İşte içinde titanyum dioksit ve çinko oksit bulunan güneş kremleri hakkında bilmeniz gerekenler;
Güneş kremi markalarının içindekiler listesine hiç baktınız mı? Bu listelerde bir sürü karmaşık görünen içerikler bulunmaktadır.
Özellikle iki popüler güneş koruyucu bileşeni vardır ki, güneşten korunma özelliklerinin de ötesinde faydaları olan iki bileşen titanyum dioksit ve çinko oksittir. Bu bileşenler cildi güneşin UV ışınlarından korur. İşte titanyum dioksit ve çinko oksit içeren, yani mineral güneş kremi hakkında bilmeniz gerekenler.
Titanyum dioksit ve çinko oksit nedir?
Titanyum dioksit ve çinko oksit, doğal olarak oluşan iki mineraldir. Topikal olarak uygulandıklarında, güneşin UVA ve UVB radyasyonunun cilt tarafından emilmesini engelleme kabiliyetine sahiptirler. Bu da geniş spektrumlu oldukları anlamına gelir. Fiziksel (diğer adıyla mineral) güneş kremlerinde kullanılmaktadırlar.
Peki fiziksel güneş kremi nedir?
Aslında iki çeşit güneş kremi vardır: Bunlar kimyasal ve fiziksel güneş kremidir.
Birinci güneş kremi türü kimyasaldır. Bunlar oksibenzon ve oktinoksat gibi sentetik bileşenlerden yapılmıştır (etiketin üst kısmındaki “aktif bileşenler” bölümünde listelenmektedirler). Cilde işleyerek ve zararlı UVA ve UVB ışınlarını emerek ve onları ısıya dönüştürerek işe yaramaktadırlar.
Fiziksel güneş kremi (mineral güneş kremi olarak da adlandırılırlar), cilt üzerinde bir bariyer oluşturarak güneşten gelen radyasyonu fiziksel olarak engellemek için ya titanyum dioksit, çinko oksit ya da her ikisinin bir kombinasyonunu kullanarak işe yaramaktadır. İşte UV ışınları tam anlamıyla bu bariyerden yansır, böylece cilde nüfuz edemez ve cilt hasarına ve cilt kanserine neden olamazlar.
Tahrişe ve hatta alerjik reaksiyonlara neden olabilecek bileşenlere sahip kimyasal güneş kremlerinin aksine, fiziksel güneş kremleri cilde oldukça hassas davranırlar. Amerikan Ulusal Egzama Derneği egzamalı hastalar için mineral güneş kremlerini önermektedir.
Titanyum dioksit ve çinko oksit güneş kremi nasıl kullanılır?
Herhangi bir güneş kremi (fiziksel kremler de dahil) dışarı çıkmadan 15 ila 20 dakika önce cilde uygulanmalıdır. Bileşenlerin cilt tarafından emilmesi zaman alır, bu nedenle o zamana kadar cildiniz aslında korumasızdır.
Ayrıca aşırı terliyorsanız veya suya girip çıkıyorsanız her iki saatte bir veya daha kısa sürede kremi cildinize yeniden uygulamalısınız. Terleme vücuttaki kremin akıp gitmesine ve dolayısıyla koruma faktörünün çoğunun kaybedilmesine neden olabilir.
Ne kadar çok güneş kremi kullanırsanız, o kadar iyidir. Vücudun açıkta kalan tüm kısımlarını kaplamak için shot bardağını dolduracak miktarda güneş kremi ve yüz için 2 cm kadar çaplı olan bir damla miktarında krem kullanmak gerekmektedir. Gözden kaçırırsanız (veya tekrar uygulamayı unutursanız), şişede belirtilen listelenen tam koruma rakamından faydalanamazsınız.
Araştırmalar, SPF 30 krem kullanan çoğu insanın yanlış veya eksik uygulama nedeniyle SPF 10 güneş kremi sürmüş gibi yarar sağladığını göstermektedir.
Mineral güneş kremi kullanmak kimler için en iyi sonucu verir?
Her iki güneş koruyucu türü de güvenli kabul edilir. UV ışınları mineral versiyonla ciltten uzaklaştırıldığından, bu tür güneş kremlerinin melazma veya rosacea gibi ısıyla etkinleşen sorunları olan kişiler için en iyisidir. Bu kremlerin melazmanın tekrarlamasını önledikleri bile kanıtlanmıştır.
Fiziksel güneş kremi ve denize zarar verir mi?
Kimyasal güneş kremleri ve bu kremlerin deniz ya da okyanus ekosistemi üzerindeki etkileri hakkında muhtemelen çok şey duymuşsunuzdur. Bununla beraber tüm mineral güneş kremleri aynı etkileri göstermez.
Pek çok mineral güneş kreminin nano boyutlu mineraller kullanmasının nedeni, parçacıkların çok küçük olmaları ve kullanan kişiyi hayalet gibi göstermemeleridir. Sorun şu ki, bu küçük mineraller deniz yaşamı tarafından kolaylıkla emilebilir ve bu yaşam zarar görebilir.
Bu nedenle, okyanusta ya da denizde yüzerken çevre bilincine sahip olmak istiyorsanız, nano olmayan mineral güneş kremleri kullanmanız gerekir. Bir parçacığın nano dışı olarak kabul edilebilmesi için 100 nanometreden (veya metrenin 100 milyarda biri) büyük olması gerekir.
Şu anda dünyada nano veya nano olmayan güneş kremleri ile ilgili herhangi bir düzenleme yoktur. Ancak nano olmayan veya güvenli olarak etiketlenmiş mineral güneş kremleri kullanmak iyi bir başlangıçtır.
Dikkat etmem gereken bir şey var mı?
Bu kullanışlı güneş kremi spreylerinden birini kullanıyorsanız, cildinize uygularken nefesinizi tutmayı deneyin veya nefes verinken uygulayın.
Amerikan Environmental Working Group, spreylerdeki çinko veya titanyum nanopartiküllerinin solunmasının akciğerlere zararlı olabileceğini söylemektedir.
Ayrıca, tam koruma sağlaması için kremi uygularken cilt kremle iyice ovulmalıdır.
Diğer bir bilgi, fiziksel güneş kremleri iki beyaz mineral olan çinko oksit ve titanyum dioksit kullandığından, bazen ciltte tebeşirimsi beyaz bir yüzey bırakabilirler. (sörfçülerin burunlarında oluşan beyazlık gibi). Açık-orta cilt tonunuz varsa, güneş kremi sürdükten sonra bu bir sorun olmayabilir. Ancak koyu ten rengine sahip olanlar için bu bir sorun olabilir. Etikette “şeffaf” veya “hafif renkli” yazan losyonlar iş görebilir.
İşte içinde çinko oksit ve titanyum dioksit bulunan güneş kremi markalarına birkaç örnek
- La Roche-Posay Anthelios SPF 50 Mineral Güneş Kremi
- Aveeno Pozitif Mineral Hassas Cilt Güneş Kremi SPF 50
- Drunk Elephant Umbra Tinte Fiziksel Geniş Spektrumlu Güneş Kremi SPF 30
- Neutrogena Sheer Çinko Dry-Touch Güneş Kremi SPF 50
Kaynak: https://www.womenshealthmag.com/beauty/a19663176/titanium-dioxide-zinc-oxide-mineral-sunscreen/