Siyah maske nedir?
Şu aralar gündemde olan kozmetik ürünlerinden biri de şüphesiz ki siyah maskedir. Piyasada pek çok marka tarafından çıkarılmış ve çeşitli kozmetik mağazalarında satılmakta olan bu siyah maske nedir hep beraber inceleyelim.
Piyasada satılmakta olan siyah maskeler, yüzlerce yıl toprağın altında kalan polifenollerden elde edilmektedir. İçinde polifenollere ek olarak kalsiyum, çinko ve potasyum mineralleri bulunmaktadır. Ayrıca siyah maskeler 40 kilograma yakın bitkinin ham özütünden üretilmektedirler. Bu maskeler birçok cilt tipine uygun olmakla beraber kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir. Ekonomik ve kolay uygulanabilir olması ise siyah maskeyi ön plana çıkaran ayrı bir özelliğidir.
Maskenin ana bileşeni olan polifenol nedir dediğinizi duyar gibiyim. Polifenoller, her molekülde birden fazla fenol grubunun bulunduğu bileşiklerdir ve geniş bir grup olan antioksidanların içinde yer alırlar. Genellikle bitkilerde bulunan polifenoller, bitkilerdeki renklenmelerden sorumludurlar. İnsanlarda ise polifenoller antioksidan özellikleri sayesinde vücuttaki serbest radikallerin yıkımını sağlayarak, serbest radikallerin hücre ve dokulara verdikleri zararı önlerler. Ayrıca kardiyovaskülerhastalıklar ve kanserden korunma üzerinde de polifenollerin olumlu etkileri bulunmaktadır.
Siyah maske nasıl kullanılır?
Bu maskenin faydaları tartışmalı bir konu (yazının ilerleyen bölümlerinde değinildiği üzere) olmakla beraber siyah maskenin kullanımı ve oldukça basittir ve neredeyse her cilt tipine uygun olarak üretilmiştir. Ancak siyah maskeyi kullanmadan önce bir uzmana danışmak maskenin kullanılmasından sonra herhangi bir olumsuz sonuç almamak açısından önemlidir.
Siyah maske yüze nasıl uygulanır?
Herhangi bir maskeyi yüze uygulamadan önce cildin temiz ve makyajsız olduğundan emin olun. Ayrıca maske öncesi bir kaba sıcak su koyarak yüze buhar uygulamak da gözenekleri açıp yumuşatmak için iyi bir fikirdir.
Maskeyi yüzün T bölgesine uygulayın ve bir süre bekletin. Ürün üzerindeki nasıl kullanılır bölümünü dikkatlice okuduğunuzdan emin olun. Üründen ürüne maskenin ciltte kalma süresi çeşitlilik gösterebilir. Zamanı geldiğinde, maskeyi ciltten çıkarın ve sıcak suyla yüzü yıkayın.
Daha sonrasında doğal bir nemlendirici kullanabilirsiniz.
Cildi temizledikten sonra maskeyi dairesel ve yumuşak hareketler ile göz ve dudak çevresinden ve saç diplerinden uzak olacak şekilde sürünüz. Maskenin yüzdeki şeftali tüylerini koparma gibi bir özelliği olduğu için saç diplerinden uzak durmak bu açıdan önemlidir.
Maske yüzünüzde kuruyana kadar bekleyin. Ancak bu bekleme süresi genel olarak 30 dakikayı aşmamalıdır.
Maske kuruduktan sonra maskeyi (kullandığınız maskenin uygulamasında nasıl öneriyorsa) ya ılık su ile yıkayarak ya da soyarak ciltten uzaklaştırın.
Maske çıktıktan sonra cildimizi ılık su ile güzelce temizleyiniz.
Maskenin kullanımıyla ilgili birkaç ufak noktaya dikkat etmek gerekmektedir.
Bunlardan ilki maskenin kullanımından sonra hemen yüze makyaj uygulanmamalıdır. Bu durum yüzde lekeler oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle maskeyi ya makyaj yapmayacağımız bir gün ya da günün sonunda cildimizi makyajdan arındırdıktan sonra kullanmalıyız.
Diğer dikkat edilmesi gereken durum ise siyah maskeyi en fazla hafta 2 ya da 3 kez kullanmaktır. Gereğinden fazla kullanmak da cilt üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir.
Siyah maske kullanımında ciltte oluşan değişiklikler
Siyah maskenin kullanımı sonrasında cildinizde değişiklikler görmeye başlayacaksınız. Bu değişikleri şu şekilde açıklayabiliriz;
1. Uygulama: Siyah noktaların yüzeye çıkmasını sağlayarak gözenekleriniz açılacaktır. Bu, cildin daha temiz ve parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olabilir. Cilt tonunuz düzelip daha dengeli bir hal alabilir.
2. Uygulama: Cildinizdeki siyah noktaların büyük bölümünün temizlenmesini sağlayabilir. Eğer cildinizde akne ve iltihaplanmalar varsa bunlarda da iyileşme gözlenebilir. Cildiniz daha lekesiz ve pürüzsüz bir hal alabilir.
3. Uygulama: Siyah nokta sorununuz ortadan kalkmaya başlayabilir ve ciltte gözle görülür bir şekilde düzelme meydana gelebilir. Ciltteki lekeler ve sivilcelerdeki (akne) iyileşme olabilmektedir. Yüzünüzdeki sıkılaşma belirgin bir hale gelebilir ve özellikle göz ve alın çevresinde bulunan kırışıklıklarınızda azalma meydana gelebilir.
Siyah maskenin faydaları
Birçok marka maskelerinin ciltte harikalar yaratacağını ve cildi yumuşak ve canlı yapacağını iddia eder. Fakat hepimiz biliyoruz ki, farklı markalar cilt tipine bağlı olarak farklı etkiler göstermektedir.
Siyah maske gittikçe popüler oluyor çünkü cilde uygulandıktan sonra soyularak çıkarıldığında cilt gözeneklerindeki kirleri çıkararak gözeneklerin açılmasına yardımcı olmaktadır. Kapanmış gözenekler ciltte lekelere, şişliklere ve hatta sivilcelere (akne) neden olabilmektedir. Eğer yağlı bir cilde sahipseniz siyah maske kullanımı ciltteki aşırı yağdan kurtulmaya da yardımcı olabilir.
En iyisi siyah maskeyi haftada iki kere kullanmaktır, bu maskeyi çok fazla kullanmak cildi kurutabilir.
Maskenin renginin siyah olması itibariyle, ciltten soyularak çıkarıldığında maskeyle beraber çıkan ölü deri parçalarını ve ciltten çıkan diğer maddeleri de görme şansınız vardır.
Bununla beraber, siyah maskenin faydalarını sıralayacak olursak;
- Yüzdeki siyah noktaları temizleyerek tıkanan gözeneklerin açılmasını sağlar.
- Cilt yüzeyindeki ölü derilerin temizlenmesinde etkilidir.
- Düzenli kullanılması sivilce ve lekelerin yok olmasında faydalıdır.
- Kırışıklıkların azalmasını sağlar.
- Yaşlılık etkilerinin azalmasında etkilidir.
- Cildi yeniler, daha canlı ve parlak görünmesine yardımcı olur.
- Ciltte detoks etkisi oluşturur.
- Ciltte sıkılaşmayı sağlar.
- Sivilce ve siyah noktaların yeniden oluşmasını önleyici etkisi vardır.
- Yüzün hava kirliliği, rüzgar vb. gibi olumsuz etki oluşturabilecek etkenlere karşı cildin kendini korumasında etkilidir.
- Kan dolaşımının düzenli ve akıcı olmasını sağlar.
- Cildin doğal rengini ve görünümünü korumasında yardımcı olur.
Evde siyah maske yapımı
Siyah maskeler piyasada her yerde bulabileceğimiz bir ürün olmakla birlikte evde yapımı da oldukça kolay olan bir üründür. Mağazalardaki ürünlerde ana madde polifenol dediğimiz bileşikler olsa da içinde mutlaka kimyasal maddeler bulunmaktadır. Cildime bilmediğim kimyasalları sürmek istemiyorum diyorsanız bu başlık tam size göre. İşte sizin için bulduğumuz basit ve kolay uygulanabilir siyah maske tarifleri:
Siyah maske tarifi 1
Malzemeler
- Bitkisel jelatin 3 yemek kaşığı (Aktarlardan alabilirsiniz)
- Aktif karbon 2 tatlı kaşığı (Aktarlardan alabilirsiniz)
- Yarım çay bardağı su
- Cezve ve kaşık
Maskenin yapılışı;
Cezveye yarım çay bardağı su ve 3 yemek kaşığı jelatin koyunuz ve kıvam alana kadar ocakta jelatin ve su karışımını kaynatın.
Kaynattığınız karşımın içine 2 tatlı kaşığı aktif karbonu ekleyip macun kıvamına gelene kadar karıştırınız. Maskenin kıvamına göre karbon miktarı biraz daha arttırılabilir.
Temizlemiş olduğunuz cildinize maskeyi ılıkken uygulayın. Çok fazla soğursa jelatin katılaşmaya başladığı için maskenin yüze uygulamasında zorlanabilirsiniz.
Maskeyi yüzünüze göz ve dudak çevresinden ve saç diplerinden uzak olacak şekilde sürün ve 15-20 dakika (maske kuruyana kadar) bekledikten sonra maskeyi yüzünüzden soyarak çıkartın.
Maskeyi çıkarttıktan sonra yüzünüzü ılık suyla güzelce durulayıp kurutun. Maske uygulamasından sonra yüzünüze nemlendirici kreminizi sürebilirsiniz.
Vermiş olduğumuz bu tarifin haftada 1 kere uygulanması yeterli olacaktır.
Siyah maske tarifi 2
Malzemeler
- Aktif karbon tozu 1 tatlı kaşığı
- Gri kil (sıvı bentonit ya da toz) veya beyaz kil 1,5 tatlı kaşığı
- Bal 1 tatlı kaşığı
- Lavanta yağı 2 damla
- Buğday yağı 2 damla (Kuru cildi olanlar tercih edebilir)
- Çay ağacı yağı 2 damla (Yağlı veya sivilceli cildi olanlar tercih edebilir)
Maskenin yapılışı;
Maskeyi yapmak için öncelikle tüm malzemeleri seramik ya da cam bir kap içeresine aktarın.
Malzemeleri sürülebilir bir macun kıvamı elde edene kadar karıştırın. Bu aşamada aktif karbonu solumamaya özen gösterin.
Macunun kıvamı çok katı olduysa birkaç damla su ekleyerek sürülebilir bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
Maskeniz hazır olduktan sonra bir fırça yardımıyla veya parmaklarınızla göz ve dudak çevresinden ve saç diplerinizden uzak olacak şekilde maskeyi yüzünüze ince bir tabaka halinde sürün.
15-20 dakika sonra maske yüzünüzde kuruyacaktır.
Kuruyan maskeyi ılık su ile yıkayarak temizleyin.
Vermiş olduğumuz bu tarifi hassas cilde sahip olan kişilerin ayda 1 kereden fazla uygulaması ciltlerini yorabilir. Bu tarifi 2 haftada bir uygulayabilirsiniz.
Neden bazı insanlar siyah maske kullanmaktan kaçınmalıdır?
Eğer çok kuru cildiniz varsa cilde siyah maske uygulamaktan kaçınmalısınız çünkü bu maske cildi daha da kuru bir hale getirebilir.
Maskeyi soyarken, maskeyi kullananlardan bazıları yanıcı ve kaşındırıcı bir his duymuşlardır. Bu his daha sonra hissedilmez fakat eğer gerçekten acı ve batma hissi duyma ihtimalinden sakınmak istiyorsanız bu maskeyi kullanmaktan kaçınmalısınız.
Maskeyi ciltten çıkarmak kızarıklığa ve lekelenmeye neden olabilir ve cildinizi savunmasız hissedebilirsiniz çünkü temelde cildin koruyucu tabakasını da bu maskeyle beraber çıkarmış oluyorsunuz.
Bütün siyah maskelerin hipoalerjenik olmamasına karşılık, bu maskeler ciltte kaşıntıya ve kızarıklığa neden olan bir alerjik tepkimeye sebep olabilir.Eğer emin değilseniz, cildin küçük bir bölümünde maskeyi test edebilir ve sonrasında yüze uygulayabilirsiniz.
Birçok farklı marka şu anda siyah maske bazlı maskeler üretmektedir. Cilde uygulanan maskeler arasında çok rağbet gören bir ürün haline gelmiştir.
Bu maskeyi satın almadan önce, cilt tipinize en uygun olanını seçebilmek ve faydalarını en iyi şekilde görebilmek için farklı markalar ile ilgili detaylı olarak araştırma yapmak en mantıklısı olacaktır. Eğer ilk defa siyah maskeyi kullanan biri olacak iseniz, online satın almak yerine mağazadan satın alın ve buradaki satış danışmanları ile siyah maske hakkında fikir alış verişinde bulunun.
Siyah maskenin zararları
Siyah maskenin birçok faydasının olmasının yanında belirli ciltler için birtakım olumsuz etkileri olabilmektedir. Siyah maske kullanırken dikkatli olmakta fayda vardır. Maskeyi göz ve dudak çevresinde boşluk olacak şekilde sürmek doğru kullanım şeklidir. Ayrıca siyah maske tamamen kuruduktan sonra cildinizden soyarak çıkartırken yüzünüzdeki ayva tüylerini de alabilir. Bu nedenle saç diplerinden uzak yerlere sürmeniz daha yararlı olacaktır.
Siyah maske cilde nasıl zarar vermektedir? Farklı uzman ve kullanıcı yorumlarına göre;
Siyah maske kullanımı biraz tartışmalı bir konudur. Bazı uzmanlar ve maskeyi kullananlar bu maskelerin faydadan çok zarar verdiğini düşünmektedir. Bu bakış açısına göre;
Siyah maskenin içeriğinde bulunan ve yapışkan özelliği olan maddeler cilt yüzeyindeki hücrelere ve ince tüylere yapışır ve maske soyulduğunda cilt için gerekli olan şeyler sıyrılıp atılmış olur. Ciltteki yağlanmalar nedeniyle oluşan siyah noktalar ciltten çıkartılabilir fakat oluşmalarına neden olan asıl neden ihmal edilir ve birkaç gün içinde bu siyah noktalar geri gelebilir. Maske cildin en dış yüzeyindeki (stratum corneum) tabakası ve bazı tüyleri çıkartırken oldukça can yakıcı olabilir.
Birçok kişi siyah maskenin ciltlerini yumuşak ve temiz yaptığını ifade etmektedirler. Bu sadece cildin en dış yüzeyinin tamamen çıkarılıp atıldığı için olmaktadır. Cilde zarar vermeden cildi temizlemek için çok daha efektif yollar vardır.
Üstelik, bu maskeler sağlıklı bir cilt için gerekli olan cilt yüzeyindeki yağı söküp çıkardığı için aslında daha fazla siyah nokta oluşmasına ve cildin dengesinin bozulmasına neden olabilmektedir. Cildin doğal yağı (sebum) cildi koruyan çok önemli bir bileşendir. Sebum olmadığında cilt, dış çevre kaynaklı patojenler (hastalık yapıcı) ve toksinlere karşı savunmasız kalır. Cildin en dış yüzeyini çıkarmak sadece cildin savunma gücünü zayıflatmaz, siyah noktaların oluşmasının altında yatan gerçek nedeni öğrenmesini de engeller.
Öyle ki, bu, birçok ticari cilt bakımı ürünlerinde karşılaşılabilecek asıl problemdir. Uzun vadeli çözümler vadederler fakat bunlar daha çok yeni ve ekstra problemlere neden olurlar.
Siyah maske faydaları, kullanımı, siyah maske nasıl uygulanır konusuyla bağlantılı, ilginizi çekebilecek diğer paylaşımlar,
- Evde Cilt Bakımı İçin Kolay Doğal Yüz Maskesi Tarifleri ve Bitkisel Yöntemler Nelerdir?
- Maydanoz Maskesi: Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
- Hindistan Cevizi Yağı Cilde Nasıl Uygulanır | Yüze, Cilt Lekelerine Faydaları Nelerdir?
- Cilt Lekelerine Doğal Bitkisel Çözümler ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Yüzümü Nasıl Gençleştirebilirim? 8 Adımda Yüz Gençleştirme, Daha Genç Görünen Bir Yüz İçin Ne Yapılır?
- Cilt Kuruluğundan Kurtulmak İçin Yöntemler
- Jojoba Yağı: Cilde Faydaları ve Kullanımı | Yüze, Sivilce ve Lekelere Nasıl Uygulanır?