Selvi yağı, selvi ağacının dallarından, gövdelerinden ve yapraklarından elde edilen esansiyel bir yağdır.
Çoğu selvi esansiyel yağı, Akdeniz selvisi olarak da bilinen Cupressus sempervirens’ten üretilir. Çalışmaların çoğunluğu bu ağaçtan yapılan uçucu yağlara odaklanmaktadır.
Selvi yağı, antibakteriyel, antimikrobiyal ve antifungal özelliklere sahip olduğu için sağlığa pekçok faydaları bulunmaktadır.
Selvi Yağının Faydaları
2014 yılında Cupressus sempervirens üzerine yapılan bir araştırmaya göre selvi ağacı antimikrobiyal ve antibakteriyel faydalar içermektedir. 2013 yılında yapılan diğer bir çalışma da selvi yağının antifungal özelliklere sahip olduğunun göstermiştir.
Aşağıda selvi yağının faydalarından ve kullanım şekillerinden bazıları sıralanmıştır.
1. Siğiller
Selvi yağı, insan papillom virüsünün neden olabileceği siğiller için yaygın bir tedavi yöntemidir .
Selvi yağının antibakteriyel özellikleri birçok cilt probleminde mükemmel bir çözüm olmasını sağlar. Aynı zamanda antiviral özellikleri olduğundan, siğilleri kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre selvi yağının tip 1 herpes simpleks virüsüne (HSV-1) karşı etkili olduğu gözlemlenmiştir. Oral uçuk olarak da bilinen bu virüs siğillere ve uçuklara neden olabilmektedir.
Eğer vücuduzda siğiller varsa ve nedeninden emin değilseniz, öncelikle bir doktorla görüşmek en iyisidir. Tıbbi yardıma ihtiyacınız olabilir.
2. Kesikler, yaralar ve enfeksiyonlar
Selvi esansiyel yağının antimikrobiyal ve antibakteriyel özellikleri olduğundan, kesik ve yaraları temizlemeye ve iyileştirmeye yardımcı olabilir. Selvi yağının yaraya uygulamadan önce bir yağı taşıyıcı yağda seyreltin.
3. Sivilceler ve cilt kabarmaları
Ciltteki sivilce ve kabarıklıklar genellikle bakterilerden kaynaklanır veya gittikçe daha da kötüleşebilir.
2017 yılında esansiyel (uçucu) yağlar üzerinde yapılan bir incelemeye göre, selvi yağı antimikrobiyal olduğu için genellikle sivilceye iyi gelen yağlardan biri olarak görülmekte ve sivilce tedavisi için önerilmektedir. Bu da, topikal olarak selvi yağı uygulamanın, bakterileri öldürerek sivilcelerin şiddetini azaltabileceği anlamına gelir.
Uçucu yağlar aşırı konsantre yağlardır. Özellikle hassas cilde sahipseniz kullanmadan önce taşıyıcı bir yağda seyreltmelisiniz.
4. Varisli damarlar
Birçok insan varisli damarları tedavi etmek için uçucu yağlardan faydalanmaktadır.
Varisli damarlar genellikle zayıf kan dolaşımı, zayıf damarlar ve kan birikmesinden kaynaklanır.
Bu yüzden sıklıkla varisli damarlarla ilişkili ağrı ve şişliği yatıştırmak için masaj yapılması önerilmektedir. Bu uygulama, seyreltilmiş selvi yağı kullanılarak yapılan aromaterapi masajı şeklinde de olabilir.
Bununla birlikte, selvi yağının varisli damarlar için etkili bir tedavi olduğuna dair kanıt yoktur.
5. Kas ağrısı
Eğer kas ağrıları yaşıyorsanız, esansiyel yağlar rahatlamanıza yardımcı olabilir.
Amerikan NCCIH’a göre, masaj terapisi, özellikle sırt ve boyun ağrıları olmak üzere ağrıyı hafifletmek için etkili bir yol olabilmektedir.
Selvi yağı, kas ağrısını hafifletmek için kullanılan birçok uçucu yağdan biridir. Genellikle antispazmodik olarak adlandırılan bu yağ kas ağrısını ve krampları azaltabilmektedir. Ancak araştırmalar selvi yağının kas ağrısını yatıştırmada özellikle iyi olduğunu henüz onaylamamıştır.
Uçucu yağları cilde uygulamadan önce daima taşıyıcı yağlarla seyreltin.
6. Selülit
Selülit görünümünü azaltmak için genellikle uçucu yağlar tavsiye edilir.
2017 yılında Kanıta Dayalı Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp dergisinde yayınlanan bir makale incelemeye göre selvi yağı selülit tedavisinde en sık tavsiye edilen uçucu yağlardan biri olduğu görülmüştür.
Bununla birlikte, selvi yağının selüliti azalttığını gösteren hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
7. Kötü vücut kokusu
Selvi esansiyel yağı hoş bir aromaya sahip olduğu için, hoş olmayan vücut kokusunu azaltabildiğinden, genellikle doğal deodorantlara eklenir.
Kol altındaki hassas cilt üzerinde yeni bir ürün kullanmadan önce, iç kolunuzun üzerinde test edin.
8. Anksiyete ve stres
Aromaterapi masajının faydaları ile ilgili 2005 yılında yapılan bir çalışma, lavanta, selvi ve tatlı badem yağıyla karıştırılmış tatlı badem yağı içeren masajın etkileri incelendi.
Masajın, deneklerde önemli psikolojik ve fiziksel faydaları olduğu gözlendi. Özellikle, hasta tarafından beyan edilen endişe ve depresyon seviyelerinde azalma görülmüştür. Bu çalışmada sadece 11 katılımcı olduğu belirtilmiştir..
Bunun ötesinde, selvi yağının tek başına anksiyeteyi azaltıp azaltmadığı konusunda çok az araştırma vardır.
Ancak, kokuyu rahatlatıcı veya keyif verici bulursanız, bir difüzöre selvi yağı veya selvi yağı içeren bir masaj yağı eklemenin bir zararı yoktur.
9. Hemoroid
Rektum ve anüs çevresinde şişmiş damarlar olan hemoroidler bazı esansiyel yağlarla tedavi edilebilmektedir.
Bir taşıyıcı yağa eklenip hemoroide uygulandığında, selvi yağı bölgeyi rahatlatabilir ve belirli bakterileri öldürebilir.
10. Öksürük
Birçok insan öksürüğü tedavi etme amaçlı uçucu yağlardan faydalanmıştır.
Selvi yağı bitkisel öksürük kesici ilaçlarda sıklıkla bulunan bir molekül olan kampen içermektedir. Ancak, selvi esansiyel yağı doğrudan öksürük üzerindeki etkileri için incelenmemiştir.
Selvi yağını bir difüzörde kullanarak soluyabilirsiniz. Sıcak bir banyoya bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmiş uçucu yağdan birkaç damla eklemeyi ve ardından derin nefes almayı deneyin.
Selvi Yağı Nasıl Kullanılır
Selvi esansiyel yağı kullanmanın birkaç farklı yolu vardır.
- Jojoba yağı veya hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı bir yağ ile karıştırın ve ardından cildinize uygulayın.
- Seyreltilmiş karışımdan birkaç damla banyo suyunuza ekleyin.
- Bir difüzörde kullanın .
- Selvi yağı içeren deodorantlar ve sabunlar gibi ürünleri deneyin.
- Ev yapımı sabun, yıkama ve deodorantlara selvi yağı ekleyin.
Esansiyel yağlar çok konsantre ve kuvvetlidir; bu, birçok insanın bu yağlara karşı duyarlılığı olabileceği anlamına gelir.
Bu nedenle, kullanmak istediğiniz herhangi bir esansiyel yağı bir taşıyıcı yağ ile karıştırmanız seyreltilmesi açısından oldukça önemlidir.
İşte popüler taşıyıcı yağların bir listesi:
Selvi yağını seyreltebileceğiniz popüler taşıyıcı yağlar
- hindistan cevizi yağı
- jojoba yağı
- zeytin yağı
- argan oil
- tatlı badem yağı
- avokado yağı
- ayçiçek yağı
Cilde yeni bir uçucu yağı uygulamadan önce, bir yama testi yaptığınızdan emin olun. Uçucu yağı bir taşıyıcı yağ ile karıştırıldığında bile bir yama testi gerekli olabilir.
Yama testi yapmak için iç ön kolunuza birkaç damla uçucu yağ ve taşıyıcı yağ karışımı damlatın. Bu uygulama, yanma, acı, kızarıklık veya kızarıklıkla sonuçlanırsa, karışımı cildinize uygulamayın.
Araştırmalar uçucu yağları ağız yoluyla tüketmekten kaçınmanın en iyisi olduğunu göstermektedir.
Topikal olarak solunması veya kullanılması güvenli olsa bile selvi yağı da dahil olmak üzere bazı uçucu yağlar yutulduğunda zehirli olabilir.
Selvi yağı kullanımının riskleri ve zararları
Genellikle uçucu yağların güvenli olduğu düşünülür çünkü doğaldır. Uçucu yağların çok çeşitli yararları olmasına rağmen, yanlış kullanıldığında tehlikeli olabilirler.
Daha önce de belirtildiği gibi, selvi yağı da dahil olmak üzere çoğu uçucu yağ ağız yolu ile tüketilmemelidir.
Uçucu yağlara karşı alerjik olmak mümkündür. Alerjik reaksiyonun belirtileri arasında şunlar olabilir:
- döküntü ve kızarıklık
- acı veya yanma
- şişme
- kaşıntı
- kurdeşen
Uçucu bir yağ ile alerjik bir reaksiyona girdiğinizi düşünüyorsanız, derhal kullanmayı bırakın. Eğer reaksiyonun belirtileri şiddetli ise, derhal tıbbi yardım alın.
Her zaman saygın markalardan yüksek kaliteli esansiyel yağları seçin.
Hamileyseniz veya emziriyorsanız, uçucu yağları kullanmaktan kaçının.
Bir sağlık uzmanı tarafından önerilmedikçe bebekler, küçük çocuklar veya evcil hayvanlar için uçucu yağ kullanımından da kaçınılmalıdır.
Selvi yağının faydaları, kullanımı ve zararları: Sonuç
Selvi esansiyel yağının sağlığa birçok faydası ve kullanışlı tıbbi bileşenleri vardır.
Her zaman olduğu gibi, cildinize uçucu yağ uygularken veya herhangi bir rahatsızlığı tedavi etmek için kullanırken dikkatli olmak önemlidir.
Selvi yağı kullanırken herhangi bir olumsuz reaksiyon görürseniz kullanmayı hemen bırakın.