Kuru yağ nedir? Evet,doğru okudunuz! Bir şeyin aynı anda hem sıvı hem de kuru olması nasıl mümkün olabilir? Kuru yağın gerçekten ne anlama geldiğini ve cildinize faydalı olması için nasıl kullanılacağını öğrenmek istiyor musunuz. Öyleyse, bu makalemizde aklınızdan geçen tüm soruların cevaplarını bulmanıza yardımcı olalım.
Makale içeriği;
- Kuru Yağ Nedir? Neden Kuru Yağ Kullanmalı?
- Kuru Yağ ve Islak Yağ Arasındaki Fark Nedir?
- Hangi Yağlar Kuru Yağdır?
- Kuru Yağlar Etkili Olarak Nasıl Kullanılır?
- Denenecek En İyi Kuru Yağlar Nelerdir?
Kuru Yağ Nedir? Neden Kuru Yağ Kullanmalı?
Kuru yağın cildi nemlendirici özelliği bulunmaktadır. O zaman yağ nasıl kuru olabilir? Aslında “Kuru yağ” ismi yanlış bir isimdir. Bunun nedeni kuruluğunun yağın özelliği olmaması değildir. Kuru yağ cilt tarafından anında emilerek cilt üzerinde yağ kalıntısı bırakmaz. Genelde diğer yağlarla bulunan yapışkan ve ağırlığı hissetmezsiniz. “Kuru yağ” terimi nispeten yenidir ancak bu kavram, uzun zamandan beri bilinmektedir.
Aromaterapistler ve herbalistler cilt bakımı ve saç bakımı için kuru yağlar kullanmaktadır. Güzellik uzmanlarına göre, kuru yağlar yüksek miktarda linoleik asit, çoklu doymamış yağ asidi içerir ve bu yüzden inanılmaz derecede hafif ve hızlı bir şekilde emilirler. Kuru yağlar o kadar hızlı emilir ki birkaç dakikalık uygulamadan sonra cildinize herhangi bir yağ uyguladığınızı bile hissetmezsiniz!
Kuru yağın ıslak yağdan tam olarak farkı nedir?
Kuru Yağ Ve Islak Yağ: Fark Nedir?
Kuru yağ;
- Az yağlı
- Hafif
- Ciltte ıslak hissi bırakmaz.
Kuru yağ daha hafif olduğundan, cildiniz tarafından anında emilir. Bu tip yağlar, yağlı veya sivilceye eğilimli cilde sahip olanlar için en uygun olanıdır.
Kuru yağlar, yapışkanlık hissi veren diğer yağların tüm faydalarına sahiptir. İnanılmaz bir cilt yumuşatma etkisi vardır ve kuru yağların çoğunlukla kremlerde ve vücut losyonlarında kullanılmasının nedeni budur.
Kuru yağlar, kullanım sonrası ciltte parlama oluşumu olmadan nemi hapsetmek isteyenler için mükemmel bir seçimdir. Özellikle yağlı bir cildiniz varsa ve bu yüzden diğer yağları kullanmayacaksanız, kuru yağları seveceksiniz!
Kuru yağlarla karşılaştırıldığında, ıslak yağlar ağırdır. Islak yağlar cilt tarafından daha yavaş emilir ve ağırlığı fark edilir. Cildinize ıslak yağ uyguladıktan sonra, uzun süre yağlı kaldığını hissedebilirsiniz.
Islak yağlar cildinizi nemlendirmek için mükemmeldir. Bu yağlar transepidermal su kaybını önler (epidermisteki su kaybı). Islak yağların susuz kalmış ve aşırı kuru ciltler için mükemmel olmasının nedeni budur. Islak yağlar kuru yağlardan daha ağır olduğundan, bunlar çoğunlukla ticari olarak temin edilebilen vücut yağları ve su bazlı cilt ürünleri için kullanılır.
Atopik dermatit, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt problemleriniz varsa ıslak yağlar sizin için daha uygundur. Yaygın olarak kullanılan ıslak yağların bazıları şunlardır: hint yağı, hindistancevizi yağı, kayısı çekirdeği yağı, tatlı badem yağı, jojoba yağı, neem yağı, kenevir tohumu yağı, tamanu yağı ve baobab yağı.
Islak yağlar gibi, kuru yağlar da cildinizi besleyen özellikler içerir. Ancak, hangi yağlar kuru yağ olarak kabul edilir?
Kuru Yağlar nelerdir
En bilinen ve yaygın olarak kullanılan kuru yağlar şunlardır;
- Kuşburnu yağı
- Susam yağı
- Aspir yağı
- Ayçiçek yağı
- Çuha çiçeği yağı
- Üzüm çekirdeği yağı
- Ketencik yağı (Camelina yağı)
- Avokado yağı
- Hodan yağı
Tüm bu kuru yağlar, taşıyıcı yağ olarak da kullanılır. Yüz, cilt bakımı, vücudu nemlendirmek, saç, tırnak ve tırnak etlerinin sağlığını iyileştirmek için kullanılabilir.
Cilt bakımı rutininize kuru yağları nasıl ekleyebileceğinizi bilmek ister misiniz?
Etkili Kuru Yağlar Nasıl Kullanılır
Tırnaklarınız, vücudunuz ve saçlarınız için kuru yağ kullanabilirsiniz.
Cilt İçin
Cildinizin maksimum faydalanmasını sağlamak için, duş aldıktan hemen sonra kuru yağ uygulayabilirsiniz. Bu yağlar temiz cilde uygulandığında, nemi hapsetmeye yardımcı olur ve cildinize yağlı bir görünüm vermeden ya da hissetmeden pürüzsüz bir görünüm kazandırır.
Saçlar için
Kıvırcık saçlara sahipseniz kuru yağlar, kabarıklığı ve elektriklenmeyi azaltır Saçlara ağırlık hissi vermeden parlaklık kazandırmaya yardımcı olur. Kıvırcık saçlarınızı kontrol etmek istiyorsanız, yağı nemli saça uygulayın.
Kuru yağı saçınıza bakım yapmak için kullanacaksanız gece saç derinize uygulayabilir ve ertesi gün saçınızı yıkayabilirsiniz.
- Saç Dökülmesine İyi Gelen Yağlar | Doğal Çözüm Olarak Uçucu Yağ Kullanımı
- Susam Yağının Saça Faydaları ve Kullanımı
- Üzüm Çekirdeği Yağının Saça Faydaları ve Kullanımı
Kütiküller ve Tırnak Bakımı İçin
Tırnaklardaki kütiküller için kuru yağ kullanabilirsiniz. Birkaç damla kuru yağ alın ve tırnaklara ve tırnak etlerine sürün. Tırnak etlerinin yağın bütün faydalarını alması için masaj yaparak yedirin.
Bu uygulama tırnak etlerini yumuşatmaya ve tırnakları güçlendirmeye yardımcı olur. Tırnaklarınızı yaklaşık 20-30 dakika sonra yıkayabilirsiniz.
Kuru yağlar cildi yoğun olarak nemlendirme özelliğine sahiptir ve genellikle herhangi bir dökülme veya cilt tahrişine neden olmaz. Bu nedenle, güvenle kullanılabilir. Ağır vücut kremlerini ve ıslak yağları tercih etmiyorsanız kuru yağlar size göre olabilir.
Not: Piyasada satılan kuru yağların çoğu “kuru yağ” etiketlidir fakat hem kuru hem de ıslak yağları birleştirir. Bu, yağın terapötik yararlarını maksimize etmek için yapılır.
Kuru yağ nedir konusuyla bağlantılı olabilecek diğer paylaşımlar;
- Uçucu Yağlar Nelerdir, Faydaları, Kullanımı ve Özellikleri
- Sivilceye İyi Gelen Yağlar | Ciltteki Sivilce Tedavisi İçin 10 Uçucu Yağ ve Kullanımları