Papatya, (Asteraceae), ayçiçeği ailesine ait güzel bir bitkidir. Yaprakları ve çiçekleri yemek pişirmede ve bitki çayı yapmak için kullanılır. Bitki Akdeniz bölgesine özgü olmakla beraber, antik Roma ve Mısır zamanlarından beri popüler bir bitkisel ilaç olarak kullanılagelmiştir. Bitkilerin Kraliçesi olarak da anılan papatyanın, pek çok rahatsızlığın yanında sindirim sorunlarına da iyi gelebildiği söylenir.
Bu bitkini çayı, uyku artırıcı, kaygı giderici veya genel bir gevşetici olarak kullanılabilir. Papatya bitkisi terpen içeren uçucu yağlar içerir. Minik papatya çiçekleri en yüksek uçucu yağ içeriğine sahiptir. Papatyaların tentür ve şifalı ot olarak kullanımı, elmaları andıran bir tada sahip çok lezzetli ve aromatik oldukları için popüler bir seçimdir.
Papatya Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
Papatya bitkileri 90 cm uzunluğa kadar büyüyebilir, ancak yere yayılacak ve kendilerini bir çiçek battaniyesiyle kaplayacaklardır. Çiçekler, papatyalara benzer şekilde, sap uçlarında kümeler halinde açan küçük beyaz veya krem renkli başlardır. Yapraklar oval şekilli ve gri-yeşil renklidir. Papatya çiçekleri tatlılarda sıklıkla kullanılır. Bitki, kadife çiçeği ve ada çayı gibi mutfak tariflerinde kullanılan diğer bitkileri içeren papatya ailesinden gelir, bu nedenle bir pazarda veya bahçe malzemeleri satan yerlerde papatya bulmak kolaydır.
Papatya neye benzer?
Papatya çiçekleri elle veya makine ile hasat edilebilir. Elle hasat, üzerlerinde çiy kuruduktan sonra yapılabilen, bitkiden tek tek çiçeklerin toplanması şeklindedir. Makineli hasat, sapı kesen ve çiçekleri bir toplama torbasına biriktiren özel bir makine tarafından yapılır. Hasat edilen çiçekler daha sonra kullanılmak üzere kurutulabilir veya bal üretimi için arılara verilebilir.
Papatya çiçekleri çeşitli yöntemlerle kurutulabilir. Bazı insanlar papatyaları kurutmak için asmayı tercih ederken, bazıları papatyaları güneşte bırakır veya fırında kurutma, dondurarak kurutma veya vakumlu kurutma gibi diğer yöntemleri kullanır.
Papatya Nasıl kullanılır?
Papatya, çay olarak kullanılabilir. Bununla beraber tatlılar, ekmekler, kurabiyeler, çikolata sosu ve ekmekler gibi diğer gıda maddelerinde de bir bileşen olarak kullanılır. Çayının tıbbi kullanımları da vardır. Papatya bitkisinin çiçekleri, hap şeklinde konsantre edilmiş geleneksel bir bitkisel ilaç yapmak için de kullanılır. Bitki genellikle mide rahatsızlığı veya stres semptomları durumunda tüketilmek için papatya çayı lavanta veya kekik gibi diğer bitkilerle karıştırılır. Papatya yağı ayrıca sindirim sorunları, adet krampları ve solunum problemlerinin tedavisinde de kullanılabilir.
Papatya Kullanmak Güvenli midir?
Papatya, yüzyıllardır mutfaklarda ve şifalı bitki olarak kullanılan bir bitkidir. Papatyadaki uçucu yağların ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu ve sindirim sorunları için kullanılmaları da bilinmektedir. Papatya bitkisinin hamile kadınlar tarafından kullanımı güvenli kabul edilir, ancak hamile kadınlar test edilmemiş papatya ürünlerini veya ticari “papatya çayı” tüketmekten kaçınmalıdır. Papatya yüksek dozlarda yutulduğunda uyuşukluğa neden olabilir. Papatyanın sarhoş edici etkileri, daha yüksek dozlarda sedasyona ve kafa karışıklığına neden olabilir.
Papatya Ne Zaman Hasat Edilir?
Papatya hasadı sürekli bir faaliyettir, çünkü papatya çiçekleri özellikle düzenli olarak toplanırsa tüm yaz boyunca çiçek açar. Papatya çiçekleri tam açtıklarında hasat etmeye hazırdır. En iyi şekilde, çiçeklerdeki minik beyaz yapraklar sarkmadan hemen önce sonuna kadar açıktır. Biraz erken veya biraz sarkıksa çiçekleri hasat etmek güvenli değildir, yararlı özellikleri tam ve en güçlü durumda olmayabilirler.
Papatya Kurutma Teknikleri Nelerdir?
İki tür papatya vardır:
- Alman
- Roma
Her ikisi de insanın rahatlamasına yardımcı olabilen ve yorgun ve halsiz olduğumuzda bizi canlandıran esansiyel yağlar ve antioksidanlar bulundururken, yağı daha güçlü olduğu için Alman papatyası tıbbi amaçlar için en sık yetiştirilen türdür. Belirtildiği gibi, papatya muhafazası çiçeklerin kurutulmasını içerir. Papatya çiçeklerini kurutmanın dört yöntemi vardır. Kurutma işlemi, gıda muhafazasının en eski, aynı zamanda en kolay ve en güvenli şeklidir.
Papatya Nasıl Kurutulur?
Uçucu yağ oranı yüksekken, sabah çiyi kalktıktan sonra, sabah, açık çiçekleri hasat edin.
1. Güneşte kurutma
Papatya kurutmanın en basit yollarından birisidir. En ekonomik yolu açık havadadır. Çiçekleri sıralayın ve böcekleri çıkarın. Çiçekleri elek ya da temiz bir üzerine koyun. Hızlıca kurumaları için tek bir katmana yerleştirin. Düşük nemli ve sıcak bir günde dışarıda veya kuru, sıcak ve iyi havalandırılmış bir alanda içeride bırakın. Papatya güneşte kurutulabilmesine karşın, güneş bitkilerin renk ve lezzetini kaybetmesine neden olabildiği için bu yöntem genellikle önerilmemektedir.
2. Kurutucu ile papatya kurutma
Papatyayı kurutmanın en iyi yöntemlerinden bir gıda kurutucusu kullanmaktır. Üniteyi 35-46 derecede önceden ısıtın. Çiçekleri dehidratör tepsilerine tek sıra halinde yerleştirin. Kullandığınız sıcaklığa ve kurutucu tipine bağlı olarak çiçeklerin kuruması 1-4 saat arasında sürebilir. Her 30 dakikada bir kurutucuyu kontrol edin.
3. Fırın ile papatya kurutma
Papatya ayrıca en düşük sıcaklıkta fırında kurutulabilir. Gazlı fırınınız varsa, pilot ışık gece boyunca kurutmak için yeterli ısıyı sağlayacaktır. Yine, çiçekleri tek bir tabaka halinde yayın.
4. Mikrodalgada papatya kurutma
Son olarak, papatya mikrodalgada kurutulabilir. Bu, özellikle kuruması gereken bir miktar çiçeğiniz olduğunda yararlıdır; bu kurutma, papatya yaz mevsiminde çiçek açmaya devam ettikçe yapılabilir. Çiçekleri, bir mendile koyun ve başka bir mendille üzerinin kapatın. Mikrodalga gücüne göre 30 saniye ile 2 dakika arasında kurumaya bırakın ve kuruyup kurumadıklarını görmek için her 30 saniyede bir kontrol edin.
Bunları kapalı, hava geçirmez bir kapta serin ve karanlık bir yerde saklayın. Ayrıca, otları etiketlediğinizden ve tarihlendirdiğinizden emin olun. Yaklaşık bir yıla kadar saklanabilir.
Papatya Kurutmak için Nedenler Nelerdir?
Genel olarak otlarınızı ve yiyeceklerinizi kurutmanın amacı, besinleri korurken bitkideki nemi uzaklaştırmaktır. Antioksidanlar, mikro elementler, tat ve aroma hepsi içeride kalır. Bitkilerinizi sadece bozulmalarını önlemek için kurutmak istemiyorsunuz, taze bitkinin beslenmesini ve lezzetini korumak istiyorsunuz, daha da iyisi onu yoğunlaştırmak istiyorsunuz.
Kendi bitkilerinizi kuruturken, kullanılan malzemeleri ve yöntemleri kontrol edersiniz ve bu, nihai ürünün daha kaliteli olmasını sağlar.
Papatya Çiçekleri Nasıl Saklanır?
Tüm şifalı bitkiler gibi, papatya da en iyi serin, karanlık ve hava geçirmez bir kapta saklanır. Cam kavanozlar, onları serin bir dolapta veya kilerinizin bir köşesinde sakladığınızda mükemmeldir.
Büyük bir hasatınız varsa, papatyanızın çoğunu kapatarak ve yalnızca bir kısmını düzenli kullanım için hazır tutarak mümkün olduğunca taze tutun. Bu, kavanozunuzu her açtığınızda çiçeklerinizi sürekli olarak havaya ve neme maruz bırakmak yerine, çiçeklerinizin çoğunun güvenli bir şekilde kapalı kalmasını sağlar.