Maydanoz özellikle salatalara katılarak tüketilen, sağlık açısından çok önemli bir bitkidir. Maydanozun sağlığa faydaları çoğumuzun düşündüğünden daha fazladır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp hastalıklardan ve kanserden korur, diş ve diş eti hastalıklarını önler ve retina için de faydalıdır. Bununla beraber sindirim güçlüğü, mide krampları, şişlik ve mide bulantıları gibi midesel problemlere de iyi gelmektedir. Gelin şimdi hep beraber 20 maddede maydanozun faydalarına daha yakından bakalım.
Maydanozun Faydaları
Garnitür ve süsleme malzemesi olarak da kullanılan maydanoz sağlık açısından çok faydalı olan besleyici bileşenler içermektedir. Maydanozun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
1. Maydanozun Kalp Sağlığına Faydaları
Vücutta yüksek miktarda bulunan amino asit, damar ve dolayısı ile kalp sağlığını tehdit eder. Maydanozda bulunan folatlar amino asitleri zararsız moleküllere dönüştürerek, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. A vitamininin öncül maddesi beta karoten ve C vitamini içeriğinden dolayı antioksidan özelliğe sahip olan maydanoz serbest radikallerin oluşumunu engeller. Folik asit içeriği sayesinde, kalp riskini artıran homosistein miktarının azalmasında yardımcı olur ve inme riskini azaltır.
2. Maydanozun Bağışıklık Sistemine Faydaları
Maydanozun içeriğindeki A, C, K vitaminleri ile folat bağışıklık sistemini güçlendirirken, A vitamini aynı zamanda lenfosit ve beyaz kan hücreleri üzerinde doğrudan etkilidir. Ayrıca içerdiği esansiyel yağlar aracılığı ile kalıcı iltihaplara karşı da etkili olması maydanozun faydaları arasındadır.
3. Maydanozun Damarlara Faydaları
Bünyede bulunan amino asitler damarlar için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu asitler kanda çok fazla olduklarında kalp krizi ve felç riskini artırmaktadır. Maydanozda bulunan B vitamini bu tür asitlerin seviyesini dengeler ve damarları amino asidin oluşturacağı risklerden korur. İçeriğinde bol miktarda bulunan beta karoten kılcal damarlara faydalıdır.
4. Maydanoz Kansere Yakalanma Riskini Azaltır
Uygun hücre bölünmesinde folat önemli bir fol oynadığı için maydanozun tüketilmesi tümörlerin önlenmesi için de faydalıdır. Özellikle kolon ve serviks kanserine neden olan anormal ve hızlı hücre bölünmesini önler. Maydanozda bulunan antioksidanlar ve flavonoidler de tümör ve kanserin gelişiminin önlenmesinde faydalıdır. Minnesota’da yapılan bir araştırmaya göre içeriğindeki myristicin adlı bileşiğin özellikle cilt kanserine karşı koruma sağladığı görülmüştür.
5. Maydanozun Kemiklere Faydaları
İçerdiği A, C, K ve B12 vitaminleri kemik sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Osteoporoz (kemik erimesi) kemiklerde homosistein adı verilen bir amino asit nedeniyle kalsiyum tükenmesi nedeniyle oluşur. Maydanozun faydaları içerdiği homositeini parçalayacak seviyede olan folik asit ve kalsiyumdan gelmektedir. Süt dışında maydanoz en iyi kalsiyum kaynaklarından biridir. Barındırdığı C vitamini ve beta karoten sayesinde romatoid artrit gibi kemik rahatsızlıklarına iyi gelir.
6. Diyabete Faydaları
Marmara Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, maydanoz verilen farelerin bir aylık bir süreç içerisinde kan şekeri seviyelerinin düştüğü gözlemlenmiştir. Maydanozda bulunan Myricetin maddesinin diyabet tedavisinde kullanılan güçlü bir madde olduğu bilinmektedir. Bu madde kan şekerini düşürmekte ve kandaki kötü kolesterol seviyesini aşağılara çekmektedir.
7. Safra Kesesi İltihabına Faydaları.
Safra kesesi iltihabı için 4 bardak suya iki tutam maydanoz konur, 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür, günde iki kere birer çay bardağı içilir.
8. Kan Basıncına Faydaları
Maydanozun içerdiği folik asit kalp için çok faydalıdır. Ayrıca kan basıncı seviyesini düzenlediği için kalp krizi riskini azaltır.
9. Romatizma ve Eklem Ağrılarına Faydaları
Maydanoz ile ilgili yapılan araştırmalar maydanozun eklem ağrıları ve romatizmaya iyi geldiğini ortaya koymuştur. Maydanoz ayrıca enfeksiyon ve iltihaplara karşı da etkili bir besin kaynağıdır.
10. Kabızlığa Faydaları
Maydanoz hareketsiz kalan bağırsaklarda görülen kabızlık sorunları için önemli bir besin kaynağıdır. Kabızlık sorununu çözmesi dışında bağırsak kurtlarını döker. Ayrıca yorgunluğu giderici özelliği vardır ve sinir sistemini korur.
11. İdrar Söktürücü Faydaları
Maydanoz içeriğindeki flavonglikozidin’ den dolayı idrar söktürücü etkisi gösterir. Bu sayede böbrek taşı, safra kesesi ve enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olur.
12. Diş ve Diş Eti Hastalıklarına Faydaları
Maydanozun diş ve diş eti hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Ağız kokusunun giderilmesinde de faydalıdır.
13. Mide Bulantısına Faydaları
Ciddi bir hastalığın nedeni değilse maydanoz mide bulantısına iyi gelir. Yaprakları ve sapı antisektik olan maydanoz gaz giderici etkiye de sahiptir.
14. Kansızlığa Faydaları
İçeriğindeki demir minerali sayesinde günlük demir ihtiyacının bir kısmını karşılar. Bu nedenle anemi rahatsızlığı olan kişilerin tüketmesi faydalıdır.
15. Tırnak İltihabına Faydaları
Tırnak iltihabı tedavisinde maydanozun faydalarını görebilmek için dört bardak suya iki tutam maydanoz konup on dakika kaynatıldıktan sonra süzün. Maydanozlar tırnağın üzerine konup temiz bir bezle sarılır. Aynı işleme iltihap boşalıncaya kadar devam edilir.
16. Göze Faydaları
- Göze İyi Gelen Besinler ve Göz Vitaminleri Nelerdir?
- Göz Ağrısı Neden Olur, Göz Ağrısı Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?
Maydanoz içeriğindeki beta karoten sayesinde ileri yaştaki kişilerde retina sağlığını korur. Maydanozda bol miktarda bulunan A vitamini retinada ışık hassasiyetini sağlayan rodopsin pigmentinin üretilmesinde kullanılır.
17. Cilde Faydaları
Maydanoz ve özellikle maydanoz suyu cilt için oldukça faydalıdır. İçeriğindeki C vitamini sayesinde kırışıklıkları önlemeye yardım eder. Cildi besler ve onarır. Yağlı ciltler için faydalıdır. Cilt hücrelerini yenileyici özelliği vardır. İçeriğindeki çinko minerali sebebiyle sivilcelere iyi gelir. Kolajen üretimini artırarak cilt elastikiyetini korur. Ciltteki renk değişikliklerine faydalıdır. Göz çevresindeki şişlikleri azaltır. Göz altı morluklarına iyi gelir.
Maydanoz suyunu zeytinyağı veya badem yağıyla karıştırarak cildinize uygulayın ve 30 dk kadar bekleyin. Ciltte meydana gelen lekeleri temizlemek başta olmak üzere birçok soruna maydanozun faydaları olduğunu göreceksiniz.
18. Maydanozun Saça Faydaları
Saç derisinde kepek oluşumunu engeller. Saç uçlarındaki kırıkların onarılmasında yardım eder. Saçlara parlaklık ve hacim kazandırır. Saç dökülmesini engeller.
Maydanoz suyunu kaynatıp saça uygulandığında içeriğindeki sağlıklı esansiyel yağlar deriye ve saçlara geçer.
19. Öksürük ve Sinüzite Faydaları
Maydanoz suyu, hastalık ve alerji sebebiyle artan mukusun vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olur. Ayrıca sinüslerin dolduğu ve öksürüğün arttığı zamanlarda maydanoz çayı ya da suyunu içmek faydalıdır.
20. Maydanozun Böbreklere Faydaları
Maydanoz böbrek fonksiyonlarının geliştirilmesi ve sodyumun böbrekler tarafından işlenmesinin kolaylaşmasını sağlamaktadır.
Maydanoz Suyunun Faydaları
- İdrar söktrücü özelliği vardır, böbreklerin çalışmasına yardımcı olur, toksinleri vücuttan atar.
- Vücudun ihtiyaç duyduğu demir eksikliğini büyük oranda giderir.
- Enfeksiyonlara ve iltihaplara iyi gelir.
- Kansızlığı giderir, karaciğer ve prostat sorunlarının çözümünde çok etkilidir.
- B12 vitamininin yardımıyla karın bölgesinde oluşan şişliklere faydaları vardır.
- Karaciğer yağlanmasına karşı etkilidir.
- Cilt altında oluşan enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir.
- Cilde sağlıklı bir görünüm kazandırır ve hücrelerin yenilenmesinde yardımcı olur.
Maydanoz Nedir
Maydanozgiller familyasında kazık köklü, ufak ufak parçalı, yapraklı bir bitkidir. Hoş kokuludur. Herkesin evinde bulunan salatalarına ilave ettiği bir besindir. İdrar söktürücü özelliği olması, eklem ağrılarına iyi gelmesi, kemiklere yarar sağlaması maydanozun faydaları arasındadır. Maydanozun kökeni Avrupadır. Yalnız yaprağı değil, kökü, sapı ve tohumu da tedavi edici özelliğe sahiptir. Tohumunda bulunan apiol adındaki uçucu (esansiyel) yağ tıpta kullanılmaktadır. Bilimsel araştırmalarda da kendini kanıtlayan maydanoz ayrıca vitamin ve mineral deposudur. İçeriğinde A, B1, B3, C, E vitaminleri dışında demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, manganez, sodyum, bakır, kükürt, klorofil ve esansiyel yağ bulunur.
On dal maydanoz günlük beta karoten ihtiyacının %10’unu ve C vitamini ihtiyacının %15’ini karşılar.
Uyarılar;
-
- Maydanoz suyu maydanozdan çok daha fazla konsantre olduğu için tüketiminde dikkatli olmak gerekir. 60 ml den fazla maydanoz suyu içmeyin. Havuç ya da elma suyu ile karıştırılarak içilmesi tavsiye edilmektedir.
- Hamilelik ve emzirme döneminde maydanozun aşırı tüketiminden kaçının. Fazla tüketim hamilelik döneminde kasılmaları artıracağı gibi, düşük yapmaya neden olabilir.
- Emzirme döneminde de diüretik etkisi nedeniyle süt salgısınıon azalmasına neden olabilir.
- Aşırı tüketim ciltte döküntüye ve cildin güneşe hassas hale gelmesine neden olabilir.
- Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini bazı ilaçların etkisini azaltır. Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız dikkatli olun.
- Zayıflamak uğruna bilinçsizce aşırı miktarda tüketilen maydanoz suyu diüretik etkisi nedeni ile vücuttan atılan sıvı yüzünden zayıflama sağlanmış gibi göstererek yanılmalara neden olabilir.
- Oldukça konsantre olan maydanoz suyunu düşük tansiyonlu kişilerin kullanması sakıncalıdır. Çünkü maydanoz suyunun tansiyon düşürücü özelliği vardır.
- Aşırı tüketildiğinde baş ağrısına neden olabilir. Böyle bir sorunla karşılaşanlar hemen tüketimi kesmelidir.
- Böbrek hastaları tüketmeden önce mutlaka dozu için doktora danışmalıdır.
Maydanozun faydalarından en iyi şekilde yaralanmak için küçük ve bol yapraklı diri ve taze, mümkünse suya girmemiş, köklü satılan doğal maydanozları tercih edin. İri yapraklı maydanozlarda hormon bulunma olasılığı daha yüksektir.
İlginizi çekebilir;
- Maydanoz Maskesi: Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
- Rokanın Faydaları: 12 Maddede Rokanın Kansere, Diyabete, Cinsel Güce, Göze, Kalbe, Cilde, Saça, Faydaları
- Kalp Damar Tıkanıklığı Tedavisi İçin Limon ve Sarımsak Karışımı