Okaliptus esansiyel (uçucu) yağının sağlığa faydaları oldukça iyi bilinen geniş kapsamlı bir konudur. Bu bitkisel yağ iltihap önleyici, spazm önleyici, konjesyon giderici ilaç, deodorant, antiseptik, antibakteriyel, uyarıcı özellikleri ve diğer medikal özelliker gibi okaliptus yağının faydaları çoktur. Okaliptus esansiyel yağı renksizdir ve kendine has bir tadı ve kokusu vardır.
Okaliptusun sahip olduğu birçok özellikle beraber bu bitkiden elde edilen yağın sağlığa olan faydaları da öğrenmeye değerdir. Şimdi bunlara biraz daha yakından bakalım.
Okaliptus Yağının Faydaları ve Kullanım Şekilleri
Okaliptus yağının yara iyileştirmeye faydaları
Okaliptus yağı mikrop öldürücü içerikleri sayesinde antiseptik özellikler göstermektedir. Bu yüzden, okaliptus yağı, yara, ülser, yanma, kesik ve sıyrıkları iyileştirmek için kullanılmaktadır. Ayrıca, böcek ısırığını yatıştırmak için de kullanılır. Buna ek olarak, etkilenmiş alanı rahatlatmasının yanında, ayrıca açık yara ve tahriş olmuş bölgelerin mikrobik aktiviteler sebebiyle enfeksiyon oluşturmasını da engeller.
Astım tedavisinde okaliptus yağının faydaları
Göğsünüze 1-3 damla arası damlatarak masaj yapın. Aroma ve buharın yatıştırıcı etkileri boğazı yatıştırıp kan damarlarını genişletecektir. Bu da akciğerlere daha fazla oksijen sağlayacak ve normal solunun elde edilebilecektir. Okaliptus yağının iltihap önleyici özellikleri astım semptomlarını azaltabilir.
Okaliptus yağının saça faydaları
Saça öncelikli olarak faydası saç derisindeki kan dolaşımını artırarak saç köklerinin daha fazla oksijen almasını sağlar. Saç kökleri güçlenir ve koparak dökülmeler azalır. Ayrıca saç köklerini etkileyen mantar gibi cilt hastalıklarına da faydaları da vardır. Çok güçlü bir yağ olan okaliptus yağı direk saç derisinde kullanıldığında cildin hassaslaşmasına ve yanma hissine neden olur. Saç derisine masaj yapmak için 10-15 damla zeytin yağına 4-5 damla okaliptus yağı eklenebilir. Bu karışımı günlük şampuana ekleyerek de kullanılabilir.
Saç bakım maskesi; 2-3 yemek kaşığı zeytinyağının 4-5 damla okaliptus yağı ve bir yemek kaşığı balla karıştırın. Masaj yaparak saç derisine ve saçınıza sürün. Saçlarınızı başınızın üstünde toplayıp, sıcak bir havluyla sarın ve iki saat kadar bekletin. Bu maske özellikle boyadan, güneşten, denizden yıpranmış ve kurumuş saçlar için idealdir. Daha sonra kaşıntı yapmaması için saç derisine ve saçlarda yağ artığı kalmamasına dikkat ederek günlük şampuanla yıkayın.
Ruh sağlığına faydaları
Okaliptus yağının serinletici ve soğutucu bir etkiye sahip olması pek çok kişinin bu yağı tercih etme sebebidir. Okaliptus yağı uyarıcıdır. Hastanın ruhunu canlandırır. Bitkinlik ve zihinsel durgunluğu ortadan kaldırır. Anksiyete ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde başarılı bir yardımcıdır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Çeşitli bilimsel araştırmalar okaliptus yağının bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılabilecek etkili doğal özellikler ve bileşenler içerdiğini göstermektedir. Lokal olarak deriye uygulandığında uçucu yağ kolaylıkla bağışıklık hücrelerini güçlendirebilir ve uyarabilir. Böylece ortak enfeksiyonlara karşı korucu bir bariyer oluşturabilir.
Okaliptus yağının sinüzte faydaları
Sinüzit tedavsis için 5 bardak su kaynatılıp geniş bir kabın içine alınır. Kaynar suya 5 damla okaliptus yağı damlatıldıktan sonra başın üzerine büyükçe bir örtü alınarak okaliptus yağı bulunan suyun buharı burna çekilir. Okaliptus yağını şu şekilde de kullanabilrsiniz; bir çorba kaşığı çörek otu, bir tatlı kaşığı ozon yağı ve bir tatlı kaşığı okaliptus yağını karıştırın. Bu karışım kulak çubuğu ile burun içine çok fazla olmayacak şekilde sürün. Okaliptus yağın alternatif tedavi yöntemi olarak sinüzit problemi için kullanılabilmektedir.
Kas ve eklem spazmlarına ve romatizma ağrılarına faydaları
Okalitus yağı ile masaj yapılması bu problemlerin giderilmesinde etkili olabilmektedir. Ancak okaliptus yağını zeytinyağı, susamyağı ve tatlıbadem yağı gibi taşıyıcı yağlar ile inceltilmezse cilde zarar verip tahrişe neden olabilir.
Okaliptus yağının faydaları arasında kepeklerden, bitlerden ve örümceklerden koruyucu olma özelliği de yer almaktadır. Evinde hayvan besleyen insanlar için antibakteriyel etkisi vardır. Etkili kokusu sayesinde doğal bir sivrisinek kovucudur.
Okaliptus yağının kulak iltihabına faydaları
Okaliptus yağını kesinlikle kulak kanalına damlatmayın. Sadece bir damla yağı kulak kepçesine ve çevresine sürebilirsiniz. İltihaplanmaların önlenmesine yardımcı olacaktır.
Ağız sağlığına faydaları
Okaliptus yağı güçlü mikrop öldürücü özelliklere sahiptir. Bu nedenle diş plakası, boşluklar, dişeti iltihabı ve diğer diş problemlerine karşı oldukça etkilidir. Tek yapmanız gereken beş damla okaliptus yağını seyreltmek amacıyla bir bardak suda karıştırın. Ağzınızın temiz ve kokusuz kalması için gargara olarak kullanmak okaliptus yağının faydaları arasındadır.
Ateş düşürücü faydaları: Okaliptus yağının serinletici etkisi ateşi düşürmede ve vücudun enfeksiyonla savaşında etkilidir.
Öksürüğe faydaları: Bulunduğunuz ortama yayılmasını sağlayabilirsiniz.
Bronşite faydaları: Göğsü, sırtı ve boğazı birkaç damla okaliptus yağı ile ovalayabilirsiniz. Kokusunu şişeden içinize çekebilir, yakalarınıza ya da yastığınıza damlatabilirsiniz.
Beyne kan akışının artırılmasına faydaları: Okaliptus yağının havaya karışarak solunmasını sağlayabilirsiniz. Bu beyne giden kan akışını kolaylaştıracaktır.
Solunum ile ilgili virüslere faydaları: Okaliptus yağını hastalık boyunca odada buharlaşmasını sağlayarak teneffüs edin.
Okaliptus yağının cilde faydaları ve kullanımı
Yumuşak ve nemli bir cilt için: Aynı miktarda okaliptus yağı, limon suyu ve balı karıştırıp tüm vücuda sürün. On dakika kadar bekledikten sonra duşa girin ve cildi durulayın.
Yağlı bir cilt için kullanımı: Cildi salatalık dilimleriyle beş dakika kadar ovun. Daha sonra bir tatlı kaşığı okaliptus yağı ve salatalık suyunu karıştırıp cilde sürün ve bir süre bekleyin. Sabah akşam bu işlemi uygularsanız yağlı ciltten kurtulabilirsiniz.
Cilt rengini açmak için: Bir kase yoğurdun içine iki veya üç damla okaliptus yağı damlatın, karışımı cilde sürün, bir süre bekledikten sonra cildinizi temizleyin.
Koltukaltı kararması için: Aynı miktarda okaliptus yağı, salatalık suyu ve limon suyunu karıştırın. Koltukaltı bölgesine sürüp 20 dakika bekledikten sonra yıkayabilirsiniz.
Tuvaletler için doğal bir dezenfektan olarak faydaları: Bir litre su ile birlikte 50 ml okaliptus yağını karıştırarak normal bir dezenfektan olarak kullanabilirsiniz.
Okaliptus Nedir?
Mersingillerden ana yurdu Avustralya, Tazmanya ve Malezya olan Akdeniz çevresinde ve Türkiye’nin güneyinde çok yetişen ve çok çabuk büyüyen yoprağın suyunu bol bol emdiği için bataklıkların kurutulmasında yararlanılan birçok türü bulunan boyu 100 metreyi aşabilen kerestesi ve odunu işe yarayan uçucu yağından, reçinesinden vb. hekimlikte yararlanılan bir ağaçtır. Okaliptus Mersingillerin bir alt grubu olup takriben 600 civarında türü mevcuttur.
Okaliptus aşağı yukarı 20-70 metre boyunda, gövdesi grimsi gümüş renkte odunu ise kırmızıdır ve üzerinde ara sıra çıkıntılar bulunur. Taze yaprakları gövdeye yapışık, mavimsi yeşil renkte geniş mızrak şeklindedir. Çiçeklerinin kupa ve taç yaprakları olmayıp, oldukça çok sık tüylüdür. Meyveleri çok sayıda tohum taşıyan kapsüller halinde oluşur. Okaliptus türleri tohumuyla çoğalır. Bol güneşli ve sulak yerlerde bataklıkları kurutmak, odunundan yararlanılmak üzere sıkça yetiştirilir.
Kış aylarında yaprakları dökülmediği için bu doğa ürünü okaliptusun faydalarından her daim yararlanmak mümkündür. Fakat yüksek oranda eterik yağ içerdiğinden, Mayıs-Eylül aylarında toplanması makbuldür. Ülkemizde de bu bitkiyi yetiştirmeye Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa önayak olmuştur. İlk olarak Muğla’nın Dalaman yöresine bu ağacı dikmiştir. Geniş ebatlardan oluşan ağacı ile dikkat çeken bitkinin çalıdan oluşmuş türleri de bulunmaktadır. Dünyanın en uzun boylu ağaç kategorisinde de yer alan bitki 200-1000 litre suyu gövdesine rahatça çekebilmektedir. Okaliptus kurutulmuş yaprakların su buharı yoluyla damıtılması sonucu uçucu yağ olarak kullanılmaktadır.
Türk gıda kodeksi tarafından yapılan açıklamaya göre okaliptus dendiğinde Eucalyptus Camaldulensis Dehnh çeşidinin kurutulmuş yaprağı akla gelmelidir. Okaliptus yapraklarının içeriğinde reçine, tanen, mum ve acı madde bulunmaktadır. Okaliptus yüksek oranda eterik yağ barındırmaktadır. Eterik yağın büyük kısmı Fas, İspanya, Portekiz ve Brezilya gibi ülkeler tarafından temin edilmektedir.
Okaliptus Yağı Nasıl Kullanılır / Farklı Kullanım Şekilleri
Çay Şeklinde: Bir tutam yaş okaliptus yaprağını bir su bardağı kaynar su içine atın ve yaklaşık 10 dakika demleyin. Demlendikten sonra isteğe göre şeker veya bal ile tatlandırıp tüketebilirsiniz.
Gargara: İspirto veya zeytinyağı içine okaliptus yapraklarını serin ve on dakika bekledikten sonra gargara yapın.
Lapa: Okaliptus yapraklarının ezilmesiyle elde edilen lapayı masaj yaparak kullanabilirsiniz.
Buhar: Üç tatlı kaşığı okaliptus yaprağını dört su bardağı kaynar su içerisine atın. Buharın dağılmasını önlemek için büyük bir örtünün altında yaklaşık on dakika boyunca buharı soluyun.
Okaliptus Yağının Zararları
- Okaliptus yağı hamile veya emziren kadınlar tarafından doktor izni olmadığı sürece kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Çıplak elle ellenmemesi tavsiye edilir.
- Göz veya ince deri ile direk teması kaşıntıya ve kızarıklıklara neden olabileceği için böyle bir durumda bol su ile yıkanması gerekir. Çok miktarda kullanmak ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
- Yetişkinlerin cildi için faydalı olan okaliptus yağı çocukların cildine uygulanmamalıdır.
- Okaliptus yağını ağız yolu ile kullanmak zehirlenmeye neden olabilir.
- Kan şekeri seviyesinde görülebilen bir değişiklik sebebi ile ameliyat olmuş veya olacak hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası en az iki hafta okaliptus yağını kullanmamaları gerekir.
- Okaliptus yağı buharının direk gözle temasından kaçınınız.
- Okaliptus yağı kullanımının yan etkileri olarak bulantı, kusma ve ishal de vardır.
- Okaliptus yağı toksik bir yapıya sahip olduğu için ağız yoluyla alınmamalıdır.
- Okaliptus çayı ile yağı birbirine karıştırılmamalıdır.
- Okaliptus içeren öksürük şurupları altı yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.
- Düzenli ilaç kullananlar, tansiyon hastaları, diyabet, böbrek, karaciğer ve kalp rahatsızlıkları olan kişiler okaliptus yağını doktora danışmadan kullanmaktan kaçınmalıdırlar.
Okaliptus yağı ne işe yarar, faydaları, kullanımı ve zararları nelerdir konusuyla bağlantılı ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Kenevir Yağının Faydaları Nelerdir? Kenevir Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır?
- Mavi Anemon Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
- Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
- Susam Yağının Cilde Faydaları, Kullanımı, Cilt Lekeleri ve Sivilcelere Etkileri Nelerdir