Papatya bitkisi, güzel kokulu ortası sarı, kenarlarında beyaz taç yaprakları bulunan 10-15 cm boylarında, şifalı otsu bir bitkidir. Latince adı Anthemis Nobilis olan papatyanın ana vatanı Türkiye’dir. Papatyanın içinde bulunan etkin maddeler arasında bisabolol, flavon glikozitleri, tanen, azulen, terpenler, salisilik asitler bulunur. Sağlık açısından pek çok faydaları bulunan papatya sinüzite karşı en etkili etken maddeye sahiptir. Papatyada bulunan alfa bisabolol maddesi ülsere, azulen maddesi mide yanmasına iyi gelmektedir. Kır papatyasında bulunan herniarin maddesi karaciğeri koruyan bir etkiye sahiptir. Apigenin maddesi ise bayanları regl dönemlerinde oluşan depresif durumlarda etkili bir antidepresan görevi görmektedir. Ayrıca diş etlerinin sağlığı için de işe yaramakta ve kullanılmaktadır.
Papatya çayı dünya genelinde en çok kullanılan bitki çayları arasında yer almaktadır.
Papatya çayının kökeni eski Mısır dönemine kadar uzanmaktadır. Mısır’da halkı düzenlenen törenlerde papatya çayı kullanırdı. Eski Mısır’da mumyalama işlemlerinde ve hastalıkların tedavilerinde kullanılan papatya Romalılar döneminde sık kullanılan çaylar arasında yerini almıştır ve hoş kokusu nedeni ile tütsü olarak da tercih edilmiştir.
1600′ lü yıllardan itibaren uykusuzluk, sinirlilik gibi sinir sistemi rahatsızlıklarında da kullanılmaya başlanmıştır. Kolik ve ateşli hastalıklarda ve güneş çarpması tedavisinde Antik Yunan’da kullanılmış ve yine o dönemlerde romatizmal ağrılarda, bel ve sırt ağrılarında kullanılmıştır.
Papatya Çayının Faydaları Nelerdir
Papatya çayı çok geniş bir kullanım alanına sahiptir ve dünya genelinde çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde en çok kullanılan bitkisel çaylar arasında yer alır. Antioksidan etkisi ile kanserle mücadeleden, anksiyete ve ruhsal sorunlar gibi sinir hastalıklarına, yüksek fosfor içeriği ile kemiklerin güçlendirilmesinde işe yaramasına kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir.
Doğal bir sakinleştirici olarak kullanılmasının yanı sıra papatya çayı iltihap önleyici ve kasılmaları hafifletici özelliği ile reflü yanmaları, adet kasılmaları, mide bulantıları, mide ekşimeleri ve baş ağrılarında faydalıdır. Geleneksel olarak soğuk algınlığında, mide rahatsızlıklarında, uyku bozukluklarında yüzyıllardır kullanılmakta olan papatyanın yirmi yıldır yapılan araştırmalar neticesinde sahip olduğu faydaları bilimsel olarak da desteklenmiştir ve modern tıpta pek çok ilacın içinde etken madde olarak da kullanılmaktadır.
Yapılan araştırmalar genellikle Alman papatyası (German Chamomile) olarak bilinen bir tür üzerinde yapılmıştır. Papatya dendiğinde ülkemizde olduğu gibi pek çok ülkede akla Alman papatyası gelir. Alman papatyasından sonra en çok bilinen tür Roma papatyasıdır (Roman Chamomile).
ABD merkezli “Herb Research Foundation” kurumunun yaptığı açıklamaya göre, dünya genelinde her gün bir milyon bardak papatya çayı tüketilmektedir.
Papatya çayı neye iyi gelir, hangi rahatsızlıklarda kullanılır
- Antidepresan etkilidir.
- Regl dönemi için etkili bir yatıştırıcıdır. (Apigenin maddesi)
- Diş ve diş etleri için macunlarda kullanılır.
- Saç rengi açma ve saç derisi kaşıntılarında işe yarar.
- Paptyanın içinde bulunan etken maddeler arasında tanen, flavon glikozitleri, bisabolol, azulen, terpenler ve salisilik asitler bulunur.
- Papatyada bulunan alfa bisabolol maddesi ülsere karşı kullanılmaktadır. Azulen maddesi mide yanmasına karşı işe yaramaktadır.
- Kır papatyasında bulunan herniarin maddesi karaciğeri koruma özelliğine sahiptir.
- Paptyalar uçucu yağ, tanenler mukoza maddeleri, flavonaidler acı maddeler organik asitler reçineler ve inülin içerir. Aktif maddeler bitkinin her yerinde bulunur.
- Papatyanın antiinflamatuar özelliği cildi sıkılaştırmaya faydalıdır.
- Üst solunum yolları hastalıkları, soğuk algınlığı ve bronşit tedavisinde faydalıdır.
- Bitkisel ilaç olarak ya da, çay şeklinde tüketilebilir.
- Safra kesesi ve karaciğer, gastrit, ishal gibi sindirim sistemini etkileyen rahatsızlıklarda kullanılabilir.
- İştah açıcı özelliği vardır.
- Kasları gevşeterek krampları azaltır.
- Boğaz ağrısında faydalıdır.
- Bel ve sırt ağrılarını azaltır.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede faydalıdır.
- Bağırsak sorunlarını giderir. Bağırsak iltihaplanması tedavisinde yardımcı olarak kullanılır
- Sakinleştirir, kaygıyı azaltır, genel rahatlama sağlar.
- Uyku bozukluklarına iyi gelir.
- Romatizmal rahatsızlıklara faydaları bulunur.
- Deri döküntüsü, cilt hastalıklarına iyi gelir.
- Yemek sonrası sindirim sistemine yardımcı olur.
- Gastrit ve ülseratif kolit tedavisinde kullanılabilir.
- Sabah bulantılarını gidermede faydalıdır.
- Alerji belirtileri
- Sinüzite karşı kullanılabilen etken madde içerir.
Şimdi papatya çayının faydalarına biraz daha detaylı bakalım
1. Papatya çayının sinüzite faydası
İki tatlı kaşığı kurutulmuş papatyayı yarım litre ağır bir şekilde kaynamakta olan suya atın. Başınıza bir örtü örterek yüzünüzü buhara tutun ve burnunuzdan nefes alıp vererek 5 dakika kadar bekleyin. Yarım saat ara verip bu işlemi bir daha tekrar edin. Ertesi gün aynı işlemi tekrar yapın. Akıntı gelmeye başladığı gün, 3 gün ara verin. Rahatlama sağlandıktan sonra ara ara bu işlemi tekrarlayın.
2. Regl dönemi için papatya çayı kullanımı
Depresif durumlara iyi gelen, içerdiği apigenin maddesi ile papatya, çay formunda tok karna tüketildiğinde oldukça rahatlama sağlamaktadır. Regl döneminden 3 gün önce başlandığında daha iyi sonuçlar verir. Öğle ya da akşam yemeğinden sonra tüketmek tercih edilebilir.
3. Arpacık tedavisinde papatya çayı
Bir tatlı kaşığı ufalanmış papatya çiçeği, bir çay bardağı kaynar suya konularak 15 dakika demlenmesi beklenir. Temiz bir tülbentten süzdükten sonra bir pamuk parçası yardımıyla göz kapağının üzerine konur. Soğudukça pamuk yenisi ile değiştirilir. Gözde çapaklanma olduğunda ise bu çay ile gözler silinir.
4. Papatya suyunun cilde faydaları vardır
Cilt için etkili çözümlerden biri olan papatya suyu, papatya yapraklarının kurutularak kaynatılmasıyla elde edilir. Papatyanın ortasında bulunan aktif bileşenlerinin birçoğunun yer aldığı sarı bölge sivilcelerin görünümlerini azaltır ve cilde yumuşaklık verir. Papatya çiçekleri kaynatılarak soğutulur, süzüldükten sonra yüz yıkama suyu olarak kullanılır.
Papatya çayının sağlık açısından birçok faydalarının yanı sıra pek çok kullanım alanı mevcuttur. Dahili kullanımının yanı sıra harici olarak da cildimize, saçımıza güvenle kullanabileceğimiz, şifası tıbben yapılan araştırmalar sonucunda desteklenmiş otsu bir bitkidir.
Cilt hastalıklarına, deri dökülmelerine, lekelerin ve sivilcelerin temizlenmesine yardımcı olan papatya cildin ihtiyacı olan vitamini sağlayarak taze ve dinç bir görünüm sağlayabilir. Cildi gerginleştirir ve sıkı bir görünüme kavuşmamıza yardımcı olur.
5. Papatya suyu ile saç bakımı
Cilt bakımında olduğu gibi saç bakımında da papatya suyu kullanılmaktadır. Sarı saçlar için papatya suyu doğal bir parlatıcı olarak durulama suyu şeklinde kullanılabilir. Kına ile karıştırılıp saça uygulandığında koyu saçların renginin açılmasını ve gölgeli bir görüntü elde edilmesini sağlar.
6. Strese iyi gelir
Uykusuzluk ve stres artık kent yaşamında alışılagelmiş bir hale gelmiştir. Sinir sistemini rahatlatıcı etkisi ile papatya çayı bu tip sorunlarda oldukça fayda sağlamaktadır. Akşamları uyumadan önce bir fincan papatya çayı stresinizi alır ve rahat bir uyku uyumanızı sağlar.
7. Papatya çayı migrene iyi gelir
Migren daha çok kadınlarda olduğu düşünülen fakat toplumda kadın, erkek ve hatta çocuklarda bile görülen ileri safhalarda hayat kalitesini dahi etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu konu üzerine yapılan bazı araştırmalar özellikle başlangıç aşamasında olan migren rahatsızlığının düzenli olarak papatya çayı tüketildiğinde iyileşebileceğini ortaya koymaktadır.
8. Kas gevşeticidir
Aşırı yorucu günlerin sonunda hem ruhsal hem fiziksel olarak rahatlamaya ve gevşemeye ihtiyaç duyarız. İşte tam da bu sırada bir fincan ılık papatya çayı kas ve eklemlerdeki gerginlik ve ağrılar için vazgeçilmez bir yardımcıdır. Kasların rahatlamasını ve gevşemesini sağlayarak kaybedilen enerjiyi tekrar kazanmanızı sağlar.
9. Bağırsak solucanlarını dökmeye yardımcı olur
Bağırsak solucanlarını dökmek amacıyla kullanılan papatya çayı yapmak için bir bardak kaynar suya iki çay kaşığı papatya konularak 10 dakika demlenmeye bırakılır. Bu çaya sabah ve akşam olmak üzere 4-6 hafta devam edilir. Son 2-3 haftada çaya iki çay kaşığı sinameki müshil etkisi için ilave edilir.
10. Hazımsızlık ve bağırsak gazlarına faydalıdır
Hazımsızlık ve bağırsak gazları için kullanılan papatya çayı aynı zamanda idrar söktürücü olarak da kullanılabilir. 3 çay kaşığı papatya üzerine bir bardak kaynar su dökülür. 5-10 dakika üzeri kapalı olarak demlenir ve içilir.
11. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir
Papatya çayı çok etkili bir antibakteriyeldir. Bu sebeple papatya çayı soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde kullanılmaktadır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için hastalıkları daha kolay atlatmamıza yardımcı olur.
12. Kan şekerini dengeler
Düzenli olarak günde bir fincan papatya çayı tüketmek kan şekeri seviyesini normal değerlerde tutmak için yeterli olabilir.
13. Papatya çayının saça faydaları
Geleneksel olarak saç rengini açmak için kullanılan papatya çayı yıpranmış ve zayıflamış saç tellerini güçlendirmek ve doğal bir parlaklık kazandırmak için kullanılmaktadır. Kepekleri önleyici ve kepekten arındırıcı özelliği ile saça gereken bakımı sağlamaktadır. Saç derisini rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Saçları genel olarak beslediği, güçlendirdiği ve doğal bir bakım sağladığı için saç dökülmelerinde de oldukça faydalı olmaktadır.
14. Papatya çayı ile karaciğer detoksu
Kır papatyasında bulunan herniarin maddesi papatyanın etkin maddelerinden olup karaciğeri koruma özelliğine sahiptir. Bitkisel çay formunda tüketilen papatya çayı içerdiği sinapic asit ile karaciğerin arındırılmasına ve karaciğer metabolizmasının çalışmasına faydalıdır.
15. Papatya çayı mide yanması ve mide ülseri
Papatya çiçeklerinde bulunan alfa bisabolol maddesi mide ülserinde ve yanmasında oldukça etkilidir. Papatya çiçeklerinden yapılan bitkisel çayın bu problemlere fayda etmektedir.
16. Sağlıklı diş etleri için papatya çayı
4 gram papatya (bir tutam), bir su bardağı suda hafif ateşte 5 dakika demleyin ve süzün. Ilıklaştıktan sonra dişleri diş macunu ile fırçalamadan önce bu çayla fırçalayın ve ayda 2-3 defa bu uygulamayı tekrarlayın. Ayrıca papatya çayı gargara olarak kullanıldığında boğaz ağrısı ve ağız yaralarına da faydalıdır.
Papatya çayı nasıl yapılır
Genel kullanımda papatya çayı hazırlamak için 2-3 yemek kaşığı kurutulmuş papatya çiçeği üzerine yarım litre kaynamış su ekleyerek 5 dakika dinlendirilir. Bu karışım süzülerek içine bal ya da limon eklenerek tüketilebilir.
Cilt rahatsızlıkları için papatya çayı tarifi
Malzemeler;
- 6-7 tane papatya çiçeği
- 3 nane yaprağı
- 1 çay kaşığı gül suyu
- 1 bardak su
Nasıl yapılır;
- Bir bardak suyun içine malzemeleri ekledikten sonra ağır ateşte birkaç dakika kaynatın.
- Üzeri kapalı olarak 5 dakika demlendirerek süzün.
- Ilıdıktan sonra cildinize bir pamuk yardımıyla uygulayın.
- Bu işlemi iki hafta boyunca her gün yapın.
Papatya ile yüz maskesi
Malzemeler;
- 2 çay kaşığı papatya
- 1 çay kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı kakao yağı
- 1 yemek kaşığı badem yağı
- 1 yemek kaşığı gül suyu
- 1 bardak su
Nasıl yapılır;
- Bir kap içerisine bir bardak su konulur ve içine tereyağı ilave edilerek eritilir.
- Daha sonra papatya yaprakları ve badem yağı ilave edilir.
- 4 dakika kadar ocak üzerinde ısıtılarak ocaktan indirilir.
- Gül suyu ve kakao yağı eklenerek maske tamamlanır.
- Hazırlanan karışım soğuduktan sonra cilde uygulanarak 30-40 dakika kadar bekletilir.
- Daha sonra ılık su ile yıkayın.
Gündelik cilt bakımı için papatya çayı
Malzemeler;
- 3 bardak su
- 2 yemek kaşığı papatya ve nane yaprakları
Nasıl yapılır;
- Malzemeler bir kaba konarak ısıtılır, kaynamamasına dikkat edilir ve soğumaya bırakılır.
- Bir pamuk yardımıyla günde 2 kere cilde uygulanır.
- Malzemeyi iki katına çıkararak bir şişede buzdolabında muhafaza ederek daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Cilt rengini açmak için papatya maskesi
Papatya antiseptik özelliği ile sivilce ve yaralanmalardan oluşan morarmaları iyileştirmeye yardımcı olur. Cildi ölü hücrelerden temizler ve cildin renginin açılmasını sağlar. Doğal bir şekilde cildi arındırmak ve cilt rengini açmak için doğal, zararsız ve oldukça ekonomik bir yöntemdir.
Malzemeler;
- 2 yemek kaşığı papatya
- 1 yemek kaşığı gül suyu
- 1 yemek kaşığı bal
- 2 çay bardağı su
Nasıl yapılır ve cilt rengini açmak için nasıl kullanılır
Bir kapta su kaynatılarak papatyalar eklenir ve 10 dakika kaynadıktan sonra süzülür. Soğuduktan sonra içine bal ilave edilerek yüze ve boyna uygulanır. 25 dakika kadar beklettikten sonra ılık su ile cilt yıkanarak gül suyu ile silinir. Renk eşitsizliklerinde oldukça etkili olan bu maske düzenli kullanıldığında cildi birkaç ton açabilir.
Papatya çayı ile saç nasıl açılır
Papatya çayı saç rengini açmada kullanabileceğiniz en güvenli ve en etkili yöntemlerden biridir. Papatya ile saçınızı açarken güneşlenmek daha hızlı açılmasını sağlayacaktır. Buna vaktiniz yoksa saç kurutma makinesi de kullanabilirsiniz. Papatyayı çay formunda hazırlayarak kullanabileceğimiz gibi farklı doğal ürünlerle karıştırarak da kullanabilirsiniz.
Papatya çayı ile saç açmak için;
Malzemeler;
- 1 yemek kaşığı papatya çiçeği
- 1 bardak su
Nasıl yapılır;
Kaynamakta olan suyun içine papatya çiçekleri atılır. 2-3 dakika kısık ateşte demlenmesi bekleyin ve ocağı kapatın. Ilıklaştıktan sonra saç derisine ve saçlara uygulayın. Durulamadan güneş altında kurumasını sağlayın. Güneşte kurutmak saç renginin daha fazla açılmasını sağlayacaktır. Bu uygulamayı haftada birkaç kez yapabilirsiniz.
Papatya ve kına ile saç rengi açma
Malzemeler;
- Yarım bardak papatya çayı
- Yarım bardak toz kına
Nasıl yapılır ve saç için nasıl kullanılır
Toz kına ile papatya çayını karıştırarak macun haline getirin. Bu karışımı saçlara eşit şekilde uygulayın. Bone ile kapatarak kuruyuncaya kadar bekletin. Kremli şampuan ile yıkayın. Bu karışım saçları kurutabileceğinden saç kremi kullanılması uygun olacaktır.
Papatya ile saç açmak için diğer bir tarif
Malzemeler;
- 2 yemek kaşığı kurutulmuş papatya
- 1 tatlı kaşığı bal
- 3 yemek kaşığı limon suyu
- 1 bardak sıcak su
Nasıl yapılır;
Malzemeleri sıcak suyun içine atarak karıştırın ve ılıklaşana kadar demlendirin. Daha sonra süzerek saçlara uygulayın ve güneşte ya da saç kurutma makinası ile kurutun. İstediğiniz rengi elde edene kadar haftada bir kaç kez bu karışımı uygulayın.
Elma sirkesi ve papatya çayı ile saç açma
Malzemeler;
- 1 bardak papatya çayı
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 2 yemek kaşığı bal
- 5 yemek kaşığı limon suyu
- 3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
Nasıl yapılır ve saça nasıl uygulanır;
Bu malzemeler bir kapta karıştırılır. Saç derisine değdirmeden sadece saç tellerine uygulanır. Kuruması sağlanır. Haftada birkaç kez uygulanabilir.
Tarçın ve papatya ile saç rengi açma
Malzemeler;
- 2 sallama poşet papatya çayı
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
- 1 yemek kaşığı badem yağı veya hindistan cevizi yağı
- 3 büyük limon
- 1 boş sprey şişesi
- 1 bardak su
Nasıl yapılır ve saça nasıl uygulanır;
Çayları suyun içine atın ve 5 dakika demlenmeye bırakın. İçine limonları sıkarak karışımı sprey şişesine doldurun. Üzerine tarçın ve badem yağını ekleyerek ağzını kapatın. Kuvvetlice sallayarak homojen bir dağılım sağlayın ve saç renginin açılmasını istediğiniz bölgelere sıkarak uygulayın. Tercihen güneş ışığında kurumasını sağlayarak etkisini artırabilirsiniz.
Papatya çayı ve yoğurtla saç açma
Malzemeler;
- 4 tatlı kaşığı papatya
- Yarım bardak yoğurt
- 2 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı ya da zeytin yağı
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 1 bardak sıcak su
Yapılışı ve saça uygulanışı
Papatyalar bir bardak sıcak suya atılarak 5-10 dakika demleyin. Ilıklaştıktan sonra süzerek yoğurdu ekleyin. Hindistan cevizi yağı ve limon suyunu da ekleyerek karıştırın. Bu karışımı saça uygulayın. 30 dakika güneşte kurutun ve saçınızı şampuan ile yıkayın. 3-4 günde bir yapılabilir.
Siyah noktalar için papatya maskesi
Malzemeler;
- 2 tatlı kaşığı papatya
- 1 yemek kaşığı nemlendirici krem
- 1 yemek kaşığı gül suyu
- 3 çay bardağı su
Nasıl yapılır ve siyah nokta için nasıl kullanılır;
Papatyalar kaynamakta olan suya atılır. 5 dakika kaynatılır ve demlenmeye bırakılır. Soğuduktan sonra içine nemlendirici krem ilave edilerek karıştırılır. Cilde masaj yaparak sürülür ve 20 dakika bekletilir. Cilt yıkanarak gül suyu ile silinir. Bu maske 10 günde bir uygulanmalıdır.
Papatya çayı neye iyi gelir, ne işe yarar, papatya çayı nasıl yapılır konusuyla bağlantılı ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Matcha Çayı Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?
- Rezene Faydaları: Rezene Çayı ve Tohumu Ne İşe Yarar?
- Papatya Yağı: Faydaları | Cilde ve Saça Nasıl Uygulanır