Aloe vera genellikle “ölümsüzlük bitkisi” olarak adlandırılır, çünkü topraksız yaşayabilir ve çiçek açabilir. 400’den fazla türü olan aloe, Liliaceae familyasının bir üyesidir.
Aloe vera kullanımı geleneksel tıpta binlerce yıldır devam etmektedir ve çalışmalar aloe veranın sağlığa çok çeşitli faydalar sağladığını göstermektedir. Örneğin, aloe vera bitkisi cilt lekeleri ve güneş yanıklarını tedavi etmek, diş plağı ile savaşmak ve kan şekeri seviyesini düşürmek için kullanılmaktadır. Ayrıca aloe vera sivilce tedavisi ve sivilce maskesi yapımında da kullanılmaktadır.
Buna ek olarak, aloe vera bitkisi vitaminler, mineraller, enzimler, amino asitler, yağ asitleri ve polisakaritler gibi 75’ten fazla potansiyel aktif besin bileşeni içer.
Peki aloe vera yenir mi? Şimdi bu bitkinin yenilerek tüketim için güvenli olup olmadığını merak edebilirsiniz.
Bu yazı size, aloe vera yiyip yiyemeyeceğinizi ve içip içmeyeceğinizi açıklayacaktır.
Aloe vera yaprakları genellikle yenilebilmesi açısından güvenlidir
Aloe vera yaprakları üç bölümden oluşur;
- kabuk
- jel
- lateks
Aloe vera sağlığa olan faydalarının çoğundan sorumlu olan jelleri ile tanınırlar.
Çoğu insan jeli cildine uygulama ya da aloe vera jeli ile krem yapmak ile ilgilenirken, doğru hazırlandığı taktirde aloe vera jelini yemek de güvenlidir.
Aloe vera jeli temiz, canlandırıcı belirsiz bir tada sahiptir ve smoothie ve salsa sos gibi çeşitli tariflere eklenebilir.
Jeli hazırlamak için, aloe vera yaprağının üstte ve yanındaki sivri kenarları kesin. Daha sonra, düz taraftaki kabuğu dilimleyin, şeffaf jeli çıkarın ve küçük küpler halinde doğrayın.
Tüm kir, kalıntı ve tortu izlerini gidermek için jel küplerini iyice yıkadığınızdan emin olun. Lateks kalıntıları jele hoş olmayan acı bir tat verebilir.
Lateks, kabuk ile yaprağın jeli arasında ince bir sarı sıvı tabakadır. Aloin gibi güçlü yumuşatıcı özellikleri olan bileşenler içerir.
Çok fazla lateks yemek ciddi ve potansiyel olarak ölümcül yan etkilere neden olabilir.
Buna karşılık, aloe vera yaprağı genellikle yemek için güvenlidir. Salatalara çeşitlilik katmak için mükemmel, yumuşak bir tadı ve gevrek bir dokusu vardır. Alternatif olarak, yaprak salsa veya humus içine batırılarak da yenebilir.
Kabuğu hazırlamak için, bitkinin üst ve yanında sivri kenarları koparın ve düz taraftan kabuğu kesin. Kir, kalıntı ve lateksi temizlemek için kabuğu iyice yıkadığınızdan emin olun.
Eğer çiğnemesi zor geliyorsa, yemeden önce 10-20 dakika kadar suda bekletebilirsiniz.
Yaprakları “aloe vera” bitkisinden seçmek çok önemlidir. Çünkü diğer aloe türleri zehirli olabilir ve bu nedenle insan tüketimine uygun olmayabilirler.
Sonuç olarak: Aloe vera yaprağının yanı sıra kabuğun içindeki jeli de yemek genellikle güvenlidir. Hoş olmayan ve potansiyel olarak zararlı yan etkileri olabilecek lateks izlerini temizlemek için kabuğu veya jeli iyice yıkayın.
Aloe vera cilt bakım jellerini yemekten kaçının
Aloe vera cilt bakım jelleri ve ürünlerinin yenme amaçlı üretilmemiştir.
Aloe vera yanık ve güneş yanıklarını hafifletmeye yardımcı olmak, cilt lekelerini gidermek, iltihaplanmayı azaltmak, cildi nemlendirmek, kaşıntıyı hafifletmek ve diğer çeşitli cilt problemlerini tedavi etmek için üretilirler .
Birçok ticari aloe vera jeli, raf ömrünü uzatmak için eklenen koruyucu maddelerin yanı sıra kokuyu, kıvamı ve rengi iyileştiren diğer bileşenleri içermektedir. Bu bileşenlerin çoğunun yutulması amaçlanmamıştır.
Ek olarak, aloe veranın işleme yöntemleri aloe vera jelinin aktif bileşenlerini yok edebilir. Bu aktif bileşenler jeli yiyerek elde edilen faydalardan sorumludurlar.
Sonuç olarak: Aloe vera cilt bakım ürünlerinin çoğu, yutulması amaçlanmayan koruyucu maddeler ve başka bileşenler içerir. Ticari cilt bakım ürünlerini değil aloe vera bitkisini yemeye devam edin.
Aloe vera yemenin faydaları
Yapraktan elde edilen aloe vera jelin sağlık için potansiyel faydaları vardır. Bitkinin diğer kısımları da çeşitli faydalarla ilişkilendirilmektedir.
İşte aloe vera yemenin bazı potansiyel faydaları;
- Kan şekeri seviyesini azaltabilir: İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda aloe vera jeli, insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olmuştur.
- Enflamatuar belirtileri baskılayabilir: Hayvanlar üzerinde ve test tüpü ile yapılan çalışmalarda, aloe vera ekstraktları TNFa, IL-1 ve IL-6 gibi enflamatuar belirtileri baskılamıştır.
- Diş plağını azaltabilir: Gargara olarak kullanılırsa, aloe vera suyu, diş plağı birikimini azaltmada normal bir gargara kadar etkili olabilmektedir.
- Hafızayı güçlendirebilir: Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, aloe vera jeli kullanmak, öğrenme ve hafızanın gelişmesine yardımcı olurken, aynı zamanda depresyon belirtilerini de azaltmıştır.
- Antioksidanlar bakımından zengindir: Düzenli olarak aloe vera jeli yemek, kandaki antioksidan seviyelerini yükseltebilir. Antioksidanlar, birçok kronik hastalıkla bağlantılı bileşikler olan serbest radikallerin neden olduğu hasarla mücadeleye yardımcı olur.
Sonuç olarak: Aloe vera, kan şekeri seviyelerinin düşürülmesi, iltihaplanmayı azaltma ve diş plağı problemlerine fayda gösterme gibi potansiyel sağlık yararlarının yanı sıra, ayrıca hafızayı güçlendirme ve antioksidan savunmasını kuvvetlendirmektedir.
Aloe vera yemenin potansiyel tehlikeleri ve zararları
Yaprak içinde bulunan ve sarı bir madde olan aloe vera lateksini yemek, potansiyel risklere neden olabilmektedir.
Küçük dozlarda lateks yemek, kasılmaları teşvik ederek kabızlık tedavisine yardımcı olabilir. Bununla birlikte bazı ülkelerde güvenlik kaygıları nedeniyle aloe vera lateks içeren tezgah üstü ürünlerin satışını yasaklanmıştır.
Aloe vera lateksinin uzun süreli tüketimi, mide krampları, böbrek sorunları, düzensiz kalp atışı ve kas güçsüzlüğü gibi bazı yan etkilerle ilişkilendirilmektedir.
Aloe vera lateksin günde 1 gramın üzerindeki yüksek dozlarda ve uzun süreli kullanımı ölümcül olabilmektedir.
Hamile kadınlar lateks yemekten kaçınmalıdır, çünkü düşük yapmaya neden olabilen uterus kasılmalarını uyarabilir.
Ayrıca, iltihabi bağırsak hastalığı veya Crohn hastalığı gibi sindirim bozukluğu olan kişiler, hastalığı daha da kötüleştirebileceğinden aloe vera lateksini tüketmekten kaçınmalıdır.
Lateksin yanı sıra, aloe vera jeli yemek, diyabet, kalp veya böbrek ilaçları kullanan kişiler için tavsiye edilmez, çünkü ilaçların potansiyel yan etkilerini kötüleştirebilmektedir.
Aloe vera cilt bakım jellerini yemekten kaçının, çünkü bunlar yaprak içindeki jelle aynı faydaları sunmazlar. Cilt bakım jelleri ayrıca yenmesi amaçlanmayan bileşenler içerebilirler.
Sonuç olarak: Aloe vera lateksi yemek, özellikle hamile kadınlar, sindirim bozukluğu olan kişiler ve belirli ilaçları kullanan kişiler için zararlı olabilir. Diyabet, kalp veya böbrek ilacı kullanıyorsanız, aloe vera jeli yemekten de kaçınmalısınız.
Aloe vera yenir mi: Sonuç
Aloe vera jeli ve kabuğu yenir. Özellikle jel, sağlığa pek çok faydalar sağlayabilir.
Hoş olmayan acı tadı olan ve zararlı yan etkilere neden olabilecek tüm lateks kalıntılarını çıkarmak için jeli veya kabuğu iyice yıkadığınızdan emin olun.
Asla aloe vera cilt bakım ürünlerini yemeyin. Yaprakla aynı yararları sağlamazlar ve yenmek için üretilmemişlerdir.
Aloe vera nasıl yenir
Aloe vera, birçok farklı yemeğe eğlence ve sağlık katabilir. Aloe vera bitkisi yemeğe çok fazla tat katmasa da, kıvam verebilir ve muhtemelen yemeği daha sağlıklı hale getirir. Uygun şekilde kesilip hazırlanırsa, aloe vera yenilebilir ve güvenli ve sağlıklı olabilir.
Bitkiyi kesin, jeli boşaltın ve farklı yiyeceklere aloe vera ekleyin. Bununla beraber, aloe vera yemek herkes için güvenli değildir. Herhangi bir yan etki fark ederseniz, aloe vera tüketimini bırakın ve doktorunuzla konuşun.
I. Aloe verayı kesme
1. Süpermarketten satın aldığınız aloe verayı kullanın. Bütün aloe veralar yemek için güvenli değildir. Evde aloe vera bitkisi bakımı yaparak yetiştirmek ve tüketmek aloe veranın yenilebilir olduğunu anlamına gelmez. Bunun yerine, bir süpermarketin manav reyonundan büyük aloe vera yaprakları satın alın.
- Tüm süpermarketler aloe vera bitkileri bulundurmaz. Aloe Vera bulmak için organik bir markete gitmeniz gerekebilir.
2. Yaprakları bölümlere ayırın. Bir sıra yatay yaprak parçası hazırlamak için keskin bir bıçak kullanın. Bölümlerin genişliğinin yaklaşık 8-10 cm olması gerekir.
3. Dikenli tarafı kesip çıkarın. Aloe vera bitkinizin bir tarafında sivri bir kenar olacaktır. Yaprağınızı bölümlere ayırdıktan sonra dikenli uçları da kesin. Sadece sivri kısımları kesmek gereklidir, bu nedenle bitkinin kenar kesimleriniçok kesmeyin.
4. Düz kısımdaki yeşil kabuğı dilimleyerek kesin. Aloe veranın bir tarafı diğerinden daha düz olacaktır. Yeşil kabuğu kazıyarak bıçağınızı hafifçe düz tarafından geçirin. Yeşil kabuğun hemen altındaki yarı saydam tabakaya ulaşana kadar kazıyın.
5. Jeli çıkarın. Aloe vera bitkisinin içinde temiz bir jel bulunur. Aloe vera yaprakları içindeki jeli çıkarmak için bir kaşık kullanın. Jeli ayrı bir kaba aktarın. Jeli tüketebilir veya daha sonra kullanmak için bir kenara koyabilirsiniz.
- Jeli yemek veya içmek istemiyorsanız, losyon, tıraş kremi veya diğer topikal kullanımlar için saklayabilirsiniz.
6. Bitkiyi yıkayın. Her bitkide olduğu gibi, yemeden önce aloe vera bitkisi de yıkanmalıdır. Kir ve kalıntıları yok etmek için aloe verayı musluğun altında yıkayın. Ayrıca bitkinin yanlarına sızan jelleri de temizlediğinizden emin olmalısınız. Bu şekilde, aloe vera yapışkan olmaz.
Aloe verayı yemeyi planlıyorsanız, yaklaşık 10 dakika suya batırın. Bu, bitkiyi yumuşatır ve bitkinin yenmesini kolaylaştırır.
7. Aloe verayı tarif için gereken şekilde dilimleyin. Aloe verayı kestikten ve yıkadıktan sonra, yemek yapmaya ihtiyaç duyduğunuzda dilimleyebilirsiniz. Salata gibi bir şey için daha fazla kesmenize gerek olmayabilir. Garnitür olarak kullanıyorsanız veya salsa gibi bir şeye ekliyorsanız, aloe veranızı küp küp kesmeniz gerekebilir.
II. Bitkinin Tariflerde Kullanımı
1. Bitkiyi çiğ olarak yiyin. Aloe vera’nın hafif bir tadı vardır. Yaprakları, basitçe öğün aralarında atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz. İsterseniz, aloe verayı yemek için humus ve sebze sosu gibi şeylere dalabilirsiniz.
2. Jeli direk için. Bazı araştırmalar aloe vera jelinin sindirime ve kilo vermeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Aynı zamanda diyabet ve hassas bağırsak sendromu gibi kronik hastalıklara da fayda edebilmektedir. Aloe vera suyunun tadı olmadığı için basitçe su gibi doğrudan içebilirsiniz.
- Bununla beraber, aloe vera suyunun faydaları ve sağlık üzerindeki etkisinin araştırılması devam etmektedir. Diyabet gibi kronik sağlık sorunları veya kabızlık gibi olağandışı değişiklikler fark ederseniz doktorunuzla konuşmalısınız.
3. Aloe verayı smoothie’ye ekleyin. Aloe vera smoothie’ye biraz kıvam verebilir ve ayrıca smoothie’nin sağladığı genel faydaları da artırabilir.
4. Aloe vera ile salsa sos yapın. Aloe vera, domates, kişniş, deniz tuzu, limon suyu ve sarımsak gibi malzemeleri bir karıştırıcıya ekleyin. yumuşak bir macun elde edene kadar karışımı karıştırın. Bu sosu cips ya da başka besinlerle beraber tüketebilirsiniz.
5. Salataya aloe vera yaprağı ekleyin. Kıyılmış aloe vera yapraklarını herhangi bir salataya karıştırabilirsiniz. Bu, salataya ekstra bir gevreklik katabilir ve muhtemelen bir yemeğin besin değerini de artırır. Aloe veranın güçlü bir tadı yoktur, bu nedenle doğranmış aloe veranın eklenmesi yemeğin tadını etkilemeyecektir.
III. Önlem Alma
1. Yan etkileri fark ederseniz kullanımı bırakın. Herkes güvenle aloe vera yiyemez. Bazı insanlar kramp veya deri döküntüsü ile kendini gösteren alerjik bir reaksiyon yaşarlar. Herhangi bir yan etki fark ederseniz, aloe vera tüketmeyi bırakın ve durumu değerlendirmek için doktorunuzdan randevu alın.
2. Aloe vera takviye ürünü kullanmadan önce sağlık uzmanınızla konuşun. Aloe vera bazen supplement olarak tüketilir. Aloe vera takviyeleri genellikle kabızlık gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır. Bununla birlikte, mevcut sağlığınız ve mevcut tüm ilaçlarınız için güvenli olduğundan emin olmak amacıyla doktorunuza danışmadan, diyetinize hiçbir zaman bir takviye ürünü eklememelisiniz.
3. Jeli derin yaralardan uzak tutun. Elde ettiğiniz aloe vera jeli yemeyi planlamıyorsanız, hafif cilt tahrişinde veya sivilce gibi şeyleri hedeflemek için topikal kullanımda güvenlidir. Bununla birlikte, çok derin yaralar tıbbi olarak tedavi edilmelidir. Aloe vera jelinin derin yaralara uygulanması kötü reaksiyona neden olabilir ve yaralanmaları muhtemelen daha kötü hale getirir.
Aloe vera yenir mi konusuyla bağlantılı, ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar;