Tip 2 Diyabet Tedavisi İçin Doğal Yöntemler
Tip 2 diyabet tedavisi, destek ürünlerinden rehber eşliğinde meditasyona, geleneksel ilaç tedavisi, alternatif terapiler ve doğal tedavi yöntemlerini içerebilir.
Amerika’ da bulunan Ulusal Sağlık Enstütüsüne bağlı Ulusal Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Merkezi, tamamlayıcı ve alternatif tıbbı, “bir çeşit tıp ve sağlık sistemi, uygulamalar ve halihazırda geleneksel tıbbın bir parçası olarak görülmeyen ürünler grubu” olarak tanımlar. Alternatif tıp geleneksel tıbbın yerine kullanılırken, tamamlayıcı tıp geleneksel tedavilerle beraber kullanılmıştır.
Bazılarının efektif olmasına karşın, bazıları değildir ve hatta zararlı bile olabilir. Tamamlayıcı ve alternatif tıbbı denemek istiyorsanız, artı ve eksi yönlerini öğrenin ve sizin için iyi bir fikir olup olmadığıyla ilgili doktorunuzla görüşün.
Alternatif Tip 2 Diyabet Tedavi Yöntemleri
1. Akupunktur
Akupunktur, bir praktisyonerin, çok ince iğneleri cildinizin belirli noktalarına batırdığı bir yöntemdir. Bazı bilim insanları, akupunkturun, vücudun doğal ağrı kesicilerinin salgılanmasını tetiklediğini söylemektedir. Tip 2 diyabet tedavisinde de kullanılan akupunkturun kronik ağrılarında rahatlama sağladığı görülmüştür. Ayrıca akupunktur, bazı durumlarda diyabetle beraber oluşan sancılı sinir zedelenmesi hastalığı olan insanlar tarafından da kullanılmıştır.
2. Biyogeribildirim (biofeedback)
Biyogeribildirim vücudunuzun acıya karşılık vermesinin ve acıyla baş edebilmeyi öğrenmesinin daha farkında olmasına yardım eden bir tekniktir. Bu terapi, rahatlama ve stres azaltma teknikleri üzerinde durur.
3. Güdümlenmiş görsellik
Güdümlenmiş görsellik, biyogeribildirimi de uygulayan bazı profesyonellerin kullandığı bir rahatlama tekniğidir. Güdümlenmiş görsellikte, okyanus dalgaları ya da belki de hastalığınızın iyileştiğini gördüğünüz imgeler gibi huzur verici zihinsel görüntüler düşünürsünüz. Bu tekniği kullanan insanlar bu pozitif imgelerin hastalıklarını rahatlattığını söylemektedirler.
2. Ginseng
Birçok bitki çeşidi ginseng olarak bilinmektedir fakat yapılan pek çok araştırmada Amerikan ginsengi kullanılmıştır. Bu araştırmalarda açlık sırasında ve yemek sonrası kan şekeri seviyelerinde bir miktar şeker düşüş etkileri görülmüştür. 3 aylık ortalama kan şekeri seviyeleri sonuçlarında da benzer sonuçlar alınmıştır. Fakat ginsengin tip 2 diyabeti tedavisine etkisi ile ilgili daha geniş kapsamlı ve daha uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Araştırmacılar ayrıca, ginseng bitkilerindeki şeker oranlarını düşüren bileşen miktarlarının çeşitlilik gösterdiğini bulmuşlardır.
3. Magnezyum
Her ne kadar, magnezyum ve tip 2 diyabet arasındaki ilişki on yıllardır çalışılıyor olsa dahi, hala tam olarak anlaşılmış değildir. Düşük magnezyum tip 2 diyabette kan şekerini kontrol altında tutmayı zorlaştırabilir. Bilim insanları, magnezyumun pankreasta insülin salgısını engellediğini ve vücut dokularında insülin direnci oluşturduğunu söylemektedirler. Ayrıca bulgular göstermektedir ki magnezyum eksikliği bazı diyabet komplikasyonlarına sebep olmaktadır. Diyetlerinde, tam tahıllılar, kuru yemişler ve yeşil yapraklı sebzeler yiyerek daha fazla magnezyum alan insanların tip 2 diyabet hastalığı riskleri daha azdır.
4. Vanadyum
Vanadyum bitkiler ve hayvanlarda çok az oranda bulunan bir bileşiktir. Erken dönem çalışmalar, vanadyumun tip 1 ve tip 2 diyabeti olan hayvanlarda kan şekeri seviyesini normalleştirdiğini göstermiştir. Diyabeti olan insanlara vanadyum verildiğinde, insülin hassaslığında makul bir artış ve insüline olan ihtiyaçlarını azaltabildikleri görülmüştür. Araştırmacıların amacı, vanadyumun vücutta nasıl iş gördüğünü anlamak, potansiyel yan etkilerini bulmak ve güvenli bir dozaj ayarlamaktır.
5. Koenzim Q10 (CoQ10)
5. Koenzim Q10, genellikle CoQ10 olarak anılır ve diğer isimleri ubikinon ve ubikinol’ dür. Koenzim Q10 etlerde ve deniz mahsüllerinde bulunan vitamin benzeri bir maddedir. CoQ10 hücrelerin enerji üretmesine yardımcı olur ve bir antioksidan gibi iş görür. Fakat kan şekerini kontrol altında tutmada bir etkisi görülmemiştir.
Tip 2 Diyabet Tedavisi İçin Bitkisel Besinler
Birçok bitkisel besin, lif, vitamin ve mineral açısından zengindir. Tip 2 diyabeti olan insanlar aşağıdaki besinleri tüketmeye odaklanabilirler.
- Bira mayası
- Kara buğday
- Brokoli ve diğer benzer yeşillikler
- Tarçın
- Karanfil
- Kahve
- Bamya
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Çemen otu tohumu
- Adaçayı
Bazı çalışmalar göstermiştir ki, belirli bitkisel besinler vücudun iltihaplanmalarla mücadele etmesine ve kan şekerini kontrol altında tutan insülin hormonunu kullanmasına yardımcı olur. Tarçın özütleri, insülin salgısını tetikleyerek şeker metabolizmasının daha iyi çalışmasını sağlar. İnsülin salgısı ayrıca kolesterol metabolizmasını da hızlandırır. Karanfil yağı özütleri (öjenol) insülinin çalışmasına ve glikoz, toplam kolesterol, LDL, ve trigliserid seviyelerinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Kahvede (kefeinde değil) bulunan, teşhis edilemeyen bir bileşik insülin hassalığını artırabilmekte ve tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riskini düşürmektedir.
Şu ana kadar yapılan bilimsel çalışmalar, sarımsak, zencefil, ginseng, alıç bitkisi ve ısırgan otunun diyabetli insanlarda kan şekerini kontrol altında tuttuğu unsurunu desteklememektedir.
Bitki bazlı tedavi yöntemlerini denemeyi düşünüyorsanız öncelikle doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır.
Kilo Kontrolü: Bütün Bitkiler Güvenli mi?
Fazla kilolu olmak ve diyabet hastası olmak bağlantılı olduğu için diyabetli birçok insan kilo vermeye yardımcı olduğunu iddia eden doğal alternatif terapilere dikkatini vermektedir. Bu alternatif tedavi maddeleri;
- Garcinia cambogia (kamboçya yeşil ağacı garoka, hydroxycitric asit)
- Chitosan (kitosan, çitosan)
- Krom
- Germander (Dalak otu)
- Pyruvate (piruvat)
- Sauropus androgynus (tatlı yapraklı bir çalı)
- Momordica charantia (Çin acı kavunu)
- Aristolochic asit
Ayrıca, ağızdan alınan spreylere ilaveten deri yamalama (transdermal) yöntemleri de bulunmaktadır ve sözüm ona iştah kesiyor ve kilo vermeyi kolaylaştırıyorlar. Bir yamalama sistemi homeopatik (vücudun kendi kendini doğal yollarla iyileştirmesi) yöntemle iştahı azaltmak için 29 farklı bileşeni kullanır.
Peki asıl önemli olan nedir? Doktorunuzla konuşun çünkü birçok sözde “obezite tedavileri” nin çoğu üzerinde araştırma yapılmamıştır, etkili değildirler ya da güvenli değildirler.
2003 yılında, efedrin – ma huang olarak ta bilinir – Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yasaklanmış olmasına rağmen ilk uyarıcı bitkisel ilaç olmuştur. Efedrin reçetesiz satılan kilo verme ilaçlarının popüler bir tamamlayıcısıydı. Efedrinin bazı faydaları bulunmaktaydı fakat özellikle yüksek dozlarda, insomnia (uyuyamama), yüksek kan basıncı, göz tansiyonu ve idrar retansiyonu (idrarını yapamama) gibi çok daha zarar verici etkisi olabiliyordu. Bu bitkisel tamamlayıcı ayrıca sayısız inme vakasıyla da bağlantılıdır.
Chitosan (çitosan ya da kitosan da denir) deniz kabuklularından üretilmektedir ve yağ emilimini engellemek için yağa bağlanır. Şu ana kadarki çalışmalar kilo verdirme özelliği olduğunu desteklememektedir.
Germander (dalak otu), Momordica charantia (Çin acı kavunu), Sauropus androgynus (tatlı yapraklı çalı) ve aristolochic asitin karaciğer, akciğer ve böbrek hastalıklarıyla bağlantılı oldukları bulunmuştur.
Obezite tedavileri için bitkisel ilaç araştırmalarında bu ilaçların birçoğunun kurşun ya da arsenik ve diğer toksik metalleri içerdiği bulunmuştur. Hatta bazılarında etiketlerinde yer almayan başka bileşenler bulunmuştur. Ayrıca bazen ilaç üzerinde yanlış bitkiler bile yazılmıştır.
Neleri Göz Önünde Bulundurmalı
Mevcut tedavinizle çatışmayacağı ve problemlere sebep olmayacağından emin olmak için, her çeşit ilaç, bitkisel ürün ya da alternatif ve tamamlayıcı tedaviler hakkında öncelikle doktorunuzla konuşmalısınız.
İddia edilenlerin gerçek olmayacak kadar iyi olduğunun farkında olun. Bilimsel dayanağı olan bilgi kaynaklarına bakın.
Doğal ürünlerin markalarına dikkat ederek seçin. “Doğal” demek sizin için iyi olduğu anlamına gelmez. Bir bitkiden daha fazla çeşit bitki kullanılarak üretilen ürünlerden kaçının. Etiketleri okuyun: Bitkilerin genel ve bilimsel isimlerine, üreticinin ismine ve adresine, parti ve lot numarasına, son kullanma tarihine, kullanım talimatına ve potansiyel yan etkilerine bakın ve inceleyin.
Eğer aşağıdaki durumlarla karşılaşırsanız ürünü kullanmayı bırakın ve hemen doktorunuzu arayın.
- Mide bulantısı ya da kusacak gibi hissetmek
- Kalp atışının hızlanması
- Daha, üzgün, düşünceli, her zamankinden daha tedirgin olmuş hissetmek
- Uyuyamamak
- İshal olmak
- Ciltte döküntüler
Diyabet nedir? Diyabet çeşitleri nelerdir?
6 Maddede Diyabeti Kontrol Altında Tutmak İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri