Eğer aşağıdaki durumlar sizin için geçerliyse mide küçültme ameliyatı olmak için bir aday olabilirsiniz.
- Yetişkin bir obez iseniz ve özellikle fazla kilolarınızla ilgili tip 2 diyabet gibi sağlık sorunlarınız varsa
- Kilo verme ameliyatının risklerini ve faydalarını biliyorsanız
- Kilo verme ameliyatından sonra yeni yemek yeme alışkanlıklarını uygulamaya hazırsanız
- Kiloları uzak tutmak için hayat tarzı değişiklikleri yapmaya kendinizi adadıysanız
20 yaş öncesi gençler genellikle aşırı derecede obez olmadıkları yani vücut kütle indeksi en az 35 ve fazla kilolarla ilgili hastalıklar taşımadıkları sürece mide küçültme ameliyatı olmazlar.
Eğer kilo vermek için mide küçültme ameliyatı olmayı aklınızdan geçiriyorsanız, sizin için iyi bir seçenek olup olmadığıyla ilgili öncelikle doktorunuzla görüşün.
En Çok Başvurulan Mide Küçültme Ameliyatları
Kilo verme ameliyatında, doktor midede ya da ince bağırsakta ya da ikisinde de değişiklikler yapar. Sıklıkla yapılan 4 farklı kilo verme ameliyatı metodu şu şekildedir;
1. Gastrik Bypass Ameliyatı: Cerrah, midenin kese adı verilen sadece çok küçük bir parçasını bırakır. Bu kese çok fazla besini içinde tutamaz ve sonuç olarak da az yersiniz. Yediğiniz yemek midenin geri kalan kısmına uğramadan, keseden direk olarak ince bağırsağa geçer. Bu mide ameliyatı genellikle bir çok küçük kesit aracılığıyla içeriyi görmek için laparaskop adı verilen kameralar kullanılarak yapılır. Doktorlar ayrıca, yine laparaskop aracılığıyla yapılan benzer bir prosedür olan mini gastrik bypass operasyonu da uygularlar.
2. Ayarlanabilir Gastrik Bant (mide kelepçesi ya da mide bandı): Midenin üst kısmının etrafına küçük bir bant yerleştirir. Bu bant, içerisinde bandın ne kadar sıkı ya da gevşek olduğunu kontrol eden küçük bir balon barındırır. Bu mide ameliyatı laparaskop kullanılarak yapılır.
3. Tüp Mide Ameliyatı (sleeve gastrektomi): Cerrah tüp mide ameliyatında midenin çoğunu çıkartır ve sadece midenin üst parçasının dar bir bölümünü bırakır. Tüp mide ameliyatı ayrıca açlık hormonu olan girelini de kontrol altına alır ve bu sayede daha az yersiniz.
4. Duodenal Switch (gastrik redüksiyon): Midenin çoğu çıkarılır ve ince bağırsağın çoğu bypass edilir. Oldukça karmaşık olan bu mide ameliyatı yiyebileceğiniz yemek miktarını sınırlandırır. Ayrıca bu, vücudun yenilen besin maddelerini absorbe etme şansının eskisi kadar çok olmayacağı anlamına gelir. Bu da ihtiyaç duyulan vitamin ve mineralleri yeterince alınamayacağı anlamına gelir.
Elektrikli implant: Bu şarj edilebilir sistem, mide ile beyin arasında bulunan ve vagus siniri ya da akciğer-mide siniri de denen bir sinire elektrik akımlarını teslim eden bir kalp pili gibi çalışıyor. Bu sinir mide dolu olduğunda beyine bilgi veriyor. Cihaz karnın içine yerleştiriliyor ve vücut dışından ayarlama yapmak için bir uzaktan kumandası bulunuyor.
Bütün kilo verme ameliyatları sonrasında sağlıklı beslenmeye ve yaşam tarzınızın bir parçası olarak daha hareketli olmaya odaklanmak gerekmektedir.
Mide Küçültme Ameliyatının Faydaları
Kilo verme ameliyatından sonra, çoğu insan 18 – 24 ay boyunca kilo verir. Bu noktada, birçok insan verdikleri kiloların bir kısmını geri almaya başlarlar, fakat çok azı tamamını geri alır.
Daha önce obeziteye bağlı herhangi bir tıbbi rahatsızlığınız olduysa, bu rahatsızlıklar genelde mide küçültme ameliyatından sonra iyiye giderler. Diyabet gibi bazı hastalıklar mide ameliyatından sonra çabucak iyileşebilir. Yüksek kan basıncı gibi diğer bazı hastalıkların iyileşmesi biraz daha uzun sürebilir.
Mide Küçültme Ameliyatının Riskleri ve Yan Etkileri
En çok görülen yan etkiler mide bulantısı, kusma, şişme, ishal, aşırı terleme, dah fazla gaz çıkarma ve baş dönmesidir.
Mide ameliyatlarının en ciddi yan etkileri arasında kanama, enfeksiyon, dikişlerin olduğu yerden akıntı olması, bacaklardan kalbe ve akciğerlere hareket eden kan pıhtıları bulunmaktadır. Birçok insan bu yan etkilerden herhangi birini yaşamaz.
Kilo verme ameliyatını takip eden uzun vadede görülebilecek problemler hangi tür ameliyat geçirdiğinize bağlı olarak değişir. Mide ameliyatlarında en çok görülen sorunlardan biri, özellikle gastrik bypass ameliyatında görülen, besinlerin ince bağırsakların içinde aşırı hızlı hareketi anlamına gelen dumping sendromu, diğer adıyla hızlı gastrik boşalmadır. Semptomları, mide bulantısı, halsizlik, baygınlık, yemek sonrası ishal ve tatlı yerken çok iradesiz hissetmedir. Kilo verme ameliyatı olan insanların %50 kadarında görülürler. Yüksek şeker içeren besinlerden kaçınmak ve bunları yüksek lif içeren besinlerle değiştirmek bu semptomlardan korunmada işe yarayabilir.
Kilo verme ameliyatı sonrasında çok fazla kiloyu hızlı bir şekilde verildiğinde vücutta safra taşları oluşabilir. Bu durumdan korunmak için, doktor mide ameliyatından sonraki ilk 6 aylık dönem için suplemental safra tuzu tavsiye edebilir.
Yeterince besin aldığınızdan emin olmanız gerekir, özellikle eğer kilo verme ameliyatı sizin yediğiniz yemeklerden yeterince besin almanızı zorlaştırıyorsa.
Hızlı kilo kaybı ve beslenme eksiklikleri bebeğin gelişmesine zarar verebilir, doktorlar her zaman kilo verme ameliyatı olan çocuk doğurma yaşındaki kadınlara, kiloları istikrarlı bir duruma gelene kadar hamile kalmaktan kaçınmalarını tavsiye etmektedir.
Mide küçültme ameliyatının faydaları, riskleri ve yan etkileri konusuyla bağlantılı, ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Mide Küçültme Ameliyatı Öncesi, Sonrası Beslenme ve Yapılması Gerekenler, Gastrik Bypass Tehlikeli mi?
- Mide Küçültme Ameliyatı Çeşitleri: Hangisi Seçilmeli, Tercih Nasıl Yapılmalı?
- Gastrik Bypass – Mide Küçültme Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır? Komplikasyonları Nelerdir?
- Mide Yanmasına İyi Gelen Besinler | Mide Yanması Neden Olur?