Testosteron ve Düşük Testosteron
Testosteron belki de hormonlar arasında en kötü şöhretlisidir. Kasları ve erkekliği akla getirir. Aslında, testosteron cinsel dürtüyü ve kas kütlesini besler ve ayrıca da ruh halini ve kemik sağlamlığını da düzenler. Erkeklerin testosteron seviyesi normalin altına düştüğünde doktorlar iğne, jel ya da plaka reçete edebilir. Fakat düşük testosteron sorunlarında hala kimin tedaviye ihtiyacı olduğuyla ilgili bazı tartışmalar vardır.
Yaşlanma ve Testosteron Seviyesi
Yaşlanmayla birlikte testosteron seviyesindeki düşüş normaldir. Bazen buna andropoz ya da erkek menopozu denir. Birçok erkek için bu düşüş, herhangi belirgin bir probleme yada belirtiye yol açmaz iken, bazı erkeklerde ise kas kütlesindeki azalma, depresyon ve cinselliğe daha az ilgi duyma gibi problemler ortaya çıkar.
Düşük Testosteron ve Vücut
Düşük testosteron bazı erkeklerde görülür değişikliklere yol açar.
- Daha küçük, daha yumuşak testisler
- Daha büyük göğüsler
- İnce kaslar (yıllar geçtikçe yavaş bir şekilde olur)
- Vücut kıllarının dökülmesi (yıllar geçtikçe yavaş bir şekilde olur)
Düşük Testosteron Kemikleri Etkiliyor
Osteoporoz (kemik erimesi) ya da cam kemik hastalığının kadın hastalığı olduğunu düşünebilirsiniz fakat bu hastalıklar erkekleri de etkileyebilir. Düşük testosteron ana sebeptir. Testosteron seviyesi düştükçe, kemikler incelebilir, güçsüzleşebilir ya da kırılabilir.
Düşük Testosteron ve Cinsellik
Testosterondaki düşüş her zaman cinsel bir probleme sebep olmaz. Fakat bu düşüş, beyninizin ve vücudunuzun tahrik olmasını zorlaştırabilir. Bazı erkekler cinselliğe olan ilgilerini tamamen kaybederken bazıları ise sadece libidolarındaki düşüşünü fark ederler. Düşük testosteron ayrıca, ereksiyon olmayı ya da ereksiyon halinde kalabilmeyi de zorlaştırabilir.
- Ayrıca bakınız; Sabah Ereksiyonu Neden Olur
Testosteron, Ruh hali ve Düşünme
Bazı erkeklerin ruh hali değişikliği, zayıf konsantrasyon ve düşük enerjili olma gibi hemen göze çarpmayan problemleri vardır. Bu belirtiler kansızlık, depresyon, uyuma problemleri ya da kronik hastalıklar gibi diğer sağlık problemleri sebebiyle ortaya çıkabilir.
Düşük Testosteron ve Kısırlık
Testosteron, erkek vücudunun sperm üretmesine yardımcı olur. Testosteron hormon seviyesi düşük olduğunda erkeğin sperm sayısı da düşük olabilir. Erkeğin yeterli spermi olmazsa da baba olması mümkün olmayabilir.
Düşük Testosterona Ne Sebep Olur?
Yaşlanmak, testosteron seviyesinin düşmesindeki en büyük nedendir. Buna ek olarak aşağıdaki bazı hastalıklar da bunun sebebi olabilir.
- Tip 2 diyabet
- Karaciğer problemleri
- Obezite
- Hipofiz bezi problemleri
- Testis yaralanmaları
- Tümörler
Ayrıca, radyasyon tedavisi, kemoterapi ve steroit ilaçları da testosteron seviyesini etkileyebilir.
Test Yaptırmalı mıyım?
Aşağıdaki problemleri yaşıyorsanız doktorunuz test yaptırmanızı önerebilir.
- Ereksiyon olamama
- Düşük cinsel dürtü
- Düşük sperm sayısı
- Boy, vücut tüyleri ve kas miktarındaki azalmalar
Düşük testosteron hastalığınız varsa doktorunuz hormon seviyelerinizi test etmek isteyebilir.
- Hormon Testi Nasıl Yapılır | Ne Zaman ve Nerede Yapılır
- Hormon Test Sonuçlarının Normal Değerleri Nelerdir?
Düşük Testosteron İçin Test
Testosteron testi, genellikle testosteron seviyesinin en yüksek olduğu sabah erken saatlerde yapılan kan testiyle yapılır. Normal seviye 300 ile 1.000 ng/DL. arasındadır. Düşük testosteron olarak teşhis konulmadan önce ikinci bir defa daha test yaptırmanız istenebilir.
Düşük Testosteron Tedavisi
Kan seviyeniz, testosteron seviyesi açısından günlük yaşamınızı etkileyen belirtiler gösterecek kadar düşük ise doktorunuz dışarıdan ilave testosteron almanızı tavsiye edebilir. Testosteron seviyesi düşük olan herkesin tedaviye ihtiyacı yoktur. Tedavinin riskleri ve faydalarıyla ilgili uzman biriyle görüşmek faydalı olacaktır. Hormon problemlerini tedavi eden bir ürolog ya da endokrinolog doktor ile görüşün.
Testosteron Replasman Tedavisi
Testosteron tedavisine ihtiyacınız varsa testosteron seviyenizi yükseltmek için doktorunuz size ilaç yazabilir. Bazı araştırmalar bu tedavinin, erkeğin kaslarını kuvvetlendirdiğini, kemiklerini koruduğunu ve cinsel dürtüyü artırdığını ve ayrıca ereksiyon problemlerini iyileştirdiğini ve ruh hallerine yardımcı olduğunu göstermiştir.
Testosteron Enjeksiyonu
Testosteron alımı, iğneler, jeller, yamalar ve diş etlerine konulan tabletler de dahil olmak üzere çok çeşitli şekillerde olabilir. Enjeksiyonlar can yakıcı olabilir ve doktorunuzun reçetesi ile her 2-4 haftada bir yapılabilir. Ayrıca iğne olmadan burun damlası ilacı olarak ta kullanabilirsiniz. Aldığınız dozlar arasında testosteron seviyesi inip çıkabilir.
Testosteron Jelleri ya da Yamaları
Direk olarak cildinizin üzerine yerleştirilir. Hormon cilde sızar ve yavaşça kana karışır. Çünkü jeller ve yamalar her gün uygulanır ve testosteron seviyesini istikrarlı bir düzeyde tutarlar. Bununla beraber, uygulandığı noktada, kaşınma, tahriş ve kabarıklık gibi problemlere sebep olabilirler. Kadınlar ve çocuklar, jel veya yama ile tedavi edilen cilde dokunmamalıdırlar.
Testosteron Tabletleri
Testosteron tabletleri her 12 saatte bir kesici dişlerin üzerindeki diş etlerine yerleştirilir. Jelimsi tabletler çözülürken, yavaş yavaş testosteron bırakırlar. Diş eti tabletleri, ağızda acı bir tat, ağız tahrişi, diş eti hassaslığı ve baş ağrısı gibi problemlere neden olabilir. Bu yan etkiler zamanla iyileşebilir. Testosteron tableti kullanırken yemek yiyebilir, içebilir ve birini öpebilirsiniz.
Testosteron Tedavisinin Riskleri
Testosteron tedavisi bazı erkeklerde aşağıdaki problemlere sebep olabilir.
- Çok fazla kırmızı kan hücresi
- Uyku apnesi (uykuda soluk alamama)
- Prostat büyümesi
- Akne
Uzun yıllar süren testosteron alımının faydaları ya da riskleri bilinmemektedir. Çünkü geniş çaplı çalışmalar henüz tamamlanmamıştır. Bazı araştırmalar kalp hastalıkları riskini artırabileceği ile ilgili fikir vermektedir ama kanıtlar hala kesin değildir.
Testosteron Kullanımı ve Kanser
Uzun vadeli testosteron kullanımı ile ilgili ilerlemiş yaşı olan erkeklerde prostat kanserine sebep olduğuyla ilgili endişeler vardır. Tetosteron alan erkeklerin olası prostat kanserinin erken teşhis edilebilmesi amacıyla düzenli olarak check-up yaptırmaları gerekecektir. 50 yaşın üzerindeki bütün erkekler, ailesinde prostat kanseri görülmüş 40 yaş üzeri bütün erkekler ve tüm afro-amerikan erkekler bu gruba dahildir.
Kimler Testosteron Almamalıdır?
Aşağıdaki sağlık problemleri görülen erkekler testosteron almamalıdır.
- Prostat ya da göğüs kanseri
- İyi kontrol edilemeyen kalp hastalıkları
- Tedavi edilmemiş uyku apnesi
- Çok fazla kırmızı kan hücresine sahip olma
- Pıhtılaşma bozukluğu
Düşük testosteron seviyesi: sebepleri nelerdir, nasıl tedavi edilir konusuyla ilişkili diğer paylaşımlar;
- Egzersiz Yapmak Testosteron Seviyesini Etkiler mi?
- 14 Maddede 40 Yaşından Sonra Kilo Vermek
- Penis Şekli Yaşlandıkça Nasıl Değişir?
- Porno İzlemek Cinsel İşlev Bozukluğuna Neden Oluyor!