düzenler
Kalp hızı ve kan basıncı günlük hayatımızdaki değişikliklerden fazlasıyla etkilenir. Gerildiğimizde ya da heyecanlandığımızda kalbimiz hızlanabilir ve kan basıncımız yükselebilir. Bu gibi durumlarda rezenenin faydalarını bünyesinde bulunan zengin potasyum (K) yardımıyla, kan damarlarının gerginliğini azaltarak kalp hızının ve kan basıncının normal düzeyde tutulmasında fayda sağlamasıyla görürüz.
10. Rezenenin Cilt Sağlığına Faydaları
Rezenenin tohumu cilt sağlığına fayda sağlayan kısmıdır. Rezene tohumu, demir (Fe), bakır (Cu), selenyum (Se), potasyum (K), magnezyum (Mg), Çinko (Zn) ve C vitamini, A vitamini ve E vitamini içermesi dolayısıyla cilt sağlığını korumada oldukça büyük paya sahiptir. Ayrıca rezene, deride meydana gelen iltihap ve enfeksiyonlara karşı da etkili bir bitkidir. Rezene tohumları bu tedavi yöntemi için kaynatılıp lapa haline getirilerek deriye uygulanabilmektedir. Akne ve siyah lekelerin giderilmesine yardımcı olmasının yanında etkili bir antioksidan olması dolayısıyla ciltte meydana gelen tahriş ve hastalıkları da yok eder. Tüm bunların yanında rezenenin kolay elde edilmesi ve ucuz olması sayesinde de cilt sağlığınızı rahatça koruyabilirsiniz.
11. Rezene Göğüsleri Büyütür
Rezene tohumunda bulunan flavonoidler, bir uyarıcı gibi davranarak östrojen miktarının artması sağlar. Östrojen miktarının yüskselmesi, göğüslerdeki yeni hücrelerin ve dokuların oluşumunu arttırarak göğüslerin büyümesini mümkün kılmaktadır.
12. Rezenenin Beyine Faydaları
Rezenenin tohumunda veya soğanında yüksek miktarda bulunan potasyum (K), beyin fonksiyonlarının güçlenmesinde ve beyine fazla oksijen taşınmasında yarar sağlayan bir mineraldir.
13. Rezenenin Menopoza Karşı Faydaları
Rezenenin faydaları arasında vücuttaki hormonal aktiviteleri düzenleyerek, özellikle menopoz döneminde salgılanması azalan östrojen hormonunun miktarının artmasını sağlayarak, bu dönemdeki kadınlar için rahatlatıcı ve ağrı kesici bir etki göstermesi de vardır.
Rezene Çayının Faydaları
- Solunum yolu ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Hipotansiyona karşı faydalıdır.
- Emziren bayanlarda anne sütünün artmasını sağlar.
- Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkı sağlar.
- İdrar söktürücü özelliği vardır.
- Sakinleştirici olarak kullanılabilir.
- Kilo vermeyi kolaylaştırır.
- Antioksidan özelliği taşımasıyla bünyeyi korur.
- Libidoyu arttırma özelliği vardır.
- Rahim kasılmalarını azaltmaktadır.
- Öksürüğe iyi geldiği bilinmektedir.
- Kolik tedavisinde kullanılmaktadır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Rezene Tohumunun Faydaları
- Rezene tohumunun antioksidan özelliği diğer kısımlarına göre çok daha fazladır.
- Hastalıklara ve kansere karşı vücudu korur.
- Cilt hastalıkları üzerinde etkili bir maddedir.
- Ciltte oluşan mantar, akne ve siyah lekeler üzerinde etkilidir.
- Bağırsaklardaki parazitleri öldürür ve yararlı bakterilerin sayılarını arttırır.
- Kandaki zararlı maddelerin ve mikropların temizlenmesini kolaylaştırır.
- Kanın damarlardaki akışını hızlandırır.
- Doğal bir antibiyotiktir. Bağışıklık sistemini günlendirir.
- Gözde enfeksiyona neden olan mikropları ortadan kaldırır.
- Gözü kuvvetlendirerek görme yeteneğine katkı sağlar.
- Ağız gargarası olarak kullanılabilir. Bu şekilde kullanıldığında ağızdaki mikrop ve parazitlere karşı öldürücü etkiye sahiptir.
- Kepek sorununa karşı bir çözümdür.
- Saçı kuvvetlendir ve saç derisinin sağlığının korunmasını sağlar.
- Saç dökülmesini ve saçlarda kırık oluşmasını engeller.
- Cildi temizlemek için tonik olarak da kullanılabilir.
- Yüz maskesi hazırlarken kullanabilirsiniz.
Rezene Yağının Faydaları
- İçerdiği önemli bileşenler sayesinde antiseptik özelliği vardır.
- Yaraların mikrop kapmasına ve yaralarda enfeksiyon oluşmasına engel olur.
- Kaslar, sinirler, bağırsaklar ve solunum sistemi üzerinde rahatlatıcı etkiye sahiptir.
- Kabızlığa karşı etkilidir.
- Bağırsaklardaki parazitleri ortadan kaldırır.
- Hazımsızlığa, gaz, göğüs ağrıları, hipertansiyon, mide ve karın ağrılarını geçirebilir.
- Vücutta bulunan fazla miktardaki su, sodyum, ürik asit, safra tuzları ve diğer toksit maddeleri uzaklaştırır.
- İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklere de yardımcı olmaktadır.
- Regl dönemi düzensizliğine iyi gelir.
- Baş ağrısı ve mide bulantısını giderir.
- Menopozu önlemeye katkı sağlar.
- Emziren annelerde süt miktarının artması için kullanılabilir. Sütle bebeğe geçen rezene yağı bebekte sindirime yardımcı olur ve gaz giderici etki gösterir.
- Stresle mücadelede vücuda yardımcı olur.
- Ülser hastalığına karşı etkili olmasının yanı sıra mideyi diğer rahatsızlıklara karşı da korur.
- Dalak sağlığını için faydalı bir besindir.
- Bağırsaklardaki besin emilimi arttırıcı etkisi vardır.
Rezenenin Zararları
- Rezene tohumunun aşırı tüketimi, ciltte dökülmeler ve kızarmalara sebep olabilir.
- Aşırı kullanım dolayısıyla baş ağrısı, kusma, titreme gibi etkileri görülebilir.
- Epilepsi hastaları, ters tepkiye neden olabileceği için rezene tohumunu kullanmamalıdırlar.
- Özellikle rezene tohumu deri iltihabı, kabarcıklar vb. deri problemlerine neden olabilmektedir.
- Önceden bir alerjiye sahipseniz rezene tohumu kullanımı bu alerjiyi tekrar ortaya çıkarabilir. Ayrıca karın krampları ve hırıltı gibi sorunlara neden olabilir.
- Hamile bayanların rezene tohumunu tüketmeleri olumsuz etkiye sebep olabilmektedir. Bu yüzden hamile bayanların rezene tohumu tüketmeleri önerilmemektedir.
- Bazı uzmanlar, göre rezene tohumunun DNA’ya zarar verdiğini söylemişlerdir.
- Meme kanseri, rahim kanseri tedavisi gören bayanlar ya da kanser tedavisi görmekte olan erkeklerin rezene kullanmaması gerekmektedir.
- Safra kesesi, böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olan kişiler rezene kullanmamalıdır.
Tavsiyeler
- Rezene çayını hazırlamak için toz haline getirilmiş rezene tohumlarının kaynamış suda 7-8 dakika demlenmesi gereklidir. Günde 2-3 fincan içilmesinde bir sakınca yoktur ancak fazla tüketimi olumsuz etkilere sebep olabilir.
- Rezene çayı günde bir kere bir çay kaşığı bebeklere verilebilir ancak düzenli olarak her gün verilmemelidir. Çocuk doktoruna danışmadan bu şekilde kullanımı pek önerilmemektedir.
- Sabahları güne iyi başlamak ve akşamları gün yorgunluğunu üzerinden atmak isteyen kişiler, sabah ve akşam birer fincan rezene çayı içebilirler.
- Görme problemi yaşayan kişile,r bir çay kaşığı rezene tohumunu bir bardak suyla kaynattıktan sonra ılımasını bekleyip, gözünü kapatarak bir pamuk yardımıyla uygulama yapabilirler. Bu uygulama en fazla bir hafta sürmelidir ve günde 3 kere uygulanması yeterlidir.
- Rezene tohumunu cilt toniği olarak da kullanabilirsiniz. Bunun için 1 avuç rezene tohumunun üstüne kaynar su ekleyip 7-10 dakika (su rezene tohumunun rengini alana kadar) kaynatılmalıdır. Hazırladığınız karışım soğuduktan sonra içine birkaç damla hakiki sıvı yağ ekleyerek gün boyunca bir pamuk yardımıyla cildinize uygulayabilirsiniz
- Rezene tohumunun yüz maskesi olarak kullanımı da mümkündür. Bu maskeyi hazırlamak için; bir fincan kaynar suya bir yemek kaşığı rezene tohumu eklenir. Daha sonra karışımın içine bir yemek kaşığı yulaf ve hakiki bal katılarak karışım hamur haline getirilir. Bu hamuru yüze uyguladıktan sonra 20 dakika bekleyip ılık suyla yıkayarak yüzünüzden çıkarabilirsiniz.
Rezene Nedir?
Maydanozgiller (Apiaceae ya da Umbelliferae) ailesinden bir bitki türü olarak bilinen rezene, Akdeniz İklimi’nde yetişir. Çok uzun bir yapısı vardır ve boyu yaklaşık 2 metreye kadar ulaşmaktadır. Yılın her zamanı yetişebilen bir bitkidir. Bitki çiçekleri altın sarısı renginde oluşmaktadır. Kurutularak saklanan bir bitkidir ve kabuklarından ayrılarak toplanmaktadır. Tohumlarının çiğ olarak bile tüketilebildiği rezene bitkisi en çok çayı ile bilinir. Rezene çayı faydaları bakımından birçok uzman tarafından sıklıkla içilmesi önerilen bir çay türüdür. Bitkinin soğan, tohum ve yaprak kısımları yemeklerde kullanılmakta ve ayrı bir lezzet kazandırması ile de bilinmektedir. Birçok ilacın içerisinde kullanılmakta olan rezene bitkisi, çayı ile tüketilmesi daha keyifli hale gelmektedir.
Arap ve Hint topraklarında rezenenin faydaları bilinmekteydi ve uzun yıllar boyunca bu bitki ilaç olarak kullanılmış ve birçok hastalığın tedavisinde sıklıkla tercih edilmiştir. Baharat olarak da tüketilen rezene bitkisi, tıp dünyasında gerçekten önerilen ve kullanılan bir takviye haline gelmiştir.
İlginizi çekebilir;
- Matcha Çayı Nedir? Matcha Çayının Faydaları Nelerdir?
- Melisa Yağının Faydaları: Melisa Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?
- Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
- Çörek Otu ve Yağının Faydaları ve Zararları
- Kansere İyi Gelen Besinler: 15 Maddede Kanserle Mücadele Eden Besinler