Kaygı bozukluğunun türü: Panik Bozukluk
Panik bozukluk geçmiş yaşamda yaşanan travmalar sonucunda ortaya çıkan bir kaygı bozukluğu türüdür. Panik bozukluk problemi yaşayan kişiler sürekli bir döngü halinde olan korkular yaşarlar ve bu durumu ataklar halinde yaşarlar. Bu durum genel olarak genç bireyleri etkisi altına alsa da tüm yaş gruplarında yaygın bir şekilde görülmektedir.
Panik atak ve panik bozukluk sıkça birbiri ile karıştırılmaktadır ancak ikisi farklı durumlardır. Panik ataklar bireyde mevcut olarak bulunan panik bozukluk hastalığı sonucunda oluşabildiği gibi altta yatan başka faktörlere bağlı olarak da görülebilmektedir. Panik ataklar panik bozukluğunun yanı sıra sosyal fobi, yaygın anksiyete bozukluğu, çeşitli hastalıklar ve diğer fobiler sonrasında da görülebilmektedir.
Panik bozukluk günümüzde oldukça yaygın bir şekilde görülen psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Özellikle günümüzün artan iş yükü ve stres altında olunması gibi nedenler panik bozukluğa yatkınlık oluşturmaktadır. Esasında bu durum anksiyete bozuklukları olarak adlandırılan psikiyatrik hastalıkların bir alt türüdür. Panik bozukluğun yanı sıra bu grupta kaygı bozukluğu ve sosyal fobi de yer almaktadır.
Panik bozukluk yaygın bir şekilde görüldüğü kadar yıkıcı etkileri de fazla olan bir durumdur. Panik bozukluk yaşayan kişiler ataklar halinde bu durumu yaşadıkları için yaşam kaliteleri oldukça olumsuz bir şekilde etkilenir.
Panik Bozukluğun Belirtileri Nelerdir ?
Panik bozukluk yaşayan bireylerde birçok belirti ve bulgu göze çarpmaktadır ancak en sık karşılaşılan belirti panik atalar sırasında yaşanan yoğun anksiyetedir. Hastalar panik atak geçirirken şiddeti değişebilen anksiyeteler yani kaygılar yaşarlar. Yani bir diğer tabirle hastalarda yoğun bir endişe ve korku hali vardır. Ayrıca anksiyeteyi arttırıcı durumlar da panik atağın ortaya çıkmasında etkili olabilmektedir. Bireylerde görülen bu anksiyete ve panik atak durumu farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Bunlar;
- Ölüm korkusu
- Yakınını kaybetme korkusu
- Şiddetli göğüs ağrıları
- Kalp çarpıntısı
- Yoğun bir korku hali
- Uyuşukluk
- Mide bulantısı
- Baygınlık
- Baş dönmesi
- Titreme
- Vücudun geneline yayılan ısı artışı gibi belirtiler panik bozuklukta yaygın bir şekilde görülmektedir. Hastalar ilk etapta görülen bu belirtilere başka bir hastalığın neden olduğunu düşünebilir ancak yapılan tetkikler sonucunda klinik doktorları hastaları psikiyatri servisine yönlendirmektedir.
Panik bozuklukta görülen bu belirtilerin şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir bu nedenle panik bozukluk ne kadar sürede iyileşir sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir.
Panik Bozukluğun Nedenleri Nelerdir ?
Panik bozukluğun ortaya çıkış mekanizması hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır ancak çeşitli etkenlerin bu durumu ortaya çıkardığı uzmanlar tarafından düşünülmektedir. Özellikle küçük yaşlarda yaşanan duygusal travmalar sebebiyle panik bozukluğun ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bunun yanı sıra aşağıdaki nedenler de panik bozukluğun ortaya çıkışında büyük bir öneme sahiptir.
- Mevcut bulunan anksiyete bozukluğu
- Duygusal boşluk
- Olumsuz olarak kabul görülen değerlere karşı hassasiyet
- Erken yaşlarda yaşanan fiziksel ve cinsel istismar
- Anne ve babadan ayrı büyümek
- Çok sevilen birisini kaybetmek
- Aile içi şiddet
- Ekonomik nedenler
- Çeşitli ilaçların kullanılması
- Herhangi bir hastalığa sahip olma
- Genetik yatkınlık
- Stres gibi nedenler yaygın bir şekilde panik bozukluğa neden olmaktadır. Bu nedenlerin birlikte olması panik bozuğa yakalanma riskini daha da arttırmaktadır.
Panik Bozukluğun Tedavisi Nasıldır ?
Panik bozukluk tedavisine başlanabilmesi için psikiyatri hastaneleri doktorları tarafından kesin tanının konulması gerekmektedir. Kesin tanının da konulabilmesi için alanında uzman olan psikiyatristlerin iyi bir anamnez alması ve hastaların şikayetlerini iyi bir şekilde değerlendirmesi gerekmektedir.
Panik bozukluğu tanısı konulan kişiler ilaç tedavisi ve psikoterapi yöntemlerinin kombine bir şekilde uygulanması sonucu kısa süre içerisinde iyileşme görülmektedir. Bu tedavilerde hangi ilacın ve terapinin uygulanacağına doktorların hastaların şikayetine göre yaptığı değerlendirmeler sonucunda karar verilmektedir.
Psikoterapi uygulamalarında klinik ortamında kişiler grup veya bireysel şeklinde tedaviye alınır. Bu hastalara bilişsel davranışçı terapi uygulanarak hastalığın ve şikayetlerin tanınması, nasıl tetiklendiği, nasıl başa çıkılacağı ve altta yatan nedenlerin ne olduğu hakkında terapi verilir. Bu şekilde hastaların düşüncelerinin değiştirilmesi ve rahatsızlığın ortadan kaldırılması planlanır. Uygulanan bu terapilerin yanı sıra ilaç tedavileriyle de tedavi süreci desteklenebilmektedir.
Panik bozukluk tedavisinde kullanılan ilaçları genel amacı rahatsızlığın ortaya çıkardığı belirtilerin hafifletilmesi ve terapi sürecinin desteklenmesi amaçlanır. Uygulanan tıbbi tedavilerde genel olarak benzodiazepin ve SSRI etken maddeli ilaçlar kullanılmaktadır. Hangi ilacın kullanılacağına ise yapılan değerlendirmeler sonucunda psikiyatristler karar vermektedir.