Kaşıntılı ve soluk renkli cilt demir eksikliğinin olası belirtileridir. Demir olmadan vücut, organlara oksijen sağlamaktan sorumlu hücreler olan kırmızı kan hücrelerini üretemez. Temel bir mineral olarak demir tipik olarak beslenme yoluyla elde edilir. Yeterince demir alınmadığında, vücut, güçsüzlük ve nefes alma zorluğu gibi çeşitli semptomlar gösterebilir. Bazı durumlarda, demir eksikliği ciltte bir takım dermatolojik semptomlar gösterebilir.
Demir Eksikliği ve Cilt: 3 Olası Problem
Demir eksikliği belirtileri cilt için aşağıdaki sıralananlar şeklinde kendini gösterebilmektedir.
1. Soluk cilt
Demir eksikliği ile bağlantılı sıklıkla görülen bir belirti cildin soluk görünmesidir. Vücuttaki demir tükendiğinde, vücut kırmızı kan hücrelerinin önemli bir parçası olan kırmızımsı bir bileşik olan kimyasal hemoglobini üretemez. Bu durum gerçekleştiğinde, demir eksikliği anemisi adı verilen bir hastalık ortaya çıkabilir. Anemi kötüleştikçe cilt normal rengini kaybetmeye ve solgunlaşmaya başlar.
Cildinizin normalden daha soluk göründüğünü fark ederseniz, bir doktora danışın ve demir eksikliği ve anemi hakkında bilgi edinin.
2. Ciltte kaşıntı (Pruritus)
Pruritus, cildin şiddetli bir biçimde kaşınmasıdır. Bazen etkilenen bölgenin belirgin bir biçimde kızarması ile ilişkilidir. 1991 yılında “Seminars in Dermatology ” de yayınlanan bir makaleye göre, demir eksikliği sıklıkla kaşıntıya neden olmaktadır. Bu sorun hafif olmasına ve başka komplikasyonlara neden olmamasına rağmen, bu semptomun, diğer bilinen semptomlarla birlikte fark edilmesi, doktorların demir eksikliğini teşhis etmesine yardımcı olur. Demir eksikliğini azaltmak kaşıntıyı da azaltmaya yardımcı olur.
3. Angular cheilitis
Angular cheilitis, ağzın köşelerine yakın bölgedeki cildin acılı ve anormal bir biçimde çatlaması olarak ifade edilen bir hastalıktır. Bazı demir eksikliği vakalarında angular cheilitis ortaya çıkabilmektedir. Cildin dudaklara yakın bölgelerde çatlamasına genellikle hafif şişlik, kızarıklık ve potansiyel olarak kanama eşlik eder. Tipik olarak, demir seviyeleri normal eski haline döndükten sonra angular cheilitis düzelir. Acı dayanılmaz olursa, doktorunuz acıyı giderici kremler veya kortikosteroidler reçete edebilir.
Demir Eksikliği Tedavisi
Demir eksikliği, aşırı kanama ya da demir bakımından düşük bir beslenme gibi çeşitli nedenlerle olabilmektedir. Demir eksikliği tedavisi, demir kaybının altta yatan nedenini bulmaya ve vücudun demir depolarını yenilemek için demir replasman tedavisini tersine çevirmeye odaklanır. Demir replasman takviyeleri hem tablet hem de enjeksiyon formunda mevcuttur. Herhangi bir demir takviyesi almadan önce daima doktorunuza danışın – ihtiyaç olmadığı halde demir takviyeleri kullanmak veya çok yüksek bir doz almak ciddi yan etkilere neden olabilir.