Gastrik Bypass Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?
Gastrik bypass (mide) ameliyatı, yediğiniz yemekleri mide ve ince bağırsağın besini sindirim şeklini değiştirerek kilo vermeye yardımcı olan bir ameliyattır. Ameliyattan sonra mide daha küçük olur. Daha az yiyerek doymuş hissedersiniz. Yenilen yemekler artık, emilimi sağlayan mide ve ince bağırsakların bazı kısımlarına girmez. Bu yüzden vücut yenilen yemeklerden bütün kalorileri alamaz. Roux-en-Y gastrik bypass (mide) ameliyatı en yaygın yapılan kilo verme ameliyatıdır. Gastrit bypass ameliyatı iki bölümden oluşmaktadır.
Gastrik Bypass Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Cerrah mideyi büyük ve çok daha küçük olan iki parçaya ayırır. Süreç içerisinde bazen mide kelepçeleme da denir. Daha sonra, midenin küçük olan parçası dikilmiş ya da bir kese oluşturmak için aşağı yukarı bir bardak besini içine alabilecek büyüklükte zımbalanmıştır.
Böylesi küçük bir mideyle sahip insanlar çabucak doymuş hisseder ve az yerler. Bu yönteme ayrıca “kısıtlayıcı yöntem” de denmektedir çünkü midenin yeni boyutu içinde tutabildiği besin miktarını kısıtlamaktadır.
2. Bypass
Cerrah, yeni, küçük mide kesesi ile midenin ana bölümündeki ve ince bağırsağın başlangıcındaki (onikiparmak bağırsağı) bağlantısını keser ve daha sonra bunu daha aşağıdaki ince bağırsağın orta kısmına (jejunum) bağlar. Bu cerrahi tekniğe “Roux-en-Y.” denilmektedir.
“Roux-en-Y.” den sonra, yiyecekler direk olarak mideden ince bağırsağın orta kısmına (jejunum) geçmektedir. Bu da kalorilerin ve besleyici öğelerin emilimini frenlemektedir. Bu kilo verme yöntemine malabsorbsiyon yani kötü emilim ya da emilim bozukluğu metodu denir.
Mide zımbalama ve Roux-en-Y tipik olarak aynı ameliyat sırasında ve beraberce yapılır ve Roux-en-Y gastrik bypass denir.
Genellikle, cerrahlar ikisini de laraskopik olarak (karındaki küçük kesiklere konulan aletler kullanarak) yaparlar. Laraskopi mümkün olmadığında, cerrahlar karnın büyük bir bölümünü keserek bu ameliyatı yaparlar.
İyileşme ve Potansiyel Komplikasyonlar Nelerdir?
Gastrik bypass sonrası, insanlar genellikle 2-3 gün hastanede kalırlar ve 2-3 hafta içerisinde normal aktivitelerine geri dönerler. Ameliyat olanların %10’u kadarında komplikasyonlar görülür ve bu komplikasyonlar aşağıdaki gibidir.
- Yara enfeksiyonları
- Sindirim problemleri
- Ülser
- Kanama
Hemen hemen ameliyat olanların %1 – %5 kadarı ciddi ya da hayati tehlike oluşturan komplikasyonlar yaşayabilirler. Bu komplikasyonlar şunlardır.
- Kan pıhtısı (pulmoner emboli ya da akciğer ambolisi de denir)
- Kalp krizi
- Bağırsaklardaki ameliyat bağlantı noktalarındaki sızıntı
- Ciddi enfeksiyon ya da kanama
Komplikasyonların riskleri senede 100 kereden fazla kilo verme ameliyatı yapan merkezlerde ya da çok sık ameliyat yapan hastanelerde daha düşüktür. Çok deneyimli cerrahlar tarafından yapılması durumunda gastrik bypass ameliyatlarında ölüm oranları aşağı yukarı % 0,2 – % 0,5 arası yani çok düşüktür.
Kilo verme ameliyatlarının bir sonucu olarak ayrıca diğer sağlık problemleri de ortaya çıkabilir. Örnek olarak, demir ve kalsiyum gibi besin öğelerinin yeterince emilememesi kansızlığa ve osteoporoz yani kemik erimesine neden olabilir. Fakat besin takviyesi ürünleri almak ve kan testi yaptırmak bu hastalıkların ortaya çıkmasını büyük ihtimalle azaltabilir.
Gastrik Bypass Ameliyatından Sonra Beklenti Ne Olmalı?
Gastrik bypass ameliyatı sonrası kilo kaybı genellikle etkileyicidir. Ortalama olarak, hastalar fazla kilolarının % 60′ ını verirler. Örneğin, 100 kilo fazlası olan ve 175 kilo ağırlığındaki bir kişi aşağı yukarı 60 kilo kadar verecektir.
Fazla kiloyla alakalı birçok sağlık problemi gastrik bypass ameliyatından sonra iyileşmeye başlar ve hatta tamamen kaybolur. En yaygın olanları diyabet, yüksek kan basıncı, astım ve tıkayıcı uyku apnesidir.
Fakat kilo vermek ve tekrar almamak, gün içinde küçük öğünler halinde sık sık yemek ve düzenli egzersiz yapmak gibi uzun süreli yaşam tarzı değişiklikleri gerektirir.
Diğer Kilo Verme Ameliyatları
Eğer kilo verme ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, gastrik bypass ameliyatı tek opsiyonunuz değildir. Diğer seçenekler aşağıdaki gibidir.
Mide kelepçesi ya da diğer adıyla mide bandı ikinci en çok yapılan kilo verme ameliyatıdır. Mide kelepçesin ameliyatında cerrah midenin üst kısmına silikon bir halka yerleştirir.
Cerrah bu halkanın sıkılığını cilt üzerinden tuzlu bir sıvı enjekte ederek ayarlayabilir. Banda tuzlu suyu içeri enjekte ederek sıkılaştırabilir ya da sıvıyı geri çekerek gevşetebilir. Bu şekilde midenin tam olarak boyutunu belirlemede ince ayar yapılır. Örneğin, mide yan etkilere sebep olacak kadar sıkı ise bant gevşetilir. Bandı sıkarak mide küçültülür.
Eğer gerekliyse, bu prosedür tersine çevrilebilir. Mide bantlamada beslenme ile ilgili problemler çok az olur. Bu yöntemde genellikle gastrik bypass ameliyatına göre daha az kilo verilir.
Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi): Dikey bir kol ya da tüp gibi bir kısım bırakılarak midenin yarıdan fazlası alınır. Bu operasyon laparoskopi kullanılarak yapılabilir.
Dikey Mide Kelepçesi Ameliyatı: Bu yöntemde mide zımbalama ile mide kelepçeleme kombine edilir. Yüksek komplikasyon ve düşük kilo verdirme oranı yüzünden ender olarak yapılır.
Biliopancreatic diversion: Cerrah, mide kesesini ince bağırsağın daha aşağıdaki kısmına (ileum) bağlaması dışında Roux-en Y gastrik bypass ameliyatına çok benzer. İnce bağırsağın daha fazla kısmı bypass edildiği için, daha da az kalori emilimi olur. Bu ameliyatın yapılması oldukça zordur ve genellikle besinsel problemlere yol açar.
Gastrik Bypass – Mide küçültme ameliyatı nedir? Nasıl yapılır? konusuyla bağlantılı, ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;
- Mide Küçültme Ameliyatı Öncesi, Sonrası Beslenme ve Yapılması Gerekenler, Gastrik Bypass Tehlikeli mi?
- Mide Küçültme Ameliyatı Çeşitleri: Hangisi Seçilmeli, Tercih Nasıl Yapılmalı?
- Mide Küçültme Ameliyatının Faydaları, Riskleri ve Yan Etkileri
- Mide Yanmasına İyi Gelen Besinler | Mide Yanması Neden Olur?