Eğer düşük testosteron seviyesi olan bir erkekseniz, spor yapmak testosteronu artırarak size bu konuda yardımcı olabilir.
Doktorların ve fitness profesyonellerinin hala spor ve sporun testosteronu artırma etkisi hakkında öğrenecekleri çok şeyler vardır. Bu konuda, yapılan sporun ötesinde birçok faktör bulunmaktadır.
Bir konu çok aşikardır ki; Fayda görebilmek için egzersizi alışkanlık haline getirmelisiniz.
Spordan sonra testosteron seviyesi yükselir. Fakat uzun süreliğine değil.
Güney Kaliforniya Üniversitesinde yaşlı erkeklerin yaptıkları egzersiz ve sahip oldukları hormon seviyeleri üzerinde çalışan Dr. Todd Schroeder şu şekilde ifade etmiştir. “Bazen spordan 15 dakika sonra testosteron hala yüksektir. Bazen de bir saate kadar çıkabilir.”
Testosteronun sağlık üzerinde etkilerinin neler olduğu hala çok net değildir. Eğer varsa, bu geçici yükselme durumu, bu etkiyi gösteriyor olabilir. Tabii ki egzersizin sağlığa iyi gelen ve bilinen diğer birçok faydası vardır.
Emory Üniversitesi endokrinolog Dr. Scott Isaacs, düşük testosteron seviyesi olan erkekler için, sadece spor yapmanın, muhtemelen, testosteron seviyelerini, değişikliği hissediş şekillerinde fark yaratacak yeterlilikte yükseltmeyeceğini belirtmiştir. Fakat testosteron seviyesi normal ile düşük arasında yani sınırda olan erkeklere egzersiz yapmanın çok daha tesirli bir etkisi olacağını söylemiştir.
Sporun Testosteron Seviyesini Artırmasında 4 Önemli Faktör Vardır
Kilo, yaş, fitness seviyesi ve egzersizin yapıldığı zaman dilimi önemlidir.
1. Kilo: Isaacs düşük testosteronlu erkekleri tedavi ederken, obezitenin problemin büyük bir parçası olduğunu görüyor ve şu şekilde ekliyor. “Eğer fazla kiloluysanız, spor yapmak kilo vermenize yardımcı olarak testosteron seviyenizi artırabilir.”
2. Yaş: Schroeder bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylemesine karşın, yaşlı erkeklerin egzersiz sonrası testosteron yükselişini daha az yaşadıklarını ifade etmiştir.
Bununla beraber, egzersiz yapmanın yaşlı erkekler için kemik ve kas sağlığı ve daha iyi bir denge gibi sağlık açısından başka birçok faydaları olduğu ortadadır.
3. Egzersiz yapılan zaman: Testosteron seviyesi gün içinde farklılık gösterir. Genellikle sabahları en yüksek seviyede ve öğleden sonra en düşük seviyede olur.
Araştırmalar kuvvet egzersizlerinin sabah saatlerindeki testosteron seviyesi üzerinde daha büyük etkisi olduğunu göstermiştir. Isaacs şu şekilde ifade etmiştir. “Sonuç olarak, sporu sabah erken saatler yerine iş sonrası saatlere göre ayarlarsanız, egzersiz seanslarınızdan kaynaklanan testosteron artışı daha da büyük olabilir.”
4. Fitness seviyesi: Çok formda olmayabilirsiniz. Fakat spor yapmaya başlarsanız, kas kütlenizi artırabilirsiniz ve kısa bir süre içinde testosteron seviyeniz formda olan birinden daha yüksek olabilir.
Fakat birkaç hafta sonra vücudunuz bu zorlamaya alışacaktır ve akabinde aynı egzersiz daha az hormon tepkimesi verecektir.
Her çeşit spor testosteronu artırabilir
Dayanıklılık egzersizleri ve ağırlık kaldırma gibi direnç egzersizleri, her ikisi de testosteron seviyesini artırır.
Ağırlık kaldırmak ya da diğer ağırlıkla yapılan squat ve lunge hareketi gibi kuvvet egzersizlerini yapmak testosteron seviyesini artırmada daha büyük etki gösterir. Schroeder, araştırmalarla desteklenen aşağıdaki stratejinin, kuvvet egzersizlerinden kaynaklanacak testosteron seviyesi artışının daha da büyük olmasını sağlayacağını belirtmektedir.
Strateji
-
- Daha çok kas çalıştırın. Örneğin, tüm vücut egzersizleri, kol kası için yapılan tek bir egzersize göre testosteron hormonunu daha çok etkilemektedir.
- Hafif ağırlıklarla çok tekrar yapmaktansa yüksek ağırlıklarla daha az tekrar yapın.
- Egzersiz yaparken aralardaki dinlenme sürelerinizi azaltın.
Ayrıca, kardiyo egzersizleri ve esneklik çalışmalarını da içeren genel bir egzersiz planı da yapmanız gerekmektedir ki genel sağlığınıza yardımcı olsun.
Bununla birlikte, aşırı spor yapmak da kötü sonuçlar doğurabilir. Seçkin atletler ve aşırı spor yapan amatörler testosteron seviyelerinde düşüş yaşayabilirler. Bu, vücutlarına zarar verdiklerini gösteren bir işarettir. Bu durumda, düşük testosteron ve yüksek kortizol (stres hormonu) seviyesine sahip olma eğiliminde olurlar. Kortizol seviyesindeki artış, testosteron seviyesindeki düşüşle bağlantılı olabilir.
Aşırı egzersiz yapıldığının belirtileri:
- Aşırı yorgunluk
- Egzersiz sonrası vücudun kendini toparlanma sürecinde yaşanan sıkıntı
- Uyku problemleri
- Performans ve kuvvet kayıpları
Egzersizler arasında kendinize yeterince dinlenecek kadar zaman tanıyın ve egzersizlerden sonra vücudunuzun kendini toparlayabilmesi için sağlıklı besinler tüketin.
İlginizi çekebilir;
- Düşük Testosteron Seviyesi: Sebepleri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
- Penis Şekli Yaşlandıkça Nasıl Değişir?
- Ereksiyona İyi Gelen Besinler | Sertleşme Sorununa Faydalı 14 Besin
- Penisim Normal mi?
- 5 Maddede Erkeklerde Mastürbasyon Yapmanın Faydaları ve Zararları
- Daha fazla seks yapmak mı? Kaliteli seks yapmak mı?
- Hormon Testi Nedir | Test Sonuçlarının Normal Değerleri Nelerdir?