Nar, içeriğinde barındırdığı sayısız faydalar nedeniyle tarih boyunca kullanılan bir meyve olmuştur. Hatta bu meyve iyileştirici özellikleri nedeniyle kutsal kitaplarda bile yer almıştır. Narın içerisindeki yenilebilir olan ve yağı elde edilen çekirdekler, içerisinde barındırdığı ve yüksek miktarda besinsel faydalar sağlayan güçlü flavonoidler ve punisinik asitler sağlaması itibariyle çok değerlidirler. Bu çekirdekler ayrıca, yüksek miktarlarda K ve C vitamini, potasyum, B6 vitamini ve fosfor da içermektedir.
Nar çekirdeği yağının faydaları arasında, erken yaşlanmayı önleme, cilt iltihaplanmasını azaltma, kalbi koruma, bağışıklık sistemini destekleme, kan basıncını düşürme, iltihaplanmayla mücadele etme, kanserle savaşma, saçları kuvvetlendirme, kepeği önleme ve kan akışını hızlandırma gibi çok önemli etkilerinin bulunması gösterilebilir. Nar çekirdeği yağının ayrıca birkaç yan etkisi bulunmaktadır. Topikal uygulamalarda cilt iltihaplanmalarına neden olma, mide bulantısı ve çeşitli ilaçlar ve tıbbi rahatsızlıklarla ortaya çıkabilen bazı komplikasyonları olabilmektedir. Şimdi 12 maddede nar çekirdeği yağının faydalarına daha detaylı olarak göz atalım.
1. Nar çekirdeği yağının cilde faydaları, kullanımı
Nar çekirdeği yağında bulunan antioksidanlar cildi serbest radikallerin verdiği zararlara karşı korurken cildin doğal yağının üretimini de dengeler. Bu besleyici yağın nemlendirici etkisi, cildi canlandırır, gençleştirir, yumuşak ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Vücuttaki hormonal dengesizlikleri önlemeye yardımcı olduğu için sivilce (akne) tedavisi yada aknenin önlenmesinde de etkilidir. Faydaları saymakla bitmeyen nar çekirdeği yağı ciltteki çatlakları, sivilce izlerini, güneş lekelerini, göz altı morluklarını, ince cilt yüzeyindeki kılcal damarların görünümünü yok edecek kadar mucizevi özelliklere sahiptir. Nar çekirdeği yağı vücuttaki punusinik asit üretimini artırarak kolajen liflerin bozulmasını engeller. Bu nedenle ciltte kırışıklık ve yaşlanma belirtileri oluşmaz. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde cilt elastikiyeti korunur ve cildin pH dengesi korunarak ışıltılı ve genç görünen bir cilt elde edilir.
Cildi nemlendirir: Nar çekirdeği yağı cilde sürüldüğünde, derinlemesine nüfuz eder ve kalıcı bir nemlendirici etki sağlar ve yağ kalıntısı bırakmaz. Yağlı ve sivilceye (akne) eğilimli cilt tipleri için de iyi bir seçimdir. Sivilce oluşumunu engeller, hormonal dengeyi sağlar, cildin pürüzsüz ve genç görünmesine katkıda bulunur. Cildi sıkılaştırır, ciltteki kolajen üretimi için yardımcı olur.
Sedef, egzama güneş yanığı: Bu cilt problemlerinde nar çekirdeği yağının iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Yağın sahip olduğu iltihap önleyici özellikler cildin kızarıklığına ve ciltteki yanmalara neden olan tahrişi hafifletebilir. Nar çekirdeği yağının faydaları sadece sivilceleri, yaraları, kesikleri ve çatlakları iz bırakmadan yok edilmesine yardımcı olmasıyla kalmaz, ayrıca cildin sağlıklı olmasını ve içeriğindeki besin maddelerinin doğrudan hücreye iletilmesine etkide bulunmasını sağlar. Böylece hücresel yenileme ve gençleşme süreci hızlanır.
Nar çekirdeği yağı cilde nasıl kullanılır: Bir miktar pamuğun ya da parmakların ucuna üzerine nar çekirdeği yağı damlatarak göz çevresi hariç, yüzünüze sürün ve emmesini bekleyin. Daha sonra su ile yıkayarak temizleyin. Düzenli kullanımda yorgun ve yaşlanmış görüntünüzden eser kalmadığını fark edeceksiniz. Bu yöntem 2 ay boyunca her gün düzenli olarak yüze uygulandığında yorgun ve yaşlı görünüm ortadan kalkacaktır.
Yüzü temizlemek için: Nar çekirdeği yağını yüzü temizlemek için uygulamak sebum üretimini dengelemeye ve akneleri temizlemeye yardımcı olur. Nar çekirdeği yağını taşıyıcı yağlardan olan ve cilde birçok faydaları dokunan jojoba yağı, hindistan cevizi yağı ya da jojoba yağı gibi yağlarla ya da aloe vera jeli ile karıştırarak yüze masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Kırışıklıklar için yağ karışımı (krem)
Kırışıklıkları yumuşatmak, ince çizgileri yok etmek ve cildi parlatmak için;
- bir yemek kaşığı nar çekirdeği yağı
- bir yemek kaşığı aloe vera jel
- bir yemek kaşığı kakao yağı
- iki yemek kaşığı jojoba yağı
karıştırılır ve malzemeler birleşene kadar ısıtın. Cam bir kap içinde serin bir yerde saklayın ve her gece sorunlu bölgelere uygulayın.
Kuru ve olgun ciltler için mükemmel bir karışım
- 30 damla nar çekirdeği yağı
- 30 damla kuşburnu yağı
- 2 damla havuç yağı
- 2 damla gül yağı
karıştırılır ve bir şişeye aktarılır. Her kullanımdan önce iyice çalkalayın ve 6 ayda tüketin.
Kırışıklıkları yok etmek için karışım
1 tatlı kaşığı yoğurt,1 tatlı kaşığı yaş mayayı karıştırın ve daha sonra cilde uygulayın. 20 dakika kadar cildinizde beklettiğiniz bu karışımı ılık suyla güzelce durulayın ve daha sonra yatmadan önce nar çekirdeği yağını yüze masaj yaparak uygulayın. Nar çekirdeği yağının faydalarını en iyi görmek için bu uygulamayı düzenli olarak yapın. Kırışıklıklarda azalma olduğunu göreceksiniz.
Göz çevresi ve göz altı morlukları için serum
10′ ar damla
- nar çekirdeği yağı
- soğuk sıkım kuşburnu tohumu yağı
- jojoba yağı
- argan yağı
- çuha çiçeği yağ
- havuç tohumu yağı
- biberiye yağı
- sardunya yağı
- nar çiçeği yağı
bu yağları karıştırın ve bir cam şişeye aktarın, bu karışımı akşam ve sabah göz çevresi bakımında kullanın. Bir süre sonra göz çevresindeki kırışıklıklar, göz çevresi morlukları ve göz altı torbalanmaları yok olmaya başlayacaktır.
Göz çevresi ve tüm vücuda uygulanabilen karışım
Bir tatlı kaşığı yaş maya ile 1 çay kaşığı nar suyunu tam bir erime sağlanana kadar karıştırın ve birkaç damla nar çekirdeği yağı ilave edip tekrar karıştırın. Bu maske yüz ve göz çevresi dahil tüm vücuda haftada üç kez uygulanabilir.
Göz altı kırışıklıkları ve morlukları için karışım
- 2 çay kaşığı nar çekirdeği yağı
- 2 adet avokado
Çekirdekleri çıkarılan avokadolara nar çekirdeği yağını ilave edip krem kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Bu karışımı akşam göz altlarına sürün ve öyle yatın. Sabah ve kırışıklıklar ve torbalanmalardaki azalmayı hemen fark edeceksiniz.
Nar çekirdeği yağı kırışıklık maskesi
- 40 damla nar çekirdeği yağı
- 40 damla kuşburnu yağı
- 2 damla havuç yağı
- 2 damla gül yağı
- 2 damla frankincense yağı
- 2 damla ölmez otu yağı
Bu malzemeleri karıştırın ve kırışıklıklar ve yüzünüzde gençlik ışıltısı için rutin bakımınızda kullanın. Bir şişeye aktarılan bu yağın 6 ay içerisinde tüketilmesi gerekir.
Cilt hasarını onaran, genç görünmeyi sağlayan karışım
20′ şer damla
- nar çekirdeği yağı
- e vitamini yağı
- frankincense yağı
- jojoba yağı
bu yağların hepsini karıştırarak her gece 4 damla cilde uygulayın ve cildin tamamen bu karışı emmesini sağlayın. Düzenli kullanımda farkı göreceksiniz.
Selülitlerin gürünümünü azaltmak için
7-8 damla nar çekirdeği yağını bir fincan suyla karıştırın ve parmak uçlarıyla selülitli bölgelere masaj yaparak uygulayın. Bu yöntem düzenli olarak uygulanırsa selülitlerin gürünümlerinde belirgin bir azalma gürülebilmektedir.
Nar çekirdeği yağı göz altına sürülür mü?
Göz çevresi bakımı hassas bir bakım gerektirmektedir. Göz çevresindeki narin cilt yapısı, görünür yaşlanma, çevresel hasar, ince çizgiler ve kırışıklık belirtileri gösteren ilk deridir. Nar çekirdeği yağı kullanımı doğrudan göz altına sürülerek yapılmaz.
Cilt ya da saça uygularken inceltmeden kullanılabilecek olan nar çekirdeği yağının göz altına sürülmesinden kaçınılması tavsiye edilmektedir. Yoğun bir yağ olan nar çekirdeği yağı, daha hafif yağlarla karıştırıp seyreltilerek kullanılabilmektedir.
2. Nar çekirdeği yağının saça faydaları, kullanımı
Kepek oluşumunu engeller: Saç derisindeki pu pul dökülme azalır. Kepek oluşumu saç dökülmesi, saç incelmesi ve saçtaki kuruluğu önler. Donuk kuru ve mat saçları canlandırmaya yardımcı olur.
Kepekle mücadelede şampuanın içerisine birkaç damla nar çekirdeği yağı eklenebilmektedir.
Kaşıntıyı önler: Saç derisindeki bakterilere karşı savaşır, saç derisindeki sedef ve egzama gibi cilt hastalıklarının oluşmasını engeller. Kafa derisindeki kızarıklık, iltihap ve kaşıntının etkilerini azaltır.
Saçtaki pH oranını dengeler: Saçtaki pH oranını dengeleyerek çabuk yağlanmasını önler. Saç köklerini uyararak yağ oluşumunu azaltır. Saç derisindeki kir ve bakterileri temizler ve güçlendirir.
Saçları güçlendirir: İçeriğinde yüksek oranda bulunan güçlü antioksidanlar ve vitaminler sayesinde oldukça popüler bir saç bakım ürünü haline gelen nar çekirdeği yağı, zengin içeriği ile kafa derisindeki kan dolaşımını artırır. Kan damarları güçlenir ve sağlıklı saçların uzaması için etkili bir kaynak olarak iş görür. Doğal bir nemlendirici ve besleyicidir.
Mat ve kuru saçları tedavi etmeye yardımcı olur: Donuk ve kuru saçları canlandırdığı bilinen nar çekirdeği yağı çevre kirliliğinin zararlı etkilerinden saçları korumaktadır. Kuru saçların uçlarına birkaç damla nar çekirdeği yağı serum gibi kullanılabileceği gibi normal saç kreminin içerisine de birkaç damla eklenebilir.
Saç uzamasını destekler: Saçların canlılığı ve uzaması açısından gerekli olan C vitamini için iyi bir kaynak olan nar çekirdeği yağı, saç folikülleri içindeki bağ dokusunu güçlendirerek, saç uzamasını destekler.
Hindistan Cevizi Yağı Saça Nasıl Uygulanır | Saç Bakımı İçin Faydaları Nelerdir
Hint Yağı: Saça Faydaları, Saç Uzaması ve Dökülmesine Nasıl Kullanılır
Nar çekirdeği yağı ile saç maskesi nasıl yapılır?
- Yumuşak ve parlak saçlar için eşit miktarda bal, sızma zeytinyağı ve nar çekirdeği yağını karıştırın.
- Yıkanmamış nemli saçlara ve saç derisine masaj yaparak uygulayın.
- Saçları toplayın ve bir duş başlığı takın.
- 45 dakika kadar bekledikten sonra sıcak suyla durulayın.
3. Kanseri önleyici etkisi vardır
Güneş ışınları, stres veya yiyeceklerde bulunan katkı maddeleri gibi etkenler DNA’ nın hasara uğramasına neden olabilmektedir. DNA zarar gördüğünde hücre döngüsü ve hücrelerin bölünme süreci kesintiye uğrar ve hücrelerde hasar meydana gelebilir.
Nar çekirdeği yağının içeriğinde bulunan antioksidanlar, hücreleri, zarar görme olasılıklarına karşı koruyarak kanser riskini azaltır ve hücrelerdeki hasarı onarmakta yardımcı olabilir. Nar çekirdeği yağının faydaları, özellikle meme kanseri, lösemi, tümör oluşumu, prostat ve kolon kanseri türlerine karşı kendisini göstermektedir. Fareler üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, güneş ışınlarının verdiği hasara karşı cildi koruması itibariyle cilt kanserine karşı bir koruyucu etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Nar çekirdeği yağı yüksek yoğunlukta ellagik asit içerir. Bu antioksidan madde cilt kanserini önlemeye yardımcı olurken, güneşten gelen UV ışınlarının cilde verdiği zararı azaltarak kırışıklık oluşumunun azalmasında da olumlu etkiler göstermektedir.
4. Kalbi korur
Nar çekirdeği yağının içeriğinde bulunan fitokimyasallar ve polifenoller damarlarda kolesterolün birikmesine engel olur. Böylece tansiyon ve kalp krizinin de dahil olduğu pekçok kalp damar hastalığını önlemeye yardımcı olur ve bu hastalıklara yakalanma oranını düşürmeye faydaları bulunmaktadır.
Nar çekirdeği yağındaki antioksidanların dışında yüksek oranda bulunan potasyumun da tansiyonun dengelenmesinde büyük rolü olduğu düşünülürken, atardamarların ve damarlarda oluşan plakların ortadan kaldırılmasında çok yardımcı olduğu bilinmektedir.
Her gün su ya da meyve suyuna birkaç damla nar çekirdeği yağı ekleyip içmek damarların temizlenmesine olumlu etkiler göstermektedir.
5. Kilo vermeye faydaları
Nar çekirdeği yağının içeriğinde bulunan güçlü antioksidan özellikte olan flavonoidler sayesinde kötü yağ hücrelerinin birikmesini engellemeye, kolesterolü düşürmeye ve ekstra yağların vücuttan atılmasına yardımcı olur.
6. Kemik sağlığını destekler
Sabahları meyve suyu ya da suyla nar çekirdeği yağı karıştırılarak günlük olarak tüketilebilir. Bu yöntem kemik hastalıklarının önlenmesinde çok etkili olan bir tedavi şeklidir. Yapılan araştırmalarda çok zengin vitamin kaynağına sahip olan nar ekstraktlarının yaşla beraber azalan kemik yoğunluğunu artırmada çok faydalı olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca iltihap önleyici özelliklerinden dolayı nar çekirdeği yağı tüketmek, eklem sertliği, sırt ağrısı, tutulmalar ve artrit gibi kronik hastalıklar için çok iyi bir seçenektir.
7. Kas ağrılarına faydaları
İçerdiği punusinik asit gibi bileşenler kas ağrılarını hafifletir ve iltihap oluşmasını engeller. Vücut daha dirençli hale gelir ve vücuttaki şişliklerin azalmasına da katkı sağlamaktadır.
8. Menopoz semptomlarını rahatlatır
Menopoz belirtileri pek çok kadın için korkunç olabilir. Bu sorunlar arasında en çok karşılaşılanlar, sıcak basması, anksiyete, gece terlemesi, ruhsal değişimler, depresyon ve uyku güçlüğüdür. Araştırmalar menopoz döneminde kadınların maruz kaldığı sıcak basmaları için nar çekirdeği yağı kullanımının etkili bir tedavi şekli olabileceğini ortaya koymuştur. Diğer bir çalışmada, 12 haftalık bir dönem süresince teste tabi tutulan kadınları %40′ ında bu semptom şiddetinde veya sıklığında düzelmeler olduğu bulunmuştur. Ayrıca menopoz döneminde vücutta eksilen potasyumun yerine konulmasına da nar çekirdeği yağının faydaları bulunmaktadır.
9. Hafızayı güçlendirir
Nar çekirdeği yağı düzenli olarak tüketildiğinde hafızayı güçlendirmeye yardımcı olduğunu gösteren çeşitli kanıtlar bulunmuştur. Çalışmalar nar tohumlarında ve nar çekirdeği yağında bolca bulunan polifenollerin hafızaya ve diğer bilişsel sorunlara faydaları olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca bu polifenollerin kalp ameliyatının neden olduğu hafıza kayıplarında da uzun süreli koruma sağlayabileceğine dair veriler bulunmuştur.
10 Bağışıklık sistemini güçlendirir
Nar çekirdeği yağının içeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir ve hastalıklara yakalanma oranı düşer.
- E, K, C vitaminleri ve B vitamini kompleksleri,
- Kalsiyum
- Magnezyum
- Fosfor
- Folat
- Bakır
- Potasyum
- Çinko
- Demir
- Folik asit
bakımından da zengin olan nar çekirdeği yağı enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırırken, diş eti iltihaplarından ciltteki sivilcelere kadar vücuttaki tüm iltihaplanmalarda iyileştirici rol oynamaktadır. Her gün ılık suya eklenerek tüketilen nar çekirdeği yağı vücuda günde %15 oranında C vitamini temin edilmesine katkıda bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendiren nar çekirdeği yağı hücreleri koruyarak kanser riskini de azaltmaktadır.
Ayrıca bu yağda bulunan fitoöstrojenler hormonal dengesizlikleri önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.
11. Diş ve diş etlerine faydalıdır
Nar çekirdeği yağı, nar suyu ve nar kabuğu üzerinde yapılan araştırmalar narın her bir bölümünün ağızdaki zararlı bakterileri öldürdüğünü, dokuları sıkılaştırdığını, diş etlerini güçlendirerek gevşek dişlerin kaybedilmesi ihtimalini azalttığını göstermiştir.
12. Alzheimer hastalığına karşı etkileri
Nar çekirdeği yağı ile Alzheimer’dan korunmak mümkün olabilir. İstatistiklere göre dünyada yirmi milyondan fazla Alzheimer hastası bulunmaktadır. Kanserden sonra en çok korkulan hastalık olarak öne çıkan Alzheimer hastalığının daha da yayılmasında endişe edilmektedir ve kesin bir tedavi yöntemi de bulunmamaktadır.
Buna karşılık Alzheimer hastalığından korunmada çığır açacak buluş İngiliz ve Alman bilim insanlarından gelmiştir. İngiltere’ nin Huddersfield Üniversitesi ile Almanya’ nın Freiburg Üniversitelerinin, beyin hücreleri üzerindeki araştırmalarının sonucunda, nar çekirdeği yağının Alzheimer hastalığına karşı koruyucu özellikler taşıdığı tespit edilmiştir ve nar ve nar çekirdeği yağının faydalarıyla ilgili bu araştırma sonuçları Molecular Nutrition ve Food Research dergisinde de yayınlanmıştır. Nar çekirdeği yağının %100 doğal ve katkısız olması için de bu yağın SC (CO2) ektraksiyon yöntemiyle elde edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre nardaki “punicalagin” adlı kimyasal beyin hücrelerine zarar veren iltihaplanmaya karşı koyarak hücrelerin ölmesini engellemekte ve narın Alzheimer hastalığının beyinde yayılmasını durdurabileceğini ortaya koymaktadır. Punicalagin’in sadece Alzheimer için değil, parkinson hastalığı ve remotoid artrit olarak adlandırılan eklem romatizmalarının tedavilerinde de kullanılabileceği düşünülmektedir.
Nar çekirdeği yağı evde nasıl yapılır
İki su bardağı nar çekirdeğini fırında kurutun ve robottan geçirerek toz haline getirin. Toz haline geldiğinde etken maddesi daha da belirginleşmektedir. Bir litre saf zeytinyağıyla toz haline gelmiş nar çekirdeklerini tahta kaşıkla karıştırın ve kendi şişesinde 15-20 gün kadar bekletin. Her gün bir saat kadar güneş görmesini sağlayın. Güneş görme imkanı yoksa karışımı şişesiyle kaynamış suyun içine koyabilirsiniz. Bu süre içinde her gün tahta kaşıkla karıştırmaya devam edin. Bu yağın bir yıl kadar kullanım imkanı bulunmaktadır.
Nar çekirdeği yağı hakkında
Antioksidan bakımından oldukça zengin olan nar ülkemizde en çok üretilen meyveler arasındadır. Nar meyvesinin çekirdeklerinden soğuk basım yöntemiyle üretilen nar çekirdeği yağı, yumuşak, altın rengi ve meyveli bir aromaya sahiptir. Bir kilogram nar çekirdeği yağı elde edebilmek için yaklaşık olarak 200 kilo nar çekirdeğine ihtiyaç duyulmaktadır.
Aysa ve Ortadoğu bölgelerine özgü bir meyve olan nar, sevilen bir meyve olmasının dışında geleneksek şifa maddesi olarak uzun ve değerli bir tarihe sahiptir. Güney ve Batı Anadolu bölgelerinde bol miktarda yetişen tatlı ve ekşi cinsleri bulunan narın çekirdeklerinden elde edilen yağın birçok derde deva olduğu bilinmektedir.
Çok az doğal yağda bulunan cilt sıkılaştırıcı etkiye sahip olan nar çekirdeği yağı hem tıp alanında hem de kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır ve yaşlılığı tersine çeviren yağ olarak adlandırılmaktadır.
E vitamini ve polifenol içeriğinin zengin oluşu sebebi ile doğrudan cilt bakımında kullanılan nar çekirdeği yağı, yenileyici özelliğinden dolayı çok tercih edilmektedir. Cildi serbest radikallere karşı koruyarak cilt dokusunun daha pırıltılı ve elastik görünmesine katkıda bulunan nar çekirdeği yağı, sabun, şampuan, masaj yağı gibi cilt ve saç bakım ürünlerinin de vazgeçilmez bir bileşenidir.
Farklı bir güzellik iksiri olan nar çekirdeği yağı bakımsızlık, ilerleyen yaş ve hava koşullarından dolayı yıpranmış ciltler için hızlı sonuç veren bir çözüm olarak görülmektedir.
Nar çekirdeğinden elde edilen yağ güçlü antioksidan etkisi bulunan punisinik asit içeriği sebebiyle kırışıklık kremlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Nar çekirdeği yağı cildin elastikiyetini artırarak cildi yeniler ve yaşlanmanın etkilerine karşı koruma sağlar.
Nar çekirdeği yağının faydaları ve kullanımı konusuyla bağlantılı, ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Çay Ağacı Yağının Saça Kullanımı ve Faydaları | Yağ Karışımları ve Saç Bakım Maskesi İçin Çay Ağacı Yağı Nasıl Uygulanır?
- Çörek Otu ve Yağının Faydaları, Kullanımı ve Zararları
- Limon Yağının Faydaları ve Kullanımı: Cilt, Saç ve Sağlık İçin 20 Kullanım Şekli
- Cilt Lekeleri Neden Olur? Nasıl Geçer ve Tedavi Edilir?
- Aloe Vera Yağı: Faydaları, Kullanımı | Cilde, Saça Nasıl Uygulanır, Nasıl Yapılır, Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?