Ters meme uçları tedavi gerektiriyor mu?
Ters meme uçları dışarı çıkıntılı olduklarından daha fazla içeri girintilidir. Bu durum bir göğüste veya her ikisinde de ortaya çıkabilir. Kadınların yüzde 9-10 unda en az bir ters meme ucu tahmin edilmektedir. Erkeklerde de ters meme ucu olabilir.
Bazı meme uçları sadece bazen içeri dönük durumdadır ve sıcaklık veya uyarılmalardaki değişikliklerden sonra dışarı dönebilir. Diğer meme uçları kalıcı olarak ters durumdadır. Bu göğüs uçları aşağıda açıklanan yöntemlerden birini kullanarak tersine çevirmediğiniz sürece ters durumda kalırlar.
Çoğu durumda, meme ucunun içeri dönük olması kişiyi olumsuz yönde etkilemez. Bu doğal oluşum herhangi bir sağlık komplikasyonu riskini arttırmaz. Ve meme hassasiyetini de etkilemez.
Estetik nedenlerden dolayı meme ucunu çıkarmak daha doğrusu dışarı dönük olacak şekilde ters çevirmek istiyorsanız, okumaya devam edin.
İçe çökük ters bir meme ucuna ne sebep olur?
Bir kişide doktorların konjenital inversiyon dediği doğumdan kaynaklı ters meme uçları görülebilir. Ya da daha sonra ters meme ucu problemi ortaya çıkabilir.
İçeri dönük meme ucunun daha sonra ortaya çıkması, meme dokusunun iltihaplanması gibi altta yatan bir tıbbi sorunu işaret edebilir. Meme uçlarından biri veya her ikisi de kısa bir süre içerisinde içe dönerse doktora görünmek gerekebilir.
Çökük meme ucu ya da diğer bir ifadeyle ters meme ucuna neden olabilecek tıbbi durumlar şunlardır;
- meme bezinde ortaya çıkan bir iltihap olan mastit
- meme süt kanalının anormal genişlemesi
- areola (meme başı çevresi) altında bir apse
- meme ameliyatı komplikasyonları
- meme kanseri
Meme kanseri ayrıca göğüslerde başka değişikliklerde de neden olur. Eğer, pullu veya şişmiş meme ucu ya da meme başı akıntısı gibi değişikliklerden herhangi birini fark ederseniz doktora görünmelisiniz.
Meme Ucu Nasıl Çıkar
1. Evde ters meme ucu nasıl çıkarılır
Meme ucunun nasıl dışarı çıkarılacağı ile ilgili geçici bir çözüm arıyorsanız, aşağıdaki uygulamaları göz önünde bulundurabilirsiniz.
Hoffman tekniği
Ters meme ucunun çıkarılması için Hoffman tekniği 1950’lerden bu yana kullanılmaktadır. Bu yöntemi denemek için;
- Baş parmaklarınızı meme ucunun her iki tarafına yerleştirin. Parmaklarınızı areolanın (meme başı çevresi) dışına değil meme ucuna yerleştirdiğinizden emin olun.
- Meme dokunuza sıkıca bastırın.
- Aşağı doğru bastırır durumdayken, başparmaklarınızı yavaşça birbirlerinden uzağa doğru çekin.
- Başparmağınızı meme başının etrafında gezdirin ve tekrarlayın.
Bunu meme uçlarının çıkmasını istediğiniz zamanlarda yapabilirsiniz, ancak bu etkinin ne kadar süreceği belli değildir. En iyi sonuçlar için, bu tekniği günde en az bir kez uygulamak gerekir. Düzenli stimülasyon meme uçlarının daha sık dışarı çıkıntı yapmasına yardımcı olabilir.
Bu uygulamanın etkili olup olmadığını ispatlayan herhangi bir çalışma olmamıştır. Herkesin göğsü farklıdır, bu nedenle bu yöntem sizde işe yaramazsa cesaretinizi kırmamaya çalışın.
Emme cihazları
İçe dönük meme uçlarının ters çevrilmesi için kullanılan bazı cihazlar bulunmaktadır. Çoğu, uzun süreli olarak kıyafetlerin altında giyilir.
Bu ürünler aşağıdakiler gibi çeşitli isimler altında satılabilirler;
- meme ucu çıkarıcı (ekstraktör)
- meme ucu ayırıcı (ekartör)
Bu cihazlar genellikle meme ucunu küçük bir kabın içine doğru çekerek iş görürler. Bu ürünler meme ucunu uyarır ve dışarı çıkmalarını sağlar.
Bu cihazlar belirli bir süre kullanıldığında, meme dokusunun gevşemesine yardımcı olabilir. Bu da, meme uçlarının daha uzun süre dik kalmasına yardımcı olabilir.
Emme cihazlarının etkinlikleri konusunda herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bazı insanlarda meme ucu çıkışı gerçekleşebilir. Bazılarında ise işe yaramayabilir. Bu cihazların çoğu ucuzdur ve denemeye değer olabilir.
2. Ters meme tedavisi olarak meme piercingi
Meme piercingi bazen içeri dönük meme ucunu çıkarmak için kullanılabilmektedir. Bunun nedeni, piercing’e takılan mücevherlerin, meme başının dik konumda kalmasına yardımcı olabilmesindendir.
Meme uçlarınızı deldirmekle ilgileniyorsanız, iyi bir araştırma yapın. Meme ucu delme işlemini yapacak kişinim lisanslı olduğundan ve içe dönük meme uçları konusunda deneyimli olduğundan emin olun.
İşlem nasıl bir yapılıyor?
Randevunuzda muhtemelen meme ucunun dışarı çıkmasına yardımcı olması açısından oda soğutulacaktır. Piercing işlemini yapacak kişi, meme ucunu dışarı çıkartmak için meme kelepçesi de kullanabilir.
Bu süre zarfında meme uçları kızarır veya ağrı hissedilebilir. Çoğu durumda, bu durum ortaya çıkar çünkü meme başı dışarı çıkmaya zorlanır. Bu, aynı zamanda, piercing’i daha acı verici hale getirebilir.
Delme işleminden önce meme uçlarının tamamen dışarı çıkmış olması önemlidir. Bu gerçekleşmezse, takı takıldıktan sonra bile meme uçları ters dönebilir.
Meme uçları tamamen çıktıktan sonra, piercing yapan kişi meme ucuna bir parça takı takmak için ayarlı bir iğne kullanacaktır.
Genellikle kullanılan takı paslanmaz çelik bir halka veya bir ağırlıktır. Ağırlığın her iki ucunda da vidalı bilya bulunmaktadır. Bu meme başının tekrar memeye gömülmesini önler. Takıyı değiştirmeden evvel halka dört ila altı ay boyunca yerinde durmalıdır.
Erkekler tipik olarak 14 ayar iğne ile delinir ve kadınlar tipik olarak daha küçük iğne ile delinirler. Ayrıca bu durum kişiden, kişiden kişiye göre değişebilir. Piercinginizin sizin için doğru boyutta olduğundan emin olmak için doktorunuzla ya da piercing yapan kişiyle konuşun.
Piercing yapmak herkes için etkili olmamaktadır. Delme işlemi yaptırmadan önce bütün seçenekleri gözden geçirmelisiniz. Faydaları ve riskleri hakkında doktorunuzla ve potansiyel delme işlemini yapan kişi ile konuşun.
Meme uçlarınızı deldirmeye karar verirseniz, takıları çıkarmanızın meme uçlarının ters dönmesine neden olabileceğini unutmayın. Bunu önlemek için, takıları uzun süre dışarıda bırakmaktan kaçının.
3. Ameliyat
Kalıcı bir çözüm arıyorsanız, tek seçenek ameliyattır.
İki farklı ameliyat türü vardır: süt kanallarını koruyan ameliyat ve korumayan ameliyat.
Süt kanallarının kısmi korunması ile cerrahi
Bu tekniğe ayrıca “paraşüt flep” tekniği de denir. Bu işlemi yaptıran kadınlar hala emzirebilirler çünkü süt kanal sisteminin bir kısmı hala yerindedir. Meme ucu hissinde bir değişiklik yaşanmamalıdır.
Aşağıdaki şekilde iş görür;
- Bölgeye lokal anestezi uyguladıktan sonra doktor meme ucunun çevresine bir kesi yapacaktır.
- Takılı durumdayken, hem meme başı hem de areola (meme başı çevresi) göğüsten çıkarılır ve meme ucu dışarı çıkarılmış bir biçimde dikilir.
- Daha sonra yara kapatılır ve ilaçlı gazlı bez uygulanır.
Süt kanallarının çıkarılması ameliyatı
Bu prosedür daha yaygındır. Bu işlemden geçen kadınlar süt kanallarının çıkarılmasından dolayı emziremezler. Meme ucu hassasiyetinde bir değişiklik yaşanmaz.
Şu şekilde yapılır;
- Doktor meme ucunda bir kesi yapmadan önce lokal anestezi uygular.
- Daha sonra süt kanalları çıkarılır. Bu işlem, meme ucunun çıkıntı yapmasını sağlayacaktır.
- Doktor daha sonra yarayı kapatır ve ilaçlı gazlı bez uygular.
Her iki operasyon da tipik olarak bir-iki saat sürer. Genel olarak ameliyattan birkaç saat sonra eve dönebilirsiniz.
Doktorunuzla sizin için hangi seçeneğin uygun olduğu konusunda konuşun.
İçeri dönük ters meme ucunun dereceleri
Üç çeşit ters meme vardır. Derece aşağıdaki durumları belirler veya tanımlar:
- Ters meme ucunun derecesi
- Ters meme ucunun emzirme üzerindeki olası etkisi
- Ters meme ucunun dışarı çıkarılması isteniyorsa en iyi çözüm
Derece 1: Baş parmağınızı ve işaret parmağınızı meme başı çevresine yerleştirmek ve hafifçe bastırmak veya sıkmak meme ucunu dışarı çıkarabilir. Meme başı genellikle bir süre dışarıda kalır. Uyarılma veya emzirme de meme ucunu dışarı çıkarabilir.
Derece 2: Meme ucunu derece 1 gibi çıkarmaktan daha zordur. Serbest bırakıldığında, meme ucu içeri çekilir.
Derece 3: Ters meme ucunu çıkarmak zor veya imkansızdır.
Hem Hoffman tekniği hem de vantuz, 1. veya 2. derece gibi meme ucu içeri kaçmış olan kişiler için daha başarılı olabilir. Ameliyat tipik olarak herhangi bir çökük meme ucu derecesinde etkili olacaktır.
Çökük meme ucunun derecesi nasıl belirlenir?
Birçok insan meme uçlarının ters (içe dönük) olduğunu bilir, ancak meme uçlarının ne kadar ters olduğu konusunda net değildir.
Bunu anlamak için;
- Üzerinizdeki kıyafeti ve iç çamaşırı çıkarın.
- Aynanın karşısında dururken, her bir göğsün üzerindeki meme ucu etrafını başparmağınız ve işaret parmağınız arasında tutun.
- Yavaşça içeriye doğru bastırın. Göğsün içine 2,5 cm kadar bastırmalısınız.
- Meme uçlarının nasıl tepki gösterdiğini not edin ve bu notları dereceleri değerlendirmek için kullanın.
Sadece bir meme ucunda çöküklük veya her meme ucunda farklı derecelerde çöküklük yaşanabilmektedir.
İçe dönük meme ucu ile emzirebilir misiniz?
Bazı kadınlar için meme uçlarının içeri dönük olması emzirmeyi zorlaştırabilmektedir. Bebeklerin beslenmeleri için meme başlarında sabit kalmaları zorlaşabilir. Bunun nedeni, içe dönük olmaları nedeniyle meme ucunun dikleşmemesi olabilir.
Hamile kalmayı planlıyorsanız veya hali hazırda emziriyorsanız, doktorunuzla konuşun.
Aşağıdakiler dahil meme ucunu çıkarmaya yardımcı olmak için kullanabileceğiniz bazı teknikler vardır:
- Meme ucu mandalı bebeğin tutunmasına yardımcı olur
- meme kalkanı meme ucuna basınç uygulayarak meme ucunun çıkarılmasına yardımcı olur
- ellerinizle manuel olarak memeyi uyararak çıkarma
Ayrıca göğüs pompası kullanırken süt daha iyi akabilmektedir.
İçe dönük ters meme uçlarının hassaslığı daha mı azdır?
İçe dönük ve normal meme uçları arasındaki tek fark kasılmayı sağlayan sinirlerdedir – duyusal sinirlerde değil. Çökük meme uçlarının hassasiyeti, normal meme uçlarıyla aynı olabilir. Ayrıca meme ucu hassasiyeti de kişiden kişiye değişebilmektedir.
Duruma bağlı olarak daha fazla veya daha az duyarlılık hissettiğinizi fark edebilirsiniz. Örneğin, manuel stimülasyon sırasında, meme ucu, sütyenin veya gömleğin kumaşına sürttüğünde daha fazla hissedebilirsiniz.
İçe dönük meme uçları kalıcı mıdır?
Bazı insanlarda meme ucunun içe dönük olma durumu sadece bazı zamanlarda olurken, bazılarında bu durum süreklidir. Yine diğer bazı insanlarda meme uçları bazen dışarıda bazen de içeri kaçmış durumdadır.
Birçok kadın, hamilelik öncesinde meme uçları dışarıda olmuş olmasına karşın hamilelik sırasında meme uçları içeri çekilmiş olabilmektedir. Bu durum özellikle ilk kez hamile olan kadınlar için daha çok geçerlidir.
Memenin ucu nasıl çıkar: Sonuç
Meme ucu yoksa, daha doğru bir ifadeyle meme ucunun içeride ters durumda olması yaygın ortaya çıkan bir durumdur ve sağlık üzerinde herhangi bir etkisi bulunmaz.
Genellikle içe dönüklük, manuel stimülasyonla geçici olarak süzeltilebilir. Daha kalıcı bir çözüm arıyorsanız, doktorunuzla meme piercingi ve ameliyat seçenekleri hakkında konuşabilirsiniz. Her bir seçeneğin potansiyel faydaları ve riskleri ile ilgili sizi detaylı olarak bilgilendireceklerdir.
Emziren kadınlar veya emzirmek isteyen kadınlar, piercing veya cerrahi seçenekleri araştırırken bunu dikkate almalıdır. Piercing emzirme yeteneğinizi engelleyebilir ve belirli bazı ameliyatlar süt üretiminizi engelleyebilir.
Ne zaman doktora görünmeli?
Eğer aşağıdaki durumlar dolayısıyla ortaya çıkmışsa meme ucunun ters olması genellikle endişe oluşturacak bir durum değildir.
- çocukluk veya ergenlik döneminden beri varsa
- yıllar içerisinde yavaş yavaş oluşmuşsa
- hamilelik, emzirme veya ameliyat ile bağlantılı ise
Meme ucunun sebepsiz yere ters dönmesi söz konusu olduysa doktoru görmek faydalı olacaktır. Ender görülen vakalarda bu durum göğüs kanserini işaret edebilir. Meme kanseri, erken aşamalarda teşhis edildiğinde tedavi edilebilme şansı daha yüksektir.
Memenin ucu nasıl çıkarılır konusuyla bağlantılı diğer paylaşımlar;