Ülkemizde ortalama olarak kısırlık problemi yaşayan 1,5 milyon çift bulunmaktadır. Teknolojinin ve tüp bebek yöntemlerinin gelişmesi ile, yardımcı üreme yöntemleri sayesinde kısırlık sorunları %80’e yakın bir oranda çözüme kavuşturulabilmektedir.
Çiftler, düzenli olarak ve korunmasız cinsel ilişkiye giriyor ve buna rağmen çocuk sahibi olamıyorlarsa bir uzmana başvurmaları gerekir.
Her çifte kısırlık tedavisi uygulanmaz, tüp bebek yöntemine uygun olup olmadıkları tespit etmek için belirli testler ve tetkikler yapılmalıdır. Bu testler tüp bebek merkezlerinde erkeğe yapılan sperm analizlerini ve jinekolojik muayeneyi kapsar. Aynı zamanda erkeğin bazı hastalıkların taşıyıcısı ya da enfeksiyonlarının olup olmadığının ortaya çıkabilmesi bakımından bu testlerin yapılması oldukça önemlidir.
Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanır
- Her iki tüpün de tıkalı olması durumunda
- İleri derece polikistik over sendromu, yumurtlama bozuklukları, durumunda
- Azospermide, sperm kalite bozuklukları,
- Endometriyoma (çikolata kistleri), Endometriyozis hastalığının olması durumunda
- Servikal etken tespit edildiği durumlarda
- İmmunolojik etkenler söz konusu olduğunda uygulanır.
- Nedeni açıklanamayan kısırlık durumlarında
Tedavi Öncesinde Yapılan Testler
Tüp bebek tedavisine başvuran çiftler için eş zamanlı araştırmalar ve tetkikler yapılır.
Sperm uygulama merkezinde erkek bireye öncelikle sperm tahlili yapılır. Daha sonra bu sperm gelişmiş laboratuvar ortamında değerlendirilir. Bu değerlendirme ile sorunun erkek kaynaklı olup olmadığı araştırılır.
Anne adayı için ise; rahim filmi çekilir, adet düzenleri ve hormon analizleri yapılmaktadır.
Her iki aday için de ayrıca enfeksiyon araştırmaları yapılır.
Tüp Bebek Tedavisine Ne Zaman Karar Verilir
Doğal yollardan çocuk sahibi olmada sorun yaşayan çiftler için, tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olma şansı sunabilmektedir. Yardımcı üreme yöntemleri arasında tüp bebek tedavisi en çok uygulanan ve en başarılı tedavi yöntemidir.
Eğer anne adayının yaşı 35 üzeriyse ve doğal yöntemlerle gebelik sağlayamıyorsa altı ay geçtikten sonra daha fazla beklemeksizin bir uzmana başvurulmalıdır.
35 yaşından daha genç anne adayları ise doğal yollardan hamile kalabilmek için 1 yıl beklemeli ve daha sonrasında gebelik sağlanamıyor ise bir uzmana başvurulmalıdır.
40 yaş ve üzeri yaşlardaki kadınlarda ise menopoz riski söz konusu olduğundan dolayı herhangi bir bekleme süresi olmaksızın doktora başvurmak gerekmektedir.
Beğenebileceğiniz diğer paylaşımlar;
- Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?
- Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Egzersiz Yapılabilir mi?
- Hamilelikte DHA Kullanımı: Ne Kadar Kullanılmalı + Dikkat Edilmesi Gerekenler?
- Hamilelikte Yulaf Ezmesinin Faydaları: 4 Etkili Özellik
- Yumurta Dondurma Nedir ve Kimlere Uygulanır?