Sağlıklı saçlar için hayati önem taşıyan protein ne yazık ki birçok insan tarafından yeterince tüketilmemektedir. Balık, tavuk, yumurta ve soya ürünleri protein açısından zengindirler. Her gün bir porsiyon protein yemek saç için oldukça faydalıdır. Güçlü, sağlıklı ve parıltılı saçlar için uygun bir saç bakımı şarttır. Saçı düzenli olarak kesmek ve yıkamakla beraber uygun bir beslenme şekli de saçların sağlıklı olması için gereklidir.
Zayıflayan ve kolay kırılan saçlar dökülmelere ve solgun bir görüntüye neden olur. Bu durum aslında protein açısından yetersiz besinler tüketmenin ya da çok sıkı diyet yapmanın bir sonucu olabilir. Proteinin saça faydalarını tam olarak görebilmek için hayvansal ya da bitkisel kaynaklı besinleri, dengeli bir beslenme planı hazırlayarak, düzenli olarak tüketmek gerekmektedir.
Saça Faydaları Açısından Protein Türleri ve Miktarları
Saça Faydalarını Görebilmek Açısından Protein Miktarı Önemlidir
Amerikan Dermatoloji Akademisi’ ne göre, eğer beslenme programında yeterince protein bulunmuyorsa, vücut mevcut olan proteinleri kullanmaya başlar ve bu durum potansiyel olarak saç uzamasını azaltabilir. Bu, saçın zamanla daha yaşlı, daha yorgun ve daha kırılgan hale gelmesi anlamına gelir. Günde 140 – 180 gram arası protein içeren besinler tüketmek saça oldukça faydalıdır. Bu miktardaki yemek ortalama 46-56 gram arası protein alımına denk gelmektedir. Bir porsiyon protein yemeği, örnek olarak, 28 gram et, çeyrek tabak fasulye ve 14 gram kuruyemiş içerebilir.
Deniz Mahsüllerinden Elde Edilen Proteinlerin Saça Faydaları Vardır
Protein tüketiminin bir parçası olarak her hafta en az 225 gram deniz ürünleri tüketilmesi önerilmektedir. Deniz mahsülleri özellikle somon, karides ve tuna gibi yağlı olanlar omega 3 yağ asidi açısından zengin olup saça oldukça faydalıdırlar. Bu yağlar temel yağlardır ve vücutta üretilmez.
Saçı nemlendirmesine ve saçı güçlendirmesine ek olarak, depresyonu ve ruh halindeki ani değişmeleri azaltrır ve kalp hastalıkları ve eklem iltihaplanma risklerini de düşürür. 100 gram somon eti, 6,3 gram yağ ve 2,6 gram omega 3 çoklu doymamış yağ içerir
Demir Açısından Zengin Proteinlerin Saça Faydaları Vardır
Birçok protein içeren hayvansal ve bitkisel besinler demir açısından zengindir. Demir saç uzaması için temel bir maddedir ve vücudun yeterince demir almaması uzun vadede saç dökülmesine sebep olabilir.
Demir ayrıca vücudun kırmızı kan hücreleri üretmesine de faydalıdır ve bu hücreler hemoglobin ve miyoglobin üretiminden sorumludurlar. Demir açısından zengin ve saça faydalı olan bu besinler; protein yönünden de zengin kırmızı et (özellikle sığır eti), baklagiller, kümes hayvanlarının but kısmı ve bazı deniz mahsülleridir.
100 gram yağsız sığır eti 1,84 miligram demir içerirken, 100 gram somon balığı 0,80 miligram demir içermektedir. Bu miktardaki sığır eti önerilen demir alımı miktarınınn yüzde 8,6 – 19,5 lik kısmını karşılarken, somon balığı tüketimi yüzde 3,8 – 8,5 lik kısmını karşılamaktadır.
A Vitamini Açısından Zengin Proteinler – Aşırı A Vitamini Saç İçin Faydalı Değildir
Diğer besin maddelerinin aksine çok fazla A vitamini tüketimi saça faydalı değildir ve hatta daha sağlıksız olmasına neden olabilir. Vücutta aşırı A vitamini varsa saçlar uzamayı durdurur. Yağda çözünen bir vitamin olarak, aşırı A vitamini vücutta depolanır. Önerilen beslenme programında günlük A vitamini alım miktarı 700 – 1300 mikrogramdır. A vitamini özellikle sığır karaciğerinde yüksek oranda olmakla beraber, balığın tamamı ve balık yağında da bulunmaktadır.
85 gram sığır karaciğeri günlük alınması gereken A vitamini miktarının %400’ den fazlasını karşılarken, somon balığı sadece %4’ ünü karşılamaktadır. (iki rakam da 2000 kalorilik diyet baz alınarak yapılmıştır) Eğer düzenli olarak sığır karaciğeri tüketiyor ya da A vitamini takviyesi ürünler kullanıyorsanız, saç büyüme sürecine zarar vermemesi açısından günlük almanız gereken miktarı aşmadığınıza dikkat edin.
İlginizi çekebilir;
- Omega 3′ ün Saça Faydaları
- Saç İçin En İyi Bitkisel Esansiyel (Uçucu) Yağlar
- Saç Dökülmesi Nedir? Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
- Erkeklerde Saç Dökülmesini Yavaşlatan Tedaviler
- Maydanozun Faydaları: Maydanozun Saça, Göze, Cilde, Kan Basıncına, Bağışıklık Sistemine Faydaları
- Çay Ağacı Yağının Saça Kullanımı ve Faydaları | Yağ Karışımları ve Saç Bakım Maskesi İçin Çay Ağacı Yağı Nasıl Uygulanır?