Kafada bulunan saçlar gibi, kaşlar da dökülerek seyrelebilir veya büyümeyi durdurabilir. Bu problemin çeşitli nedenleri vardır. Aşağıda olası kaş dökülmesi nedenleri ve tedavileri hakkında bilgi verilmiştir.
Kaşlar Neden Dökülür
Kaş dökülmesinin nedenleri, enfeksiyon, cilt problemleri, hormonal değişiklikler veya aşırı aktif bir bağışıklık sistemi olabilir. Beslenme yetersizlikleri, fiziksel yaralanma veya duygusal stres de kaşların dökülmesine ve azalmasına neden olur.
Sorunun nedenini net bir şekilde belirleyerek doktorunuzla beraber kaş dökülmesini önlemek, tersine çevirmek veya en aza indirmek için doğru tedaviyi bulabilirsiniz. Bu nedenler şu şekildedir.
1. Beslenme eksiklikleri
İnsan vücudu, enerji kaynakları (karbonhidratlar, proteinler, yağlar), amino ve yağ asitleri, vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere pek çok besin maddesine ihtiyaç duyar. Bunlardan bazıları saçların büyümesini devam ettirir ve etkiler. Bu nedenle herhangi bir besin maddesi alımındaki eksiklik saç dökülmesine neden olabilmektedir.
A vitamini ve çinko eksikliği hücresel büyümeyi yavaşlatır ve nemlendirici sebum (yağ) üretimini engeller. Saç dökülmesini etkileyebilecek diğer daha belirli beslenme maddesi eksiklikleri şunlardır:
- Biyotin (B-7 vitamini)
- C vitamini (kollajen üretimi)
- Demir
- E , B-12 ve D vitaminleri
- Sistein (cysteine)
- Omega-3 yağ asitleri
2. Alopesi areata
Alopesi areata otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi yanlışlıkla vücudun bir bölümünü düşman olarak görür ve ona saldırır. Alopesi areata saç köklerini hedef alır ve saç üretimini yavaşlatır veya durdurur.
Birkaç çeşit alopesi vardır:
- Alopesi areata (saçkıran) rastgele saç dökülmesine neden olur.
- Alopesi universalis tüm saçların ve kılların tamamen kaybolmasıdır .
- Frontal fibröz alopesi saç dökülmesi ve kaş kaybıyla birlikte kafa derisinde yaralar oluşmasına neden olan bir hastalıktır.
Doktorlar hastalığı neyin tetiklediğinden emin değiller. Gidip gelebilir yani hastalık aktif olmadığında saçlar tekrar uzayabilir. Alopesi ayrıca el ve ayak tırnaklarını da etkileyebilir.
3. Sedef hastalığı
Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin çok hızlı çoğalmasına, kırmızı, kalın, pullu ve sancılı bölgelerin oluşmasına, saç köklerinin tıkanmasına ve uzamanın durmasına neden olan bir otoimmün bir hastalıktır.
4. Egzama (atopik dermatit)
Egzama, kaşıntı, kızarıklık, akıntı ve tahrişe neden olan bir cilt iltihaplanmasıdır. Aşırı duyarlı bağışıklık sistemi tarafından tetiklenir ve bir defalık alevlenme veya devam eden bir durum olarak ortaya çıkabilir.
Saç folikülleri cilde gömülü olduğundan, egzama saçların düzgün bir şekilde büyümesini engelleyebilir.
5. Seboreik dermatit
Seboreik dermatit genellikle süregelen bir problemdir. Bilim adamları bunun bir mantardan veya ciltteki aşırı yağ üretiminden kaynaklandığına inanmaktalar. Seboreik dermatit , kaşlarda bile kepeklere yol açar.
6. Kontakt dermatit
Kontakt dermatit, bir alerjen veya toksik tahriş edici ile temas edilmesi nedeniyle ortaya çıkar. Ciltte kaşıntı hissedebilir veya yanma hissi yaşayabilirsiniz. Eğer etkilenen alan kaşlar ve çevresiyse, meydana gelen iltihaplanma iltihaplanma kılların büyümesini engelleyebilir.
7. Tiroid sorunları
Tiroid hastalığı, kaş kılı kaybının yaygın bir nedenidir. Tiroid bezi metabolizmayı düzenleyen hormonlar üretir.
Bu bez çok fazla veya çok az hormon ürettiğinde, vücudun dengesi ve normal işleyiş süreci bozulur. Buna kaşların büyümesi de dahildir.
Hipotiroidizm yorgunluğa, kilo alımına ve bilinç bulanıklılığına neden olabilirken, hipertiroidizmli kişilerde genellikle kalp çarpıntısı, gözlerin şişmesi ve kilo kaybı vardır.
8. Tinea capitis (saç mantarı)
Saçkıran olarak bilinen tinea capitis de bir mantardır. Sızıntı ve kabarcıklarla birlikte kırmızı, kaşıntılı, kabarık, halka benzeri bölgeler ortaya çıkartır. Bu bölgeler kaşların üzerinde olursa, kaş kılları genellikle dökülür ve arkasında kel bir yama bırakır.
9. Stres ve anksiyete (kaygı)
Aşırı stres ve kaygı, kaş dökülmesine neden olabilen, saç foliküllerine daha az oksijen gitmesine ve hormon seviyelerindeki dalgalanmalar gibi fizyolojik değişikliklere neden olabilir.
10. Hansen hastalığı
Hansen hastalığı ( cüzzam ) bakteriler nedeniyle olur ve cildin her yerinde yaralar çıkması olarak kendini gösterir. Birçok ülkede yaygın olarak görülür. Lepromatous cüzzam, vücudun her yerinde lezyonlar, saç dökülmesi, uyuşma ve uzuv zayıflığına neden olur.
11. Hamilelik ve doğum
Hamilelik ve doğum, hormonların dalgalanmasına ve vücut biyokimyasının bozulmasına neden olabilir. Bu dalgalanmalar vücut kıllarının büyüme döngüleri düzensizleştirebilir ve saç dökülmesine neden olabilir.
12. Telojen effluvium
Telogen effluvium (TE), normal saç büyüme döngüsünün hormonal veya vücuttaki diğer değişiklikler nedeniyle sekteye uğradığında ortaya çıkan anormal bir saç kaybıdır.
13. Yaşlanma
Kadınlarda östrojen ve erkeklerde testosteron seviyesi azaldıkça, hem erkekler hem de kadınlar 40 lı yaşlarında saç dökülmesini deneyimlemeye başlar.
14. Kemoterapi
Kanserle savaşmak için uygulanan kemoterapi, hızla bölünen hücrelerin peşinden gitmek üzere tasarlanmıştır. Buna saç kökleri de dahildir. Bu nedenle, insanlar bu tedaviyi gördüğünde saçlar ve haliyle kaşlar kümeler halinde dökülür.
15. Sürekli kaş aldırma veya makyaj ürünlerinin aşırı kullanılması
Aşırı kaş aldırma küçük travmalar yaratır ve nihayetinde kıllar bu noktada büyümeyi durdurabilir. Devamlı olarak aşırı makyaj yapmak da benzer hasara neden olabilir.
Kaş Dökülmesi Tedavisi
Siz ve doktorunuz kaş dökülmesinin nedenini belirledikten sonra, aşağıdaki tedavilerden en uygun olanını seçebilirsiniz.
- Minoksidil (Rogaine), erkekler ve kadınlar için versiyonlarda bulunan reçetesiz satılan hormon düzenleyici, topikal kullanılan bir ilaçtır. Birkaç ay boyunca kullanıldığında hormonal olarak gelişmesi engellenmiş kılların büyümelerini sağlayabilir.
- Kortikosteroidler: Topikal, enjekte edilebilir veya hap formundaki kortikosteroidler, alopesi areata, egzama, dermatit veya sedef hastalığını, enflamasyonu ve bağışıklık tepkisini azaltarak tedavi etmek için kullanılabilir.
- Topikal, kontakt duyarlılık artırıcı kimyasallar, saç uzamasını destekleyen alerjik bir tepki ortaya çıkararak kaş kıllarının dökülmesinde etkili olabilir. Bu kimyasallar tipik olarak döküntüye neden olabilecek bir yan etkiye sahiptir.
- Akupunktur, muhtemelen kıl folikülü tüplerine saldırıları azaltarak ve kan dolaşımını uyararak alopesi areata problemine fayda sağlamaktadır.
- Hint yağı: Hint yağı kaş uzaması için yıllardır kullanılan bir yağdır. Hint yağı belirli hormonlar üzerinde etki ederek saç köklerini uyarabilir. Ayrıca hint yağı saç maskesi ve tariflerinde sıklıkla kullanılan bir yağdır.
- Antralin: Sedef hastalığının tedavisinde yaygın olarak kullanılan antralin, bir anti-enflamatuardır ve antrakinonun doğal bir türevidir. Genellikle enflamatuar bir sürecin neden olduğu kaş kılı kaybı olan kişilere reçete edilir.
- Besin takviyeleri: Antioksidanlar, omega-3 yağ asitleri ve omega-6 yağ asitleri ile yapılan besin takviyeleri kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesine karşı etkilidir. (Ayrıca bakınız; Omega 3 ün saça faydaları)
- İlaçlar: Hormon bozukluklarının neden olduğu vakalarda, endokrinolog tiroid uyarıcı hormon, östrojen veya testosteron gibi reçeteli ilaçlar kullanılabilir.
- Kaş ekimi operasyonu saç ekimine benzer. Kılların daha fazla olduğu bölgelerden seyrek olduğu bölgelere ekilmesi işlemidir..
- Bimatoprost (Latisse) telogen effluviumu (TE) ve muhtemelen diğer kaş kaybı problemlerini tedavi eder. Bunu kılların büyüme döngüsünü uzatarak sağlar yani saçların uzamak için daha fazla zamanı olur.
- Kalıcı makyaj veya microblading: Bazı insanlar kaş kıllarındaki kayıpları kalıcı makyaj veya microblading (yarı kalıcı dövmeler) ile gizlemeyi seçerler.
Kaşların dökülmesinden korunma
Bazen kaşların dökülmesini başlamadan önce önlemek mümkündür. Kan testi yapılarak kaş dökülmesi için herhangi bir risk olup olmadığı tespit edilebilir.
Bol miktarda yağsız protein, meyve ve sebze yiyin. Masaj veya meditasyon gibi stresi azaltmak ve rahatlamak için yöntemler bulun.
Kaşlarınızı aşırı aldırmayın ve sert kimyasallar içeren makyaj malzemeleri kullanmayın. Saç ağartıcı veya boya, tretinoin (Retin-A), hidrokinon veya glikolik asitler kullanmanız gerekiyorsa kaşlarınızı hafif vazelin sürerek koruyun .
Ne zaman doktora görünmeli
Kaş dökülmesi yaşamaya başlarsanız, sorunun nedeni belirlemek için doktorunuzu görmelisiniz. Doktorlar semptomları saptayabilir ve problemin nedenlerini teşhis edebilirler ve doğru tedaviye başlamanızı sağlayabilirler.
Kaşlar Neden Dökülür, Nasıl Tedavi Edilir: Sonuç
Tedavi seçenekleri ilaçlardan ve kremlerden alternatif terapilere ve kozmetik prosedürlere kadar değişiklik gösterir.
Ayrıca bakınız;