Uykusuzluk tedavisinden, yüksek tansiyon, migren, kaygı, diyabet, uçuk, bunama ve aromaterapiye kadar melisa yağının faydaları oldukça çeşitlilik göstermektedir. Melisa yağının bu faydaları antidepresan, ferahlatıcı, yatıştırıcı, adet hızlandırıcı, spazm önleyici, antibakteriyel, terletici ve ateş düşürücü özellikler gösteren bileşenlerinden özelliklerinden gelmektedir.
Melisa Yağının Besin Öğeleri
Melisa yağının temel bileşenleri;
- Ocimene
- sitronellal
- karyofilin
- cermacrene
- geranial
- geranyl acetate
- cis-Ocimene
- octanone
- linalool
- beta-Bourbonene
- methylheptenone
- cis-3-hexanol
- octanol
- copaene
- alpha-humulene
- neral
- delta-cadinene
- gamma-cadinene
- nerol
- geraniol
Simdi melisa esansiyel (uçucu) yağının sağlığa olan faydalarına daha detaylı olarak bakalım.
Melisa Yağının Faydaları
Melisa yağının cilde faydaları
- Cilde bakım yapar, canlandırır ve güzelleştirir. Pürüzsüz bir görünüm kazandırmaya yardımcıdır.
- Melisa yağı hassas ciltlerde, yüz ve vücut masajında ve dudak bakımında kullanılabilir.
- Ciltteki yaraların iyileşmesine yardım eder.
- Ciltteki kırışıklıkları azaltır.
- Terletici etkisi vardır: Melisa yağı terletici bileşenleri vardır. Terlemek, toksinleri uzaklaştırmaya ve deri gözeneklerini temizlemeye yardımcı olur ve dolayısı ile nitrojen gibi zararlı gazların vücuttan uzaklaştırılmasını garanti eder. Diğer bir ifadeyle cildin nefes almasına yardım etmektedir. Terleme, aşırı ısındığında vücudu serinletir. Ayrıca melisa yağı terlendiğinde vücudun kötü kokmasını engellemeye de faydalıdır.
Melisa yağının saça faydaları
- Saç dökülmesi ve kellik problemleri için kullanılmıştır.
- Saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olur.
- Kırılma ve kopmaları engellemeye yardımcı olur ve saçlardaki kuruluğa da fayda edebilir.
- Cansız ve yıpranmış saçların iyileşmesine yardımcı olarak sağlıklı uzamalarına destek olur.
Melisa yağının sağlığa faydaları
-
- Ruh haline iyi gelir: Melisa yağı ruh halini iyi yönde etkiler ve ayrıca antidepresan özellik gösterir. Strese karşı faydalıdır. Depresyon, melankoli, huzursuzluk ve iç sıkıntısını gidermeye yardımcı olur.
- Sinir sistemi rahatsızlıklarından korur: Melisa yağı bir sinir ilacı gibi de görülmektedir. Sinir sistemi için canlandırıcı görev yapar, sağlıklı kalmasına yardım eder, düzgün çalışmasını sağlar ve sinir sistemi bozukluklarını engellemede faydaları vardır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi sayesinde vertigo ve sinirlilik gibi problemler melisa yağı sayesinde tedavi edilebilmektedir.
- Spazmları azaltır: Melisa yağının faydaları arasında, rahatlatıcı ve sakinleştirici özellikleri sayesinde bütün vücutta oluşabilecek spazmlara karşı hızlı bir rahatlatıcı etki göstermesi de vardır.
- Sindirim sürecine katkıda bulunur: Melisa yağının midenin fonksiyonlarını düzgün yapmasına ve sindirim sürecine faydaları vardır. Midedeki yaraların, aşınma ve ülserlerin iyileşmesine yardım eder ve mideyi enfeksiyonlardan korur.
- Şişkinliği azaltır: Melisa yağı bağırsaklarda üretilen gazları dışarı çıkması için zorlar. Abdominal kaslardaki gerginliği düşürerek gazı dışarı çıkarmakta çok etkilidir.
- Bakteriyel enfeksiyonlardan korur: Melisa yağında antibakteriyel bileşenler vardır ve kalın ve ince bağırsaklar, idrar yolu ve böbreklerdeki bakteriyel enfeksiyonları durdurmakta oldukça etkilidir.
- Ateş düşürücüdür: Antibakteriyel özellikleri olduğundan, melisa esansiyel yağı, ateşlenmeye de sebep olan, vücuttaki mikrobik enfeksiyonlar ve bakterilerle savaşır.
- Kan basıncını düşürür: Doğal tansiyon düşürücü özelliği sayesinde kan basıncını azaltmaya yardımcı olur.
- Adet problemlerini tedavi eder: Aybaşı ve adet sonrası sendromla ilgili birçok problem melisa yağı yardımı ile giderilebilir. Menopoz sırasında yaşanan rahatsızlıkları engellemeye de yardımcı olur. Bu sürece oldukça kolay bir şekilde girilmesini sağlar. Adet kanamalarını düzenler ve ağrılarını azaltır, adet gecikmelerini önler.
-
- Mantar enfeksiyonuna faydaları vardır.
- İltihaplanmayı azaltır.
- Soğuk algınlığına faydalıdır.
- Mide ülserine karşı faydalıdır ve ayrıca gaz giderici özelliği ile mideyi rahatlatır.
- Antiseptik etkilere sahiptir.
- Kas ağrılarında faydalıdır.
- Baş ağrısı ve migrene iyi gelir.
- Kanı temizleyici özelliği vardır.
- Yorgunluk uykusuzluk astım ve nefes darlığı şikayetlerine karşı faydalıdır.
- Hıçkırığa karşı etkilidir.
- Hafızayı güçlendirir, unutkanlığa iyi gelir.
- Baş dönmesi, kulak çınlaması, uykusuzluk, sara ve sinir krizlerinde faydalıdır.
- Bronşitin ve nezlenin daha çabuk atlatılmasını sağlar.
- Kan şekerini ve tansiyonu düşürür.
- Boğaz ağrısı ve nefes darlığına karşı faydaları vardır.
- Beyin damarlarını açar, kalbi kuvvetlendirir.
- Hazımsızlığa iyi gelir.
- İstem dışı kasılmalarına karşı faydaları bulunmaktadır.
- Hücre yenilenmesini destekler.
- Bağışıklık sistemini destekler.
- Bayılma durumunda ayıltıcı etki gösterir.
- Kokusu sayesinde karınca, sinek ve böcekleri bulunduğu ortamdan uzaklaştırır.
- Cin tonik ve limonataya katıldığında çok hoş bir koku yaratır.
Melisa Yağı Nasıl Kullanılır
- Melisa yağı yorgunluk, uykusuzluk astım ve nefes darlığı şikayetlerine karşı faydalıdır. Terleticidir soğuk algınlığına iyi gelir, hazmı kolaylaştırır ve gaz söktürür. Ülser şikayetlerini azaltmaya yardımcı olur. Bütün bu faydalar için günde 3 defa 3-4 damla melisa yağı bir fincan suya damlatılarak içilir.
- Melisa yağı ayrıca badem yağı ile seyreltilip cilde sürülürse cildi güzelleştirir. Pek çok esansiyel (uçucu) yağ gibi melisa yağı da seyreltilmeden fazla miktarda kullanılmamalıdır.
- Vücut losyonu ve kremlere katılarak kullanılabilir.
- Fesleğen, badem, bergamot, zencefil, lavanta, papatya, gül, ylang ylang ve biberiye yağları ile çok hoş kokulu bir karışım oluşturulabilir.
- Banyo suyuna katılarak rahatlatıcı etkisinden faydalanılabilir.
- Melisa yağının kokusu ruhsal ve zihinsel açıdan rahatlama sağlarken, içinde bulunan ortamın hoş kokmasını da sağlar.
- Yoga ve meditasyon gibi aktiviteler sırasında konsantrasyonu yükseltir.
- Tercihe göre başka kokularla karıştırarak oda parfümü olarak da kullanılabilir.
Melisa Otunun Kullanımı
Yarım litre kaynamış suya 10 gram kurutulmuş melisa atıp 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içilebilir. Hazırlanan melisa çayından bir bardak içip kalanı buzdolabında iki güne kadar saklanabilir. Günlük olarak tüketilmesi tavsiye edilen miktar 1,5 – 4 gram yani bir ila üç çay kaşığı arası kurutulmuş melisadır.
Ayrıca, bir bardak suyu kanatıp ocaktan aldıktan sonra içine bir tatlı kaşığı melisa otu atıp 3-5 dakika demlenip içilebilir.
Melisa Yağının Yan Etkileri ve Etkileşimleri
-
- Aşırı miktarda ve çok sık kullanılmamalıdır.
- Hassas bir cilde sahipseniz alerjik reaksiyon gösterebilir. Cildin kızarmasına ya da kaşınmasına neden olabilir.
- Kullanmadan önce seyreltmeyi unutmayın.
- Göz tansiyonu (glakom) hastalığınız varsa melisa yağını kullanmayın. Tahrişe neden olabileceği için göz ile temas etmemelidir.
- Melisa yağı hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmaz.
- Bebekler ve çocuklar kullanmamalıdır.
- Tedavi amaçlı kullanımlar için doktora danışılmalıdır.
- Melisa yağını oda sıcaklığında ve kuru yerde muhafaza edin.
Melisa Otu (Oğul Otu) ve Melisa Yağı Nedir?
Melisa otu beyaz çiçekli, boyu bir metreye kadar uzayan, genelde çok dallı yapıda, limoni bir kokusu olan ve uzun yıllar yaşayan bir bitkidir. Yaprakları hem çay yapımında, hem de tıpta kullanılır. İngilizcede melissa olarak geçen melisa, Yunancada bal arısı anlamına gelen melittena sözcüğünden gelir. Melisanın bir diğer adı oğul otudur. Kimi bölgelerde kovan otu olarak da geçer. Bu ismin sebebi oğul arıların kovanlarından ilk ayrılışlarının ardından kendi kovanlarını yaparken bal yapmak için tercih ettikleri ilk bitkinin melisa olmasıdır.
Yaprakları uzun olanları da vardır. Çiçeklerin tepe kısmı yaprakları kurutularak kullanılır. Yapraklar çiçeklenmeden önce toplanır çünkü kendine özgü limon kokusunun önemli bölümünü çiçek açtıktan sonra yitirir. Kokusu olmayan türleri tedavi amaçlı kullanılmaz. Halk arasında limon nanesi, limon otu olarak da bilinir. Melisa otundan kokulu bir bitki olduğu için kozmetik sektöründe de yaygın olarak faydalanılır. Az miktarlarda özel yemeklerde kullanılır. Yapılan araştırmalar melisa otunun yirminci yüzyılın hastalığı olan stres ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini gösteriyor.
Melisa yağı şekerli olmadığı için şeker hastalarının işine çok yaramaktadır.
Melisa yağı melisa yapraklarının buhar distilasyonu ile elde edilmektedir. Tanen, sitral, sitronellal, sitrinellol ve linalol etken maddelerini içermektedir.
İbni Sina kitabında, “oğul otunun kalbi ferahlandırdığı, kalbe verdiği kuvveti kırmızı yakutun fiiline muadildir” diye övmüştür.
Beş kilo melisa otundan 2 gram kadar melisa yağı elde edilir. Yaz aylarının sonuna doğru minik beyaz çiçekler açar. Melisa bitkisi Avrupa Kıtasındaki ününü orta çağda kazanmıştır. Roma döneminde Plinius, eski Yunan döneminde Dioscorides, 1500’lü yıllarda Avustralyalı Paracelsus ve 1600’lü yıllarda İngiltereli Jhon Gerard tarafından çeşitli hastalıkların tedavisinde bitkisel ilaç olarak kullanılmıştır.
Melisa bitkisinden melisa çayı, melisa yağı, melisa tentürü, melisa ekstraktı, melisa sabunu, melisa şampuanı, melisa losyonu ve kolonyası gibi esanslar da üretilir. Ayrıca içeriğindeki vitaminleri mineraller ve uçucu yağların zenginliği ile çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir.
Melisa yağının faydaları ve kullanımı, cilde, saça ve sağlığa olumlu etkileri konusuyla bağlantılı ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Okaliptus Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
- Kenevir Yağının Faydaları Nelerdir? Kenevir Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır?
- Mavi Anemon Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
- Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?