Bipolar Bozukluğu Olan Bir Kişiye Söylenebilecek En İyi Sözler
Arkadaşın ya da sevdiğin kişinin bipolar bozukluğu varsa ona nasıl davranmalısın, onlara söyleyebileceğin en güzel sözler nelerdir?
Klişelerin depresyonda olan birine genellikle çok fazla yardımı olmaz. Depresyonda olmak, bir şey hakkında üzülmekle aynı şey değildir. Bu listede, depresyonda olan bir arkadaşınıza veya sevdiğiniz birine nasıl davranılacağı ile ilgili bazı yararlı ifadeleri bulabilirsiniz.
Birisinin depresif olduğunu anladıktan sonra, problemi derhal düzeltmeye çalışmak en cazip olanıdır. Ancak, depresif kişi size onun terapisti olmak için izin verene kadar (bir arkadaş ya da profesyonel olarak), aşağıdaki cevapların bu konuda yardımcı olma olasılığı daha yüksektir. Depresyonu olduğu gibi kabul edin ve onlara bunalımda hissetmelerine izni verin.
Peki bipolar bozukluğu olan kişilere nasıl davranılmalı, onlara neler söylenmeli, öncelikle bunları bir sıralayalım.
- “Seni seviyorum”
- “Seni umursuyorum”
- “Bu konuda yalnız değilsin”
- “Seni bırakmayacağım / terk etmeyeceğim”
- “Sarılmak ister misin?”
- “Benim için önemlisin”
- “Bir arkadaşa ihtiyacın varsa …”
- “Birlikte üstesinden geleceğiz”
- “Bütün bunlar bittiğinde, ben hala burada olacağım”
- “Çok acı çektiğin için üzgünüm. Seni bırakmayacağım. Kendime iyi bakacağım, o yüzden, çektiğin acının bana zarar verebileceğinden endişelenmene gerek yok”
- “Bunun hakkında konuştuğunu duyuyorum ve senin için nasıl ve ne kadar zor bir şey olduğunu hayal bile edemem.”
- “Ne hissettiğini tam olarak anlayamıyorum, ama sana şefkat gösterebilirim”
- “Bu sıkıntıyı yaşamak zorunda olduğun için üzgünüm, seni önemsiyorum ve canının yanması umurumda”
- “Ne olursa olsun arkadaşın olacağım”
- “Çektiğin acıyı anlayamam, hissedemem. Bu fırtınadan geçerken elimi tut ve ben senin kayıp gitmeni önlemek için elimden geleni yapacağım”
- “Gerçekten anlamadığım sürece nasıl hissettiğini bildiğimi asla söylemeyeceğim, fakat yardım etmek için yapabileceğim herhangi bir şey varsa yapmaya hazırım.
Bipolar Bozukluğu Olan Bir Kişiye Söylenmemesi Gereken Sözler
Arkadaşın ya da sevdiğin kişinin bipolar bozukluğu varsa ona nasıl davranmamalısın, onlara söyleyebileceğin en kötü sözler nelerdir?
Bazı insanlar depresyonda olan kişilere (genellikle istemeden), duymaları gereken bir şeymiş gibi, klişe sözler söyleyerek depresyonun önemini yok saymaktadırlar. Bu düşüncelerden bazıları bazı insanlara yardımcı olsa da sıklıkla söylenen bazı ifadeler, planlanan faydayı azaltmaktadır. Klişeler ya da alelade kurulan cümleler depresyonu tedavi etmez. Aşağıdaki ifadeleri bipolar bozukluğu olan kişilerle konuşurken kullanmamak uygun olacaktır.
- “Senin sorunun ne?”
- “Sürekli sızlanmayı keser misin?”
- “Seni umursayan birinin olduğunu düşündüren nedir?”
- “Bütün bu ben-ben-ben muhabbetinden hala bıkmadın mı?”
- “Bütün bunlar zihninde olup biten şeyler”
- “Bundan daha güçlüsündür diye düşünmüştüm”
- “Hayatın adil olduğunu kim söylemiş”
- “Kendi işini kendin gör”
- “Neden artık büyümüyorsun?”
- “Kendine acımayı kes artık”
- “Senden çok daha kötü durumda bir sürü insan var”
- “Durumun gayet iyi – neden mutlu değilsin?”
- “Ne oldu da sürekli psikolojin bozuk?”
- “Problemlerin olduğunu düşünüyorsun…”
- “En azından o kadar da kötü değil”
- “Rahatla”
- “Bütün o haplardan kurtulmalısın”
- “Ne düşünüyorsan o sundur”
- “Neşelen”
- “Her zaman kendin için üzülüyorsun”
- “Neden normal olamıyorsun?”
- “Daha fazla dışarı çıkmalısın”
- “Dizginleri ele al”
- “Kendine bir iş bul”
- “Depresyonda gibi görünmüyorsun”
- “Sadece dikkat çekmek istiyorsun”
- “Zaman zaman herkes kötü bir gün geçirir”
- “Neden daha çok gülmüyorsun?”
- “Senin yaşındaki biri eğlenceli vakit geçirmeli”
- “Tek yaptığın şey kendine acı çektirmek”
- “Eğer kafanı verirsen, istediğin her şeyi yapabilirsin”
- “Kendin kaşındın”
- “Kıçını kaldır da bir şeyler yap”
- “Toparla kendini”
- “Her zaman kendi sorunların için endişeleniyorsun”
- “Sadece bunu düşünme”
- “Dışarı çık da biraz eğlen”
- “Sadece biraz daha çaba göster”
- “Nasıl hissettiğini biliyorum – bir kere ben de birkaç gün bunalımdaydım”
- “Lafı bırak da ne yapacaksan yap”
- “Dışarı çık ve biraz temiz hava al”
- “Sadece biraz daha çaba göster”
- “Bu şekilde hissetmeyi sevmiyor musun? O zaman değiştir”
- “Beni utandırıyorsun”
- “Kilo verirsen daha iyi hissedersin”
- “Kendine çok haksızlık ediyorsun. Öyle mükemmeliyetçi olmayı boşver”
- “Sinirini etrafındakilerden çıkartma”
- “Eğer kendini toparlamazsan birçok arkadaşını kaybedeceksin”
- “Beni de kendinle beraber perişan ediyorsun”
- “Olgun davranmıyorsun”
- “En kötü düşmanın kendinsin”
- “Hayat bu – buna alış”
- “Benim hayatım da eğlenceli değil”
- “Başkalarını umursamıyorsun – çok bencilsin”
Bipolar Bozukluğu Olan Kişilere Nasıl Davranılmalı, Nasıl Yardım Edebilirim
Bipolar birine yardım etmek
Bipolar bozukluğu olan bir arkadaşınız veya sevdiğiniz biri varsa, bu hastalığın bir zor bir hastalık olabileceğini bilmelisiniz. Ruh halindeki aşırı ani değişimler ve dengesiz davranışlar bipolar kişinin yanı sıra etrafında olan insanlar için de zor bir durum olacaktır.
Bipolar bozukluğu olan kişilerin kendi durumlarıyla nasıl başa çıkacaklarını bilmeleri önemlidir. Elbetteki terapiler ve bipolar bozukluk ilaçları belirli bir aşamaya kadar hastalığı kontrol altında tutmak için yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, hayatlarında yer alan arkadaş ya da aile üyeleri gibi kişilerin manik veya depresif bir dönemden geçen bipolar bozukluğu olan kişiye nasıl davranmaları gerektiğini ve nasıl yardım edebileceklerini bilmeleri hayati önem taşır.
- Ayrıca bakınız; Bipolar Bozukluk & Lityum Tedavisi
Eskiden manik depresyon olarak bilinen bipolar bozukluk, ruh hali, enerji ve aktivite seviyelerinde aşırı değişikliklere neden olan zihinsel bir hastalıktır. Bu değişiklikler, kişinin günlük işlerini yerine getirmesine engel olabilmektedir. Bipolar bozukluk en sık onlu yaşların sonunda ve veya genç erişkinlerde görülür ve ortalama başlangıç yaşı 25′ tir.
Altı ana bipolar bozukluk tipi vardır. Bu bozukluklar benzer semptomlar gösterseler de, bu semptomların şiddeti ve tedavisi farklıdır. En şiddetliden en az şiddetli olana doğru sıralama şu şekildedir.
- bipolar I bozukluk
- bipolar II bozukluk
- siklotimik bozukluk (siklotimi) – salınımlı rahatsızlık
- madde / ilaç kaynaklı bipolar ve ilişkili bozukluk
- başka bir tıbbi duruma bağlı olarak ortaya çıkan bipolar ve ilişkili bozukluk
- tanımlanmamış bipolar ve bağlantılı bozukluk
Bipolar bozukluğun ana belirtileri “ruh hali dönemleri” olarak adlandırılan yoğun duygusal evrelerdir. Bu evreler aşırı mutluluk veya neşe (mani) durumundan derin üzüntü veya umutsuzluk (depresyon) durumu arasında değişebilir. Bazen bipolar bozukluğu olan kişiler aynı anda hem mutluluğu hem de üzüntüyü yaşarlar (karma durum).
Bipolar bozukluğu olan kişi ruh hali değişimlerine geçtiğinde, genellikle enerji ve aktivite seviyelerinde, uyku düzenlerinde ve diğer günlük davranış şekillerinde ciddi anlamda değişiklikler yaşarlar. Ayrıca halüsinasyonlar veya sanrılar gibi psikotik semptomlar da şiddetli ruh hali değişim evrelerinde ortaya çıkabilir. Bu problemler hem bipolar bozukluğu olan kişi için hem de etrafındakiler için korkutucu olabilmektedir.
Bipolar bozukluk genellikle yaşam boyu devam eden bir hastalıktır. Bipolar bozukluğu olan birçok kişi bazen belirli zaman dilimlerinde herhangi bir semptom göstermeyebilir ancak bu semptomlar herhangi bir zamanda geri gelebilir. Bazen bipolar bozukluğu olan kişiler, bu semptomsuz dönemlerde, bir sonraki ruh hali değişiminin ne zaman gerçekleşeceğinden emin olmadıklarında endişe duymaktadırlar.
Bipolar bozukluğu olan kişilere nasıl davranılır, nasıl yardım edebilirim?
Bipolar bozuklukla yaşamak kolay değildir. Ancak desteğiniz, özellikle ruh hali değişimlerinin olduğu dönemlerde, bipolar olan kişinin hayatında olumlu bir fark yaratabilir. Peki bipolar kişiye nasıl davranılmalı, işte yardım etmek için atılabilecek adımlar.
1. İlk adımı siz atın
Size yakın bir kişinin bipolar bozukluğu varsa, elbette ki iyileşmelerine yardımcı olmak istersiniz. Ancak bazen nereden başlanacağını bilmek zordur. Onların davranışlarından dolayı hayal kırıklığına uğramış olabilir, incinmiş hissedebilir ve ne yapacağınızı veya söyleyeceğinizi bilmiyor olabilirsiniz. Derin bir nefes alın. Sevdiğiniz kişinin sizin desteğinizle daha stabil davranması daha muhtemeldir. Onların yanında olmaya çalışmanın birçok yolu vardır.
2. Kendinizi eğitin
Hastalık hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, bipolar bozukluğu olan birine o kadar çok yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, manik ve depresif dönemlerde ortaya çıkan semptomlarının anlaşılması, ruh halindeki ani ve şiddetli değişiklikler sırasında uygun şekilde tepki vermenize yardımcı olabilir.
3. Dinleyin
Yardımcı olmak için her zaman cevap vermenize veya öneride bulunmanıza gerek yoktur. Aslında, sadece iyi bir dinleyici olmak, özellikle sizinle karşılaştıkları zorluklar hakkında konuşmak istediklerinde, bipolar bozukluğu olan biri için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir,
Kabul ve anlayışınızı sunmak, o kişinin hastalığı hakkında daha rahat hissetmesine yardımcı olmak için faydalı olabilir. Aşağıdakileri uygulayarak daha iyi bir dinleyici olabilirsiniz;
- ne söylediklerine aktif olarak kulak vermek
- konuşmalar sırasında sakin kalmak
- tartışmalardan kaçınma
- onları sinirlendiren ya da hayal kırıklığına uğratan konulardan kaçınmak
4. Plan yapın
Bipolar bozukluk öngörülemez olabilir. Şiddetli ruh hali değişim nöbetlerinde kullanmak için acil durum planınızın olması önemlidir. Bu plan, kişinin depresif bir dönem sırasında intihar etme düşüncesine kapılması veya manik bir nöbet sırasında kontrolden çıkması durumunda ne yapılması gerektiğini içermelidir.
Ayrıca, kişinin aşırı değişimler yaşadığı dönemler arasındaki süreyi atlatmasına yardımcı olabilecek günlük planlarınız da olmalıdır. Bu planlar, kişinin ruh halinin değişmekte olduğunu hissettiğinde ne yapabileceğini ya da enerjisinin düşük olduğunda ev işlerini veya diğer günlük aktiviteleri nasıl tamamlayacağı gibi başa çıkma mekanizmaları içerebilir. Bu planları kişi sakin ve istikrarlı bir zihinsel durumdayken yapın. Bu planları bir yere yazmak en iyisidir, böylece ikiniz de kolayca ulaşabilirsiniz.
Bipolar bozukluğu olan insanlar bazen hastalıklarının manik evresindeyken oldukça fevri ve düşüncesizce davranabilirler. Sevdiğiniz kişi iyi hissettiğinde, sizden onlar için nakit veya kredi kartlarını saklamanızı isteyebilirler; bu, manik bir aşamada kendilerine yapabilecekleri olası maddi zararı en aza indirecektir.
Eğer bunu yapmayı kabul ediyorsanız, sevdiğiniz, kredi kartlarını, banka hesaplarını veya nakit paralarını vermenizi talep ettiğinde, bazı düşmanlıkların ortaya çıkmasına hazır olun. Sevdiğiniz kişiyi bu şekilde desteklemeyi kabul etmeden önce, bu durumla başa çıkıp çıkamayacağınızı önceden düşünün.
5. Mania durumunu gözlemleyin
Bazen kişinin bipolar bir ruh hali değişikliği olduğunu fark etmek zordur. Kendini harika hissettiğini söyleyebilir. Ama işaretleri anlayabilirsiniz. Mania için tehlike işaretleri şunlardır;
- Daha az uyuma
- Hızlı ve çok konuşma
- Çok hızlı araba sürmek ya da bitmeyen alışverişler yapmak gibi riskli ve dengesiz davranışlar
Sevdiğin birinin maniye doğru yönelebileceğini düşünüyorsanız yardım alın. Doktor ve terapistler şiddetli bir mania durumunu durdurabilirler.
6. Depresyonu kollayın
Siz de depresyon krizini durdurmaya yardımcı olabilirsiniz. Aşağıdaki uyarı işaretlerine dikkat edin;
- sosyalleşmeye daha az ilgi duyma
- uyku problemleri (uykusuzluk veya çok fazla uyumak)
- enerjisizlik
- gözü yaşlı ya da üzgün olma
- ağrıları ve acıları olması
Arkadaşınızı yerinden kalkıp yürüyüşe çıkmak için teşvik edin. Olumlu olun: İş yerinde ya da dışarıda olan güzel bir olaya dikkatini çekin. Bir süre zarfında daha iyi olmazsa doktoru arayın.
7. Stresi azaltın
İşini kaybetmek ve hatta taşınmak gibi strese neden olan şeyler ruh halindeki değişimleri tetikleyebilir. Sevdiklerinizi her stresli olaydan koruyamazsınız. Ama bu stresli durumlar olduğunda onlarla başa çıkmasına yardım edebilirsiniz. Onları egzersize, meditasyon yapmaya veya derin nefes alma egzersizlerini denemeye teşvik edin. Birlikte yoga dersine katılın. Bu her ikinizde de bipolar bozukluğun zorluklarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilecektir.
8. Beraber vakit geçirin
Kahve içmeye gidin, parkta yürüyüşe çıkın ya da komik bir film izleyin. Sosyal bağlantılar kurmak özellikle sevdikleriniz depresyondaysa önemlidir. Bipolar bozukluğu olan kişi sorunu daha da kötüleştirecek şekilde kendini izole edebilir. Davet ve önerilerinizi geri çevirse bile denemeye devam edin. Bu onların sizin için önemli olduğu mesajını gönderir. Muhtemelen çabalarınızı takdir ederler ve sonunda evet diyebilirler.
9. Sakinliğinizi koruyun
Bipolar dönemler sırasında, sevdiğiniz kişi kendisi değildir. Mania sırasında şaşırtıcı ve hatta çirkin ve ölçüsüz şeyler yapabilirler. Depresyona durumunda, edepsiz ve asabi olabilirler. Eğer size ani ve sert bir tepki gösterir ya da sızlanırsa, reaksiyon göstermemek için kendinizi tutun. Aklınızda tutun ki, bu şekilde davranışının nedeni bipolar bozukluğun semptomlarıdır.
Ayrıca bakınız; Bipolar Bozukluk ve Öfke: Neden Olur ve Nasıl Başa Çıkılır
10. Onlar için bir şampiyon olun
Bipolar bozukluğu olan insanlar bazen tüm dünyanın onlara karşı olduğu hissine kapılırlar. Onların yanında olduğunuzdan emin olmaları, onların daha istikrarlı hissetmelerine yardımcı olabilir. Kişinin davranış ve eylemleriyle aynı fikirde olmanıza gerek yoktur, ancak onlara her zaman destekçisi olduğunuzu söylemek çok faydalı olabilir.
Bipolar bozukluğu olan kişiler genellikle kendilerini değersiz ya da umutsuz hissederler, bu nedenle güçlü yönleri ve olumlu nitelikleri depresif dönemlerden daha kolay kurtarmalarına yardımcı olabilir.
11. Tedavilerinde aktif olun
Bipolar bozukluğu olan kişilerin tedavisi genellikle pek çok terapi seansı ve doktor ziyaretlerinden oluşur. Bu randevulara mutlaka katılmanız gerekmese de, bipolar bozukluğu olan kişiyle gelip randevuları bitene kadar beklemelerine yardımcı olabilirsiniz.
Bu randevular bipolar bozukluğu olan kişiler için bazen karmaşık veya korkutucu görünebilir. Yanlarında destek olabilecek ve onlarla konuşabilecek birisinin olması, hissedebilecekleri stres veya kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
12. Onları cesaretlendirin
Bipolar bozukluğu olan kişilerin dolu dolu ve başarılı bir hayat sürebileceğini unutmayın. Arkadaşınızın hastalığının onu tanımlamadığını bilmesini sağlayın. Bu bir kişilik kusuru değildir. Sadece kendini toparlayamaz. Bipolar bozukluk tedavi edilmezse semptomlar daha da şiddetlenir. Onu, tedavi olursa daha iyi olacağı konusunda cesaretlendirin, özellikle tedaviye bağlı kalırsa.
13. Destek olun, baskı yapmayın
Bipolar bozukluğu olan bir kişiye desteğiniz çok yardımcı olabilir. Bununla birlikte, ne zaman geri çekileceğinizi ve bir tıbbi veya zihinsel sağlık uzmanının araya girmesine izin vermeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Bipolar bozukluğu olan insanlar bilinçli kararlar verebilirler ancak ruh hallerinin ve davranışlarının ne zaman kontrollerinin dışına çıktığını anlamanız gerekir.
Ayrıca, siz yardım etmeye çalışıyorken kişi bir aksilik yaşarsa bunu kişisel olarak almayın. Unutmayın ki ikinizin de elinizden gelenin en iyisini yapıyorsunuz.
14. Anlayışlı olun
Zihinsel bozukluğu olan kişilerin yaşadıkları şeyin ne olduğunu anlamaları zor olabilir. Bipolar bozukluğu olanlar, ruh hallerinin neden değiştiğini bilemeyebilir. Kişinin neler yaşadığını anlamaya çalışmak ve desteğinizi sunmak, onların hissettikleri şeyler üzerinde büyük bir fark yaratabilir.
15. Kendinizi ihmal etmeyin
Bipolar bozukluğu olan birini önemserken, kendinize bakmayı kolayca unutabilirsiniz. Birine yardım etmeden önce, bunu yapmak için zamanınızın ve duygusal yeterliliğinizin olduğundan emin olmalısınız.
Birine yardım etmeye karar verdiğinizde, yeterince uyumalı, uygun bir şekilde beslenmeli ve düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Sağlıklı olmak, yardım ettiğiniz kişinin de sağlıklı olmasına yardım edecektir.
16. Sabırlı ve iyimser olun
Bipolar bozukluk uzun dönemli bir hastalıktır. Bu nedenle semptomlar kişinin hayatı boyunca ortaya çıkacak ve devam edecektir. Aşırı ruh hali değişimleri dönmeleri ve semptom görülmeyen periyotlarla ele alındığında bipolar bozukluk öngörülemez bir hastalıktır. Bipolar bozukluğu olan kişinin iyiliği için sabırlı ve iyimser olmaya çalışın. Bu, onların dolu dolu ve sağlıklı bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olabilir.
17. İletişimde bulunmasına yardımcı olun
Bipolar bozukluğu olan kişi başkalarıyla bağlantı kurduğunda kendini daha iyi hissedebilir. Bir destek grubu, deneyimleri paylaşmak ve bipolar bozuklukla daha iyi yaşamanın yolları hakkında konuşmak için güzel bir atmosfer oluşturabilir. Sevdiğiniz kişi yalnız gitmekte tereddüt ederse, onunla gitmeyi teklif edin. Bireysel destek grupları ve online buluşma grupları bu konuda yardımcı olabilir.
18. Yardım eli uzatın
Basit ve her zaman yapılan işler bile zihinsel hastalık problemi yaşayan bir kişiye bunaltıcı gelebilir. Arkadaşınıza, yükünü hafifletmek için neler yapabileceğinizi sorun. Örnek olarak; çocuklarını okuldan almaya veya ayak işlerini yapmaya yardımcı olmak için gönüllü olun. Aileniz için yemek yapıyorsanız, iki katı yemek yapın ve bir kısmını onun evine götürerek ikram edin.
19. Ne zaman aşırı olduğunu bilin
Kimse bipolar bozukluğun nasıl tedavi edileceğini, tedavi etmekte uzman olan kişilerden daha iyi bilemez. Bipolar bozukluğu olan bir kişiye yardım ediyorsanız ve durum baş edilmesi zor bir hale geliyor gibi görünüyorsa, hemen tıbbi veya akıl sağlığı uzmanına ulaşın. Kişinin taciz davranışları varsa veya kendilerine veya başkalarına zarar verme tehdidi durumunda 155 ya da 112 yi arayın.
Soru: Biri bipolar bozukluğu olan bir arkadaş veya aile üyesi ile nasıl ilişki kurulur?
Cevap: Akılda tutulması gereken en önemli şey, kişinin davranışının sebebinin hastalığın semptomu olduğudur. Tıpkı streptokok boğaz ağrısı olan bir kişinin ateşi, boğaz ağrısı ve konuşma zorluğu çekmesi gibi. Bu durum bu kişilerin “normal hali” değildir. Aynı şey bipolar bozukluğu olan insanlar için de geçerlidir.
Bazen, bipolar bozukluğu ya da diğer akıl hastalıkları problemleri olan insanlar, hayatlarında olan insanların onları terk etmelerine alışırlar çünkü kişinin şiddetli bir biçimde hasta olduklarında gösterebilecekleri davranışlarla “başa çıkamazlar”. Sevdiklerinize, onlara destek olmak ve yardımcı olmak için yanlarında olduğunuzu bildirmek güvene dayalı bir ilişki kurmak için faydalı olabilmektedir. Sevdiklerinize yaşadıkları duygular hakkında konuşma fırsatı verin ve kendi duygularınızı onlarla paylaşın. Açık ve dürüst iletişim, bütün iyi ilişkilerin temelini teşkil eder.
Bipolar bozukluğu olan kişilere nasıl davranılmalı: Sonuç
Bipolar bozukluğu olan birine yardım etmek zor olabilir. Kişinin ruh hali öngörülemez bir hal alır ve nasıl tepki verileceğini ya da nasıl baş edileceğini bilmeniz zor olabilir.
Ancak çaba sarf ederseniz, arkadaşınızın veya sevdiğiniz kişinin yaşamında çok büyük bir fark yaratabilirsiniz. Size güvenebileceklerini bilmek, tedavi planlarına bağlı kalmalarına ve daha pozitif olmalarına yardımcı olabilir. Arkadaşınıza veya sevdiğiniz birine bipolar bozuklukla hayatın iniş ve çıkışlarında başa çıkmakta yardım ettiğinizi bilmek de sizin için tatmin edici ve değerli olabilir.
İçerik kesinlikle bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye olarak değerlendirilmemelidir.
Bipolar bozukluğu olan birine nasıl davranılmalı konusuyla ilgili diğer paylaşımlar;
- Bipolar Bozukluk ve Cinsellik / Cinsel İşlev
- Lityum İçeren Besinler | Lityum Nelerde, Hangi Besinlerde Vardır