Huysuz, Geçimsiz ve Agresif Çocuklar
Zaman zaman ebeveynler çocuklarının hırçınlaştığından ve agresif davrandığından şikayet ederler. Bu durumun altında yatan sebepleri merak eder durumun düzelmesi için çözüm arayışlarına girerler.
Özellikle daha çok 4-6 yaş arasındaki çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bu durum olmakla beraber çocuklarda öfke, saldırganlık ve geçimsizlik ile beraber çeşitli davranış bozuklukları görülebilir.
Temele bakacak olursak her çocukta belli bir yaş itibariyle huy ve mizaçları doğrultusunda kişilik özellikleri oluşmaya başlar ve bu durum sergiledikleri çeşitli davranışlar ve tepkiler ile yavaş yavaş ortaya çıkar. Özellikle büyüme ve gelişim aşamasında olan bu çocuklara süreç boyunca bilinçli ve dikkatli bir şekilde davranmak oldukça önemlidir.
Bu durumun çoğunlukla geçici bir durum olduğu unutulmamalı ve sabırlı davranılarak gereken özen gösterilmelidir. Bununla beraber çocuklarda görülen agresif davranışlar, öfke ve hırçınlık gibi bu olumsuz durumların altında pek çok farklı sebepler de bulunabildiğini belirtmeliyiz.
Çocuklarda Görülen Huysuz, Agresif ve Geçimsiz Davranışlar
Çocuklar genelde kendi istediklerinin olması için ebeveynlerine karşı aşırı ısrar etme, inatlaşma ve devamında da öfke, saldırganlık ve agresiflik gibi davranışlar sergilerler. Çoğunlukla küçük yaştaki bu çocuklar ebeveynlere karşı gelme ve zıt davranmanın yanında ağlama ve bağırma gibi davranışlar gösterirler. Bu tarz çocuklar ebeveynlerin sözlerini dinlemez ve kurallara uyum sağlamazken ebeveynlerine zor anlar yaşatır ve endişe yaratırlar.
Agresif ve huysuz davranışlar sergileyen ve saldırganlaşan çocukların bu durumları kimi zaman ciddi psikolojik destek gerektirirken, kimi zaman da ebeveynin doğru tutumları ve iyi bir iletişim kurması ile düzelebilecek ve üstesinden gelinebilecek bir problemdir.
Genellikle bu çocuklar bunların yanında öfke ve agresifliklerinden doğan enerjilerini kişilere ya da cisimlere zarar vererek, etrafı dağıtarak ve ebeveynleri ile inatlaşarak şiddetlerini arttırabilirler ve aileler de başa çıkmada zorlanabilir. Bu noktada ebeveynler ciddi bir durum ile karşı karşıya kaldıklarını düşünüyorlarsa kesinlikle uzmanlardan destek almaktan çekinmemelidir.
Çocukların Huysuz ve Agresif Davranışlar Göstermesinin Altında Yatan Sebepler
Aslında çocukların bu tarz olumsuz duygularının ve davranışlarının altında pek çok çeşitte sebep yatar. Anne ve babalar da bu duruma çözüm getirmek için öncelikle bu tarz problemlerin altında yatan temel sebepleri öğrenmelidirler. İşte bu duruma sebep olan temel nedenler;
- Çocukların yanlış ve saldırgan kimseleri örnek alması
- Televizyon ve internetteki şiddet görüntülerine aşırı maruz kalması
- Ailenin çocuğa sözlü ya da fiziki şiddet uygulaması
- Aile ortamındaki tartışmalar, anne-baba arasındaki gerilim ve huzursuz ev ortamı
- Çocukların arkadaş çevrelerinde gördükleri davranışlar
- Çocukla doğru iletişim kurulmaması ve anne babaların bilinçsiz davranışları
- Okul ya da derslerden kaynaklı stres
- Çocuğu çok sıkmak, sürekli görevler ve kurallar ile müdahalede bulunmak, emirler vermek
Ebeveynler Bu Noktada Ne Yapmalıdır?
Elbette ebeveynler çocukları için en iyisini ister ve onlar için en doğru şekilde davranmak isterler. Ancak maalesef ki bazı ebeveynler farkında olmadan bu konuda bilinçsiz davranabilmektedir. Peki, bu noktada ebeveynler nasıl davranmalıdır ve ne şekilde bir çözüm yolu geliştirmelidir?
- Çocukların her istediğini onlara sağlamak, ağlayarak ve inatlaşarak istediklerini elde etmelerine izin vermek belki de yapılan en büyük hatalardan biridir. Çocuk her ağladığında istediklerini elde ederse ya da önceden belirlenmiş kuralların ağlama yolu ile ortadan kalktığını görürse bundan sonra da aynı yöntemle isteklerini elde etmeye alışacaktır. Yani bu durumda çocuk artık tüm isteklerini ağlayarak ya da inatlaşarak elde etmeye çalışacak ve bu konuda baş edilemez bir hale gelecektir. Yani bu noktada ebeveynlerin biraz daha dikkatli ve özenli davranmasında fayda vardır.
- Yine aynı şekilde çocuğun ağlama ve öfke nöbetlerinde çocuğu görmezden gelmek ve önemsememek de yanlış bir davranış olacaktır. Bu şekilde çocuk özgüvenini yitirir ve sevilmediğini ya da önemsenmediğini düşünür. Hatta aksine böyle bir durumda çocuğun öfkesi daha çok artabilir ve dikkat çekmek adına da normalinden daha abartılı davranışlar sergileyebilir. Böyle bir noktada çocukla güzel bir iletişim dili kurulmalı, ilgili davranılıp önemsendiği gösterilmelidir ve çocuğa karşı sabır gösterilmelidir. Her ne kadar çocuklar zaman zaman ebeveynleri çileden çıkarsa da öncelikle sabırlı olmanın bu süreci başarılı bir şekilde atlatabilmek için önemli olduğunu vurgulamamız gerekiyor.
- Çocuğunuz ile sohbet edin ve onunla mümkün olduğu kadar zaman geçirmeye özen gösterin. Elbette ki ebeveynler çocuklarını sever ancak sevgiyi belli etmek ve sevgi sözcükleri kullanmak çocuğu mutlu eder ve davranışlarını düzeltmede yardımcı olur. Çocuğa ve fikirlerine önem verilmesi, dinlenmesi onu şımartmaz aksine daha mutlu ve uyumlu bir çocuk yapar. Aynı zamanda böyle davranılan çocuklar daha ılımlı bireyler olurlar ve anne baba sözü dinlemeye daha yatkın olurlar.
- Asla çocukların önünde tartışmayın. Huzursuz ve gergin bir ev ortamı çocuğu rahatsız eder ve yanlış davranışlara sürükler. Aynı zamanda çocuklar en çok anne ve babalarını örnek alırlar ve dolayısı ile çocuklar önünde kavga etmek, küfür etmek, tartışmak çocuklar için kötü bir örnektir.
- Çocuklar gördükleri ve izledikleri şeylerden çabuk etkilenir ve örnek alırlar. Bu nedenle televizyon ve tablet gibi cihazlardaki şiddet görüntüleri çocuğun agresifleşmesine ve şiddete meyilli olmasına sebep olur. Ebeveynler böyle durumlarda çocukları kontrol altında tutmalı ve bu tarz zararlı etmenleri uzaklaştırmalıdır.
- Çocuklarınızın sosyalleşmesi ve arkadaş edinmesi de bu konu ile başa çıkma da oldukça katkı sağlar. Örneğin parka götürüp yeni çocuklarla tanışmasına imkan vermek oldukça iyi olacaktır. Hatta mümkünse evcil hayvanlar ile dost olmasına izin verilmelidir. Bir arkadaşla büyümenin gelişimlerine ve ruh hallerine ne denli olumlu katkılar sağlayacağını gözlerinizle görebilirsiniz.
- Oyuncak seçimi de bu noktada oldukça önemlidir. Çocuğunuzun gelişimini olumsuz etkileyecek ve şiddete özendirecek silah türü oyuncaklardan kesinlikle uzak tutmalısınız.