Saçlarını kaybetmeye başladıktan sonra pek çok insan için hayat daha keyifsiz bir hal alabilir. Bu aynı zamanda birçok insan için, kendilerini içe kapanık, çekici olmayan veya gittikçe yaşlandığını hissettiren ve psikolojik sorunlara neden olan bir durumdur. Hatta nispeten genç kişilerde saç dökülmesi yaşamak daha da kötü olabilir.
Bununla beraber, evde yapılar tarifler, kremler, spreyler, lazer tedavileri vb. gibi saç dökülmesine yönelik çözüm olarak önümüze çıkan çok fazla seçenek vardır.
Belki de saç dökülmesini önlemek için bütün tedavi yöntemlerini denediniz, ancak hala uzun zamandır istediğiniz sonuçları alamıyorsunuz.
Vazgeçmeyin. Belki saç dökülmesi için microneedling uygulamasının bir çeşidi olan dermaroller kullanmak işinize yarayabilir.
Sadece birkaç yöntem işe yaramadı diye saç dökülmesi tedavisinden vazgeçmek mantıklı değildir. Başka tedavi stratejileri de vardır.
Bu makalede, daha önce saç dökülmesiyle mücadele eden ve dermaroller kullanan pek çok kişi için oldukça olumlu sonuçlar veren bir aletten bahsedeceğiz; Dermaroller! Peki dermaroller nedir, ne işe yarar ve saç dökülmesini tedavi etmek gerçekten etkili midir? Okumaya devam edin.
İçerik
- Dermaroller nedir?
- Dermaroller saçta gerçekten işe yarar mı?
- Microneedling mekanizması nedir?
- Saç dökülmesinde kaç mm dermaroller kullanılmalı?
- Dermaroller saça nasıl kullanılır?
- Saç için dermaroller kullanmanın yan etkileri ve zararları
- Saç dökülmesi için dermaroller kullanımı ile ilgili öneriler ve ipuçları
- Dermaroller saç köküne zarar verir mi?
- Dermaroller saç çıkarır mı?
- Dermaroller & Saç: Kullanım öncesi ve sonrası fotoğrafları
- Sonuç
Dermaroller nedir?
Dermaroller, genellikle titanyumdan yapılmış küçük mikro iğnelerle kaplı silindirli el tipi plastik bir cihazdır.
İğneler, cilde batırılarak küçük delikler açmak için kullanılır. Bu iğneler yeni hücrelerin üretimini teşvik etmek ve cildin zarar görmesine ya da şiddetli ağrıya neden olmadan kan dolaşımını artırmak için yeterli derinliklerde dermise nüfuz eder
Bu cihaz, ciltte kollajen üretimini tetikleyerek sadece saç dökülmesini tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda cilt üzerindeki kusurları gidermek için de mükemmeldir. Dermaroller evde kolaylıkla kullanılabilir, ancak bazen dermatolog gibi bir tıbbi uzman tarafından da yapılır.
Dermaroller Saçta Gerçekten İşe Yarıyor mu?
Bu sorunun kısa cevabı Evet! Dermaroller işe yarıyor.
Ancak uzun cevap şu şekilde:
Dermaroller kullananların yorumları incelendiğinde, birçok kişinin olağanüstü ve yaşamı değiştiren sonuçlar elde ettiği görülmektedir. Öte yandan bu alet herkes için aynı şekilde işe yaramamıştır.
Tüm tedaviler gibi, dermarollerin etkinliği kullanıcıdan kullanıcıya değişiklik göstermektedir. Ayrıca, kişinin dermaroller kullanmada ne kadar deneyimli olduğuna da bağlıdır.
Klinik araştırmalar, çalışmalar ve denemeler dermaroller kullanımının saç dökülmesinin tedavisinde çok etkili olduğunu kanıtlamıştır. Saç ve saç derisi için olduğu kadar vücudun geri kalanında da güvenle kullanılabilir ve saç dökülmesi ilacıyla beraber kullanıldığında daha etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Kök hücreler ciltte üretilirken, hali hazırda bulunan kılların korunmasına yardımcı olarak saç uzamasını arttırır.
İlginç görüntüsüne karşılık saç dökülmesini durdurma sürecindeki zorluklarla mücadelede çok verimli bir araçtır. Alopesi areata (saçkıran), androjenik alopesi (AGA – erkek tipi saç dökülmesi) veya alopesi totalis olarak adlandırılan en zor problemler gibi farklı saç dökülmesi koşullarının olmasına karşılık, dermaroller saç dökülmesi tedavisinde sebebin ne olduğundan bağımsız olarak size faydalar sağlayacaktır. .
Bununla birlikte, daha önce belirtilen üç saç dökülmesi tipinden, dermarollerin kullanımı ve sonuçları ile ilgili kayıtlar üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, mikro-iğneleme tedavisinin, androjenik alopesi yani erkek tipi saç dökülmesinden muzdarip olanlar için en iyi sonuç olduğu düşünülmektedir.
Hint Dermatoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma, mevcut hastanın tedavi planına mikro-iğneleme ilavesinin önemli sonuçlar verdiğini ve yeni saç uzaması/çıkışının 8-10 seanstan sonra başlayabileceğininin altını çizmektedir.
Sonuç olarak, çoğu durumda, dermaroller kullananlar bu cilt iğneleme prosedürünün etkinliğini onaylayan raporlar vermiştir.
Mikroneedling’deki Mekanizma Nedir?
Aşağıdakiler, dermaroller kullanımının saça nasıl fayda sağladığını anlatan dört ana başlıktır:
- Yara iyileşme sürecini başlatmak için vücudun doğal reaksiyonunu tetikler.
- Saç derisinde bulunan saç foliküllerinde kök hücreler tetiklenir ve daha sonra saç büyüme sürecini başlatır.
- Saç derisine kan dolaşımını arttırır. Bu durum, saç köklerinin saç uzaması için ihtiyaç duydukları besinlerin dağıtılmasına yardımcı olur.
- Topikal saç dökülmesi çözeltilerinin emilimine yardımcı olur.
Saç Dökülmesinde Kaç mm Dermaroller Kullanılmalı?
Tüm dermaroller ürünleri arasındaki fark iğne boyutuna bağlıdır. Aralarından seçim yapabileceğiniz birden fazla boyut vardır. Mevcut ürünler içerisinden, 0.15 mm, 0.25 mm, 0.5 mm. 0,75 mm, 1,0 mm, 1,5 mm boyutları arasından seçim yapılabilmektedir.
Ayrıca, çok işe yarayan ve faydaları kanıtlanmış bir strateji olarak; saç dökülmesini tedavi etmek için çeşitli boyutlarda iki dermaroller kullanabilirsiniz.
Bunun nedeni ne olabilir?
Topikal saç derisi tedavisinde kullanılan ürünlerin emilimini artırmak için daha küçük iğneler (0.15 – 0.25 mm) olan bir dermaroller en iyisidir. Bazı hastaların ağrı veya kanama hissi duymasından endişe duymasına rağmen, bu boyutlarda meydana gelmez. Ev rahatlığında kullanmak için tamamen güvenlidir. Bu boyutlar, haftada en az bir kez uygulanabilir.
Öte yandan (0,5 – 1,5 mm) daha uzun iğnelere sahip bir dermaroller, saç için endotel büyüme faktörlerinin üretimini önemli ölçüde arttırır. Saç çıkışı ve uzaması için bu tür dermaroller en etkili olanıdır. Sadece 1-3 haftada bir kullanmanız gerekir.
0.25 mm ila 0.3 mm arasında değişen daha küçük iğnelere sahip olan dermarollerlar da vardır. Eğer kafa deriniz her gün yapılacak tedaviye iyi tolerans gösteriyorsa, her gün 0,25 mm’lik dermaroller kullanmak uygundur. Aksi takdirde, iki günde bir uygulanması da etkilidir.
- 0,15 – 0,3 mm dermaroller kullanımı: 1-3 günde bir.
- 0,5 – 1,5 mm dermaroller kullanımı: 1-3 haftada bir.
0.5 mm ila 1.5 mm arasında değişen iğnelere sahip daha büyük dermarollerlar, endotel büyüme faktörlerinin üretimini artırmak için ideal araçlardır.
Bunları ayda bir kez kullanmak uygundur, ancak vücudunuz bu dermarollerları haftada bir uygulamayı tolere edebiliyorsa haftada bir de kullanabilirsiniz.
Tavsiye:
İğnelerin boyutu ne kadar büyük olursa, prosedür o kadar acı verici olacaktır. Etkili olan durumda, 1,5 mm dermaroller kullanımı, çok fazla acı verici olacak ve bir miktar kanama olmasına neden olacaktır. Bu yüzden ayda bir kez kullanılması uygun olabilir.
Dermaroller kullanımı acı vericidir ancak çok endişelenmeye gerek yoktur. Bu durum sizi rahatsız ediyorsa, cilde daha az baskı uygulayabilir ya da acının dayanılmaz hale gelmesi durumunda cildi uyuşturan kremlerden kullanabilirsiniz.
Acıya rağmen, bu boyutlardaki iğneler inkar edilemez şekilde faydalıdır. Çünkü daha uzun iğneler kafa derisinin daha derinlerine girebileceğinden daha etkilidir ve rejenerasyon sürecini daha etkili bir şekilde başlatır.
Diğer bir öneri de, bu büyük iğneleri bir uzman tarafından yakın gözetim altında kullanmak olabilir.
Dermaroller Saça Nasıl Uygulanır?
Bu işlem için, bir mikro-iğneleme cihazına, bir dermaroller veya bir dermastamp’a ihtiyacınız vardır. Mikro-iğneleme işleminin etkili olması için yapılması gereken bazı adımlar vardır.
Alkol veya dezenfeksiyon spreyi kullanmadan önce dermarolleri temizlediğinizden emin olun. Ayrıca tedaviye başlamadan önce saç derinizi temizleyin.
İlk olarak, mikro-iğneleme cihazını doğrudan saç derisine uygulayın ve saç derisine tamamen uyguladığınızdan emin olmak için eşit bir şekilde masaj yapın. Ancak bunu bölümler halinde yaptığınızdan emin olun.
Daha sonra, bir dermastamp veya mikroneedle kullanın (mevcut saçınızın uzunluğuna bağlı olarak ve eğer uzunsa saçınızı ıslatmayı unutmayın) başın ön bölgesinde alındaki saç hizasından başlayın ve bu bölgelerde dermarolleri kullandıktan sonra başın arka bölgelerine doğru parçalar halinde ilerleyin.
Bunu, bir kez yukarı ve aşağı, sonra soldan sağa ve bir kez çapraz yönlü olarak yapın. Sonrasında bu işlemi tekrarlayın.
Saç derisindeki tüm hedef alanlarını kaplayana kadar bu işlemi tekrarlarken dikkatli olunmalıdır. Ortalama her zaman her bölgeden 10 ila 15 kez geçilmesi uygun olabilir. Bu şekilde uygulayarak, saç derisinde eşit miktarda delikler açılır ve saç onarıcı ürünün iyi emilmesini sağlanır.
Dermaroller’i her kullandığınızda, işlem bitince dezenfekte edin ve kaldırmadan önce silindiri kurutun. Bu stratejileri takip ederek dermaroller uygulaması neredeyse tamamlanmış olacaktır. Saç onarıcı veya bakım ürünü saça bir kez daha kullanmak ve saç derinize nazikçe masaj yaparak uygulamanız yeterlidir.
Saç İçin Dermaroller Kullanmanın Potansiyel Yan Etkileri
Dermaroller, saç dökülmesi tedavisinde kullanmak için güvenli bir üründür ancak ortaya çıkabilecek birkaç potansiyel komplikasyon riski vardır. Daha büyük dermaroller kullandığınızda hissedebileceğiniz acının yanı sıra, saç dökülme tedavileri için kullanılan diğer topikal ürünlerin yan etkilerini artırabilir.
Bu ne anlama geliyor?
Saç dökülmesinde en çok kullanılan topikal tedaviler alkol bazlıdır. Dermaroller ile saç derisi tedavisinde ciltteki nemin azaldığı göz önüne alındığında, alkol bazlı bileşenler ve ne azalması bir araya geldiğinde cilt tahrişi, kuruluk ve kaşıntı ortaya çıkabilir.
Bu yan etkiler, saç dökülmesine yönelik topikal tedaviler alkol bazlı olmadığında gözlenmez.
Kullanılan iğneleme tedavisine bağlı olarak diğer başka olası yan etkiler ortaya çıkabilir. Yukarıda ana hatları ile verilen dermaroller kullanma prosedürünü göz önüne aldığınızda, ilk ve son işlemler topikal saç tedavilerinin uygulanmasını içerir.
Eğer daha büyük boy iğneler kullanıyorsanız ve özellikle topikal ürün minoksidil olduğunda, dermaroller uygulandıktan sonra topikal bakım ürünü tedavinin uygulanmasının son aşamasında oldukça dikkatli olmanız gerekecektir.
Uyarıyı daha net ve anlaşılır hale getirmek açısından:
Asla 0.5 mm ila 1.5 mm arasında değişen iğnelerle mikro iğneleme işleminden hemen sonra minoksidil uygulamayın.
Bunu yapmak, beklenmedik kimyasal yanıkları şiddetlendirebilir, çünkü bu daha uzun iğneler, kimyasalların kan dolaşımına girme riskini artırır.
Daha uzun iğneler kullanıyorsanız, saç dökülmesi tedavisi için favori ürünününüzü saç derisinize uygulamadan önce en az 24 saat beklemelisiniz.
Bununla birlikte, enfeksiyon meydana gelebilir çünkü dermarolleri kullanırken, kafa derisini delip geçiyorsunuz, bu da mikropların girebileceği bir tahrişe neden olmaktadır. Bu nedenle dermarollerin her kullanımdan önce ve sonra temizlenmesi gerekir, çünkü bu enfeksiyonun ortaya çıkmasının en çok görülen sebeplerinden biridir.
Dermaroller kulanmak saç derisini tedavi ederken acı verebilir ve daha sonra da bir süre acı çekmenize neden olabilir. Dahası huzursuzluğa, yaraların neden olduğu sızmaya ve saç derisinin morarmasına neden olabilir.
Tedaviden sonra, tedavi edilen bölgede şişlik ve kızarıklık yaşayabilirsiniz ve bu durum saç derisini tedavi ettikten birkaç gün sonraya kadar devam edebilir.
Saç Dökülmesi Tedavisinde Dermaroller Kullanımı İle İlgili İpuçları
İşlem için önerilen iğne boyutları, hali hazırda kafada kalan saç miktarına bağlıdır. Dermaroller cildin yaşlanma semptomlarını azaltmak ve ciltteki kolajen üretimini uyarmak için de kullanılır.
Dermaroller’de saç dökülmesi için kullanılan iğneler, kollajen tedavilerinde kullanılan iğnelerden çok daha kısadır.
Seyrek saç, geri kalan saçlarını tıraş eden erkekler arasında yaygındır. Bu gibi durumlarda, en iyi seçenekler 0,25 mm ila 1,0 mm arasında değişen dermarollerdir.
Peki saçları dökülen ve mevcut saçları uzun olan kadınlar için kullanım nasıl olmalı? Dermastamp bu tür durumlar için tercih edilen bir seçimdir. Dermastamp, saçların silindirin içine girmesini ve silindire dolanmasını önler.
Uzun saçlı kadınların dermaroller kullanması gerekiyorsa, saçın düz kalması için öncelikle ıslak olması gerekir. Bu, silindirin saçlara dolanma ve çekme olasılığını azaltır.
İdeal olarak, dermastamp kullanmak, dermaroller kullanmaktan daha uzun zaman alır. Saç derisinin her bir bölgesine aletin uygulandığından emin olmak önemlidir.
Özet olarak; evde saç dökülmesi tedavisi uyguluyorsanız bunun tek seferlik bir olay değil saç dökülmesi tedavisinin bir süreç olduğunun farkında olmalısınız. Optimum sonuçlar elde etmek için tedavileri düzenli olarak yapıyor olmak gerekir.
Dermaroller saç köküne zarar verir mi
Uygun boyuttaki iğneler kullanıldığı sürece dermarollerin saç köküne zarar vermesi söz konusu değildir. 0,15 mm – 0,3 mm arası dermaroller saç derisi için rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Dermaroller saç çıkartır mı
Dermaroller saç derisindeki kolajen artışını tetikleyerek ve saç bakım ürünlerinin emilimini %90 üzerinde artırarak yeni saçların çıkmasına katkıda bulunmaktadır.
Dermaroller ve saç: Kullanım öncesi ve sonrası fotoğrafları
Dermaroller ve Saç İçin Kullanımı: Sonuç
Çok sayıda çalışma, dermarollerin saç dökülmesi tedavisinde etkili olduğunu göstermektedir. Sonuçların ne kadar etkili olacağını belirleyen farklı faktörler olsa da, belirli çalışmalar dermaroller’in sadece saç dökülmesi için değil aynı zamanda cilt sağlığının korunmasında da faydalı olduğunu göstermiştir.
Dermaroller saç için nasıl kullanılır, kaç mm olmalıdır konusuyla bağlantılı olabilecek diğer paylaşımlar;
- Erkeklerde Saç Dökülmesini Yavaşlatan Tedaviler
- Saç Neden Dökülür? Saç Dökülmesi Tipleri Nelerdir?
- Saç Dökülmesine Karşı İyi Gelen Maske Tarifleri ve Kullanımı
- Saç Dökülmesine Karşı İyi Gelen Yağlar