Dünyanın her yerinde bilinen ve kullanılan çörek otu içerdiği vitamin ve minerallerin yoğunluğu ve birçok hastalığa şifa olması nedeniyle bazı ülkelerde kutsal tohum olarak adlandırılmaktadır. Şimdi çörek otunun faydalarına daha detaylı olarak bakalım.
Çörek Otunun Faydaları
1. Karaciğer Hastalığına Faydaları
Yapılan bilimsel araştırmalar çörek otunun karaciğer üzerine karbontetrachloridin zehirli etkisini azalttığını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca çörek otunun karaciğer kanserinden korunmak için etkili bir yöntem olduğu anlaşılmıştır.
2. Çörek Otunun Kolon Kanserine Faydaları
Mısır Tanta Üniversitesinde yapılan araştırma sonuçlarına göre fareler üzerinde uygulanan deneylerin sonucunda çörek otunun kolon kanserinin oluşmasını etkili bir şekilde engellediği ortaya çıkmıştır.
3. Hamile Kalmaya Faydaları
Çörek otu hamile kalma ihtimalini oldukça yükseltir. Hamilelikten 6-8 ay önce çörek otu kullanımına başlanır. 12 silme tatlı kaşığı (30 gr) öğütülmüş çörek otu, 10 çay kaşığı toz tarçın, 10 yemek kaşığı saf bal karışımını her gün bir yemek kaşığı adetin ikinci günü başlayıp 12.gününe kadar aç karnına veya yemekten bir buçuk iki saat sonra yenir. Bu karışım yumurtaları büyütüp hormonları düzenler. Dolayısıyla hamile kalma ihtimalini yükseltir. Ayrıca eşlerinin de çörek otu kullanması faydalıdır. Bir deneyde erkeklerde düzenli olarak çörek otu kullanımına müteakiben iki ay sonra sperm sayısında ve hareketliliğinde artış meydana geldiği sonucuna varılmıştır. Çörek otu rahim kaslarının kasılmasını uyarması sebebiyle düşük yapmamak için hamile kalındığı öğrenildiğinde çörek otu kullanımı derhal bırakılmalıdır.
4. Çörek Otunun Meme Kanserine Faydaları
Birleşik Devletler Mississipi Üniversitesi’nde yapılan deneyler sonucunda çörek otunun meme kanserine neden olan kanser hücrelerini yavaşlatmada başarılı olduğu ortaya çıkmıştır.
5. Şeker Hastalığına Faydaları
Türkiye 100.Yıl Üniversitesinde araştırmacılar tarafından fareler üzerinde yapılan deneyler sonucu çörek otu yağının kan şekerini düşürmekte önemli rol oynadığı belirtilmiştir. Aynı deney daha sonra Yeni Zelanda’da tavşanlar üzerinde yapılmış ve aynı sonuç elde edilmiştir. Damar sertliğinin ortadan kaldırılmasında da önemli bir faktör olabileceği ispatlanmıştır. İnsülin salgılanmasını sağlayan pankreasta beta hücrelerini harekete geçirdiği gözlemlenmiştir.
6. Bağışıklık Sistemine Faydaları
Çörek otu kullanımı bağışıklık sistemini güçlendirir. Cancer Immunobiology araştırma merkezi tarafından yapılan çalışmada kemik iliği ve bağışıklık hücrelerini artırıcı bir madde tespit edilmiştir.
7. Hormon Dengesine Faydaları
Bir ay boyunca öğütülmüş çörek otu 10-20 mg arı sütü ve 30-35 gr bal karıştırılarak ağızda eritilmek suretiyle yutulur.
8. Kalbe Faydaları
Çörek otunun faydaları arasında kalp sağlığına koruyucu etki göstermesi de vardır. Çörek otu içinde bulunan timokinonun kalp rahatsızlıklarına yol açan homosistein oranını düşürdüğü gözlemlenmiştir. Deneysel çalışmalar çörek otu tohumları ve içeriğindeki uçucu yağların homosistein üzerindeki etkisinin folik asitten daha fazla olduğunu göstermiştir.
9. Çörek Otu Yağının Zayıflamaya Faydaları
İştahı azaltarak karaciğeri temizleyip sindirimi çabuklaştırarak ve yağlayıcı özelliği ile bağırsakları kayganlaştırıp müshil etkisi göstererek kilo verilmesine de yardımcı olan çörek otu yağını kahvaltı ve tüm öğünlerden yaklaşık bir saat önce bir bardak su ve bir çay kaşığı çörek otu yağını karıştırıp için. Yemeklerden önce alınacak bir çay kaşığı çörek otu yağının iştahı azalttığını ve daha çabuk doyma hissi sağladığını göreceksiniz.
10. Anksiyete, Stres ve Depresyona Faydaları
Almanya’da yapılan bir araştırmada çörek otunun alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği belirtilmiştir. Aynı zamanda hormonları dengeleyici etkisi olduğunu, depresyondan çıkılmasını sağladığı ve anksiyete rahatsızlığını da tedavi etmeye yardımcı olduğu belirtilmiştir. Stresli zamanlarda kullanıldığında rahatlatarak zinde ve dinç hissedilmesine yardımı olacaktır.
11. Uykusuzluk Sorununa Faydaları
Çörek otunun düzenli kullanılması durumunda uykusuzluk problemlerinin düzene girmesine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
12. Astıma Faydaları
2010 yılında yapılan bir dizi laboratuvar çalışması sonucunda çörek otunun astım hastalığına faydaları olduğu kanıtlandı ve bu araştırma sonucu Phytomedicine dergisinde yayınlandı. Bilim insanları tarafından yapılan diğer araştırmalar çörek otu yağında bulunan antienflamatuarın solunum yolu adalelerini genişlettiğini tespit etmiştir. Almanya’da yapılan diğer bir araştırmada alerjik astım ve egzama hastası olan 152 kişiye her gün 40-80 mg çörek otu yağı içeren kapsüller verilerek tedavi edilmişlerdir.
13. Yüksek Tansiyona Faydaları
Fundamentals of Clinical Pharmacology adlı dergide yayınlanan laboratuvar araştırmaları sonucunda çörek otu yüksek tansiyonu düşürmede önemli bir fonksiyon üstlenmektedir. Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar 0-6 mg miktarda çörek otu alarak tansiyonlarının düşmesini sağlayabilir. Çörek otu ayrıca idrarın sökülmesine de faydalıdır.
14. Boğaz Ağrısına Faydaları
Çörek otu bademcik ve boğaz iltihaplarına da iyi gelmektedir. Bronşit ve öksürüğe faydalarının yanında kış hastalıkları olan nezle ve grip için de etkilidir. Çörek otunun kullanımı nefes borusu adalesini genişletme etkisinden dolayı nefes darlığında faydalıdır.
15. Radyasyon Hasarına Faydaları
Çörek otunun içerdiği thymoquinone bileşeninin radyasyon yüzünden hasar gören beyin dokularını koruduğu yapılan bilimsel deneylerle ortaya konulmuştur. Araştırmacılar elde ettikleri sonuca dayanarak radyasyona bağlı nitrozatif strese karşı “belirgin bir koruma sağlamaktadır” şeklinde çörek otunun faydaları hakkında açıklamada bulunmuşlardır.
16. Morfin Bağımlılığı ve Toksisite Önleme Faydaları
Ancient Science Of Life dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarında çörek otunun morfin zehirlenmesine ve bağımlılık endeksiyonunu azalttığı ortaya konulmuştur. Hatta bazı araştırmacılar çörek otunun madde bağımlılığına çare olabileceğini iddia etmektedirler.
17. Kimyasal Silahlara Karşı Faydaları
İran İslam Cumhuriyeti Meşhed Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bilimsel araştırmalar inanılmaz bir gerçeği ortaya koymuştur. US National Library of Medicine National Institutes of Health resmi web sitesinde de yayınlanan araştırma sonuçları çörek otunun kimyasal saldırıya maruz kalanların hırıltı dahil diğer semptomlarını da azaltıcı ve hatta tedavi edici etkilerinin bulunduğunu yayınlamıştır.
18. Sedef Hastalığına Faydaları
Sedef inflamasyona topikal olarak uygulanması durumunda çörek otu epidermal kalınlığı artırmış ve cildi yatıştırmayı başardığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
19. Parkinson Hastalığına Faydaları
Nevroscience Letters’ da yayınlanan araştırma sonuçlarına göre thymoquinon özünün parkinsona bağlı toksisite nöronlarını koruduğu gözlemlenmiştir.
20. İktidarsızlık Tedavisine Faydaları
Her gün düzenli olarak bol miktarda tüketilen çörek otu erkeklerde iktidarsızlığın engellenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.
Çörek Otu Yağının Faydaları
-
- Saçlara Faydaları: Saçların yapısını korur, kolay ve sağlıklı uzamasına yardım eder. Saç dökülmesini önler, erken beyazlamasını engeller. Eğer saç hücreleri tamamen ölmediyse yeni saç çıkmasına yardımcı olur. Saçları ince telli olanların saçlarının güçlenmesine ve kopmalara karşı kuvvetlenmesine yardım eder. Aynı zamanda saç dibi kaşıntılarını geçirmede etkilidir.
- Mide bulantısı ve mide ağrılarına faydalıdır: Yarım tatlı kaşığı zencefil suyu ile yarım tatlı kaşığı çörek otu yağını karıştırıp günde iki kere içilebilir.
- Kalbi korur
- Kansere karşı koruma sağlar
- Sinüzite iyi gelir
- Kronik yorgunluğa iyi gelir
- Sinir, stres, depresyon ve gerginlikten uzaklaştırır
- Diyabet için de faydalıdır
- Yaraları iyileştirici özelliği vardır
- Kan damarı duvarının esnekliğini artırmaya yardımcı olur
- Safra kesesi taş oluşumu ve böbrek taş oluşumuna karşı etkilidir
- Dolaşım sistemine yarar sağlar
- Ateş düşürmeye yardım eder
- Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır
- Amfizem rahatsızlığına karşı kullanılabilir
- Kan basıncını ve yüksek tansiyonu düşürür
- Kolesterolü düşürücü etkisi vardır, kolesterolü dengeler
- Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar
- Diş ağrılarını geçirmeye yardım eder
- Gebelikten sonra emzirme dönemini uzatır, doğum yapmış annelerde süt artışı sağlar
- Uykusuzluğa karşı oldukça etkilidir
- Kas ağrıları için çörek otu yağıyla masaj çok faydalıdır
- A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi değerli bileşenleri içerir
- Baş ağrısını geçirir
- Bağırsak kurtlarını düşürücü etki yapar, bağırsak parazitlerini yok etmeye yardım eder
- Kabızlığı gidermeye faydalıdır
- Sindirim sistemini rahatlatır, gaz giderici özelliği vardır
- Dizanteriye karşı faydalıdır
- Burun tıkanıklığını giderir
- Hemoroid (Basur) için de iyileştirici özelliği vardır
- Bronşit ve öksürüğe iyi gelir, nezle ve grip için de etkilidir
- Yapılan araştırmalarda çörek otu yağının kolon kanserinin oluşmasını durdurmasına yardımcı olduğu tespit edilmiştir
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır
Astım İçin Kullanımı: Çörek otu yağını göğüs ve sırta masaj yaparak uygulayın ya da kaynar suya bir tatlı kaşığı çörek otu yağı karıştırıp günde iki kere buharını soluyun.
Grip, nezle, soğuk algınlığı ve baş ağrısı için kullanımı: Burna 3 damla damlatılarak yarar sağlanır. Kulak iltihabı için de aynı işlem uygulanır.
Sinüziti olanlar için burna sabah akşam olmak üzere 1-2 damla 2 hafta boyunca damlatılır.
Yeni başlayanlar iki hafta boyunca günde 3 kere bir çay kaşığı, sonrasında günde bir veya iki kere bir çay kaşığı kullanabilir. Ayrıca kapsül formunda da alınabilir. 2 kapsül bir çay kaşığı miktarına eşittir.
Çörek Otu Kapsülü Nedir: Yağın kapsül haline getirilmesidir. Yağ içemeyen kişiler kapsülünü kullanabilir. Mide ve bağırsak rahatsızlığı olan kişiler kapsül kullanmayı tercih etmektedirler.
Çörek Otu Nedir?
Çörek otu en fazla 60 cm’ye kadar uzayabilen koyu yeşil ve mavimsi yapraklı bir yıllık otsu bir bitkidir. Bu bitki besin bakımından zengin çok kumlu ve killi olmayan toprakları sever.
Yurdumuzun birçok ilinde görülür, en çok Afyon, Burdur ve Isparta’da yetiştirilir. Çörek otu diye bildiğimiz siyah küçük tanecikler bu bitkinin dallarında yetişen kesecik içindeki tohumdur. Çörek otunun birçok türü olmasına rağmen, en çok tüketilen türü Nigellae Sativa’dır. Siyah tohumları olgunlaşınca toplanır, daha sonra kurutulur. Olgun tohumlarından kırmızımsı kestane rengine benzeyen sıvı bir yağ elde edilir. İlkbahar mevsiminde olabildiğince erken ekilmelidir. Çörek otu tohumla üretilen bir bitkidir. Her sene tohumunu döker, böylelikle bulunduğu yerden tekrar çoğalır. Kesecikleri patladığı zaman hasadı yapılmalıdır.
Çörek otunun faydaları çok eskilerden beri bilinmektedir. Yüzyıllar boyunca çörek otu bitkisi ve yağı Orta doğu ülkelerinde birçok hastalığın tedavisi için kullanılmıştır. Bu yüzden bu ülkelerde kutsanmış tohum olarak anılmıştır. Daha çok Asya, Orta doğu ve Afrika’da kullanılan bu bitki günümüzde Amerika ve Avrupa’da da yaygın olarak kullanılmaktadır.
İçeriğinde omega-3, omega-6, oleik asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, demir, potasyum, bakır, çinko, magnezyum, fosfor, A, B, C ve B2 vitaminlerini barındırmakta ve %58 oranında temel yağ asidi bulundurmaktadır. Çörek otu yüzün üzerinde değerli besin maddesi içermektedir. Bunlar %38 karbonhidrat, %35 bitkisel yağlar, %21 proteinden oluşmaktadır. Çörek otunun yapılan araştırmalarda iki çeşit yağ ihtiva ettiği ortaya çıkmıştır. Bu yağlar iltihap önleyici özelliğe sahip, %45 oranında antienflamatuar yağı ve diğeri de %33 oranında bulunan uçmayan yağdır.
Çörek Otu ve Yağının Zararları
-
- Çörek otunu kesinlikle bilinçsiz kullanmayın ve bir hastalığınız için kullanıyorsanız bunu tedavi olduğunuz doktorunuza mutlaka söyleyin.
- Aşırı çörek otu tüketimi bağırsaklardaki faydalı bakterileri öldürdüğü için kabızlık veya ishale neden olabilir.
- Eğer tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü ilaçlar kullanıyorsanız ve ek olarak çörek otu tüketmeye başlarsanız, ilaçların etkisini artırmış olursunuz. Bu şekilde kullanımdan kaçının.
- Çörek otu alerjik kaşıntılara neden olabilir.
- Çörek otu kullanıldığı zamanlar başka hastalıklarla ilgili tedavi görüyorsanız bu durum tedaviyi olumsuz etkilemez ama bazı durumlarda (örn; ışın tedavisi) çörek otu tüketimine son verilmelidir.
- Çörek otunun kan şekerini düşürme özelliği olduğundan dolayı, kan şekeri sorunu olanlar çörek otunu kullanmadan önce önlemini almalıdır.
- Hamilelik döneminde kesinlikle çörek otu yağı kullanılmamalıdır.
- Yüksek dozda çörek otu karaciğer ve böbreklere zarar verebilir.
Not ve Uyarılar;
-
- Ağızdan içerek alınması gereken çörek otu yağının kokusu hoş, parlak ve sarı renkli, akıcı ve sade olmasına dikkat edilmesi gerekir. Aksi taktirde içilmemelidir.
- Çörek otu tohumları alınırken iri olmaları önemlidir. Uzmanlar çörek otunun öğütülmüş olarak alınmamasını tavsiye ediyor. Çünkü öğütme işlemi esnasında çörek otunun içerisinde bulunan faydalı yağlar uçar, bu nedenle çörek otunu tohum halinde almak daha doğrudur.
- Çörek otu ağız yoluyla az miktarlarda alındığında çoğu insan için güvenlidir.
- Çörek otu yağının faydalarını daha iyi görebilmek için, soğuk pres şeklinde üretilen, koruyucu ve katkı maddesi olmayan, karışım yağ içermeyen çörek otu yağı tercih edilmelidir. Açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Bazı çörek otu yağları çiçek yağlarıyla karıştırılarak satılmaktadır. Sağlık açısından bu ürünlerin faydalarına güvenmemek gerekir.
Çörek otu ve yağı nasıl kullanılır faydaları ve zararları nelerdir konusuyla bağlantılı, ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Baobab Yağının Faydaları ve Kullanımı: 10 Maddede Cilde, Saça, Göz Altına Nasıl Kullanılır
- 8 Maddede Kırmızı Etin Faydaları ve Zararları
- Kansere İyi Gelen Besinler: 15 Maddede Kanserle Mücadele Eden Besinler
- Kenevir Yağının Faydaları Nelerdir? Kenevir Yağı Nedir? Nasıl Kullanılır?